Zdravím, rád by som sa spýtal, či nemáte niekto skúsenosti s platením u Rentalcars debetnou kartou. V podmienkach majú debetky, ale čítal som od niektorých ľudí, že im zobrali aj debetky. Konkrétne som zatiaľ rezervoval auto cez Firefly na Sicília. Ak má niekto skúsenosť aj s touto firmou, tiež uvítam. Kreditnú kartu nemám a keďže som od nového roka živnostník, banka mi ju nechce vydať, pretože som na živnosti príliš krátko a nemám za sebou ešte daňové priznanie, podľa ktorého by mi to odobrila. .

Rentalcars s debetnou kartou

Založil(a) ve fóru Půjčení auta

může se hodit i jako finanční rezerva pro případ nečekaných událostí. 

Ale je třeba ji správně používat. Je to dobrý sluha, ale zlý pán :-)

0 Citovat

tonic: jak souvisí vlastnictví kreditní karty s finanční gramotností?

 

 

1 Citovat

Výhoda kreditky jsou pouze ty platby, kde je striktně vyžadována. Vše ostatní jsou pseudovýhody, které vám banka vnucuje. 

1 Citovat

Kreditku používám jen na půjčení auta, pro vstup do salonků a při nákupu některé elektroniky, protože mám pak o rok delší záruku, resp. bezplatný servis (v praxi naštěstí zatím nevyzkoušeno, jestli/jak to funguje).

EDIT: a samozřejmě cestovní pojištění používám.

2 Citovat

Není u té záruky podmínky, že musí být v té době karta stále platná? Většinou to totiž bývá služba v ceně karty. 

0 Citovat

Je to možné s tou platností, nevím.

0 Citovat

Za mě má kreditka výhody naopak zejména pro ty, kdo půjčovat, ani rezervu, vůbec nepotřebují. Prostě se celý měsíc platí, peníze jsou zatím na spořáku a jednou měsíčně se kreditka splatí. Jen tímto získáte na úrocích cca 1000 Kč ročně (při 3 % na spořáku a v průměru 40000 Kč vyčerpaných). To je zpáteční letenka po Evropě, před covidem to bylo půjčení auta na týden... Pokud k tomu je například to cestovní pojištění, pojištění prodloužené záruky, jsou to pak tisíce ročně a opravdu není důvod se kreditky bát a nemít jí.

Ta tonicova poznámka o finanční gramotnosti byla právě o tom, že pokud člověk utrácí jen na co má (a nebere limit na kreditce jako dárek, co mu někdo dal), tak fakt není problém a přináší jen výhody. 

2 Citovat

Ne každý má takové výdaje a zároveň je pro něj podstatných 1000 Kč ročně, aby si každý měsíc hlídal při platbě za kreditku stav běžného účtu (pokud lze splácet přímo ze spořícího účtu, tak ok). V předchozích letech ale 3 % běžné nebyly, pokud vím, ale moc jsem to nesledoval. Možná v nějakých kampeličkách nebo pochybných bankách, ne? Ale pro část lidí to takto může být další výhoda.

To cestovní pojištění je bez příplatku? To je spíš v ceně karet (podobně jako jiné výhody), za které se platí měsíční poplatek, ne? Pak je ale třeba porovnávat s kreditkami bez poplatku a ne počítat jen výhody.

1 Citovat

Tak samozřejmě je rozdíl, jestli má někdo kreditku jako úvěrový nástroj (pěkně drahý) nebo jako "platební metodu" místo hotovosti nebo debetky, tzn. využívá bezúročné období. Pak tam totiž mohou naskakovat i jiné benefity, než rozdíl úroku. A ty za rok někomu aktivnějšímu se zajímavými obraty hodí i několik dalších tisícovek. Už to sice není, co to bývalo - dříve běžně 2% z platby, bez měsíčních limitů a klidně několik tisícovek za zřízení a používání na začátku. Ale i teď jsou kreditky, které vrátí 1% a jejich "běžný provoz" je zdarma, někde i včetně automatického inkasa, takže člověk nemusí řešit vůbec nic.

 

První CC jsem si třeba pořídil právě kvůli cestování, kdy za 990Kč ročně mám v ceně karty i celosvětové cestovní pojištění s nadstandardními limity pro mne a (jakékoliv) až 4 spolucestující, takže pokud my ročně strávíme v cizině (i jen na otočku) dohromady až 140 dní, je to proti běžnému komerčnímu pojištění opět úspora v řádu několika tisíců. A protože i tahle karta "vrací", tak mám i to pojištění ob rok zdarma.

1 Citovat

Moje zkusenost je, ze mimo EU vetsinou projde i debteni karta (i kdyz maji v podminkach ze vyzaduji kreditni) - proslo mi to v Thajsku, Maroku i USA. Naproti tomu v EU to neslo nikdy, pokud ji vyzadovali dle podminek. Jakoby autopujcovny "mimo EU" nedokazali u evropskych karet poznat rozdil debetni vs kreditni.

Nicmene samozrejme je lepsi na to nespolehat a vyridit si jakoukoliv kreditku zdarma. Tady ale bacha na limity. Pokud berete pojisteni od treti strany a pujcovna tak povazuje auto za nepojistene, chteji si obcas bloknout dost vysokou castku. Nejvic jsem zazil asi v Maroku, kde chteli za dodavku blokaci v prepoctu asi 120tis Kc (tehdy jsme meli kliku, ze brali tu debetku, nebot kreditku s takovym limitem jsem tehdy nemel). Nicmene ty podminky byly v rezervaci od Rentalcars naprosto presne napsane, jen jsme jim nevenovali predem dost pozornosti.

0 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a): tonic: jak souvisí vlastnictví kreditní karty s finanční gramotností?

Je tady mezi členy jeden exemplář, určitě neuhodneš kdo, který si liboval jak je přečerpaná kreditka super, protože vlastně "stačí" platit 2000 Kč měsíčně. 

0 Citovat

Limit kreditky se mj. celý počítá do limitů pro hypotéku. To pak může nepříjemně překvapit, když máš vysoký limit a chceš hypo na max. 

0 Citovat

tak ono realne potrebujes tak limit 2000-3000 eur max .. co je pri dnesnych cenach nehnutelnosti zanedbatelna ciastka .. ale ano, ja som s tym mal tiez problem, kedze som musel zrusit na mesiac kreditku v mBank, aby mi CSOB refinancovala hypo tak ako som chcel.

0