Dave popisoval ve svém cestopisu z Ukrajiny, jak na Ruzyni poptal upgrade do business class s ukrajinskými aerolinkami za 100 USD. Zajímalo by mě, jestli s tím máte někdo zkušenosti především na zaoceánských letech (do USA, Asie, Latinské Ameriky, ...). Díky. .

Zkušenosti s upgradem do business na letišti

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

fridgy napsal(a):

Ano, "nedobrovolné" upgrady jsou na letišti denní chleba. Většinou u overbookingu, ale "kamarád" zaměstnanec letiště vám nepomůže.



Díky. Každopádně toho kamaráda jsem myslela spíš tak, že by mi vysvětlil, jak to funguje, ne že by mě někam procpal :). Ale koukám, že na to stačí tohle fórum, takže super! ;)

0 Citovat

jsem uz stary a rozmrdany, tak longhauly litam v C. Po Evrope up zdarma dostavam jen u Iberie (tak v 50% pripadu), z dalsich klasickych aerolinek BA na me prdi, bo kartickaru BAEC je plny byznys. Jinak u Aegeanu up za minimalni prihoz, jinak smolik. Jednou jsme se zenou a dcerou leteli z BKK do VIE v PE s Eva Air a nejak jsme zaspali a dosli k check inu na posledni chvili. Agent se potutelne usmal, ze bohuzel PE je plna a kopli nas do C. Jinak opet na vsech zbylych long haulech smolik, pokud jsem nekupoval upgrade za cash. Z pameti vzpominam na BKK-DOH za cca 10k a AMS-HAV za snad "jenom"200 ci 300EUR. Nic ovsem neprebije radost z proletenych erroru v C. To je takova uchylka.

Jednou se mi vlastne stalo, ze tesne pred odletem za mnou prisel takovy ten pan, co treba v UK ma na zadech Team Leader a na hlave nasazene takove ty sluchatka z Vesnicky me strediskove. A ze esli su ten a ten a ja ze jo a esli by mi mohl nabidnout presazeni do C. Coz jsem nepochopil, jak muze pozemni personal, co nema co do cineni s danou aerolinkou, nabidnou up do C. Ale nebyl cas na to ptat se kdo je kdo.

 

 

2 Citovat

Kamarád dostal upgrade do C s Emirates na lince Praha - Dubaj, cena letenky byla vysoká (měl economy flexibilní).

Upgrade určuje letecká společnost (24 hodin před odletem "vlastní" letenku letecká společnost).

U velkých evropských aerolinek jako je BA, LH a AF/KL minimální šance na bezplatné upgrade. Pokud nabízejí upgrade, tak jen na evropské linky (přískoky) za nehoráznou cenu. 

0 Citovat

Mě se poštěstilo jen na letu do Amsterodamu s ČSA. Letenky placený firmou, takže asi vyšší tarif. Při nástupu do letadla jsem při snímání letenky dívně pípl a bylo mi oznámeno, že jdu do Céčka.

Při cestě nazpět jsem si řekl, že zkusím štěstí podruhé a na féra jsem se zeptal na checkinu. Tam mi bylo sděleno, že se musím zeptat na gate a na gate mi borec řekl, že klidně, ale že budu bez jídla, že to nemají nachystaný.

Letuška se divila, co tam dělám, že v C nikoho neměli, tak jsem jí to odvykládal a dopadlo to tak, že mi nechala svoje jídlo a ještě do mě nalila snad flašku vína. Do Prahy jsem přiletěl jak dělo. 

2 Citovat

Já dostal upgrade s kamarádem do C u Turkish na IST-PRG. Oba dva jsme měli studentský lístek (tj. ten nejlevnější). Já se šel zeptat na desk v Istanbulu, jestli není místo, že chceme letět pospolu (byli jsme 4). Místo nebylo, právě naopak, dala mi rovnou C. Kamaráda pak náhodně vybrali, když pípal BP na gatu. Opačným směrem upgrade dostala kamarádka. Takže mi přijde, že student ticket má tu pravděpodobnost relativně vysokou. 

0 Citovat

Mám to podobně jako Bič boží, long haul většinou C, občas PE a F. LH group je docela skoupá, ale podařilo z C na F na letu JNB-ZRH. Byli jsme čtyři a tři jsme měli status SEN, upgrade byl na gate pro tři se statusem, čtvrtý zůstal v C.

Jiná písnička je u Finnair, tam těch vylepšení mám docela dost (jsem Platinum) naposledy loni po vánocích na letu HEL-BKK z PE na C dva lidi.

0 Citovat

Poslední můj náhodný upgrade byl AF CDG-PRG, když jsme se vraceli z nějaké chybotarifové Ameriky, takže bych to ani nespojoval s cenou letenky.

Ale mám v okolí překvapivě vysoký počet lidí, kteří dostali upgrade, když přišli na odbavovací překážku pozdě (vrchol byl upgrade pro dva z economy low na C u Austrian na PRG-VIE-JFK). Ale úplně bych na to nespoléhal, já jsem se k odbavení dostal (nezáměrně) pozdě několikrát a upgrade jsem nikdy nedostal, spíš volali na gate, jestli mě ještě vezmou :-)

2 Citovat

Tak nějak. Ono když přijdeš na poslední chvíli, hlavně po Evropě, tak tě mohou hodit do C, protože jinde není místo. Ale riskuješ, že se taky do letadla nevlezeš vůbec. Takže osobně bych to neriskoval, pokud chceš opravdu odletět. Myslím, že to C v drtivé většině po Evropě za to nestojí. Jinak se samozřejmě preferují při upgradu kartičkáři. Čím máš vyšší, tím větší pravděpodobnost, že se ti taková příjemná věc stane. Což není bohužel můj případ :-).

0 Citovat

Taky mám takovou zkušenost (jedinou s upgradem zdarma a 15 let starou). Nepřišli jsme s kamarádkou sice pozdě, ale jako poslední na check-in. Už neměli 2 místa vedle sebe v economy a aniž bychom to vyžadovali, poradila se paní na přepážce s někým z kolegů a dala nás do business. Na let Praha - Soul s Korean Air to bylo fakt příjemné. Akorát mi pak sedadlo v economy ze Soulu na Havaj připadalo celkem tvrdé.

1 Citovat

C po Evropě má jedinou výhodu v tom, že jsi první venku. Jinak upgrade je, kromě pár výjimek, podle statusu. A jako poslední na odbavení nechodím od té doby, co jsem se jednou málem nevešel do letadla ve Finsku. Přede mnou se dostavila posádka jiného letadla a mě zachránilo jenom to, že jiný cestující provedl no show.

0 Citovat

Upgrade s Korean docela chápu. Společnost to stálo jenom rozdíl mezi jídlem v Economy a Business plus amenity kit. V nákupních cenách to nebude nic drastického.

0