Denied Boarding by Menzies, Volume 2.
Ahoj, rok se s rokem sešel a opět mi byl nejlepším handlingem v Praze nadělen denied boarding. Narozdíl on minulého příběhu s ohrádkou jsem si teď na 100% jistý, že jsme nic špatně neudělali a celé do to jde za handlingem, potažmo aerolinkou (TAP).
Ve zkratce, letenky z Prahy do Miami s přestupem v Lisabonu. Online checkin šel udělat na kompletní cestu pouze mě a dítěti. Manželce to dalo boarding pass jen do Lisabonu. Nechalo mě to klidným, protože to je běžná věc. Manželka má totiž vízum (B1/B2) na dívčí příjmení ve starém pasu. Vízum normálně platné do roku 2029. Letenky koupené na nové příjmení. Většina aerolinek totiž v online check inu kontroluje číslo pasu vůči víza/esta databázi a neumožňuje tam vložit číslo víza manuálně. To musí udělat manuálně až agent na check inu.
No a tady nastal ten problém. Na check inu TAPu v Praze byly pouze 3 nováčci, kteří absolutně netušili, která bije, protože se s tímhle ještě nesetkali. Volali supervizorům, první řekl, že na tohle nemá čas a druhý řekl, že si myslí, že to nejde a tím pádem doporučuje té agentce manželku nepustit a to se také stalo. Jak už je u Menzies zvykem, tak jakákoliv argumentace z naší strany byla jako mluvit do zdi. Prostě nás expert řekl, že to nedoporučuje, tak smůla.
Podotýkám, že takhle cestovat je naprosto povolené, byly jsme takto v USA již několikrát, naposledy minulý rok v říjnu a nikdy nad tím CBP ani nezvedla obočí. Je potřeba mít starý i nový pas a úřední překlad oddacího listu. Informace o tom jsou všude možně na webech amerických úřadů i ambasád a mám i přímo odpověď od CBP v mailu, když jsem tohle poprvé řešil v roce 2023:
"Travelers who have a name change due to marriage, divorce, or any other circumstance, can travel using a valid passport (or other travel document) with a previous name if a legal document is carried that verifies the name change. An acceptable legal document is a marriage certificate, divorce decree, adoption record, or court document of legal name change."
Menzies nic z toho nezajímalo. Prostě nejde to a tečka. Neumožnili manželce ani letět do Lisabonu, přestože boarding pass měla, abychom to vyřešili tam.
Ve výsledku jsem tedy odletěl jen já. Pro jistotu jsem se ještě poptával na gatu v Lisabonu (paradoxně taky Menzies) a tam nad tím kroutili hlavou, že to je běžná věc a nechápou, že v Praze ji nepustili, že tady by to bylo bez problému. Stejně tak i US zaměstnanci co tam dělali kontrolu víz a pasů. Finálně jsem se pak ptal i CBP v Miami jestli se náhodou něco nezměnilo a vůbec ne, pořád platí, že to lze.
Paradoxně se pak manželka šla ještě zeptat na vedlejší check in přepážky provozované Czech Airlines Handling a tam jasně řekli že to není problém. No a tak jsem ji za 30 tisíc koupil novou last minute letenku s Air France a už sedí v návazném letu do Miami a nikdo se nad tím vízem na dívčí jméno nepozastavil ani v Praze, ani v Paříži.
Inu Menzies Praha opět předvedl své vysoce kvalitní zaměstnance, které včera asi ještě obraceli burgery naproti v Burger Kingu než "povýšili".
Předpokládám tedy, že my nyní TAP dluží kompenzaci 600 eur + refund všech nákladů na novou letenku s Air France. Má někdo zkušenosti, jak TAP platí, případně řešit to pak s portugalským leteckým úřadem?
TAP jsou zmetci, dostat z nich něco byl problém pro každýho, koho znám. I agošky, který pak použili jako druhý stupeň z nich byli vesměs zoufalí.
Peníze z nich nedostal zatím nikdo.
Ale tady bych byl do jisté míry optimista - v případě, že se TAP bude na první dobrou cukat, využil bych toho, že Menzies jsou normální česká právnická osoba a jsou žalovatelní napřímo v rámci občanskoprávního sporu (a domůžeš se alespon té letenky / vícenákladů, kompenzace jde za tap tak jako tak).
. výzva
. platební rozkaz
. bud zaplatí, nebo to skončí u soudu, který nemůžeš nevyhrát
Mám obavu, že pres TAP se toho nedočkáš.
Držím palce (máš doufam v ruce nějaký papír od agenta, že ji odmítl naboardovat kvůli vízům na dívčí jméno? abys nedopadl jako floodland)
Fyzicky zamezeno přímo na gatu, stejnými lidmi jako na checkinu. Skrz security jsme s tím boardin pasem normálně prošli.
Jinak doklad nemám, Menzies zarytě odmítal cokoliv vydat, že to není jejich povinnost, nicméně mělo by to být napsáno v rezervaci jakožto důvod odmítnutí nástupu, aspoň to tedy zmiňovali v Lisabonu na gatu když tam tu rezervaci otevřeli, byť myslím že říkali že tam je napsáno obecně nesplnění vízových povinností bez dalších detailů.
Na rezervaci by měl být příznak, že došlo ke kontrole dokladů. Pokud nebyl nastaven (na checkinu), tak ho na gejtu nejspíš vypípal a nepustil ji dál.
na security se nic takového nekontroluje.
EDIT: no, a pokud tam bylo už denied boarding, tak je jasny, ze na gejtu neprošla :/
matej15 napsal(a):Jinak doklad nemám, Menzies zarytě odmítal cokoliv vydat, že to není jejich povinnost, nicméně mělo by to být napsáno v rezervaci jakožto důvod odmítnutí nástupu, aspoň to tedy zmiňovali v Lisabonu na gatu když tam tu rezervaci otevřeli, byť myslím že říkali že tam je napsáno obecně nesplnění vízových povinností bez dalších detailů.
Tak aspon neco - vy byste vaše důkazní břemeno unést měli (platný pas, platné vízum, podmínky USA pro vstup).
Jsem docela zvedavy, jak to dopadne.
I když se to netýká toho problému, tak dítě letělo nebo nebo pak až s manželkou? (a vím, že je to irelevantní, jen si dokážu představit i ten stres a zkažený výlet i pro dítě).
Fakt zajímavé, jak jsou neflexibilní, určitě by bylo logické řešení pustit ji do LIS a třeba i pracovníky v LIS upozornit, ať tam udělají pořádnou kontrolu a pustí ji dál nebo ne (tím spíš, že je tam ten pre-check pro lety do USA - tak se divím, že si TAP způsobuje takovéhle problémy (i když ten boarding nedělá asi TAP, ale ta lokální firma).
Hrůza, že na takovou základní věc nedostanou ty lidi školení, než je tam pustí k procesu v reálu (a že to neví supervisor, to je ještě horší).
Teď ale jak zajistit důkazy, zejména ten důvod k odmítnutí - je to v jejich systému, můžou to upravit/smazat, asi po nějaké době to mažou automaticky.... třeba Ti někde (na zpáteční cestě v LIS?) někdo na customer service vyjede kopii, když jim rovnou neřekneš, že je to potenciálně pro soud).
Dítě nakonec neletělo, byť mohlo (infant na mé letence), protože bez mámy by tu cestu nezvládl. Takže letí až teď s Air France, takže samozřejmě stres obrovský i pro něj. Navíc u Tapu jsme měli Comfort sedačky, tady v Air France už bylo jen poslední jedno místo na standardní sedačce.
Držím palce a nenechte si zkazit Floridu. Před cca 10 lety jsem se až na letišti dozvěděl od Smartwings (které tady vlastně dneska jinde chválím z jiných důvodů, protože tuhle zkušenost jsem skoro vytěsnil po té době), že do Dubaje nemáme vůbec letenky.... zrušili je, ale nedali nám vědět, jen vrátili peníze na kartu, čehož jsem si nevšimnul, není to vidět na účtu, jen na karetním). A vysvětlovat tohle 5-letému dítěti, které mělo letět poprvé letadlem, to byla asi nejhorší část. Nakonec kamarád vzbudil telefonem (víkend ráno) nějakého šéfa jejich obchodu a vyřešilo se to pár minut před odletem (a odletěli jsme). Na zpátečním nočním letu pro změnu posadili dítě samotné jinam, než mělo sedět dle rezervace). Tak se držte a užijte si to.
Ja z TAPu dostal za zrušené lety za covidu peníze až chargebackem. Komunikace s nimi byla zcela customer unfriendly... zákaznická linka k ničemu, na maily a zprávy na FB nereagovali. Což jsem všechno zdokumentoval a na základě toho nebyl problém s chargebackem. Tady to může být oříšek kvůli meziclanku v podobe Menziese a částečném využití letenek. Ale i tak bych to zkusil. Kromě Tapu oslovit i Menziese. Vsechno ukládat (screenshoty, maily, ...) a pak zkusit chargeback.
Samozvaní "bohové" na checkinu opět ničící lidem životy. Nechutný. Doufám, že to Matěj pořádně rozmázne.
matej15 napsal(a):Jinak doklad nemám, Menzies zarytě odmítal cokoliv vydat, že to není jejich povinnost, nicméně mělo by to být napsáno v rezervaci jakožto důvod odmítnutí nástupu, aspoň to tedy zmiňovali v Lisabonu na gatu když tam tu rezervaci otevřeli, byť myslím že říkali že tam je napsáno obecně nesplnění vízových povinností bez dalších detailů.
Do rezervace se Vám z odbavovacího systému nic nevložilo. Oni jen uvedli důvod zrušení v odbavovacím systému - nesplnění vízových povinností, což pak viděli i v Lisabonu