Ahoj, od příští soboty ráno do úterý odpo, tzn 3,5 dne (15.12. - 18.12.) budu v Jordánsku (přílet a odlet z Ammánu) a snažím se vytvořit smysluplný itinerář. Cestuji sám, tzn půjčení auta je pro mě drahé, zbývá mi tedy cestování busem. Na různých webech jsem si přečetl, že nejlepší busy pro přesun z Ammánu do Petry jsou JETT, nicméně těm už několik týdnů nefunguje web a tak se o nich nedá zjistit žádné info. Pokud někdo máte čerstvou zkušenost, mohli byste mi poradit?Co je must see v Jordánsku (předpokládám alespoň 1 den Ammán a 1 den Petra)Jak se dostat z Ammánu do Petry a zpětMá smysl zvažovat místní cestovky např do Wadi Rum a nebo ne?Uvítám jakékoliv další tipy! :)  .

Jordánsko - Petra/Ammán/... must see a jak se pohybovat

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, od příští soboty ráno do úterý odpo, tzn 3,5 dne (15.12. - 18.12.) budu v Jordánsku (přílet a odlet z Ammánu) a snažím se vytvořit smysluplný itinerář. 

Cestuji sám, tzn půjčení auta je pro mě drahé, zbývá mi tedy cestování busem. Na různých webech jsem si přečetl, že nejlepší busy pro přesun z Ammánu do Petry jsou JETT, nicméně těm už několik týdnů nefunguje web a tak se o nich nedá zjistit žádné info. Pokud někdo máte čerstvou zkušenost, mohli byste mi poradit?

  • Co je must see v Jordánsku (předpokládám alespoň 1 den Ammán a 1 den Petra)
  • Jak se dostat z Ammánu do Petry a zpět
  • Má smysl zvažovat místní cestovky např do Wadi Rum a nebo ne?

Uvítám jakékoliv další tipy! :) 

0

Ja bych se pohyboval okolo Ammanu a Petru bych si nechal na priste.

Vadi Mujib

Vadi Rum

Petra

Madaba

Mrtve more

Quasyr Amra

Amman

Karak

Dana

Nebo

Jares

Burgu

Pella

Umm Qais

Qasr Azraq




0 Citovat

Tomu říkám rada za všechny peníze. Bonzaq píše, ze nemá auto a ty pry Petru na příště a vyjmenujes snad 15 cílů , které jsou pry v okolí, a přitom Wadi Rum je kupříkladu dal než Petra. Mě naopak dava smysl  ta Petra,protože tam bude doprava vzhledem k významu památky asi jednodušší .  Zůstal bych den Ammán a 2 Petra. Naopak napříště bych nechal ostatní památky,kdy treba bude mít auto a transport bude podstatne jednodušší než  busem. Tady na stránkách je jeden cestopis kde borec jezdil taky sólo, tak tam se dá čerpat. 

0 Citovat

Naramna sranda.

Hele fakt jsi pochopil, ze mu doporucuji tech 15 cilu aby zvladl defacto za 2-3 dny? Opravdu?

Tak polopate:

- Pohyboval bych se okolo Ammanu

- 15  vyjmenovanych mist spada pod obvykle "must see" tim automaticky nerikam, ze jsou okolo Ammanu a tim take automaticky nerikam, ze je ma navstivit. Muze popremyslet co lze v Jordansku videt a naplanovat nekolik cest s tim, ze si to uz ted muze zhruba rozdelit.






0 Citovat

Nejlepsi pro presun je urcite taxi a to i na delsi trasy, obzvlast kdyz mas tak malo casu. Cena je prijatelna. Jel jsem jinym smerem nez ty, ale napr. Petra - Aqaba je za 35 - 40 JOD a to je kolem 2 hodin cesty.


Pokud bych mel 3 dny, venoval bych je jen jedne lokaci a to Ammanu, Petre, nebo Wadi Rum (nejdal).


Mozna by se dalo stravit trochu casu v Ammanu, a na Petru nebo Wadi Rum mit 2 dny. Za me je top lokace Wadi Rum. Na Petru je urcite dobry mit alespon 2 dny pokud ji chces poznat a ne jen zahlidnout highlights. 


Uzivej!



0 Citovat

Ja to samozřejmě pochopil, jak jsi to myslel, ale on se ptal,co je nejzajímavější na ty 3 dny a ptal se na konkrétní informace. Tudíž je dle mého názoru mimo mu tady vyjmenovat  15 různých míst, které si každý běžne inteligentní jedinec vyhledá za par sekund na googlu.Ne každý cestuje do jedné země opakovaně a jednak jsi tam uvedl to Wadi Rum, což není v okolí Ammánu. Četl jsem par cestopisu,protože se tam taky chystám v dubnu a všichni psali,ze doprava je dost zmatená. Už jen dostat se z letiště autobusem je zážitek. Tudíž ano dá se vyrážet každý den z Ammanu,ale třetinu dne procestuje. Naopak když dojede do Petry treba dopoledne busem,tak ma program na ten i další den a odpadnou mu trable s cestováním. Tot můj názor. A kdyby nahodou chtěl do toho Wadi Rum,tak pokud se nepletu autobus zastavuje v Petře a pak taky ve Wadi Rum.Ale za to bych ruku do ohne nedal. 

0 Citovat

[citace="ppetr6"]

Nejlepsi pro presun je urcite taxi a to i na delsi trasy, obzvlast kdyz mas tak malo casu. Cena je prijatelna. Jel jsem jinym smerem nez ty, ale napr. Petra - Aqaba je za 35 - 40 JOD a to je kolem 2 hodin cesty.

Tak dat za taxi za jednu cestu víc peněz než za letenku se každému nechce :) 
0 Citovat

Re Bonzaq

Nezapomen, ze slunce zapada podobne jako u nas, takze okolo 16 hodiny a cesta do Petry ti vezme 3-4 hodiny.

Alternativa k Petre je:

- Amman samotny
- Jares a Anjun

Rozkoukej to a priste bookni vice dni.








0 Citovat

Zkus přece jen zvážit auto, pokud budeš chtít zůstat jen v Ammánu, taxi a místní doprava je lepší volba, ale jestli se rozhodneš pro Petru (doporučuju 2 dny), vezmeš ho na letišti, za 3 hodiny jsi na místě a i s benzínem tě nebude stát víc než 3.000 Kč, po 2 dnech vrátíš a máš ještě noc a půlden v Ammánu.

0 Citovat

Ahoj, autu se bohužel nevyhneš, ale zase taková raketa to přece není. Vykašli se na Ammán samotný a v sobotu dej Nebo, Madabu, Dead See Panorama a ubytuj se u Mrtvého moře. V neděli koupačka a vyraž přes Kerak do Petry. V ponděli si přivstaň, zabal svačinu a buď celej den v Petře. Já tam posledně zvládl našlapat přes 20 km (velkej okruh). V útery opět budíček tak, abys v 7 vypadnul a hurá do Wadi Rum. Tam si dáš 2 hodiny jeep tour za nějakých 25 JODu a kolem oběda po dálnici přímo na letiště, kde vrátíš půjčene auto. Letiště je boží, přehledné a rychlé. I pokud nemáš přístup do lounge, jde tam výhodně co jíst/pít a odpočívat a nakupovat. V 16:00 tam budeš s přehledem ;)







0 Citovat

Leonarde muzes k tomu svemu itinerari dat i casovou osu? Diky.

Typek bude v Ammanu v cca 12:30, nez si prebere auto je tak 13:30 a ma 3 hodky svetla.  V utery leti v 18:00 a ty mu planujes rano Vadi Rum a pekny jeep tour a pak cestu na letiste....cool na infarkt :D



0 Citovat

Přesně tak, je nesmysl jet jeden den Petra - Wadi Rum (+tour) - Amman a odlétat v 16:00


Pro mě bylo Wadi Rum TOP a je škoda, že máš na Jordánsko tak málo. Asi bych doporučil jet rovnou k Mrtvému moři, cestou přes Madabu a Mount Nebo. Další den hned ráno koupačka a "urychlený" přejezd do Wadi Musa a po zbytek dne si dat trip po Petře. Přespat ve Wadi Musa, poklidný přejezd do Wadi Rum. Tam bych dal tour i s přespáním. A v uterý ráno přes Kerak (nebo Shobak, tam jsem ale nebyl) zpátky na letiště.

0 Citovat

Pro tak krátký čas (to jest přílet v sobotu 12:30, odlet v úterý z Ammánu v 18:00) bych doporučoval:

dvě varianty: Ammán + Mrtvé moře + Madaba / Mt. Nebo.

nebo hotel v Ammánu noc ze soboty na neděli, v neděli brzo ráno do Petry, 1 noc v Petře, pondělí Petra + návrat do Ammánu, noc v Ammánu z pondělí na úterý. V úterý polodenní výlet do Jerashe  nebo do Madady / Mt. Nebo, ale to nelze udělat místní dopravou (najmout si taxi nebo auto). Wadi Rum se nestihne.


Tady je odkaz na Jett Bus

https://www.jtt.com.jo/en


Denní výlety z Ammánu a bus do Petry.
0 Citovat

Díky všem za tipy! Pochopil jsem, že bez auta to nepůjde, takže zatím předběžně zkusím hledat, jestli půjde zvládnout:

  • Sobota - 12:30 přílet, zbytek dne Ammán
  • Neděle - půjčení auta a směr Petra, zbytek dne Petra
  • Pondělí - Wadi Rum
  • Úterý - Wadi Rum/Petra/něco cestou, odlet v 18:05

0 Citovat

@Bonzaq: vrátili jsem se před týdnem, taky jsmi letěli v SO ráno z PRG, a v UT z Ammánu. My jsem dali:

 SO Ammán - cuknout se městem, nasát atmošku, dát jídlo, kafe, dýmku. Památky zavírají přes zimu v 16:00, takže toho v SO stejně moc nestihneš.

NE jsem dali Jerash - super římský památky cca 1 hodina jízdy busem z Ammánu (jezdí se z Tabarbour station aka Northern station).

PO pak Petra - auto nepotřebuješ, Petra stejně přes zimu zavírá ve 16:00 a v 17:00 všechny vyženou. Doporučuji JETT bus (lístky ti zamluví v hotelu, nebo se zastav po příjezdu do jejich office na Abdali (kousek vedle Abdali bus station - každej taxikář zná). Zpáteční stojí 18 JOD (vyráží se v 6:30, návrat v 16:00, každá cesta trvá skoro 4 hodiny - provoz je strašnej). v Petře doporučuji uhnout mimo hlavní trasu, dobrá je cesta Wadi al Farasa (mezi Treasury a Theathre, vlevo, prudčí výstup směr na Highest place of Sacriface). 

UT: Ammán - Nympheum, Citadela, Roman Theathre, muzea, shopping, a letiště.

Kdybych to mohl udělat znovu, tak v neděli vyrazím dřív do Jerash a pak ještě sjedu na otočku k Mrtvýmu moři a zpět do Ammánu.  Tvůj itinerář mi přijde, že je hrozně nabitej, Wadi Rum je sice "jen" 280 km z Ammánu, ale s tím provozem ...  každopádně ať se daří a líbí ;)

My si Wadi Rum necháme na další návštěvu, asi s letem do Eljatu a dáme to z jihu.

0 Citovat

Bonzaq napsal(a):

Díky všem za tipy! Pochopil jsem, že bez auta to nepůjde, takže zatím předběžně zkusím hledat, jestli půjde zvládnout:

  • Neděle - půjčení auta a směr Petra, zbytek dne Petra
  • Úterý - Wadi Rum/Petra/něco cestou, odlet v 18:05

Podle mě je blbost dávat dvakrát Petru. Chce to jednou a pořádně. Až se budeš vracet, najdi si jiná místa na podívanou. třeba ty hrady nebo Wadi Mujib.

Jinak až pojedeš z Petry směr Wadi Rum, vem to přes Dana Za krátkou návštěvu to stojí


EDIT: Oprava, sekl jsem se. Došlo mi, že Dana je vlastně na druhé straně.

0 Citovat

zyrkhon napsal(a):

Wadi Rum je sice "jen" 280 km z Ammánu, ale s tím provozem ... 

S provozem jsem teda za celej tejden neměl jedinej problém. S vyjímkou center měst. Ať na dálnici nebo na "okrskách"

0 Citovat

Standa napsal(a):

S provozem jsem teda za celej tejden neměl jedinej problém. S vyjímkou center měst. Ať na dálnici nebo na "okrskách"

Já jo, dostat se z autobusáku či centra Ammánu na výpadovku bylo otázkou 1 - 1,5 hodiny :/  ... že by to na těch cestách bůhvíjak odsýpalo, bych tak neřekl

0 Citovat

No já letím do Ammánu zítra, taky sám, kamarád musel zůstat nakonec v ČR, mám auto na celý pobyt a první nocleh v Madabě , jinak budu řešit asi na místě, v Jordánsku budu podruhé.

 Mám to úterý -sobota, Petru dám asi i zase, Wadi Rum jsem minule přespal, teď vynechám, nově  asi Kerak, Jerash, Mrtvé moře opět, tentokráte s noclehem, pak Dana, Rudé moře asi ne

0 Citovat

zyrkhon napsal(a):

Já jo, dostat se z autobusáku či centra Ammánu na výpadovku bylo otázkou 1 - 1,5 hodiny :/  ... že by to na těch cestách bůhvíjak odsýpalo, bych tak neřekl

Mají tam rychlost max 110 a poměrně ji i dodržují. A samozřejmě, že v Ammánu to bude masakr. Já se mu snažil vyhnout jako čert kříži. Nebylo nic, co by mě tak zaujalo, abych tam měl plánovat cestu. 

0 Citovat

Nakonec volím jednodušší cestu :) 3 dny Ammán a 1 den Petra busem... cokoliv kromě Wadi Rum mě moc nezaujalo a užiju si Amman naplno (na historickou architekturu - tzn jiná města - nejsem, mrtvé moře mě neláká a dám ho někdy z Izreale)... každopádně všem díky moc a až se vrátím, tak se podělím o tipy

0 Citovat

Rekl bych, ze to pak bude na Petru hodne malo casu..

0 Citovat

caute, amman je uplne zbytocny a nezaujimavy (okrem citadely a rimskeho teatra tam fakt nic nie je, zato crazy doprava a drahe taxiky); ak mozete, lette do Aqaby (napriklad z Bratislavy lieta Rynair do Aten a odtial do Aqaby, pust uvidite z lietadla -  treba samozrejme zvolit spravny cas)- Slnko v zime zapada ako u nas - cize o 4-5-ej, treba tomu prisposobit cely trip (aj let), inak z toho nic nemate.

Petra si zasluzi 2 dni, najma ak nie ste uplne vytrenovani horolezci. Idealny na Jordansko je tyzden a aby ste videli aj Madi Mujib (v zime zatvoreny!!!) a Dana Reserve + ostatne panoramaticke cesty (Mujib Dam) smerom k Mrtvemu moru + Mount Nebo, tam sa lokalnymi busmi nedostanete (a ak ano, tak s hroznou casovou stratou), taxiky su zbytocne predrazene. Treba si rentovat auto, najlepsie v Aqabe (pohodove mesto a dobre ceny) a odtial obehnut celu krajinu, da sa aj za 4 dni (ALE treba kontrolovat obsluhu na pumpach, poznaju vsetky mozne triky a finty ako vas obrat o peniaze). 

Wadi Musa je aj na tyzden, ale so sprievodcom, jeepom, tucnou penazenkou a nie v zime (lebo je skoro tma).

Vratila som sa pred tyzdnom, viem, o com hovorim. Peniaze si zasadne vo velkom mnozstve nemente na letisku - maju najhorsi kurz. Opat vyhrava Aqaba mesto. 

Nadherna krajina, nie lacna.

0 Citovat

Dnes letím zpět do Prahy, nakonec jsem měl noclehy: Madaba, Wádí Musa 2, Mrtvé moře, rozhodně je nejlepší vzít auto a první nocleh buď ta Madaba, resp. hotely u Mrtvého moře, obě místa mají dobrou dostupnost z letiště a nemusí se přes Ammán.

Počasí, které jsem měl: Petra: 13 c  polojasno až oblačno, chvíli i déšť

Madaba: skoro jasno 15 c

Mrtvé moře, skoro jasno 24, voda bude tak 24-25

              
0 Citovat

Je lepší, vybrat peníze z bankomatu, nebo vyměnit ve směnárně?


Bylo by fajn, kdyby šly jednoduše vybrat, než měnit koruny za dolary a dolary za JODy.


Část místní měny bych chtěl získat na letišti a zbytek v Madabě. 

Autobusy z letiště do Madaby jezdí bez problémů?


Díky.

0