Ahoj, zajímalo by mě, zda zdejší ostřílení cestovatelé mají stejný názor jako já. Proč jsou ČD v základních tarifech jednoznačně nejdražší způsob dopravy v ČR? Je to tím, že velká většina cestujících má nároky na různé slevy ve formě studentského jízdného nebo in-karet, které jim platí zaměstnavatelé? Byl by takový problém inkarty zrušit a optimalizovat ceník na kilometr jízdy? Jezdíte někdo aspoň trochu pravidelněji s ČD bez slevových karet?  Abych uvedl pár konkrétních případů one-way trasy:  Praha-Brno (200km) - 200-300 kč u ČD vs RegioJet - 94-175 Můj hometown - Praha (200km) - 320 Kč vs autobus/spolujízda 100-150 Kč Smíchov - Vráž u Berouna (20 km) - 55 kč vs 12 kč autobus (oboje s lítačkou) Někdy je opravdu obtížné najít náhradního dopravce - a hlavně - proč bychom měli trpět hledání náhradního dopravce kvůli tomu, že ten hlavní státní má ceník založený na dotacích? Je nějaká naděje na změnu?  .

Cenová politika Českých drah

Založil ve fóru Železniční doprava

Ahoj,

zajímalo by mě, zda zdejší ostřílení cestovatelé mají stejný názor jako já.

Proč jsou ČD v základních tarifech jednoznačně nejdražší způsob dopravy v ČR? Je to tím, že velká většina cestujících má nároky na různé slevy ve formě studentského jízdného nebo in-karet, které jim platí zaměstnavatelé? Byl by takový problém inkarty zrušit a optimalizovat ceník na kilometr jízdy? Jezdíte někdo aspoň trochu pravidelněji s ČD bez slevových karet? 


Abych uvedl pár konkrétních případů one-way trasy: 

Praha-Brno (200km) - 200-300 kč u ČD vs RegioJet - 94-175

Můj hometown - Praha (200km) - 320 Kč vs autobus/spolujízda 100-150 Kč

Smíchov - Vráž u Berouna (20 km) - 55 kč vs 12 kč autobus (oboje s lítačkou)


Někdy je opravdu obtížné najít náhradního dopravce - a hlavně - proč bychom měli trpět hledání náhradního dopravce kvůli tomu, že ten hlavní státní má ceník založený na dotacích? Je nějaká naděje na změnu?



0

OT: Z Vráže nemá cenu jet na tarif ČD, kup si 3 pásma PID za 24 Kč. 

0 Citovat

Kilometrický tarif u ČD v mnoha případech není nutné používat. Jeho existence je však stále důležitá, zejména pro lidi, kteří dojíždí do práce každý den, potom stále vychází v kombinaci se slevovou kartou i náklady na její pořízení nejlevněji i ve srovnání s ostatními způsoby dopravy nebo tarifního odbavení.


Pokud cestujete jen občas, tak na cestování v rámci daného kraje lze použít krajskou IDS jízdenku (pokud daný kraj IDS má), viz. příklad Smíchov - Vráž u Berouna, lze cestovat vlakem na jízdenku PID.

Cesta na delší vzdálenost většinou již není podle kilometrů. Zběžně jsem porovnal aktuální ceny na e-shopech Regiojet/ČD na trase Praha - Brno, kterou uvádíte a vychází to cenově prakticky nastejno.


Regiojet (třída standard) 219-245Kč

ČD (2. třída) 205-245Kč


Regiojet tedy ještě nabízí 1 vagon jako třídu lowcost za 155-195Kč, ale jet v tom z Prahy do Brna mi přijde dost šílený.

Nevím, jak jste se dostal na cenu od 94Kč, takovou se mi najít nepodařilo.


Můžete uvést město vašeho bydliště, zcela jistě se najde lepší cena. Zdá se mi, že uvádíte cenu při nákupu ve vlaku. Přes e-shop bývají ceny většinou někde jinde.


Jak ještě dále ušetřit pokud cestujete více je investice do karty IN25 - přibližně 25% sleva, cena 990Kč na 3 roky.

Nebo zdarma registrace do věrnostního programu ČD body, které lze poté vyměnit za jízdenky zdarma. Za utracených přibližně 2000Kč získáte jízdenku po ČR dle vlastního výběru nebo za 3000Kč můžete neomezeně cestovat v sobotu nebo neděli po celé republice ve skupině 2 dospělých a až 3 dětí.

0 Citovat

Bohužel doba coronavirová popohnala nahoru i ceny konkurence, takže třeba Regiojet vychází cenově téměř srovnatelně jako ČD, ale to nic nemění na tom, že s ČD jedu, jen když musím a mám lístek koupenej před net dlouho dopředu...Poslední cesta v zimě s ČD  Hamburg-Praha bez topení, byl opravdu zážitek :-(

0 Citovat

Aluška: Ceny byly srovnatelné už dlouho před koronakrizí. A Regiojet má také svá úskalí, například jsem jednou potřeboval jet na poslední chvíli z Č. Třebové do Ostravy. Mimořádnost na trati, první možný spoj s Regiojetem, jejich super systém už nákup online neumožňoval, okénko zavřené, takže jsem za 200km vysolil téměř 400Kč ve vlaku, tedy daleko více, než za nejdražší možnou jízdenku u ČD.

Chápu, že technika může selhat každému, ale vždycky je možnost si sednou do vedlejšího vozu. Co mám zkušenost, tak Regiojet měl alespoň dříve s topením a hlavně v létě s klimatizací daleko více problémů, než ČD.

Když už se nakouslo toto téma, tak Regiojetu nelze upřít jeho skvělý PR marketing, čímž dokáže prodat h.*** na zlatém podnose. Příkladem mohou být aktuálně jejich vlaky do Chorvatska, pravděpodobně na tom nic nevydělá, ale tolik pozornosti, jak oslovit a zblbnou masy lidí, by jinak nezískal. Ostatně je vidět, že je to vyzkoušený způsob a velmi dobrému kamarádovi pana Jančury - majiteli Regiojetu, Andreji Babišovi se to daří stále velmi dobře. Ještě si na závěr dovolím pro dokreslení přiložit odkaz, jak pak Jančura agituje na předvolební kampani A. Babiše, závěr nechť si udělá každý sám.

https://www.youtube.com/watch?v=T0KQfBL3NhY

0 Citovat

Srovnatelné moc nebyly, ještě v zimě jsem jezdila s Regiem do Brna či Prahy podstatně s větším rozdílem, než u ČD.

Regio má ceny nastavený tak, aby si každej lístek koupil dopředu a ne až ve vlaku, pak se to samozřejmě nevyplatí ani náhodou.

Právě že možnost si sednout jinam ve vlaku nebyla, já měla místenky a vlak byl plnej.  Tím nechci říct, že jinej dopravce ty problémy mít nemůže, ale bohužel černej Petr padl zrovna na ČD, ač s něma teď posledních pár let jezdím opravdu min., třeba 1x ročně a Regiem jedu každej měsíc a problémy jsem neměla, ať s topením či klimou.

0 Citovat

Praha - Brno býval větší rozdíl pouze ve voze lowcost, ale to je dost hrůza a jet s tím z Prahy do Brna bych asi nechtěl, starý vagony pro regionální dopravu, tvrdé sedačky, snad ani zásuvky tam nebyly.

Lístky si kupuji do předu téměř vždy, ale v uváděném případě jiná možnost nebyla, protože měl vlak zpoždění a prostě to už přes web koupit nešlo. V tomto případě nedám dopustit na aplikaci ČD Můj vlak, ta je opravdu povedená.

Jinak, že by byl vlak Hamburk - Praha v zimě plný do posledního místa se mi moc věřit nechce. Myslím, že by se určitě nějaká místa našla, minimálně v 1. třídě nebo jídeláku (v tomto případě by nevadilo, že máte jízdenku do 2. třídy).


0 Citovat

Myslím, že cenovou politiku Českých drah nechápou ani České dráhy, protože cíleně to snad není možný.

A vůbec je to v ČR cestovatelský dno

0 Citovat

Hele jako vím, jaký rozdíly v těch cenách byli předtím a teď, bydlím Pardubice + Brno, takže to mám docela naježděný, takže to řešit nemusíme :-) Lowcost jsem jela jednou a taky se to dalo přežít :-)

Jojo vlak plnej, bylo to po Novým roce, tak se lidi vraceli z oslav domů a první třídu nám nikdo nenabídl, takže nás to ani nenapadlo.

0 Citovat

Cenová politika ČD je stejná jako všude v Evropě !

Bez slevové karty se ve vnitrostátní dopravě platí všude raketa!

Mezinárodní to už je něco jiného a musí se kombinovat....např. právě jsem kupoval zpáteční Jízdenku z Č.Budějovic přes Linz a Vídeň do Budapešťi a mám to rozdělené/kupované přes tři dopravce (ČD,MÁV a OBB).

0 Citovat

Deny: Myslím, že cenová politika ČD je celkem srozumitelná. Ano, existuje více nabídek a slev, díky kterým mohou v mnoha případech nabídnout nižší cenu. Univerzální tarif pro celou ČR, aby byl pro všechny stejně výhodný by se vytvářel těžko. Na delší vzdálenost většinou už dostanete nakombinovanou nejlevnější jízdenku přes https://www.cd.cz/eshop/, ať už jedete z horní do dolní na opačných stranách republiky. 


Pro místní cesty se většinou vyplatí využít krajské IDS jízdenky, na které lze kombinovat vlak, bus a MHD, bohužel to ještě v některých krajích nemají dotažené k dokonalosti a má to určitá úskalí.


V každém případě je vždy rozdíl pár korun, v případě cest přes celou republiku je rozdíl i mezi různými dopravci v jednotkách €. Moc nechápu jak mnoho lidí to dokáže ještě řešit, navíc ještě tady na cestovatelském fóru, kde bych od diskutujících očekával trochu rozhled ze světa. Ukazuje to na to, že stále jsme národ kolenovrtů. To se potom nelze divit, jak to tady vypadá a že lze politicky vyrůst na koblize zdarma. Rád bych, kdyby mi někdo ukázal zemi, kde je veřejná doprava jako celek s podobnou kvalitou levnější, než v ČR, pravděpodobně taková neexistuje.


Proč myslíš, že ČD jsou v ČR cestovatelský dno, můžeš uvést konkrétní příklady? Vlakem jezdím hodně, kolem 20kkm za rok, po celé ČR i v cizině s různými dopravci, dálkovou i regionální dopravou a rozhodně si to nemyslím, za poslední dekádu šly ČD neuvěřitelně nahoru, v mnoha ohledech a službách je lze označit spíše za špičku, ale těžko se to porovnává, protože se jedná o různé druhy vlaků po celé ČR. Například lepší gastronomii, než ČD tady nikdo neumí.

Za cestovatelský dno bych spíše považoval dopravce jako je GW Train.

0 Citovat

Rozhodně kvůli zpoždění - dítě potřebuje vlakem dojíždět do školy, ale nemůže, protože ty vlaky čtyři dny z pěti mají zpoždění a ujede navazující spoj a dítě přijde do školy pozdě. Nakonec ho musíme vozit, ale samozřejmě, že bysme mohli být tvrdí rodiče a poslat ho o hodinu dřív a nechat ho mrznout před školou.

Pendolinem se mi taky niky nepodařilo přijet včas.


Dál nevychovaný a drzý personál - jely jsme s kamarádkami EC, přistupovala jsem jako poslední, měly jsme sraz v jídeláku, že tam nad sváčou poklábosíme. Leč sotva jsem dosedla, přišel číšník, kterého jsem požádala, ať přijde za chvilku, že ještě nemám vybráno. Další tři si normálně objednaly. Načež mi velmi nevybíravě sdělil, že mám opustit jídelní vůz. Na stížnost ČD zareagovala kecy, že cateringové fimy najímají a že to oni vlastně vůbec nic.

No a ty špinavé, staré a rozbité vlaky to celé pěkně dokreslují. Ještě, že od nás už stáhli ty soupravy, které skřípěly brzdami tak, že to proráželo ušní bubínky.

Takže ano, pro mě jsou dno a nechápu, jak někdo může ty diletanty bránit.

Že za stejnou trasu pokaždé platíme jinou částku, asi podle směru větru, je to poslední

0 Citovat

Zpoždění ČD, stejně jako jiní dopravci moc většinou ovlivnit nemohou, v drtivé většině případů je zaviněné mimořádnou událostí nebo stavební činností, vinou dopravce je obvykle v méně jak 10% případů.

Uveďte konkrétně odkud kam dítě potřebuje cestovat, není problém najít, kde se na konkrétní relaci nachází problém a jestli je to ve skutečnosti tak jak uvádíte.

S personálem jsem naopak poslední dobou velmi spokojený, je vidět že ve většině případů u ČD dělají lidé, kteří k té práci mají vztah. Což se třeba o Regiojetu říct nedá. Je to asi jako když srovnáte normální restauraci a mekáč, vynucený úsměv opravdu nemusím, spíše preferuji lidský přístup.

U vás to spíše vypadá na nějaký komplex. Rozhodně bych někoho jen tak nebránil, ale když jejich služby poměrně hodně a většinou ve spokojenosti využívám, tak musím reagovat.

Staré a špinavé soupravy jsou už většinou minulostí, jak sem psal v poslední dekádě prošel vozový park velkou obměnou.

A proměnlivá cena je (bohužel) trend dnešní doby, takto to mají nastaveni prakticky všichni dopravci.

0 Citovat

LOL!

Ani PR se ČD nedaří :)

0 Citovat

Omlouvám se, ale SDAN - vypadáte docela zaujatě :-)   Jelikož jezdíte velice často, pak chápu i investici do IN50 (ať už ji platíte vy, nebo vám ji zaplatil někdo jiný - stát/firma). Potom už jsou opravdu ceny srovnatelné s konkurencí, možná i nižší, když nakoupíte předem. Podotýkám, že karta stojí aktuálně 3000 kč a nevyplatí se mi. Asi, nemám náladu propočítávat svoje roční cestování.

Cestuji 2x měsíčně Praha-Brno nebo naopak a vždy v Low cost vlaku jedu za 94 kč (5 kč je sleva za registraci). Za běžných okolností jsou tam většinou 2 a 2 sedadla proti sobě a mezi nimi malý stoleček. Ačkoliv jsem pracující a z vlaku dokonce často pracuji, preferuji tuto cenu oproti 170 kč za Standart - který je s kvalitou úplně někde jinde než české dráhy - chodí obsluha s džusem a kávou, můžete si objednat velmi levně jídlo, máte v sedadle televizku, sedíte ve dvojici s velkým místem na nohy apod. Podotýkám, že ČD jedou za 300 kč, pokud nenakupujete hodně dopředu a takový servis tam není. 


Každopádně smysl mého příspěvku byl takový, že kdo s ČD nejezdí pravidelně a nemá slevové karty v řádů tisíců korun (nebo není důchodce/student), nejezdí s ČD vůbec, protože jsou moc drahé. A to je špatně. 

0 Citovat

Nemám IN50, ale IN25, kterou si platím sám a stojí 990Kč na 3 roky. Zaujatý nejsem a s ČD nemám nic společného. Pokud cestujete na jedné relaci, tak uznávám, že jiný dopravce může být výhodnější. Já cestuji různě po celé ČR. Lowcost z Prahy do Brna pod stovku už je asi minulostí, je evidentní, že se jednalo o zaváděcí promo a že cena necelé 4€ za trasu dlouhou přes 200km je jasný dumping, zajímalo by mě, jestli by někdo někde na světě našel obdobu.

300Kč u ČD není pravda, stejně jako 100Kč u RJ, pro zajímavost přikládám aktuální porovnání na dnešek ČD/RJ (u ČD bez karty a s kartou IN25), ceny mi přijdou prakticky stejný .

Stále jste neuvedl odkud pocházíte, že uvádíte cenu do Prahy s ČD za 320Kč, myslím že to nebude pravda.


praha-brno.png

0 Citovat

Měli byste vyzkoušet vlaky i v jiných zemích. Na západ od nás zaplatíte násobky ceny. Extra případ jsou spoje na letiště, které někde stojí i víc než u nás přes celou republiku. Anebo na východ, abyste si připomněli, co jsou to opravdu staré rezavé vagóny.

0 Citovat

jo jo :D vlak MUC- centrum 12 nebo 14€ stojí :D Tolik mě nestojí ani jízdenka v J u RJ Praha - Olomouc :D O Anglii se nebudu ani zmiňovat.... 

0 Citovat

Přesně tak, jak jsem již psal, někteří kolenovrti jsou schopní řešit rozdíl několika korun. A když k tomu dostanou koblihu zdarma, tak jsou na vrcholu blaha a víc neřeší. Krásně to ilustruje stav, ve kterém se bohužel významná část české společnosti stále ještě nachází.

0 Citovat

Ja se taky pridam   i kdyz vlakem po CR  jezdim minimalne  a prakticky  nejcasteji po priletu do Wroclawi   trasu  pres Medzilesie  -Lichkov -Usti nad Orlici -Praha ,Pardubice -Praha , nebo  Praha- Ostrava , pripadne Praha- Beroun,

Je nesporne ze  nastupem soukromych prepravcu se CD  hodne zlepsily  ,konkurence donuti kazdeho  k prehodnoceni pristupu  k zakaznikovi

K te prvni uvadne trase  si vzdy koupim jen jizdenku  Wroclaw - Medzilesie  a pak u ceskeho pruvodciho  Lichkov-Praha  V Lichkove pokladna neni  takze je to bez priplatku   Polaci  uz drive opravili koleje a nasadili novy moderni vlak  trasu  z Lichova teprve nedavno jezdi  prave Regio, dobre,   naposledy jsem si to koupil   ale on line

Drive CD  mely dobrou cenu na IN kartu ,kterou jsem zprvu nemel, respektive jeste predtim  IN 25  ,kdyz pak byla  moznost  i pri predcasne ceske penzi zakoupit za priznivou cenu IN 50  tak jsem si ji poridil a i pri tech par jizdach se mi to vyplati  

Hlavne na trase  Praha -Ostrava ,ale i Praha -Brmo  nebo treba Praha - Viden    Vindbonou , ktera je urcite lepsi nez stejna trasa  Regiem   Do Ostravy jsem jezdil Regiem a i  tim vagonem bez sluzeb  a nebylo to nic hrozneho , ale casteji jsem si koupil ten otevreny vagon  .kde bylo v cene kafe a noviny  a bylo pripojeni na interet stolek a  nabidka obcerstveni za slusne ceny

Postupne jsem se diky sleve IN 50  vratil k CD  a do Ostravy jedu radeji  Pendolinem,  protoze ma kvalitnejsi wifi a je v Ostrave o 20 minut drive Prave s tim wifi to bylo na pocatku opacne  a Regio bylo lepsi...

Okoli Prahy se da jezdit na  primestsky tarif  a je to jak kdy a jak kam  jesli pouzit to nebo ono

Rozhodne  podporuju slevy  CD,  ale  je fakt ze IN 50 bych si jako aktivni pracujici  nekoupil  pri mem cestovani vlakem s CD ,nakonec pri mem malem poctu jizd po CR neresim tolik  cenu.ale vic se divam na sluzby, uprednostnuju hlavne  funkcni wifi  a tam je to leckdy  spatne u CD  napriklad z Mnichova  do Prahy zacne fungovat  wifi az po prejezdu hranic ,navic  Nemci ten vlak vyuzivaji jako mistni osobak a jsou tam pak zmatky z odpojovanim vagonu

Jako ideal bych videl  pouziti jakehokoliv prepravce , at uz jedu  s tim ,nebo onim , napriklad kdyz v Pardubicich cekam na vlak do Prahy  a projedou treba dva  ktere pouzit nemohu  tak  me to stve
0 Citovat

ČD do příchodu konkurence byly katastrofa, jako každý státní podnik prakticky s monopolem a vyhýbal jsem se jim, jak jsem mohl. Díky příchodu konkurenčních dopravců se z nich stala moderní společnost, vagony co nasazují na dálkové trasy jsou v mnohem lepším stavu než u RJ (kromě těch jejich nových Aster nebo jak se to jmenuje), v jídelním voze dostane člověk dobré plnohodnotné jídlo za přijatelné ceny, průvodčí profesionální a milí atd. A co se týče cen, tak pokud nebudu brát úplně to nejlevnější (typu low cost, protože to není produkt srovnatelný s 2. třídou ČD), tak vycházejí ČD často nejlevněji.

0 Citovat

tak ten náš školní osobák z posledních 28 dnů zpoždění celkem 20x v rozmezí 4 - 20 minut.

Nad 10 minut z toho byla půlka. A ne, žádné stavební práce tu aktuálně neprobíhají, je to setrvalý stav


https://kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa2

0 Citovat

Deny napsal(a):

tak ten náš školní osobák z posledních 28 dnů zpoždění celkem 20x v rozmezí 4 - 20 minut.

Nad 10 minut z toho byla půlka. A ne, žádné stavební práce tu aktuálně neprobíhají, je to setrvalý stav


https://kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa2

Chybí vám tam alespoň číslo vlaku.

0 Citovat

Zcela záměrně. Nehodlám veřejně sdělovat, kde bydlíme

0 Citovat

Deny napsal(a):

Zcela záměrně. Nehodlám veřejně sdělovat, kde bydlíme

Myslím, že u anonymního profilu je to zcela jedno, navíc číslo vlaku zahrnuje poměrně velké území, ne jednu konkrétní obec. Tak si příště nechte ty pindy, protože je zjevné, že se nezakládají na pravdě.

0