Příspěvky uživatele Druid

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Tak je určitě pravda, že např. sledování pohybu osob na svém území a špehování aktivit na sociálních sítích je v Bělorusku na hodně jiném levelu. Znám osobně min. dvě osoby, které nedělali nic nezákonného, jen se pro místní úřady stali podezřelými a při zadržení a následném výslechu na ně vytáhli děsivé množství detailů o tom, kde kdy byli a co tam dělali. Na druhou stranu není to Severní Korea a nedovedu si moc představit, že by obcházení vízové povinnosti skončilo hůř než pořádnou pokutou a vyhoštěním, takže ty potenciální následky pro případné dobrodruhy nejsou nikterak fatální.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já za sebe můžu říct, že během roku a půl žití v Minsku mě policie náhodně nekontrolovala ani jednou, nicméně ne že by mě ta kontrola na nádraží zrovna překvapovala. Ono spaní na veřejných místech se podobně jako třeba pití alkoholu na veřejnosti nebo neznalost, co se může a co se nemůže fotit, řadí mezi aktivity, kterými si člověk o kontrolu poměrně dost říká.

Osobně ty šance na náhodnou kontrolu nevidím jako moc vysoké (čímž ale rozhodně neříkám, že se náhodně nekontroluje vůbec), pokud člověk nebude dělat vylomeniny a nebude porušovat žádná pravidla. Sám za sebe bych to ale stejně nepokoušel, protože v lepším případě vyváznete s pokutou 550 euro (ta by měla být základ při závažném porušení pravidel pobytu), v horším si naúčtují i něco dalšího a ještě si budete muset koupit nejblížší letenku z Běloruska do ČR, což na poslední chvíly taky nemusí být úplně levná záležitost. A samozřejmě možný ban na cesty do Běloruska (s návštěvou Ruska po vyhoštění z Běloruska hádám problém nebude, i když jsou v té jejich unii, ale jistě to nevím), což ale asi většinu lidí až tak moc pálit nebude. No a zapomínat by se nemělo ani na zadržení a nejspíš ne zrovna příjemný výslech na policii.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Martin V napsal(a):

vlakem to bohužel nejde, nevím jestli prozatím, nebo napořád. 

https://electronic-visa.kdmid.ru...me_en.html

Jaj, tak to je nemile. Jsem k navsteve Petrohradu zatim vzdycky pouzil vlak z Helsinek a zil jsem v presvedceni, ze ted to bude s e-vizem o to jednodussi. Diky za odkaz, jsem zase o neco moudrejsi.
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Martin V napsal(a):

Nevím, jestli to vůbec někdy půjde vlakem na evisum. Než by je všechny projeli a vytiskli by migrační karty, tak ten vlak bude v Petrohradu...  Jak dlouho se jede busem z Helsinek? Z Tallinnu 7-8 hodin za cca 20e.

Busem je to 7,5 - 8 hodin a kolem 20 euro za jeden smer, o poznani drazsim vlakem za 3,5 hodiny. A pokud se nepletu, tak e-vizum by melo fungovat na oboje.
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jakub Langer napsal(a):

Pokud jsi tam byl uz v marcu/breznu nevadil drivejsi soumrak na tom dalekem severu?

Na druhou pulku brezna vychazi rovnodennost, takze delka dne v prubehu mesice brezna je hodne podobna po cele planete, bez ohledu na zemepisnou sirku. Rozdil delky dne mezi Kaliningradem a CR v breznu bude v ramci nekolika minut.
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vyhovuje mi to mít tak půl na půl. Cestovat sám nebo s někým je pro mě dost odlišný zážitek, ale oboje má hodně do sebe. Některé zážitky, které jsem zažil sám a na které budu určitě i za pár let vzpomínat, bych v partě zažil asi jen těžko. Takže mám cesty, na které ani nikoho nezvu a vyloženě na ně chci jet sám. No ale pak i cesty, kde se snažím někoho ze známých vzít s sebou a ve většině případů to vychází a někdo se najde. A ve výsledku nemám problém ani s větší skupinou (řekněme 6-10 lidí), pokud je to dobře dané dohromady a jsou spravně sladěná očekávání. Ale do takových věcí se pouštím hodně vyjímečně, protože tam se to může snadno zvrtnout.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zda se, ze at uz to je jejich prace nebo jen nejaky vtipalek, tak to platit nikdo nebude muset.

https://www.novinky.cz/cestovani...luvci.html

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nejdelsi: Tokio (NRT) -> Madrid (MAD) s Iberii, 10784 km

Nejkratsi: Vilnius (VNO) -> Riga (RIX) s Air Baltic, 267 km
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Dle meho nazoru je debata o tom, jestli je problem pouzivat platne pasy dvou ruznych zemi pri jedne ceste. Coz je presne to,  na co jsem odpovidal, kdyz jsem se podelil o zkusenosti mych znamych a svuj nazor na problematiku (ze me dle meho nazoru cizi stat nemuze jen tak trestat za to, ze mi dva ruzne jine staty vystavily pas). To jestli riziko prutahu/problemu stoji nebo nestoji za ty usetrene penize (protoze ano, to ze by me trestat nemel jeste neznamena, ze ani realne nebude), to uz je spise o uhlu pohledu kazdeho jednotlivce a jeho vztahu k riziku. Ja osobne bych do toho sel, protoze jsem presvedceny, ze tim nedelam nic nezakoneho a mam zkusenosti nekolika lidi, kteri se s problemem nesetkali (ac uznavam, ze oni tu zkusenost neudelali primo na Kube). Je mi jasne, ze spousta dalsich lidi by do toho nesla. Tuhle cast bych ale uz nechal na tom, kdo se dotazuje a neresil ji za nej. Je to jeho rozhodnuti a on nese rizika s tim spojena. Proto jsem taky na konci doplnil, ze to neni primo moje zkusenost, aby mnou poskytnutou informaci mel v odpovidajicim kontextu a mohl se podle toho sam rozhodnout.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nepamatuju se, ze by mi pri checkinu nekdy kontrolovali, jak jsem se dostal do dane zeme. A to i v situaci, kdy jsem pro navstevu te prave opoustene zeme potreboval vizum. A naopak pri hranicni kontrole pri opousteni dane zeme se uz zase obvykle nikdo nezajima o to, jestli splnuju do detailu formality pro vstup do cilove zeme. Aspon to je moje zkusenost a podle me to dava i celkem smysl. Aerolinku zajima cilova destinace, aby nemusela resit problem, ze vas tam dopravi a oni vas pak nepusti pres hranice, vy reknete ze nemate penize na letenku zpet a problemy s dopravou zpet bude muset nejspis resit aerolinka. A naopak pohranicniky pri opousteni zeme zajima, jestli jste vstoupili legalne a nezustali dele nez vam vas status umoznoval. Nicmene je dobre mozne, ze jsem zatim proste jen jeste nenavstivil ty spravne zeme a tohle me jeste ceka.

No a co se tyce dvou pasu a zkusenosti s nimi. Znam nekolik lidi s pasem vice jak pouze jedne zeme a nevim o tom, ze by s tim nekdy meli problem. Jestli mate dve obcanstvi muze zajimat staty, jejichz obcanstvi mate, protoze ne kazda zeme to legalne umoznuje. Nedovedu si ale predstavit, ze by jina zeme mohla jakkoliv zpochybnovat vas narok na obcanstvi v tom ci onom state. A neuznanim pasu, ktery nepovazuji za padelany, by prave vase obcanstvi defakto zpochybnovali?

Na zaver se ale hodi dodat, ze ja sam mam pouze cesky pas. Takze o tom, ze to neni problem, vim pouze zprostredkovane a nikoliv z vlastni zkusenosti.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ze by uz dosly finance?

https://zdopravy.cz/10-urok-a-sl...rat-23207/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

tonic napsal(a):

kombinacia vilnus minsk je fajn, hlavne tam premava vlak a je to "kusok"

Jel jsem tu trasu uz nekolikrat a mam zkusenost, ze i na zacatku a konci bezneho vikendu (zvlast v lete) jsou obcas jizdenky uz par dni predem vyprodane. Takze pripadne doporucuju ty jizdenky resit s odpovidajicim predstihem, pocitam ze behem toho mesice tam provoz bude podstatne vyssi a vyproda se to o poznani driv nez obvykle. Tedy jeste je moznost, ze by tam Litva nebo Belorusko nasadili dodatecne spoje na to obdobi, ale asi bych na to moc nespolehal.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja osobne bych docela uvital podporu cestopisu i v jinem nez ceskem jazyce, resp. idealne podporu jazykovych mutaci daneho cestopisu.

Nemala cast mych znamych nemluvi cesky, takze kdyz uz neco sepisuju, je to vetsinou v anglictine (pripadne cestopis z navstevy Laosu ted na podzim jsem psal puvodne jako domaci ukol do rustiny, takze ho mam v rustine). Pricemz nemam problem to prelozit i do cestiny a dat to sem, ale v tom pripade to na svuj FB stejne budu muset dat nejspis v anglicke verzi, cemuz bych se nejradsi vyhnul (FB neni moc dobra platforma na neco takoveho a nedej boze, kdyz se me nekdo zepta na detaily nejake cesty a ja ho chci odkazat na cestopis par let stary, pak to tam hledejte). Ano, je tu jeste moznost si udelat vlastni web/blog, ale kdyz uz tu mame na cestujlevne docela peknou platformu na cestopisy, radsi bych vyuzil ji. Za me by bylo idealni, kdybych se mohl presunout zcela sem a na FB dat jenom odkaz, a kdyby si nasledne dany navstevnik mohl prepnout mezi treba EN a CZ verzi cestopisu.

Chapu, ze cestopis v jinem nez ceskem jazyce tu bude asi cist minimum lidi, kdyz je cely web v cestine. Takze si nejsem jisty, kolik lidi by tuhle moznost realne vyuzilo a jestli tedy dava vubec smysl z vasi strany travit cas na implementaci neceho takoveho. Ale nedalo mi to se aspon nezeptat, treba se tu preci jen najde par dalsich lidi, kterym by to mohlo prijit vhod? :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Podle vseho se tam dokonce dva tydny zpet daly koupit letenky: https://zdopravy.cz/na-kretu-z-p...coi-20401/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak u me letu celkem dost (28), ale az na jednu vyjimku vsechno kratke priskoky po Evrope.


02/18

Vilnius -> Riga -> Praha a zpet (Air Baltic)

04/18

Kyjev - Odesa - Kyjev - Zaporozi - Minsk (vsechno Motor Sich s AN-24)

07/2018

Tallin - Varsava - Minsk (LOT)

Minsk - Varsava - Praha a zpet (LOT)

08/2018

Vilnius - Malta a zpet (Ryanair)

11/2018

Minsk - Kyjev - Praha a zpet (Ukraine Airlines)

Minsk - Kyjev - Bangkok (Ukraine Airlines)

Bangkok - Chiang Mai (Thai)

12/2018

Vientiane - Bangkok (AirAsia)

Bangkok - Kyjev - Minsk (Ukraine Airlines)

Minsk - Moskva a zpet (Belavia)


https://my.flightradar24.com/Druid/2018

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

tonic napsal(a):

A čo tak 48 hodinové tranzitné?

Podle informaci na webu ambasady stoji 60 eur a musi kvuli tomu na ambasadu. Pokud planuje priletet a pak odjet vlakem, tak to uz je asi jednodusi si priplatit tech 1000 Kc i za letenku zpet a na vizum se vykaslat.
0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak se zda, ze nove bude mozne Belorusko navstivit na 30 dni bez viza: http://belarusfeed.com/belarus-v...e-30-days/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

A to jsi jeste nejspis nenarazil na dotaz pod pruvodcem k letisti Brno - Turany, jestli cestujlevne bude zavadet nove linky z Brna :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

tonic napsal(a):

Ono tiež by som chcel presne vedieť ako to je s tými dlhodobými schengenskými, lebo neverím, že tie babky a tetky čo pendlovali hore-dole dole z Ukrajiny na Slovensko si každý krát platili 60 euro či koľko.

Ja bych si tipl, ze rozdil by mohl celkem delat vztah EU s Ukrajinou a s Beloruskem. Ukrajina je demokraticka zeme a ma tendenci si budovat vazby se zapadem, Belorusko je naproti tomu defakto diktatura s dlouhodobe silnymi vazbami na Rusko (i kdyz ano, ty vazby uz zdaleka nejsou tak pevne jak byly jeste pred par lety). Z pohledu EU je to podle me docela velky rozdil a to by mohlo hrat pri vydavani viz svoji roli? No a pak taky predpokladam, ze v pohranici jak Ukrajiny, tak i Beloruska, bude nemale procento lidi s nejakymi vazbami i na druhe strane hranice. Pro tyhle lidi by obstarani delsiho viza mohlo byt o poznani snazsi, protoze urady k tomu mohou prihlednout? Oboje jsou ovsem jen moje dohady.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

eremi napsal(a):

Právě usnadněním vstupu do země se podpoří výrazně turistický ruch. A turistům je vesměs jedno, jaký režim v zemi panuje, navíc, když je naprosto bezpečná, levná a zatím neobjevená masovým turismem. Takže by se určitě situace naopak mohla zásadně změnit. Už těch 5 dní bez víz přineslo významný nárůst turistů, byť jich samozřejmě stále jezdí velmi málo.

Nepochybuju, ze usnadneni vstupu do zeme, turisticky ruch podpori. Nicmene pokud zavedou tech 10 dni bez viza, o kterych se tu uz vedou diskuze, pak e-visa na 30 nebo 90 dni uz dle meho nazoru  moc rozdilu neudelaji. Pro vetsinu turistu bude tech 10 dni zcela dostacujicich. To je asi to jedine, v cem se nase pohledy potencialne rozchazeji. A pak tedy taky to, ze si nedovedu moc predstavit, ze by se Belorusko snad v budoucich par desetiletich mohlo stat zemi s masovym turismem a to bez ohledu na rezim vstupu do zeme. Ale to je jen cira spekulace a v tom se samozrejme muzu snadno plest, navic mozna jen kazdy chapeme pojem masovy turismus trochu jinak :)


tonic napsal(a):

ono hlavne ked chce Bielorus/Rus ist do EU, tak ma schengenske viza pre cely kontinent, ktore su ak si dobre pamatam viacvstupove na dlhsie obdobie.  A teda ked uz Ukrajinci a Moldavci nepotrebuju viza, tak myslim, ze by aj EU reciprocne zrusila tuto povinnost.

Ano, jsou vicevstupova a netusim jak je to v Rusku, ale vetsina belorusu nedostane schengen viza na dobu delsi nez 1 mesic. Samozrejme se tu siri tipy ohledne toho, na ambasade ktereho statu je snazsi ziskat delsi schengen viza. Nicmene vetsine z nich to stejne nepomuze a skonci pouze s vizem na 1 mesic. Aspon takova je situace kolem me na vzorku cca 15-20 lidi, kteri jsou belorusove a schengen viza resili. Jen malokdo z nich dostal delsi jak mesicni.


voughne napsal(a):

Vsetci ktori zaviedli nejaku prijatelnu formu viz resp. ich zrusili si  len a len polepsili. Vcera spominany asi Tadzikistan hned po zavedeni e-viz mal narast turistov v dannom roku +18%. Po tom co Gruzinci zrusili viza a videli ten efekt (momentalne maju z turizmu slusne HDP) ,tak podobny krok spravilo aj Armensko a narast turistov bol aj tam badatelny. Nedavno aj Kazachstan pochopil, ze ropa nebude zaujimava donekonecna a taktiez otvoril hranice. Kto nesadne na tento vlak, tak pride o vela. Ak Lukasenko neprestreli s cenou viz (ako svojho casu Azerbajdzan), tak o turistov sa bat nemusia

Jak jsem psal uz vyse, ja nepochybuju, ze omezovani prekazek vstupu turisticky ruch podporuje. To se rozporovat opravdu neda. Nicmene pokdu Belorusko zavede 10 dnibez viza, pak efekt e-viza na delsi dobu podle me bude opravdu dost maly. A v tomhle ohledu bych rekl, ze je situace Beloruska a tech zminovanych statu dost odlisna. Neproveroval jsem vsechny ty staty, ale predpokladam, ze zadny z nich pred tim neumoznoval navstevu na mensi pocet dni bezvizove. Jinak on ten bezvizovy styk Beloruska ted do urcite miry funguje podobne jako ta e-viza. Tim, ze musi clovek priletet a i odletet, tak sem prijedou jen ti, co jsou ochotni zaplatit za tu letenku.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

tonic napsal(a):

ono uplne by stacili evisa na zaciatok za takych tych standardnych 20 USD :D

Tak vetsina lidi tady to v nima tak, ze uz ted mame 5 dni zadarmo a co vic bysme chteli. Kdyz belorus chce sednout na vlak a jet do 2,5 hodiny vzdaleneho Vilniusu, do ted platil za EU vizum (resp. presneji receno schengen vizum, obvykle s platnosti 1 mesic) 50 nebo 60 EUR a od letoska se jim to dokonce zvysuje na 90 EUR. Coz pro vetsinu z nich rozhodne neni zanedbatelna castka.

Na druhou stranu tohle samozrejme nezalezi tak uplne na lidech. Stat mozna resi otazku kolik by to prineslo v podobe zvyseneho turistickeho ruchu. A tam mam docela pochybnosti, ze by to neco zasadne zmenilo (s tim jaky rezim je tu uz ted a ze sem stejne skoro nikdo nejezdi). A pak je jeste samozrejme otazka, jestli by se Lukasenko nechtel profilovat jako jeste vetsi kamarad zapadu? Treba by jim pak EU mohla na oplatku aspon snizit cenu viza na tech 30 nebo 40 EUR, co plati rusove :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nemyslim, ze uplne zruseni (resp. prodlouzeni na obvyklych 30 nebo 90 dni) je uplne na poradu dne. Co jsem tak zaslechl, tak se tu aktualne mluvi o prodlouzeni bezvizoveho pobytu pro obcany EU na 10 dni. Je otazka, jestli by pak v platnosti zustal ten vstup pouze pres letiste v Minsku nebo jestli by povolili i vstup pres pozemni hranici. Ale kdo vi, co z toho nakonec bude :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja jsem ochotny priplatit neco navic za typ letadla, kterym jsem jeste neletel. Ale nesmi to byt propastny rozdil, kolik presne budu ochotny priplatit dost zalezi na tom, co je to za letadlo. Jinak taktez cena a dobra destinace a poletim temer s kymkoliv. Nejvic letu mam aktualne s Ryanairem.

Mandarinka napsal(a):

Taky jsem si myslela, že beru každého, kdo nabídne dobrou cenu, ale zkušenost vás naučí- tak třeba s Číňany už nechci. Jak stárnu, tak začínám být vybíravá...

Ja mel s China Eastern skoro 14 hodin dlouhy let LAX > PVG a jednoznacne to byl nejhorsi long haul let, co jsem zazil. Ale nabidnout mi ten spoj znovu za tu cenu, sel bych do toho zas :D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

theo2 napsal(a):

Už jste někdo absolvovali ten stopover? Podle informací výše, dá se počítat ty cca 2 hodiny na kontroly na letišti při příletu i odletu?

Stacilo mi neco lehce pres hodinu, ale mel jsem prilet v sobotu hodne brzy rano a odlet pred obedem. Takze nejspis dost mimo spicku.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak zatim co minuly rok touhle dobou jsem mel nakoupenych uz nejakych 10 letu, letos je to slabota. Zmena zamestnani bohuzel prinesla omezenejsi moznosti dovolene. Aktualne zvazuju na jaro nebo leto jihovychodni Asii (nejspis Laos nebo Borneo) a koupene je zatim jenom:

02/18

Vilnius (VNO) -> Riga (RIX) -> Praha (PRG) a zpet s Air Baltic.

Jinak jsem si vsiml, ze par lidi tu planuje cestu do Minsku. Kdybyste mel nekdo chut zajit na pivo behem pobytu tady, urcite se mi nevahejte ozvat :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu