Mohu se spolehnout na Google mapy? Nebo byste doporučili něco jiného? Zkoušel jsem stahovat Baidu, ale mluví to na mě čínsky, takže jsem ji zahodil. .

Mobilní aplikace pro dopravu v Hong Kongu

Založil ve fóru Autobusová doprava

9 reakcí

Mohu se spolehnout na Google mapy? Nebo byste doporučili něco jiného? Zkoušel jsem stahovat Baidu, ale mluví to na mě čínsky, takže jsem ji zahodil.

0

Nám se v HK osvědčil Citymapper.

0 Citovat

Má zkušenost, Google mapy zcela bez problémů. 

0 Citovat

Taky jsem se spoléhal na google mapy. Jinak jsem si ale celkem vystačil s mapou metra, jinou dopravu jsme příliš nevyužili. Pozor na platby hotovostí v BUSech - peníze se házejí do takové kasičky a nevydává se - když máš jen dvacetidolarovku, je to problém!

0 Citovat

Plánuji si koupit octopus kartu.

0 Citovat

Lepší rovnou na letišti koupit Octopus card a nemusíš řešit hotovost v busech. Ta karta pak platí několik let, případně pokud už víš, že se nevratis, tak ji můžeš kdekoliv vrátit a dostaneš zpět část ceny, co se za ní platí. Jinak nechci dávat zlý návod, ale kasičky v buse jsou neprůhledné a nepočítají kolik a co jste do ní vhodili a řidič jenom poslouchá jestli to zacinka. V Macau jsem takhle sypal český koruny i Taiwansky dolary co jsem měl po kapsách právě z důvodu, že jsem měl jenom velký bankovky HKD a Octopus v Macau nefunguje. 

0 Citovat

To je fakt krásný, když se někdo chlubí tím, že okrádá.

0 Citovat

Google mapy v HK bez problemu.


Pokud pak planujete cestu dal do Ciny, je moznost v HK koupit tzv "cross border SIM" bud od Unicom nebo od China Mobile. Je z toho dost drazsi volani i data(volani asi 0,45HKD uctuje se i prichozi hovor, data asi 60HKD za 300MB, pro mobil dostacujici), nez z lokalni cinske SIM, ale ma to dve vyhody:

1) Nevztahuje se na ni velky cinsky firewall, takze vsechny sluzby googlu, facebooku atd. funguji - zasadni jsou google mapy, ktere v Cine funguji vyborne a k nimz jsem nenasel jinou alternativu v anglictine

2) neni nutne podstupovat v Cine slozity postup pro ziskani mistni SIM (zahrnujici podpis nekolika dokumentu v cinstine, foceni s temi dokumenty v ruce atd)


Alternativou je v Cine podstoupit postup pro ziskani SIM a nasledne si predplatit ExpressVPN, pak Google take funguje

Octopus je v HK nutnost. Nejen kvuli autobusum, ale kupovat jednotlive jizdenky na metro je taky opruz. Navic se s tim da platit vsude v obchodech a je to neskutecne rychly(klasicke bezkontaktni MasterCard trva autorizace platby nekolik vterin, autorizace platby Octopusem je v desetinach vteriny - idealni k placeni za zmrzlinu, pivo, pulitr vody), takze si tam klidne nabijte vic a platte tim vsude, mistni to tak delaji vsichni. Ta karta sice stoji 50HKD prazdna, ale pak s ni lze jit az tech 50HKD do minusu - ale pusti do minusu jen jednu transakci, takze treba kdyz na ni je 1HKD, muzes udelat jeste jeden nakup za 51HKD. Kdyz na ni je -1HKD, uz s ni nic nekoupis.

0 Citovat

Jeste k doprave, v Hong Kongu je lepsi nez taxi pouzivat Uber - ridici umi casteji anglicky a navic vzhledem k tomu, ze trasu zadavas pres aplikaci, neni ta anglictina tak nutna jako u taxi. A taxi anglicky neumi zpravidla. Kdyz uz taxi, at v HK nebo jinde v cine, je dobry mit k dispozici adresu napsanou v cinstine a pak taky pustit Google maps, sledovat trasu a zapnout hlasitou navigaci v cinstine - zejmena ve velkych cinskych mestech tak maximalizujes sanci, ze dojedes tam kam chces

0 Citovat

Lukáš Jangl napsal(a):

To je fakt krásný, když se někdo chlubí tím, že okrádá.

V žádném případě se nechlubím, že okrádám. Měl jsem u sebe jenom 100 HKD bankovku a Octopus karta tam bohužel nefungovala,s čímž jsem nepočítal. Dal jsem tam tedy alespoň ekvivalent ceny jízdného v měnách, které jsem u sebe měl. Na další jízdy jsem pak už peníze rozměnil v obchodě.
0
9 reakcí