Zdravím,Když jsem viděl jízdenky od flixbusu jízdenky za 1kč dostal jsem chuť cestovat... Ale raději ne s flixbusem :D Nikdy jsem vlakem nějak moc necestoval... nejdál před několika lety na festival, kdy jsem seděl z Brno do Prahy na schodech u dveři :D Takže požitek z jízdy nebyl uplně nejlepší... Nicméně k mé otázce. Chtěl bych si udělat takový menší tripeček po Česku, s tím že bych rád vyzkoušel různé dopravce. Tedy ČD (pendolino), RegioJet a LeoExpress.Trasa bude Brno - Ostrava - Praha - Brno chtěl bych doporučení s jakým dopravcem. Zda je lepší na delší vzdalenost např žlutých vlaků, s multimedialním panelem v sedačkách... Nebo Leoše kvuli třeba lepšímu pohodlí apod. Ještě bych se rád poradil jak se vlastně dostat do Ostravy? :D Protože co jsem hledal tak z Brna nikdo nejezdí, ani obyč vlak od ČD protože je někde na trati vyluka. Takže bude lepší jet třeba busem do Olomouce a od tama už s nějakym dopravcem do OVY. Děkuji za rady :)  .

Brno - Ostrava - Praha - Brno (Různí dopravci)

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

11 reakcí

Zdravím,

Když jsem viděl jízdenky od flixbusu jízdenky za 1kč dostal jsem chuť cestovat... Ale raději ne s flixbusem :D Nikdy jsem vlakem nějak moc necestoval... nejdál před několika lety na festival, kdy jsem seděl z Brno do Prahy na schodech u dveři :D Takže požitek z jízdy nebyl uplně nejlepší... Nicméně k mé otázce.

Chtěl bych si udělat takový menší tripeček po Česku, s tím že bych rád vyzkoušel různé dopravce. Tedy ČD (pendolino), RegioJet a LeoExpress.

Trasa bude Brno - Ostrava - Praha - Brno chtěl bych doporučení s jakým dopravcem. Zda je lepší na delší vzdalenost např žlutých vlaků, s multimedialním panelem v sedačkách... Nebo Leoše kvuli třeba lepšímu pohodlí apod. Ještě bych se rád poradil jak se vlastně dostat do Ostravy? :D Protože co jsem hledal tak z Brna nikdo nejezdí, ani obyč vlak od ČD protože je někde na trati vyluka. Takže bude lepší jet třeba busem do Olomouce a od tama už s nějakym dopravcem do OVY. Děkuji za rady :)

0

Tak to vezmi rovnou přes Olomouc? Zbytečně by ses vracel (koridor Praha–Ostrava vede přes Olomouc).

Regiojet bych v tom případě nechal na linku Praha–Brno, tam by se teď měli snažit zaujmout, ale myslím, že je to úplně jedno :-)

Možná zajímavější výlet bude Brno–Pardubice–Olomouc, ať z návštěvy měst taky něco máš.

0 Citovat

Brno - Ostrava

Ano na trati je výluka do 15.10. s náhradní autobusovou dopravou v úseku Brno-Hulín, ale jedná se o plánovanou výluku, takže bych neočekával ve většině případů nějaké výrazné zpoždění oproti tomu co najde Idos. Jinak dopporučuji koupit jízdenku přes eshop ČD https://www.cd.cz/eshop/, lze si tam přidat místenku zdarma. V případě této linky doporučuji do vozu č.370 - nejlepší vůz v soupravě, jedná se sice o multifunkční vůz, kde jsou místa vyhrazena pro specifické skupiny cestujících, ale do oddílu pro cyklisty v tomto ročním období problém nebude.

Další úseky je to asi jedno, záleží podle preferencí. S ČD se v případě mimořádné události dostanete do cíle pravděpodobně nejdříve. Ve vlacích, případně vozech s garantovanou Wi-fi bývá zpravidla nejrychlejší. Jako jediný dopravce provozují ČD restaurační vozy, kvalita pokrmů je rozhodně obstojná, nabídka, ceny a spoje zde: http://www.jidelnivozy.cz/jideln...y-ec-ic-r/

Regiojet sází na dopňkové služby v ceně jízdného nebo za nízkou cenu, poslední dobou se však potýkají s nedostatkem personálů, tak tyto služby bývají v nižších třídách dostupné omezeně nebo vůbec. Také je zde vyšší pravděpodobnost poruchy topení/klimatizace. Na druhou stranu v nejnižších třídách nabízí ve většině případů nejnižší cenu, zejména pak v mimo špičkových časech, ale je to ve většině případů rozdíl pár korun.

Leoš lepší pohodlí nabídne pouze ve vyšších třídách, economy není nic moc. Ale zase myslím, že služby co uvádí dodržuje lépe než Regiojet.

Celkově je asi jedno jakého dopravce zvolíte, spíše dost záleží, jestli chcete cestovat za nejnižší možnou cenu nebo připlatit za lepší pohodlí. Osobně bych spíše vybíral podle času ve který chcete jet.

Ostrava - Praha je nejrychlejší Pendolino a ve dnech a časech cestovní špičky bývá asi nejlepší volbou i s ohledem na cenu.

Praha - Brno bych zvolil Railjet ČD (1x za 2h), případně Regiojet, ten ale jede jen 3xdenně.

0 Citovat

https://www.o2extravyhody.cz/cz/..._cd_2.html

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Tak to vezmi rovnou přes Olomouc? Zbytečně by ses vracel (koridor Praha–Ostrava vede přes Olomouc).

Regiojet bych v tom případě nechal na linku Praha–Brno, tam by se teď měli snažit zaujmout, ale myslím, že je to úplně jedno :-)

Možná zajímavější výlet bude Brno–Pardubice–Olomouc, ať z návštěvy měst taky něco máš.

No přes Olomouc to asi vezmu protože právě z Olomouce jezdí tito dopravci ale z Brna ne, tak asi využiju flixbus do olmiku a od tama vlakem. Ale furt přemýšlím jak to nakombinovat a jak kdo jezdí... Teoreticky bych to mohl vzít takto...

Olomouc - Ostrava - pendolino

Ostrava - Praha - Leoš

Praha - Brno - RegioJet

Akorát jsem moc nepochopil to že při cestě Olomouc Pardubice Brno bych z těch měst měl víc než z Ostravy a Prahy. Řekl bych právě že ve větších městech si to více užijí ne? :)

Jinak mě šlo spíš o to který dopravce je tak nejlepší a je lepší ho využít na delší cestu... Ale tím že pendolino má dokonce teď tu akci 50% dolů je taky super... Takže dokonce na dlouhé trase bych i dost ušetřil...

0 Citovat

Tak ona je taky otazka,jakou tridou pojedes. Pokud vzdy tou nejnizsi, tak urcite Rj pripadne CD, pokud necim lepsim,tak je nej Leo, predevsim Premium je zcela bez konkurence u nas.

0 Citovat

Pozor, těch 50% je sleva na celodenní jízdenku, která by se vyplatila, kdyby jste chtěl projet celou uvedenou trasu za jeden den.

eremi: Premium u Lea se vyrovná Business v Railjetu u ČD.

0 Citovat

Ani omylem a to jak pohodlim, soukromim servisem a sluzbami.

Business v Railjetu je otevreny, porad porad tam nekdo coura, pohodli sedacky taky lepsi v Leu,nicmene i v Rj velmi dobre,servis prakticky zadnej,krome vody a voucheru do jidelniho vozu za ktery koupis tak polivku vs. regulerni jidlo,neomezena konzumace piti v cenu a stevard taky urovni uplne jinde a v jine intenzite servisu.

0 Citovat

Business v rj ČD je na našich kolejích top. Tedy hlavně ten v modrém, nikoliv červeném. Prémiové třídy u Lea mě moc nesedly, ale asi to bylo vždy jen nějakou momentální náladou, protože objektivně nedokážu říct proč. Asi mi vadí ta černá :D

Co se týká rozdílů v economy, tak jsou opravdu minimální. Pro Regiojet hovoří palubní zábava, ale nemám aktuální srovnání, poslední rok a půl jezdím už jen výhradně s ČD.

0 Citovat

Naprosty a bezkonkurencni top je Premium u Lea,proboha,vzdyt srovnej jen to,co je v cenu jizdenky u CD a u Leo? Plus soukromi, tichy oddil jen pro 6 cestujicich, uroven stevardu a toho,ze se Ti opravdu venuji. Jediny co muze byt srovnatelné je sedacka, coz je malo. Casto jezdim obema a je to velky rozdil!

0 Citovat

Z mého pohledu se jedná srovnatelné služby. U ČD je cena nižší, takže je těžké porovnávat služby v ceně. U ČD si mohu vybrat z více opravdu chutných jídel, čepované pivo... Úroveň personálu mi připadá srovnatelná. Tichý oddíl - tady je to čistě subjektivní. Ano Leo má uzavřený oddíl, ale zase se nachází nad podvozkem jednotky určené primárně k regionální dopravě, Railjet má prostě chodové vlastnosti výrazně lepší.

0 Citovat

ach taketo problemy by som chcel mat znovu na Slovensku :( (kde okrem trasy Zilina-Kosice na vyber nic nie je)

0
11 reakcí