Pomalu vybírám zimní break někde v teple a protože jsem poslední dva roky byl v Thajsku, rád bych navštívil jinou zemi. Prozatím mám ve výběru Malajsii nebo Filipíny. Obě lokace se mi líbí. Chtěl jsem se zeptat, zda je tu někdo, kdo byl v obou, kterou by doporučil víc. Pokud bych měl uvést nějaké požadavky, tak cesta by měla být na 15 - 17 dní. Náplň - relax na pláži, výlety. Zhruba v poměru půl na půl nebo lehce ve prospěch pláží. Cenově si myslím, že by podobně jako v Thajsku nemusel být problém vyžít s cca 700 Kč den/osoba (bez ubytování). Co se týče lokací, nechci se hnát z místa na místo každý den. Takže ideálně tak 4 lokace. Termínově únor/ začátek března. V obou zemích je samozřejmě víc míst, kde bych se chtěl podívat. Je mi jasné, že nestihnu vše, to ani není cíl. U Malajsie jsem přemýšlel nad lokacemi jako jsou Langkawi, Cameron HighLands a ostrovy na východní straně - Perhentians, Redang nebo třeba Rawa. Zrovna kombinace Langkawi + východní pobřeží je sice náročnější na přesuny, ale dalo by se. Zjistil jsem, že na východním pobřeží je sezóna trošku jinak a ostrovy jsou přístupné až od března, navíc cestování mezi nimi není tak jednoduché jako v Thajsku a vždy je nutné se vrátit na pevnivu a cestovat na další ostrov. Nějaký tip na ostrov/soustroví s hezkými plážemi v Malajsii? Zrovna Langkawi mě na první pohled co se týče pláží moc nenadchlo, ale na druhou stranu aktivitit je tam dost a případně se dá odskočit na Ko Lipe :-) Malajsie se dá taky pěkně nakombinovat se Singapurem, kam se chci už nějaký rok podívat, takže tady bych asi hledal letenky typu KUL + SIN. Jedna otázka co se týče alkoholu. Nejsem žádný velký pijan, ale pivko na pláži či večer na terase si rád dám. Jak to tady mají? Tolerují to u turistů nebo má člověk úplně smůlu? U Filípín je to trošku složitější, poněvadž těch ostrovů je mraky, ale hrubý nástřel by mohl být Palawan + El Nido a k tomu nějaký jeden či dva menší ostrůvky s krásnými plážemi okolo Cebu, ale to je jen prvotní nápad. Rád bych se vyhnul Manile, která mě ničím nezaujala, takže i v případě Filipín si umím představit letět do KUL nebo SIN a odtud dál už lowcostem. Takže co by jste doporučili? Malajsii nebo Filipíny? Co třeba místní kuchyně? V Thajsku bylo jídlo famózní, tak trošku čekám, že tohle bude asi slabší v obou zemích, ale třeba se pletu. Ve výsledku o lokaci samozřejmě může rozhodnout cena letenky, pokud se objeví něco zajímavého jedním nebo druhým směrem. :-) Díky za reakce .

Malajsie nebo Filipíny?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

21 reakcí

Pomalu vybírám zimní break někde v teple a protože jsem poslední dva roky byl v Thajsku, rád bych navštívil jinou zemi. Prozatím mám ve výběru Malajsii nebo Filipíny. Obě lokace se mi líbí. Chtěl jsem se zeptat, zda je tu někdo, kdo byl v obou, kterou by doporučil víc.

Pokud bych měl uvést nějaké požadavky, tak cesta by měla být na 15 - 17 dní. Náplň - relax na pláži, výlety. Zhruba v poměru půl na půl nebo lehce ve prospěch pláží. Cenově si myslím, že by podobně jako v Thajsku nemusel být problém vyžít s cca 700 Kč den/osoba (bez ubytování).

Co se týče lokací, nechci se hnát z místa na místo každý den. Takže ideálně tak 4 lokace. Termínově únor/ začátek března.

V obou zemích je samozřejmě víc míst, kde bych se chtěl podívat. Je mi jasné, že nestihnu vše, to ani není cíl.

U Malajsie jsem přemýšlel nad lokacemi jako jsou Langkawi, Cameron HighLands a ostrovy na východní straně - Perhentians, Redang nebo třeba Rawa. Zrovna kombinace Langkawi + východní pobřeží je sice náročnější na přesuny, ale dalo by se. Zjistil jsem, že na východním pobřeží je sezóna trošku jinak a ostrovy jsou přístupné až od března, navíc cestování mezi nimi není tak jednoduché jako v Thajsku a vždy je nutné se vrátit na pevnivu a cestovat na další ostrov.

Nějaký tip na ostrov/soustroví s hezkými plážemi v Malajsii? Zrovna Langkawi mě na první pohled co se týče pláží moc nenadchlo, ale na druhou stranu aktivitit je tam dost a případně se dá odskočit na Ko Lipe :-)

Malajsie se dá taky pěkně nakombinovat se Singapurem, kam se chci už nějaký rok podívat, takže tady bych asi hledal letenky typu KUL + SIN.

Jedna otázka co se týče alkoholu. Nejsem žádný velký pijan, ale pivko na pláži či večer na terase si rád dám. Jak to tady mají? Tolerují to u turistů nebo má člověk úplně smůlu?

U Filípín je to trošku složitější, poněvadž těch ostrovů je mraky, ale hrubý nástřel by mohl být Palawan + El Nido a k tomu nějaký jeden či dva menší ostrůvky s krásnými plážemi okolo Cebu, ale to je jen prvotní nápad.

Rád bych se vyhnul Manile, která mě ničím nezaujala, takže i v případě Filipín si umím představit letět do KUL nebo SIN a odtud dál už lowcostem.

Takže co by jste doporučili? Malajsii nebo Filipíny? Co třeba místní kuchyně? V Thajsku bylo jídlo famózní, tak trošku čekám, že tohle bude asi slabší v obou zemích, ale třeba se pletu.

Ve výsledku o lokaci samozřejmě může rozhodnout cena letenky, pokud se objeví něco zajímavého jedním nebo druhým směrem. :-)

Díky za reakce

0

Vzhľadom na politickú nestabilnú situáciu na Filipínach by som bral Malajziu. Filipíny určite majú viac čo ponúknuť, ale Malajzia je ďaleko bezpečnejšia. 

V zime určite západné pobrežie - , pozor na termíny - Čínsky nový rok je najdrahšie a najpreplnejšie obdobie - tento ro sme boli týždeň na Langkawi - bezcolná zóna a na pas v obchodoch veľmi lacný alkohol a pivo /Vivanta by taj rabak island / a týždeň na Ko Lipe  /  Mountain resort /, po návrate ešte dve noci v Telaga boutique resort - všetky 3 ubytovania odporúčam

je pravda, že pláže na Langkawi nie sú v okolí Pantai cenang nič moc, ale na druhej strane ostrova v okolí Tanjung Rhu sú fenomenálne.

Na Ko lipe Bu Low beach. Pozor, Ko Lipe vôbec nie je lacný!

malajská strava mi chutila viac, ako tá thajská / najmä kuchingská kuchyňa/


0 Citovat

Tak že by pláže u Tanjung Rhu byly něco extra. Pro mě to byla škoda cesty. Ale možná to bylo jen zmlsaností z Thajska...

0 Citovat

No pláž vedľa Tahjung Rhu resortu mala veľmi čistú vodu, pekné výhľady na skalnaté ostrovčeky a bola viac menej prázdna.... ani jeden číňan v dohľade.... určite lepšia, ako Sunrise beach, či pattaya beach na Ko Lipe

0 Citovat

No takhle, Filipíny co se týče koupání tak určitě lepší, je tam daleko víc možností na krásné plážové destinace. V Malajsii jsou víc atraktivní neplazove destinace (Cameron Highlands, Taman Negara, KL případně Singapur). Filipíny jsou lepší i co se týče úrovně angličtiny, i když i Malajsie je na tom velmi dobře obzvlášť v porovnání s Thajskem. V Malajsii jsou jednoduché a levné přesuny pomocí levných a luxusních autobusů, případně i low cost aerolinek. Na Filipínách jsou přelety mezi ostrovy podstatně dražší. Pro mě kuchyně na Filipínách patří k tý nejhorší co jsem v Asii ochutnal, spolu ještě s Taiwanskou, naopak tu v Malajsii řadím k těm nejlepším a pro mě lepší než Thajská. S pitím piva není v Malajsii problém, nicméně s výjimkou Langkawi, kde je bezcelní zóna a pivo stojí 10 Kč, všude jinde zaplatíš dost peněz. V KL bezproblemu 80 Kč za malou plechovku, v Singapuru ještě minimálně 2krát tolik. Filipíny jsou opravdu chudá rozvojová země a tak i třeba infrastruktura tomu odpovídá, Malajsie je na místní poměry velmi bohatá, takže tam spousta věcí funguje víc tak jak jsme zvyklí. Cenová úroveň bych řekl že je stejná, na Filipínách možná trochu nižší, ale musíš víc smlouvat. 

0 Citovat

Já myslím, že je to úplně jedno, je to dost podobné a za rok si to můžeš zase prohodit ne?

Jestli chceš nějako změnu po JV Asii a máš na to koule, tak vyraž do střední Ameriky. 

0 Citovat

cali napsal(a):

Tak že by pláže u Tanjung Rhu byly něco extra. Pro mě to byla škoda cesty. Ale možná to bylo jen zmlsaností z Thajska...

Naprostý souhlas. Langkawi má super atmosféru, krásné vodopády, super projížďky na skůtrech, skybridge apod. ale pláže nejsou TOP a s ko Lipe bych je úplně nesrovnával. A Ko Lipe je sice dražší než ostratní ostrovy, ale není to žádný václavák to zase pozor. 


A odrazovat od Filipín kvůli méně stabilní politické situaci taky nevypadá na úplně rozumný argument pro poloplážového cestovale, který chce navštívit klasické turistické destinace.


Byl bych ideální člověk pro radu, ale až za dva mšsíce. Byl jsem dvakrát v Thajsku, v Malajsii a teď se chystám na Filipíny. Takže uvidíme. Jen bacha, kdybys vybral Filipíny a chtěl doletět z KUL nebo SIN tak to není úplně levné jako z MNL. Taky jsem měl tyto choutky

0 Citovat

Byl jsem pouze v Malajsii. Langkawi určitě není plážová destinace, ale bylo to z celého tripu po Malajsii jedno z nejlepších míst, vodopády, příroda a ten alkohol tam je levný, ne tak ve zbytku Malajsie. Penang je označován za ráj jedlíků, ale mně se tam moc nelíbilo. Přelidněno, hustá doprava a na východě pouze zástavba (na západě jsem nebyl). Cameron Highlands jsou pěkné, ale tak na dva, max tři dny, pak už tam není dle mě co dělat (byl jsem zde jen jednu noc). Možná bych zkusil NP Taman Negara, to jsem nestihl, tam by mohlo být pěkně. Co se týče Perhentian, je zde složitější doprava, ale dá se (Letěl jsem z Penangu do Kota Bharu, poté GRABem do Kuala Besut a pak lodí na Perhentiany. DOprava mezi ostrovy není nic "asijsky" levného. Pláže tu jsou ale o poznání hezčí. Jediný problém je, že je zde pravděpodobně sezóna stejně jako u nás, tedy červen - srpen. Kdyby tě zajímalo něco víc, tak napiš sz.

0 Citovat

Byla jsem v Malajsii tento únor, na východní pobřeží jsme nejeli, protože pršelo, začíná tam sezona až v březnu. S alkoholem je to v Malajsii špatný, takže musíš na Langkawi:-).  My jsme byli na Borneu (pršelo, takže jsme tam dlouho nebyli), pak KL, Cameron Highlands, Taman Negara, Penang a Langkawi s výletem na Koh Lipe. Všechny místa bych určitě doporučila. Pláže byly nejhezčí na Koh Lipe, zajímavý místa byly na Penangu, dvoudenní trek v pralese super, čajový plantáže taky parádní. Nemám moc ráda ostré jídlo, mnohem víc mi chutnalo jídlo loni v Thajsku, malajský mě moc neoslovilo. Cestovali jsme všema dopravníma prostředkama - letadlem, busem, uberem, na Langkawi a Penangu jsme měli půjčený auto. Na Filipíny se teprve chystáme, takže neporadím. 

0 Citovat

Ja to shrnu asi tak. Pokud chceš letět v únoru a většinu času chceš ležet na pláži, tak na Malajsii zapomen :). Filipíny jsou jednoznačně lepší destinace pro tebou preferované trávení dovolenkového času. Kdybys letěl v létě, tak by východ Malajsie připadal v úvahu a určitě bych ti Malajsii doporučil, už jenom pro to, že jídlo je tam oproti Filipínám podstatně lepší

0 Citovat

A at se na mě mispi nezlobí, ale s tou politickou nestabilitou na Filipínách maličko přestřelil.

0 Citovat

V Thajsku i Malajsii jsem byl několikrát, na Filipíny chci jet v únoru, tak srovnání nemám. Vše o Malajsii tady již bylo zmíněno. Jenom bych opravdu zdůraznil, že Perhentiany jsou sice fajn, ale už zdaleka nejsou tak klidné, jako kdysi. Byl jsem tam v 2014 a trochu mě to zklamalo. Čekal jsem od toho asi moc...lidi tam bylo už tehdy daleko více, než na některých Thajských ostrovech. A určitě nemá smysl riskovat - počasí je tam minimálně do března opravdu velmi nejisté. My jsme tam jeli 16.3. a zažil jsem nejhorší jízdu lodí v životě...opravdu šlo o život. Týden na to jsme se vraceli a moře jako zrcadlo...

Byli jsme KL - Melaka - Langkawi - Georgetown - Perhertians - KL. Melaku bych vypustil, je to velká zajížďka, Langkawi na týden OK, Georgetown na 2-3 dny. Pak bych přidal Ko Lipe (ale nebyl jsem) anebo nějaký ostrov na západním pobřeží, anebo nějaký NP (Cameron Highlands, Taman Negara). Jídlo podobné jako v Thajsku, možná méně pálivé.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

A at se na mě mispi nezlobí, ale s tou politickou nestabilitou na Filipínách maličko přestřelil.

No vzhľadom na to, že som bol  na Bohole v apríli 2017 v čase , keď na východnom pobreží tohto ostrova bezpečnostné sily vystrieľali námorný výsadok Abu sayaf z Mindanaa, tak si nemyslím, že opatrnosti pri plánovaní cesty na Filipíny nie je treba. 

K súčasnej situácii pozri tiež:

https://www.osac.gov/Pages/Conte...?cid=23672

https://www.osac.gov/Pages/Conte...?cid=23774

Istý rozdiel medzi tými krajinami z bezpečnostného hľadiska asi je.



0 Citovat

Roman napsal(a):

Perhentiany jsou sice fajn, ale už zdaleka nejsou tak klidné, jako kdysi. Byl jsem tam v 2014 a trochu mě to zklamalo. Čekal jsem od toho asi moc...lidi tam bylo už tehdy daleko více, než na některých Thajských ostrovech. 

Tu je tiež dôležité kde si vyberiete ubytovanie a ktoré pláže navštívite :) My sme boli minulý rok na D'lagoon - na "hotelovej" pláži do 10 ľudí + ďalšie 2 peši (5-10 min.) dostupné pláže kde bývalo 0-4 ľudí.

0 Citovat

guessWho napsal(a):

Tu je tiež dôležité kde si vyberiete ubytovanie a ktoré pláže navštívite :) My sme boli minulý rok na D'lagoon - na "hotelovej" pláži do 10 ľudí + ďalšie 2 peši (5-10 min.) dostupné pláže kde bývalo 0-4 ľudí.

Presne tak, byl jsem v D'lagoon loni v pulce dubna. Pocasi bylo vyborne. Brezen bych ale asi radeji na vychode neriskoval, pokud bych nemel cas si pockat na pevnine na lepsi pocasi. Levne pivo je jinak i na Tiomanu.

Unor by mel byt na zapade Filipin ok, ale na vychode ne. Camiguin mi loni zacatkem brezna diky konci monzunu z velke casti proprsel a prselo i na Cebu a okoli.

Na Boholu jsem byl koncem brezna 2017 a presto bych za nebezpecnejsi z hlediska terorismu povazoval spise zapadoevropska a americka mesta. Pred nimi ale kupodivu urady ze Zapadu nevaruji.

Jidlo je podle me lepsi v Malajsii (v Kuchingu ale zrovna ne) nez v Thajsku a v plazovych destinacich levnejsi ve srovnani techto zemi. U filipinskych plazi je draze nez v Malajsii, ale mimo plaze a turisticka mista jsou Filipiny vyrazne levnejsi. Dobre jidlo se na Filipinach hleda obtizne.

0 Citovat

Díky všem za reakce. V podstatě jste mi potvrdili to co jsem si myslel. Malajsie = spíš aktivnější dovolená a lepší jídlo, jednodušší přesuny. Filipíny = krásnější pláže, ale zase jídlo nic moc (je to fakt tak špatný?), komplikovanější přesuny, možná ne tak kvalitní služby.


Ad politická situace. Pokud Filipíny, tak určitě pojedeme ty turisticky provařené destinace. Na Mindanao, případě východ se určitě nechystám a jak už jsem psal. Pokud by to jen trošku bylo možné, rád bych se vyhnul taky Manile.  


Rob Foxx:

Ad přelet z SIN do KUL na Filipíny. Jo, vím, že to není úplně nejlevnější, ale na druhou stranu klasická cena letenky do Manily taky není zrovna levná. Kdyby byla zajímavá akce směrem do SIN nebo KUL mohlo by se dát něco nakombinovat. Zase by to pro mě mělo jiné výhody i za cenu trošku vyšší ceny.


Momentálně sám nevím, co zvolit. Zkusím ještě trošku pátrat na webu jestli mě nazaujme něco dalšího. Třeba v asijském Bibione (čti Bali) jsem taky ještě nebyl, ale úplně si nejsem jistý, že to ještě má nějakou atmosféru :-D 

0 Citovat

To jidlo na Filipinach je casto spis mene chutove zajimave oproti jinym zemim JV Asie, ktere nastavily latku vysoko. Cerstve vylovene grilovane ryby, ktere jsou treba v cene vyletu z El Nida, jsou samozrejme vyborne, je k tomu nejaka zelenina, ryze, ovoce a jeste to jis na krasne plazi u ostre rezanych vapencovych skal. I jinde se mi darilo najit dobre jidlo, ale standardne je to spis, myslim, neco smazeneho. S kvalitou nebo hygienou problem neni.

I kdyz mam k Bali velke vyhrady, tak atmosferu jiste ma, zvlast kdyz bys tam byl mimo sezonu. Mene turistu i mistnich je na severu.

0 Citovat

To jedlo na Filipínach je taká zvláštna téma. Prvý krát sme sa poriadne nenajedli okrem tých boat tripov, kde to bolo lux, ale pri druhej návšteve krajiny sme sa v tých carenderiach nevedeli "zožrať". No a na rum Tanduay nemá nič :)

0 Citovat

Na těch Filípánách ve velkých městech se dá najít dobrý jídlo, kde je samozřejmě i cena podstatně vyšší. Na venkově převažují spíš jednoduchá jídla, kde mi teda všechny připadaly skoro stejné (smažené maso s vařenou rýží a volským okem). Hlavně je filipínská kuchyně převážně smažená. Dále pak fastfoody, ve větších městech Jolibee jako kopírka KFC a pak lokální stánky s burgerama a hot dogama nevalné kvality i když cenově super, leckde to bylo klidně i 20 pesos za 2 burgery. Na Boholu jsem v takovém podniku v dobré víře objednal ten nejdražší hot dog a slečna párek z mrázáku hodila rovnou do friťáku, takže s chutí spáleného oleje to pak bylo dokonalé :)

V Malajsie je kuchyně tolik rozmanitá, že si ani nebudeš vědět vybrat. Budeš mít na výběr z mnoha různých čínských kuchyní, indické kuchyně, tradiční malajské a indonézské kuchyně i třeba celkem rožšířené arabské kuchyně.
0 Citovat

V těch pouličních jídelnách to je fakt bída. Vše porcují sekáčky a je to plné úlomků kostí a chuťově nevýrazné. Naopak Jolibee byl úspěch. Zejména Garlic pepper beef. A ten rum také - velmi jemný pil jsem ho neředěný a stalo se mi, že jsem se na Palawanu pokusil odjet na jiné motorce k velkému pobavení místních.

0 Citovat

Otázkou je, kdo by chtěl trávit na Filipínách čas ve velkých městech :). Jinak s tou Malajsií naprostý souhlas. Nikde jinde v Asii to není tak pestré a dobré. Aspon dle mého skromného názoru.

Toncek@ to s tou cestou přes KL máš recht. Taky v poslední době létám do Asie převážně pře KL. Dají se sehnat levné letenky třeba z Budapešti kolem 10-11 tis (samozřejmě s nízkonákladovkou se dá i za mín, třeba akce Sqootu) a na Cebu můžeš s AirAsii. Když koupíš v jejich akci, tak tě to celkově vyjde levněji než přímá letenka a ještě si v KL odpočineš a dobře se najíš :)))

0 Citovat

Zrovna ted od 3.9. do 9.9. ma AirAsia Big sale na lety od 18.2.2019.

0
21 reakcí