Ahoj, na začátku června plánuji navštívit Transylvánii. Mám už zajištěný let Bratislava-Cluj. Do Kluže přiletím v pátek ráno a odlétám z ní v pondělí ráno. V Rumunsku tedy strávím 3,5 dne. Nyní se snažím najít vnitrostátní jízdenky.Plán A:V pátek mám v plánu si prohlídnout Kluž a přesunout se do Brašova.V sobotu si chci prohlédnout hrad Bran a na večer se přesunout do Sighisoara (rodné město hraběte Drákuly).A v neděli večer se vrátit zpět do Kluže.Bohužel, se mi nedaří najít autobusové/vlakové dopravce pro segmenty. Přitom podle Google Map by měli jezdit.Pro Kluž-Brašov jsem našel MementoBus (http://mementobus.com/bilete-autocar/10-Cluj-Napoca/5-Brasov/2017-06-02/1-0). Na Rumunsko se mi zdá relativně drahý a zvláštní, že prodává rovnou v eurech.Cesta Brašov-Bran by měla být podle webu hradu bez problémů.Horší je to s dopravou do a z Sighisoary. Kam podle rome2rio (https://www.rome2rio.com/s/Bra%C5%9Fov/Sighi%C8%99oara) jede vlak a MementoBus jen jedenkrát denně. Pak je tam uveden ještě jeden dopravce Fany (http://www.fany.ro/Cluj%20Napoca-Mangalia), jehož web je jen v rumunštině a v těch schematických trasách se opravdu nevyznám. Ten by ale měl jezdit 5x denně, jen to z toho webu nechápu a už vůbec netuším za kolik a jak koupit.Máte nějaké zkušenosti s autobusovou dopravou v Rumunsku? Nebo víte ještě o nějakých jiných dopravcích mimo hledáček rome2rio? DíkyVytvořil jsem si i rezervní plán B:V sobotu se přesunout do Brašova.V neděli se přesunout do Bukurešti, odkud můžu po osmé večer doletět zpátky do Kluže. Ceny letenek začínají na 500 Kč. .

Rumunsko - vnitrostátní jízdenky (?)

Založil ve fóru Autobusová doprava

 Ahoj, na začátku června plánuji navštívit Transylvánii. Mám už zajištěný let Bratislava-Cluj. Do Kluže přiletím v pátek ráno a odlétám z ní v pondělí ráno. V Rumunsku tedy strávím 3,5 dne. Nyní se snažím najít vnitrostátní jízdenky.

Plán A:

  • V pátek mám v plánu si prohlídnout Kluž a přesunout se do Brašova.
  • V sobotu si chci prohlédnout hrad Bran a na večer se přesunout do Sighisoara (rodné město hraběte Drákuly).
  • A v neděli večer se vrátit zpět do Kluže.

Bohužel, se mi nedaří najít autobusové/vlakové dopravce pro segmenty. Přitom podle Google Map by měli jezdit.

  • Pro Kluž-Brašov jsem našel MementoBus (http://mementobus.com/bilete-autocar/10-Cluj-Napoca/5-Brasov/2017-06-02/1-0). Na Rumunsko se mi zdá relativně drahý a zvláštní, že prodává rovnou v eurech.
  • Cesta Brašov-Bran by měla být podle webu hradu bez problémů.
  • Horší je to s dopravou do a z Sighisoary. Kam podle rome2rio (https://www.rome2rio.com/s/Bra%C5%9Fov/Sighi%C8%99oara) jede vlak a MementoBus jen jedenkrát denně. Pak je tam uveden ještě jeden dopravce Fany (http://www.fany.ro/Cluj%20Napoca-Mangalia), jehož web je jen v rumunštině a v těch schematických trasách se opravdu nevyznám. Ten by ale měl jezdit 5x denně, jen to z toho webu nechápu a už vůbec netuším za kolik a jak koupit.

Máte nějaké zkušenosti s autobusovou dopravou v Rumunsku? Nebo víte ještě o nějakých jiných dopravcích mimo hledáček rome2rio? Díky

Vytvořil jsem si i rezervní plán B:

  • V sobotu se přesunout do Brašova.
  • V neděli se přesunout do Bukurešti, odkud můžu po osmé večer doletět zpátky do Kluže. Ceny letenek začínají na 500 Kč.
0

http://www.autogari.ro/
rome2rio nie vzdy hlada medzi vsetkymi dopravcami, vlastne to sa pomaly ani neda.
Zo Sighisoari chodi kazdu chilu nieco aj do Targu Mures a odtial zase kazdu chvilu nieco do Kluzu, takze aj tak sa da.

0 Citovat

vlakové spojenia nájdeš tu: www.cd.cz a tu: http://www.cfrcalatori.ro, autobusy tu: http://www.autogari.ro

Z Brasova na Bran v roku 2011 chodili autobusy niekoľkokrát za deň. Vyhľadávať lokálne autobusové spoje cez internet je v Rumunsku nespoľahlivé. Spoj, ktorý nájdeš, nemusí v skutočnosti premávať. Dobré info nájdeš v sprievodcoch typu Lonely planet, Rough guide a pod.

0 Citovat

Díky za tipy. Projdu si je.

Jinak podle webu hradu Bran autobusy tam o víkendu jezdí každou hodinu.

0 Citovat

Prošel jsem si tipy a zatím mi nejlépe vychází (četnost spojů, délka jízdy) MementoBus pro přesuny Cluj-Brasov a Sighisoara-Cluj (ačkoliv se nemůžu zbavit dojmu, že je drahý). A pro trasu Brasov-Sighisoara vychází nejlíp železnice.

0 Citovat

Termín se už přiblížil a na webu si můžu vybírat konkrétní vlaky. Na rychlíky s první třídou se i dá rovnou koupit lístek. Jak je to pro ty couráky s druhou třídou, na které se koupit lístek online nedá? Prodávají se pořád, i když by byl vlak "přeplněný" nebo je riziko, že se vyprodají?

0 Citovat

listky na vlak sa predavaju normalne ako u nas, neni su viazane na konkretny vlak.
nakup na pokladne samozrejme myslim.
Neboj, z brasova do sighisoary nebude preplneny :)

ked vystupis v sighisoare tak nasleduj domacich a nechod podchodom ale rovno cez kolaje. teda aspon v roku 2015 bol v podchode neuveritelny vykalovy zapach

0 Citovat

Fajn :-) Jen jestli to nechám až na stanici, tak bych nerad slyšel pro dnešek jsou všechny lístky vyprodané...

0 Citovat

29 navstivenych zemi a furt stresovat. Nepochopim.

0 Citovat

Hele, ještě mi padl do oka hrad Corvin. Nějaké nápady, jak se tam rychle dostat z Brašova nebo Kluže při tomto itineráři? Zatím mám pocit, že to nechám na sv. jindy.

pátek: v 11h přílet do Kluže, v 17h odjezd do Brašova

sobota: návštěva hradu Bran, odpoledne přesun do Sighisoary

neděle: prohlídka Sighisoary a v 16:30 odjezd do Kluže

pondělí: ranní odlet do Bratislavy.

0 Citovat

ten Corvin vyzera slusne, ale nesili by som to ... inak ta Sighisoara je tak na pol dna max, tak tam sa da usetrit casu (pekne, ale male historicke centrum, vybehnes si hore na kopec ku kostolu, obzries dom kde sa narodil dracula, inak to vyzera na tourist trap a mozes pokracovat). Nad tou solnou jaskynou Turda si nerozmyslal? Taka zmena oproti mestam... a este mi bola odporucana Alba Iulia. Vsak ked sa ti bude pacit, za 20 euro budu letenky este asi dlho :D

0 Citovat

Nad Turdou jsem nepřemýšlel. Nějak jsem nedělal hloubkový průzkum. Chtěl jsem hlavně na hrad Bran. Myslíš, že by to šlo stihnout v pátek z Kluže? Přeci jen, jestli to přiletí na čas, mám tam 6 hodin času. Podle Googlu by jízda do Turdy měla trvat necelou hodinu.

Jinak Alba Iulia a Corvin vypadají jako program dalšího tripu. Ale asi až příští rok. 20 euro za letenky je v pohodě, ale potřeboval bych let v sobotu ráno tam a v neděli večer nazpět :-D Případně dát pápá práci, ale těch 5 kaček denně z internetu mě nevytrhne. Snad jedině, kdyby mi klikači z CL denně naklikali pár desítek reklam a to ještě ze smartfounů :-DD

0 Citovat

co som tak rychlo pozeral davnejsie, tak ma oslovlila Turda "gorge" - Cheile Turzii

https://www.tripadvisor.com/Show...vania.html

Podla ineho zdroja by sa tam malo dat dostat busom z Turdy (tam samozrejme navstivit solnu jaksynu) do dediny Cheia. Na celovikendovy trek to nebude ale ako pozerem mapy.cz, je tam naokolo dost chodnickov, ktore by vedeli zabavit.

0 Citovat

@kopecky, este som v Turde nebol, ale predpokladam ze z Cluju do Brasova ides o piatej Memento busom a ten prechadza cez Turdu. Tak preco nie, z letiska ist priamo do Turdy, jaskyna a dalej do Brasova.

0 Citovat

Ahojte. Pre mna momentalne tiez celkom aktualna tema, nakolko sa tiez chystame smer Cluj. Ak som to spravne pochopil, momentalne z letiska premava linka č.5 http://ctpcj.ro/index.php/en/tim...s/linia-5d , nepreva vsak na "Fierul", ale len na "Cuza Vodă". Isiel niekto v poslednej dobe tymto busom? Kolko vychadza cca listok? Cesta trva tých cca 30minut?

V ten den by sme chceli hned navstivit Turda Salina, pozeral som premava viacero autobusov/mikrobusov priamo z Cluju. Niekto uz vyskusal?

Dalsi den mame v plane ranny vlak Cluj - Deva, nasledne nejakym mikrobusom na Korvinom hrad, sice je to cca tych 4h cesty vlakom, ale snad budu tie vlaky fajn. Cez https://www.cfrcalatori.ro/ sa daju najst v pohode ceny, ak to clovek zakupi cez ich online obchod + zakupi par dni predom, tak ziska peknu zlavu. Ma uz niekto nejake skusenosti s rumunskymi vlakmi? Da sa to vydrzat, ci mozno ocakavat nieco podobne ako SVK/CZ vlaky? Obsadenost?

Posledny den este vymyslim nejake okolite mestecko. Nejake navrhy na celodenny vylet?

Bankomat ci zmenarne su na letisku k dispozicii? Vramci Cluja funguje nieco ako uber a podobne? Pripadne cena taxikov na letisko z dovodu skoreho ranneho odletu?

Vdaka za kazde rady, kto uz Rumunsky trip absolvoval :)

0 Citovat

@tonic: Přesně tak. Už delší dobu mám lístek a předpokládám, že Mementobus není žádnou výjimkou a naskočit až v Turdě fakt nemůžu :-D

@matus258: Sorry, oprava - spletlo se mi to s Turdou. Beru zpátky třicetiminutový interval k městečku u Corvinu.

0 Citovat

@kopecky - co ja viem, skusil by som im zavolat/napisat mail. Tiez sme doskakovali na Regiojet az na dalsej zastavke, kedze by sme nestihli dobehnut na prvu :D

0 Citovat

Pro koupi lístku na vlak se snažím odhadnout, kdy budu zpátky v Brašově po dopolední prohlídce hradu Bran. Vlaky do Sighisoary jedou v 15:20, 16:10 (na tento čas se nedá rezervovat lístek) nebo až 20:19? Myslím, že by mělo být reálné stihnout už ten první, protože autobusu trvá jízda Brašov-Bran 30 minut a jede 1x za hodinu. Ale netuším jak je organizovaná prohlídka hradu samotného a jestli mě tam nezláká menší trek na nějakou vyhlídku.

Moct si vybrat, pojedu v pět šest večer a lístek koupím až na nádraží. Ale jaksi v tu dobu tam nic nejede. A odjezd v osm večer je už docela dost pozdě pro příjezd na ubytování. To znamená být v Sighisoaře po jedenácté večer.

Tuší někdo, nejlíp kdo tam už byl, jak by to mohlo vycházet? Čím toho mám víc projetého, tím mám větší respekt k místním specifikům a u Rumunska tuším, že všechno bude trvat dlooouho. A taky bych se nerad dostal do situace "lístky už nejsou, sorry jako, jeďte zítra večer".

0 Citovat

To to hezky začíná. Vyhledávání vlaků na https://www.cfrcalatori.ro/ je nyní nefunkční :-D

//úprava se ztratila

O 45 minut později bylo vyhledávání už funkční.

0 Citovat

Michal, nestresuj, Rumunsko je standardna krajina, MHD funguje, vlaky chodia. (btw mne vyhladavanie vlakov ide, a vzdy je tu bahn.de ako backup :)) Bol som tam autom, aj vlakom, aj letecky, nikdy sme nemali nejaky problem. Ja myslim ze bude prijemne prekvapeny :) A neboj, nic nebude trvat dlhooo

0 Citovat

@tonic: OK, ok :) Může se u vlaku stát, že přijdu na stanici a uslyším, že je vyprodáno, nebo prodávají lístky furt, i kdyby byl přecpaný? To je pro míru pohody docela podstatný detail :-D

0 Citovat

n omen rumunsko pride ako cestna krajina, vlaky skor tak dopoctu, takze neporedpokladam, ze by sa nejak rapidne naplnili, najma cez vikend

0 Citovat

Tak to to hezky začíná. Dopoledne telefonát, na displeji vidím, že z Rumunska. Myslím si asi něco od ubytování, kterému jsem včera na Bookingu namačkal check-in 22:00-23:00. Ale on to Mementobus, že spoj Cluj-Brasov pojede o 4,5 hodiny dřív. Tedy v 12:30. Letadlo podle plánu má přistát v 10:55... Ale asi budu první odsud, pro kterého Mementobus zajede přímo na letiště :-D Po přistání mám volat přímo řidiči. Když to vidím, už jsem dobil Skype kredit. Poslední dva týdny Wizzair letěl na čas... No, nic, když tak si dám noční zevl ve vlaku jedoucím 7h za lidových čtyřista kaček.

Plus samozřejmě, že je změna času i zpátečního MementoBusu zpět do Cluj-Napoca. Ale to mi budou volat až za dva dny v Rumunsku.

0 Citovat

ale velke plus ze ti zavolali :)

0 Citovat

@tonic: To rozhodně :D Lepší než tam přijít a pak zjistit, že to jelo o 4,5 hodiny dřív.

Nevíš, kde by se v Bratislavě po trase N61 mezi 3h a 5h dalo dobře nakoupit zásoby? V Kluži to jaksi nestíhám a bagetu až z Prahy si vézt nechci (v rumunském buse by jí už bylo přes 20 hodin). Zatím mi nejlíp vychází Zlaté piesky ale jsou trochu z ruky tou noční dopravou.

0