ahoj všem, nedávno jsme díky akci koupili levné letenky do Indie, chtěla bych se zeptat zkušených - jaé máte zkušenosti s cestování vlakem? máte nějaké rady a tipy? narazila jsem na to, že vlaky nejde rezervovat online? nebo jde? díky za reakce .

Vlaky v Indii

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

Ja jsem mel nakup den predem z Tatkal (nebo mozna jine kvoty) s malou prirazkou, ale porad vyrazne levnejsi nez drazsi vlak (nektere ani nejedou z centra Dilli).

0 Citovat

Hm, vlak naštěstí potřebuji začít řešit až na začátku prosince :-) Koukám, že nákup lístků bude pomalu horší než leckterá dnešní vysoká :D

0 Citovat

Kdyby se ti nahodou nepodaril nakup vhodneho listku na vlak, u kratsich cest se vzdy sezene listek na autobus.

0 Citovat

Michal napsal(a):

Hm, vlak naštěstí potřebuji začít řešit až na začátku prosince :-) Koukám, že nákup lístků bude pomalu horší než leckterá dnešní vysoká :D

To bude, ale nepropadej panice. :) Nastuduj si  druhy kvót (General, Tourist, Tatkal, RAC a snad i ty různé WL), tříd (1A, FC, 2A, 3A, 3E, SL, 2S, General/Unreserved), typy vagónů (ICF, LHB), druhy vlaků (Tejas, Duronto, Shatabdi, Jan Shatabdi, Garib Rath, Mail, Superfast, Toy Train atd.), nainstaluj aplikace do mobilu jako IRCTC Connect, RailCal (tuhle si nemůžu dostatečně vynachválit), Confirmtkt a po příletu udělej jako první věc nákup místní SIMky a budeš v pohodě. :) Taky se hodí pročíst Trains at a Glance. Na webu Indiarailinfo.com je i pěkná mapa všech kolejí a stanic, mimo tisíce jiných užitečných informací.
0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Kdyby se ti nahodou nepodaril nakup vhodneho listku na vlak, u kratsich cest se vzdy sezene listek na autobus.

Taky jsem se chtěl svézt busem, našel jsem tento web https://www.redbus.in/

 a po přečtení pár recenzí to odložil až na nouzi nejvyšší, která naštěstí nenastala. :) Jestli tu je někdo, kdo jezdil po Indii autobusy, poprosil bych ho o co nejzevrubnější popis zážitků.
0 Citovat

Michal tam bude jen chvili a pojede kratke trate, tak nema smysl travit studiem vic casu nez jizdou ve vlaku. Optimalni je CC class a koupit bud predem na webu nebo 1 den predem tam.

Autobusy jsem jezdil hlavne na severu, SV (na trase Shillong - Kohima jsem mel dokonce samostatnou sedacku v usporadani 1+2) a na Andamanech. Tam to ani jinak nejde krome useku vlakem pres Assam nebo s Tata Sumo na mistnich trasach (a stopem, pripadne sdilenym taxi s turisty v Ladakhu nebo trajektem na Andamanech). Problemem tam je stav silnic. Na asi nejtezsi usek ze vsech hlavnich indickych silnic se muzes podivat tady. Ja tam jel stopem v Mahindra XUV a nekolik minut trvalo, nez se to podarilo projet (jindy treba i autobus musel auto vytlacit):

https://www.youtube.com/watch?v=j9_216nZvZQ

V nizsich polohach jsem jel jen nocnim busem ze Shimly do Dilli a vse bez problemu, bus moderni Volvo, listek koupeny par hodin pred odjezdem, spousty spolecnosti, ale ja jel se statni, ktera ma snad mene unavene ridice. To byva v Indii problem, ze 1 ridic ridi cely usek 12 nebo i vice hodin (treba Leh - Manali, coz je aspon 17 h., ja vystupoval drive), a to i u statnich spolecnosti. Zajimavy zazitek byla nocni zastavka na parkovisti u dalnicni restaurace. Jednak tam neni poradny najezd a koukal jsem, ze asi tretina nakladaku jezdi v noci bez svetel.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Update k registraci IRCTC. Nově lze i s mezinárodním číslem, stačí jen uhradit 100 INR https://www.irctc.co.in/eticketi...SignUp.jsf

Radši se zeptám - chápu správně, že přes tuto stránku se pak kupují indické vlaky? Jinak ve zdejším průvodci je jiný odkaz, přes který se rezervovat nic nedá.

0 Citovat

Ano, je to tak, odkaz byl upraven.

0 Citovat

Díky :)

Potvrzuji, že se lze registrovat s českým číslem. Za registraci už po mně chtěli ne 100 INR, ale rovnou 122,72 INR. Zaplaceno virtuální VISA kartou od Revolutu.

0 Citovat

Mohl by mi někdo vysvětlit, co se teď děje s mou rezervací? Naklikal jsem vlak. Z naprosto nepřehledného dialogu platebních metod jsem vybral jednu, co jsem myslel, že schroustá zahraniční kartu a pro jistotu zaplatil virtuální platební VISA kartou od Revolutu. Byl jsem přesměrovaný zpátky bez jakékoliv chybové hlášky. Z Revolutu se nic nestrhlo ani nehlásí pokus o platbu. Podle mě byla vyplněná správně.

V rezervaci to vypadá na "Pending Payment". To ty platby v Indii probíhají po platební bráně offline a strhávají je až za několik hodin? Nebo to expiruje? Díky


india2.jpg

0 Citovat

Tohle je hrozný shit... nakonec jsem vytvořil rezervaci novou a tam platba prošla. Tahle mi zpětně zaplatit nešla.

Je tam jedna jediná správná volba pro platbu s neindickou kartou.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a): Je tam jedna jediná správná volba pro platbu s neindickou kartou.
Prosím tě a která z toho dlouhého seznamu to je. Předpokládám, že to je to tlačítko vlevo dole "payment gate", ale pod ním je asi dalších 5 podmožností. Z toho jsem vyzkoušel dvě a vždycky to lehne. Zadají se údaje o kartě, proběhne přesměrování na 3D secure, na původní stránku a je to nikdy nekončící pending.

0 Citovat

Už jsem si to nepamatoval a byl jsem líný dělat rezervaci, ale donutil jsi mě :D Je to v Multiple Payment Service a International Cards (ATOM).

Původně jsem na to šel stejně jako ty :))


irctc-atom.png

0 Citovat

Díky :) Mezitím jsem na to s pomocí Goolu taky přišel, ale nedostal jsem se k napsání příspěvku. Koupil jsem dvě jízdenky, tři letenky a pak hned jel na večer na latino lekce a na party. Zrovna v Multiple Payments bych to nehledal ani náhodou. Já to přidal podle návodu v nastavení do oblíbených způsobů platby a když jsem to hledal pod tlačítky, tak to nenašel.

0 Citovat

Zdravim :))

Rada bych znala názor zkušených na rezervaci vlaku mesic dopředu v indii...?

Je mnoho různých stránek, kde se tvrdí, ze bez minimálně měsíční rezervace dopredu neni šance... pak jsou stránky či jednotlivci, kteří zastávají názor, ze nepojedu akorat tak jak si budu přát, ale stačí na miste. 

Tak nevím..  nechce se mi rezervovat dopredu .. znám trasu, kterou bych se ráda vydala, ale taky bych se ráda trochu rozhodovala na miste. Rezervovat si mesic cesty dopredu mi přijde hrozne zavazující:)

Dekuju.. hezky den ;)

0 Citovat

Já jsem jel vlakem v Indii jen 3x a rezervace nebyla potřeba (1x jsem měl, ale bylo volno i pár dní předem, 1x kvóta). Mnoho zvlášť levnějších vlaků je vyprodaných, ale jsou i turistické kvóty. Kratší trasy se dají projet případně busem a delší je mnohdy lepší proletět. Sleduj obsazenost plánovaných vlaků v předchozích týdnech (než půjde provést rezervace na tvé datum) a pokud to nebude zkreslené nějakými svátky, dá to odpověď. Možná bych si zarezervoval nějaký delší důležitý spoj a itinerář tomu na místě přizpůsobil.

0 Citovat

Taky bych řekl, to nejdůležitější radši rezervovat, ostatní možno zaimprovizovat. Nastuduj si nejen turist. kvótu, ale i tatkal, ev. další.

0 Citovat

Krom toho lístky se dají zrušit.

0 Citovat

A počítej se zpožděními... Některé vlaky jsou odřeknuty úplně... Obzvlášt v lednu a únoru můžou být velké problémy (smog, vlaky jezdí pomalu, dost jich ruší).. Takže pokud chceš vlakem chytat třeba letadlo, tak radši o den dřív (např. ráno vyjedeš, počítáš, že budeš mít 10 hodin čas a projdeš si ještě město, ale ouha)...

0 Citovat

Čím víc čtu o Indii, jejích vlacích a obyčejích, tím víc se tam těším :-D Dva vlaky, tři letadla a 10 dní se streetfoodem <3

0 Citovat

Michal napsal(a):

Čím víc čtu o Indii, jejích vlacích a obyčejích, tím víc se tam těším :-D Dva vlaky, tři letadla a 10 dní se streetfoodem <3


Takže když s tebou nespadne místní letadlo, neznásilní tě ve vlaku, tak možná umřeš na nějakou chorobu z hnusnýho jídla :D


Koukám pán labužník milovník adrenalinu :))

0 Citovat

Michal napsal(a):

Dva vlaky, tři letadla a 10 dní se streetfoodem <3

Doporučuji potlačit tvoje patologické šetřílkovství a minimálně ze začátku být s jídlem na ulici opatrný a stravovat se v normálních restauracích. Mně všudypřítomný smrad, špína, bordel a hic dokonale veškerý apetit na dva týdny vyléčil.  Bylo fajn to  vidět, ale nikdy více.

0 Citovat

Viděl jsem dva díly Bizarre Foods o Indii a ze streetfoodu mě vyléčily už dopředu. Ten týpek určitě chodil jen do lepších míst, přesto to tam bylo tak ušmudlané, že bych  si odtamtud nedal ani balenou cocacolu :D

0 Citovat

tak sa tesim na reporty z KFC v Indii :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

tak sa tesim na reporty z KFC v Indii :D

Zas tak bych se tomu nesmál. Ono to trošku vypadá na fastfoodovou dietu zapíjenou kolou :D

0