Emirates a Qatar už pozastavily všechny lety do / z Dubaje / Doha. Zítra jsem se měl vracet s Etihadem přes AUH do Prahy. 😟  .

Blízký východ uzavřený vzdušný prostor

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

musis pres live chat, ted jsem to s nima resil

0 Citovat

S jakým výsledkem?

0 Citovat

Že to pošlou zpět na ucet;)

0 Citovat

Klasicky přes chatbot a požádat Live Agenta. Ještě jsem četl, že to někdo řešil i přes WhatsApp.

Už to jde normálně i přes web, kdy jde zrušit celá rezervace (včetně letů na druhou půlku dubna, které ještě jsou Confirmed) bez poplatku. Akorát mi to nabízí částku o cca 500 AED nižší než jsem platil (cca 8 % z celku)

0 Citovat

V appce jsem měl i možnost vrácení peněz na kartu, nakonec jsem telefonicky přebookoval na pozdější termín - změna zdarma online totiž nesmyslně požadovala doplacení rozdílu v ceně letenek.

0 Citovat

Tak Emirates prodloužili refund pro lety až do 15. 4.

0 Citovat

Tak i Etihad už umožňuje refundovat letenky s odeletem do 15.4.

0 Citovat

Ahoj, my máme letět 31.3. z PRG přes DOHA na ostrov BALI s Qatar Airways. Bohužel co jsem se dopátral, tak Qatar má plnou refundaci a vrácení peněz jen do termínu 28.3.2026.

Nemá někdo informaci, jestli v případě zrušení vrací plnou částku na účet?

Máme na to navázané ubytování na třech místech na Bali a musím to řešit a případně ubytování zrušit nebo je požádat o voucher na rok.

Proto nemůžu čekat až do 28.3. u Qataru.

Neletí také někdo s nimi? Vidím, že Etihad a Emirates to vracejí až do 15.4., ale Qatar zatím jen do 28.3.. Zkoušel jsem volat na telefony v ČR, ale je to nedostupné. Zítra se zkusím zastavit přímo na letišti v Praze na stánku Qatar Airways, abych zjistil co a jak.

Dík.

0 Citovat

"na stánku"?

0 Citovat

Jen pro info: Zrovna jsem letěla z Turecka přes Kuala Lumpur na Bali, a cesta více-méně bez problémů. Turecko je zatím bezproblémové, ale je pravda, že se to může kdykoliv změnit :(

0 Citovat

Myslel jsem , ze na letišti v Praze ma Qatar nějaké zastoupeni. Nemá. Tak beru zpět. 

0 Citovat

Tak Qatar včera večer aktualizoval refundace až do 30.4.2026

Pokud máš letenku s odletem v termínu od 28. února do 30. dubna 2026, máš nárok na plnou refundaci či dvě bezplatné změny data (nové termíny až do 31. května 2026).

https://www.qatarairways.com/en/...tions.html

1 Citovat

Ryanair práve zrušil všechny plánovaný lety do/z Jordánska a to až do června.

0 Citovat

Mňo, tak jak jsem nijak nepanikařila (jen mi bylo líto Íránců, jako už ostatně dlouho 🥲) a věřila, že do půlky dubna bude všechno vyřešený (nomádíme z JV Asie od začátku ledna), tak nám tuším předevčírem Air Arabia zrušila let z Bangkoku, jupí. Aktuálně jsme v Malajsii, zítra přejíždíme do Singapuru, odtamtud letíme na Taiwan a pak zpátky do Thajska, odkud jsme měli odlítat. Pořád teda nepanikařím, beru to jako takovej covid 2.0 (manžel se nemoh dostat z Maroka a já měla menší problém z Jižní Ameriky), ale nejsem si úplně jistá, že se mi chce letět přes Emiráty, i kdyby to šlo. Co si o tom myslíte?

Mimochodem, Air Arabia sice zrušila let 15. 4. přes Sharjah, ale je možnost to přebookovat na stejný datum... jen tedy s tím, že odlet do Prahy je až 16., tomu teda úplně nerozumím 👀.

1 Citovat

@vignette - není to tím, že Air Arabia avizuji obnovení linky Sharjah - Praha právě od 16. 4.?

0 Citovat

To by asi mohlo ;). Jen by to teda nemuseli plánovat tak, aby člověk v Sharjahu musel strávit noc 🙉

0 Citovat

dnes jsem cetl, ze Qatar A. uskladnuje A380 a A350 ve Spanelsku nejak dlouhodobeji... zajimalo by me, kdyz se ted Emirates uz rozlital a kazdy se snad pomalu dostal domu/kam potreboval, jakou maji jejich letadla obsazenost.. Myslite taky, az se to trochu uklidni, ze aerolinky budou muset trochu bojovat o zakaznika cenou?Ze by mohly byt nejake akce? Nemyslim si, ze se ted lidi hrnou s nimi cokoliv bookovat.

0 Citovat

Qatar i Etihad dělali proma i teď. Nemít malou, tak bych měl nakoupeno s nimi něco do Asie nebo Austrálie na konec zimy/začátek jara a spoustu starostí s tím se dostat z Asie nebo s refundy za zrušené lety.

Takže Qatar a částečně i Etihad později letos spustí obrovská proma s nejnižšími cenami kolem 400 €, aby někoho na ty linky nalákal. Emirates už x let neměli pořádné promo a je otázka, zda něco udělají i tak... Avšak než bude poražen Írán, bude to vždy loterie, zda se zase nebudou rušit lety, ačkoliv nastane na pár měsíců uklidnění situace.

4 Citovat

jen opatrně na ten Etihad.. jejich rebooking policy je daleko od "flexibility".  s QR a EK bych se asi nebál využít situace.

2 Citovat

Zdravim, prosimvas situacia okolo Iranu ma nejaky vplyv aj na lety spolocnosti ako napr Turkish, Eva air alebo cinanci, ktori nelietaju uplne tou oblastou smer Azia? Uvolnilo sa nam na konci aprila asi 10 dni a trosku spekulujeme ist Japonsko, Filipy alebo Cina niekde, ale zas nejdem to hrotit ak je aj tam nejaky problem

0 Citovat

Vliv to má asi takový, že je celý koridor přes Turecko naprosto přeplněný. Na druhou stranu, konec dubna by už mohl být OK.

0 Citovat

Ty armádní Casy a Šáhedy nad Perským zálivem jsou fakt jiný level, než na co jsme zvyklí. Jen doufám, že až se situace uklidní a lidé začnou zase normálně létat (třeba na ten zmiňovaný Phuket nebo do Emirátů), nebudou mít za zády problémy s těmi ‚našimi‘ civilními drony.

Spousta lidí si teď plánuje cesty jako náhradu za ty zrušené a bere drony s sebou, ale legislativa pro rok 2026 (hlavně v Itálii, Rakousku nebo Německu) je dneska skoro stejně nepřehledná jako ty mapy vzdušného prostoru na Blízkém východě.

Kdyby někdo z vás plánoval únik do Evropy místo Asie, sepsal jsem k tomu praktické kuchařky (Itálie 70 stran, Rakousko 50 stran), kde řeším přesně to, jak v tomhle roce létat legálně a nedostat pokutu, co stojí víc než letenka od Etihad.

Najdete to tady: https://www.fpvvideo.cz/pro-piloty/

Snad se ten vzdušný prostor brzy vyčistí pro všechny typy křídel.

0 Citovat

@Lukas Koros: neni to málo nacpat link na tvé stránky do nejmíň 10 různých vláken?

9