Cesta kolem světa 2026
Eda Novak napsal(a):Kdo by chtel prakticke informace z Kona island (Hawaii)… bohuzel bez fotek mi holky
Na zaver zdravim vsechny grammer nazi a cestovatelsky hejtry.
Konec hlaseni.
Hlavní je držet pravopisnej standard, a to se daří ;-)
Ano, toto byly velice prinosne komenty a bylo nutne je sdelit… nicmene jeste jedna informace k jiz zminemu ostrovu… pokud budete mit z pujcovny auto 4x4, tak si zajedte na Makalawena beach… bohuzel cesta je takova, ze s klasickym autem se tam nedotanete… respektive byste to auto cestou odrovnali. Nahradni variantu nechat auto hned u sjezdu z rychlostni silnice a dojit tam pesky take nedoporucuji… cekal by vas asi hodinovy pochod tam a potom zpet… v tom vedru a pod primym sluncem by to byl ocistec. Plaz za me top a cesta skrz lavove pole k ni je take zajimava.-)
Ahoj.
Kdyby si chtěl dnes někdo poslechnout, tak budu v pořadu Ešus na Rádiu 1.
Ahoj.
Tak si opět pohrávám s myšlenkou cesty kolem světa a rád bych ji začal dávat nějak do kupy. Píšu do tohoto tématu, jelikož je na co navázat a jsou už nějaké zkušenosti.
Skládám to z druhé strany ale letěl bych určitě zase směr východ (má to své výhody).
Myšlenka je konečně navštívit jižní Ameriku a zároveň dokázat kulatost zeměkoule 😃🙃.
Na hrubo: Praha- Madrid- Lima- Santiago de Chille- Auckland- Tokyo- Hongkong- Curych- Praha :)
co vy na to? 😃
Určitě to může být zajímavé. Většina rychlejších RTW totiž Jižní Ameriku vynechává, a to je fakt škoda (to samé a Afrikou). Bohužel, že po Covidu už latam neobnovil linku IPC-PPT.
Jinak létá i pár spojů z Afriky do Jižní Ameriky (z paměti Luanda - Brazílie a najde se i něco z Kapská).
Barney Flyer napsal(a):Ahoj.
Tak si opět pohrávám s myšlenkou cesty kolem světa a rád bych ji začal dávat nějak do kupy. Píšu do tohoto tématu, jelikož je na co navázat a jsou už nějaké zkušenosti.Skládám to z druhé strany ale letěl bych určitě zase směr východ (má to své výhody).
Myšlenka je konečně navštívit jižní Ameriku a zároveň dokázat kulatost zeměkoule 😃🙃.Na hrubo: Praha- Madrid- Lima- Santiago de Chille- Auckland- Tokyo- Hongkong- Curych- Praha :)
co vy na to? 😃
v cem si vyskladas ticket? Pouzijes Mile nebo Placena letenka? Nekdy bych chtel byt ten plysak, ktereho poslou na cestu kolem sveta :) [cetl jsem o cinanovi, co poslal medvidka do sveta a z kazde destinace mu poslali z agentury foto].
Mıchal napsal(a):Určitě to může být zajímavé. Většina rychlejších RTW totiž Jižní Ameriku vynechává, a to je fakt škoda (to samé a Afrikou). Bohužel, že po Covidu už latam neobnovil linku IPC-PPT.
Jinak létá i pár spojů z Afriky do Jižní Ameriky (z paměti Luanda - Brazílie a najde se i něco z Kapská).
Afrika mě stále nebere. U "rychlé" cesty kolem světa je to z Evropy zajíždka (cesty na sever a na jih berou hodně času). Proto bych se rád dostal rychle do Jižní Ameriky (třeba Air Europa) a tam udělal okruh na Machu Picchu.
Naopak mě hodně láká let ze Santiaga de Chile do Aucklendu, kde bych si mohl konečne na pár dní odskočit na Cook Islands.
Obrovská zajížďka bude to Tokyo z Aucklendu, ale to mám hrozne dlouho na bucket listu.
dedik77:
Za míle bych rád koupil určitě segment Santiago de Chile - Auckland. Jelikož je šíleně drahý a rozhodně nechci platit za jednu jednosměrku více jak 600eur (což je tady obvyklá cena). Rozpočet na letenky bude opět do 40tis. jako minule a skládat to budu podle toho jak bude potřeba. Tzn. někde premiová aerolinie, někde lowcost s doplatkem za lepší sedačku/služby.
Mıchal napsal(a):...
Nedavno jsem se na letenky s angolskou aerolinkou TAAG dival a cena za OW: LIS - LAD - GRU nebyla nejak zavratna.
Navic do Angoly jiz netreba vizum, tak vhodne na poznani minimalne Luandy, treba i vic.
Taky jsem svuj prvni a zatim posledni RTW v roce 2019 volil nejprve na Zapad a pres Jizni Ameriku (pak i Severni Ameriku).
Pro jetleg unavu to snad bylo i lepsi.
Zaklad mi k tomu dala levna letenka LATAMu za skvelych 8790 Kc ... CDG - GRU - EZE - LIM - ASU, ASU - LIM (zbyvajici tri lety LIM - GRU - CDG jsem zamerne nechal propadnout).
Pak jsem se ale do Asie dostaval Severem, a sice LIM - BOG - MEX (CUL, MZT) - YVR - HND (tedy z Vancouveru do Tokio Haneda s vytecnymi ANA, All Nippon Airways).
At se ti tedy ta dulezita zvolena letenka SCL - AKL pres Pacifik podari vyhodne zakoupit!!
Barney Flyer napsal(a): Proto bych se rád dostal rychle do Jižní Ameriky (třeba Air Europa) a tam udělal okruh na Machu Picchu.Na Machu Picchu budeš potřebovat důkladné plánování a hlavně let až do Cuzca (z Evropy se asi nedá koupit až tam). Plus z Cuzca vlak a vstupenky. Ty se už prodávají na přesný půl den, a vybrat si, zda chceš lézt tam na nějakou okolní horu nebo ne. Spolkne to minimálně tři dny. Den 1 - přílet do Limy, přelet do Cuzca, večerní vlak do Aguas Calientes, Den 2 - výstup na MP, odpolední vlak zpět do Cuzca, Den 3 - let do Limy, večer - odlet z Limy. Ale bude to i tak trochu adrenalin, zda to všechno klapne a nikde nebude výraznější zpoždění. Plus vlak je fakt drahý. Dá se busem k hydroelektrárně a pak pěšky po kolejích. Ale je to nevhodný pro nahuštěné itineráře.Naopak mě hodně láká let ze Santiaga de Chile do Aucklendu, kde bych si mohl konečne na pár dní odskočit na Cook Islands.
Jinak se dá letět přímo do Sao Paula i z Casablanky s Royal Air Maroc. To by bylo po cestě bez zaletění si. Otázkou jsou ty jejich ceny...
EDIT: vypadá to, že už se to dá koupit na jedné letence až do Cuzca :-) a že tam něco letí např. i z BOG.
Jednosměrka ze soulu do Vancouveru nebo Tampy za rozumný peníze. Třeba jako základ pro RTW
Tato vyhodna nabidka je ale naopak, ze Soulu do Vancouveru za 228 eur.
Z Vancouveru do Soulu uz by to bylo za 382 eur.
Kdyby někomu jeblo, tak ta rychlá sranda Londýn -Singapur-Auckland-LAX-Londýn u Star Aliance lze udělat pod 36tis :-)
Popřemýšlím o tom a možná si u toho splním ty Cook Islands :-D
Souhlasím se Sue – takové RTW úplně postrádají smysl. Jen obletět zeměkouli, aby si člověk mohl říct, že to "splnil", ale přitom vlastně nic pořádně nevidět...
To beru. Ale pokud chce někdo třeba na dovolenou na Nový Zéland, nebo Cook islands, nedat za to 50 tis a vrátit se druhou stranou? Jako bonus prémiové aerolinie. Bude se to považovat za dovolenou, nebo za cestu kolem světa? :D Ale to bylo tak na odlehčení.
Na fly4free bývají občas zajímavé tipy na RTW pod 1000 euro, dají se k tomu dokoupit další lokální přelety a pak už to začne dávat smysl.
Barney Flyer napsal(a):To beru. Ale pokud chce někdo třeba na dovolenou na Nový Zéland, nebo Cook islands, nedat za to 50 tis a vrátit se druhou stranou? Jako bonus prémiové aerolinie. Bude se to považovat za dovolenou, nebo za cestu kolem světa? :D Ale to bylo tak na odlehčení.
Pokud chce někdo na dovolenou na NZ, může tam letět s komunistou za půlku.
Tak první dva segmenty jsou na světě. Bude to nakonec směr východ. Trasa zatím zůstává stejná přes Tokyo, Auckland a Peru.. Mám na to skoro rok, takže uvidíme…
Cesta kolem světa 2026 :
Trochu zde otevřu, při příležitosti přejmenování tohoto vlákna, své myšlenkové pochody.
Cílů, přání a snů je mnoho a některé dále přibývají:
1 ) Proletět se ve first: koupeno ✔️
(druhý segment je ve first 747-8, LH)
2 ) Vejít se pod 40tis. za letenky:
“vzhledem k brutální ceně segmentu Auckland- Santiago tomu moc nevěřím”
3 ) Navštívit Tokio: koupeno ✔️
4 ) Proletět se poprvé v a380: zaletíme si pravděpodobně s ANA do Honolulu, cena je aktuálně 20tis. mil + 3200,- CZK 😀😁v ECO
5 ) Dokázat kulatost země 🌍 na segmentu Auckland- Santiago de Chile: provedu měření a zdokumentuji
6 ) Navštívit Machu Picchu
7 ) Stihnout vše za 16 dní!
Trochu budu podvádět s mílemi, ale drtivou většinu mil, které využiji, jsem získal za ubytování v akcích Booking/Lufthansa :) Tzn. nemusíme je vůbec počítat 😀😁😎
Vyrážím 11.7.26
Harmonogram cca takto (může se velmi změnit a negarantuji stejně jako posledně):
2 dny Tokio, 5 dní Oahu, 3 dny Auckland, 5 dní Peru, 1 den Madrid.
Opět na lehko, max 4kg do příručáku.
Budu rád za jakékoliv rady jak si cestu prolevnit, co navštívit, na co si dát pozor, co zažít atd, atd, atd.
Hejty stranou, za odměnu bude cestopis a možná i nějaký jiný formát :)
Mapa hodně na hrubo takto:
Pokud toto super-rychlé RTW hodláte stihnout za 16 dní, vychází mi to na 11 noclehů v různých hotelech a 5 nocí během letů.
V případě Peru nutno ještě přidat RT: LIM-CUZ, který se dá pořídit většinou velmi levně. Zřejmě pak uvidíte krásné koloniální město Cusco a také předražené Machu Picchu. Záleží, jakou komerční rychlejší nebo méně komerční pomalejší cestou se k němu vydáte. Ovšem na dalších tucet inckých ruin v Posvátném Údolí už tentokrát bohužel nezbude čas.
Díky za první zpětnou vazbu.
Hodlám to stihnout, jelikož pravděpodobně více jak 14 dní volna v práci nedostanu. Počítáte správně.
100% noční lety budou:
Frankfurt- Tokio, Tokio- Honolulu, Honolulu-Auckland (i když, kdo ví kudy), Auckland- Santiago a Lima- Madrid
Na tyto lety budu hledat min. sedačky u exitů, nebo jiné hacky. První let je vyřešen (1A :D )a poslední zmíněný bych rád v business (odkud to nakonec bude je ve hvězdách, ale může to být klidně Sao Paulo a v Limě se vůbec neobjevím).
Ze Santiaga létá Latam přímo do Cusca. Takže to vidím na SCL- CUZ- LIM :)
Samotnou cestu k Machu Picchu bych rád nějaký mix rychlosti a zároveň i nachodit nějaké km pěšky.
I přes nabitý harmonogram si to chci udělat “na pohodu”. Míst kde “přibrzdit” je dost.
Každá RTW je o kompromisech.