Ahoj cestovatelia, potreboval by som nejake prakticke rady, co sa tyka cesty do Izraela. Som tak trochu zmateny, co sa tyka platenia v Izraeli. Na internete som sa docital, ze bezne sa tam da platit v americkych dolaroch, ale pritom maju vlastnu menu, izraelsky sekel. Vyplati sa zamienat si na americke dolare, alebo sa vsade da platit v sekeloch? Nie je nieco z toho vyhodnejsie? Dalej som cital o tom, ze sa pri vstupe do krajiny musite preukazat nejakou financnou hotovostou. Mate s tymto nejaku skusenost? My totizto planujeme peniaze vybrat az na letisku, z bankomatu, kvoli vyhodnemu kurzu. Nebude v tom problem ze nebudeme mat v podstate ziadnu hotovost, iba platobne karty? A posledna otazka, ci v Izraeli plati slovensky vodicsky preukaz (plastova karticka formatu platobnej karty). Diky moc za akukolvek radu .

Cesta do Izraela

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj cestovatelia,
potreboval by som nejake prakticke rady, co sa tyka cesty do Izraela.

Som tak trochu zmateny, co sa tyka platenia v Izraeli. Na internete som sa docital, ze bezne sa tam da platit v americkych dolaroch, ale pritom maju vlastnu menu, izraelsky sekel. Vyplati sa zamienat si na americke dolare, alebo sa vsade da platit v sekeloch? Nie je nieco z toho vyhodnejsie?

Dalej som cital o tom, ze sa pri vstupe do krajiny musite preukazat nejakou financnou hotovostou. Mate s tymto nejaku skusenost? My totizto planujeme peniaze vybrat az na letisku, z bankomatu, kvoli vyhodnemu kurzu. Nebude v tom problem ze nebudeme mat v podstate ziadnu hotovost, iba platobne karty?

A posledna otazka, ci v Izraeli plati slovensky vodicsky preukaz (plastova karticka formatu platobnej karty).

Diky moc za akukolvek radu

0

Ano da sa platiť aj USD. V tel avive ani v haife som neskúšal platiť dolármi, ale v Jeruzaleme a Betleheme to je normalne. Ja som mal pri sebe aj USD and Eura aj šekeli. Pri vstupe do krajiny nic take preukazovať nemusíš. Spýtajú sa ta 4 otazky, a bezproblémov ta pustia do krajiny. Slovenský vodicak platí, my sme mali auto tiez požičané takze s tym problém nie je. smiley

0 Citovat

Letel som cez wizzair z Prahy, zhruba pred mesiacom. Neviem aké su staré tie negatívne recenzie, ale nam nikto nic nekontroloval. Nic sme nemusli vyberať (samozrejme okrem elektroniky a kozmetiky) kontrola prebehla ako bežný iný let... Neverím ze sa take praktizuje aj teraz...

0 Citovat

Při cestě tam nic, usmál jsem se na kočku, zeptal se jí jak se má a že jedu cestovat a šel jsem.
Při cestě zpátky mi kromě rtg příručního z něj ještě vyházeli všechny věci, centimetr vedle centimetru mi projeli batoh zvenku, zevnitř, ze všech stran pufferem a stejně tak všechny věci v něm, včetně špinavýho spodního prádla. Když jsem se ohradil, že mi to nepřijde nutné a vhodné, tak začal kolotoč otázek, kvůli loňskýmu razítku z Tuniska, co, jak dlouho, s kým jsem jel, kdo to je, s kým jsem se tam bavil, jestli tam někoho znám, co jsem viděl.. Asi jak koho chytneš..

0 Citovat

Ahojte,

chcela by som cestovat do Izraela aj za cenum že půjdem sama žena. Myslíte že by to bol problém? Len na pár dní, s Wizzairom, hlavne do Jeruzalema. Díky za info.

0 Citovat

Ahoj. Sestra tam cestuje sama pomerne dost často a nikdy s tym nebol problém...

0 Citovat

Ani na letisku - nie je to podozrivé ?

0 Citovat

Samotná žena nesměla cestovat do SAE a těchto lokalit, Izrael je OK.

0 Citovat

Ahoj, v Izraeli jsem byl 2x. Jednou tuším v roce 2010 a naposledy letos v březnu.
Poprvé jsme letěli s El Al. Prohlídky byly velmi důkladné, je potřeba projít pohovorem. Doporučuji se nebavit o žádných konfliktních tématech (Izrael x Palestina) a nemít nějaké podobné materiály v batohu. Naše skupina, co cestovala, tak si vytipovali cca 5 lidí a ti šli bokem a velmi podrobnou prohlídkou do spodního prádla. Ale je to spíše náhodné. Vůbec bych se toho nebál, je to spíše na ochranu cestujících. Při nástupu do letadla nás střežil ozbrojený doprovod, takže i na to je vhodné být připraven. Zároveň v okolí letadla chodili psovodi.
Podruhé jsme letěli s ČSA (na základě doporučení tohoto serveru smiley ) a bylo to super. Fajná prohlídka u přepážky a příjemný pokec s pěknou babou. Bylo to docela příjemné.
Měli jsme v obou případech možnost procestovat víceméně celou zemi (jen izraelská území). A bylo to fajn. Pokud člověk letí poprvé do této země, měl by být připraven na to, že všude je spousta vojáků a mladých lidí z různých vojenských škol nebo posádek. A tudíž mají při sobě samopaly. Ale na to si také člověk velmi rychle zvykne.
Dovolím si tvrdit, že města jako Haifa, Tel Aviv, Eilat nebo další větší města jsou pro samotné ženy zcela bez problému. Jeruzalém je velmi konzervativní. My bydleli na okraji Východního Jeruzaléma a tato zkušenost bohatě stačila. Omylem jsme zabloudili do palestinských částí se zapůjčeným vozem a nebylo nám příjemně (lidi po autech z půjčovny házeli vajíčka, odpadky apod.). Bratr cestoval s přítelkyní a když jsme vešli do jednoho palestinského obchodu naproti hotelu, tak jsme jako správní gentlemeni pustili holku první do dveří - chyba! Byla prošpikována nepříjemnými pohledy. Stejně tak jako když jsme šli všichni tři po ulici po setmění - auto jedoucí okolo po nás házelo odpadky. Takže i na tato specifika si musí člověk zvyknout.
Ale jinak to bylo super, vše nám vyšlo.
Nejúsměvnější mi přijde to, že když toto vyprávím svým přátelům, tak si myslí, že v Izraeli je regulérní válka, že se tam bojuje a střílí na každém kroku. Což je samozřejmě maximální nesmysl. Je to víceméně země jako jakákoli jiná, jen má určitá specifika.
Když jsme tam byli v březnu, tak nám nebylo doporučeno cestovat do Betlehema, jelikož Izraelci zastřelili nějakého vysokého libanonského politika z Hizballahu, takže izraelské registrační značky by mohly způsobovat problémy. Dále se nedoporučuje cestovat na Golanské výšiny k hranicím se Sýrií. Tam jsme byli v roce 2010 a musím říci, že to má své osobité kouzlo.
My platili šekelama. Vyměnili jsme si některé na letišti za dolary a pak v Tel Avivu, Haifě i Eilatu. Směnárny jsou na každém kroku. Ale na letišti byl docela nevýhodný kurz, takže doporučuji měnit jen něco nejnutnějšího. Z letiště jsme jeli do Tel Avivu vlakem a pak taxi. Ale na taxi dávejte pozor, jeden se nás snažil okrást - místo 10 šekelů nám vrátil 10 centů (údajně se přehmátl). Je dobré si stanovit cenu před nástupem do taxi. Ale s lístkem o zaplacení nepočítejte smiley Taxi nám nabízel, že z Tel Avivu na letiště nás doveze za 60 šekelů, ale my jeli přeci jen vlakem.
Ceny benzínu a jídla jsou trochu dražší než u nás, ale třeba banány jsou za hubičku. A jsou to fakt banány! smiley
Slovenský řidičský průkaz by měli brát, pokud je to ten evropský formát. Dle informací z autopůjčovny chtějí, aby měl alespoň 2 roky platnost do expirace, což můj neměl a měl jsem z toho strach. Tak jsem si raději vyřídil ještě mezinárodní asi za 50 Kč (ten se ale vztahuje k národnímu a platnost je omezena národním). Ale stejně chtěli v půjčovně vidět raději národní než mezinárodní. A platnost jsem měl 3 měsíce do konce a nikdo to neřešil (což neříkám, že bude všude stejné). A pozor - dálnice sice jsou bezplatné, ale existuje prý nějaký pruh z Tel Avivu na letiště a dálnice (myslím) č. 6 a ta je zpoplatněna. Za jízdu za dva dny jsem zaplatil asi 600 Kč, což jsem nečekal.
Závěrem doporučuji se zaregistrovat do systému Dobrovolného registru občanů v zahraničí přes Ministerstvo zahraničí ČR (nevím, zda obdoba existuje i na Slovensku).
Sorry, že jsem se tak rozepsal, ale byla to asi nostalgie a skvělé vzpomínky. smiley
Kdybych si měl vybrat, letím tam hned znovu. Ale tentokrát asi jen do Tel Avivu, protože je to super město - takové západní s mořem! smiley

0 Citovat

" jsme jako správní gentlemeni pustili holku první do dveří"

len pre poriadok. to nebolo gentlemanské smiley lebo gentleman pustí holku prvú len keď je to bezpečné. Naopak vačšinou vchádza prvý chlap, aby prípadnú ranu dostal on smiley

0 Citovat

Platili sme iba šekelmi. Vybrali sme si hned po prichode z automatu na letisku.

Kontroly boli omnoho mienejšie, než sme kde čítali: Pri ceste tam V Budapešti na letisku iba obyčajná (a to sme si tam na to rezervovali hodinu, pretože sme to tak čítali na webe - Wizair žiadne inštrukcie v tomto ohľade nepodával, ale neverili sme). V Tel Avive asi 5 otázok, netrvalo to ani 5 minút. Samozrejme nesmieš hovoriť, že ideš pomáhať Palestíncom smiley .

Co sa týka ďalších dobrých rád, pozor na dopravu cez šabat - žiadna MHD nie je. Našťastie ale fungujú skupinové taxíky. (Pre cestu na letisko sa musí obejdnať dopredu, najlepšie deň predtým).

Ak by Ťa zaujímalo stretnúť a pokecať s domácimi, odporúčame Servas Izrael (musíš byť členom Servas Slovensko alebo ČR, podľa toho kde žiješ: členovia sa navzájom ubytovávajú na 2 noci, ale ide skutočne o stretávanie a výmenu.) Pre nás to bol absolútný highlight tejto cesty.

K ďalšiemu príspevku: áno, žena je v pohode, žiadne mini a dekolty určite budú lepšie (veľa posvatných miest).

Veľa rád je na Tripadvisori - bohate sme využili pri najroznejšiích nejanostiach.

0 Citovat

Zdravim,

V Izraeli sme boli takto presne pred rokom dvaja 18 rocni chalani (na co vsetci udivene reagovali "You don't have Jewish mothers" smiley).

Isli sme Wizzairom z Budapesti co sa naozaj oplatilo (cca 90€) a spali sme cez AirBnB, co je nieco ako couchsurfing, ale plati sa za to (princip Zimmer frei) co nas vyslo asi 80-90€ na 12 noci (v Tel Avive, Haife a Jeruzaleme).

Co sa tyka pasovej kontroly, ta prebehla hladko akurat sme cakali asi 30 min. Jednoznacne doporucujem vytlacit si rezervacie ubytovania a letenky prip. este nejaky itinerar co dost ulahci komunikaciu lebo cez prepasku je strasne zle pocut. Mimochodom Izraelci uz pasy nepeciatkuju takze odpada cely problem s ich peciatkami.

Pokial ide o peniaze tak sa pytaju kolko ma clovek pri sebe a kolko na ucte ale dokazovat to nechceli. Rozhodne odporucam zobrat si so sebou cash EUR/USD a rozmenit ho (platit tym priamo je velmi nevyhodne) v meste v malych zmenarnach pretoze na letisku a v bankach maju dost zle kurzy... Najvyhodnejsie je samozrejme platit kartou, ale pozor na bankomaty lebo nase banky si uctuju 6 eur a viac za vyber z bankomatu a pocas Sabesu sa kludne moze stat ze bankomatom dojdu peniaze a clovek musi pockat az do nedele...

Co sa tyka Sabesu (piatok od 1600 do soboty vecera) tak urcite pocas neho nebookovat lety lebo nikto nepracuje a cesta z letiska sa predrazi pretoze jazdia iba taxiky.

Odlet bol trochu komplikovanejsi ako vstup. Pocas cakania v rade na check-in sa cloveka spytaju kde bol, co robil, s kym sa stretol, odkial pozna spolucestujucich, atd. U nas to prebehlo rychlo (asi 5 min) pricom pozornost vzbudila akurat flaska mineralky z Jericha (s arabskym napisom), ale len sa spytala ze kde sme ju kupili. Potom obdrzi clovek nalepku s ciarovym kodom na pas a prejde prvym rtg na co moze ist na check in.

Vystupna pasova kontrola prebehla bez slova a dalsia bezpecnostna kontrola bola tiez viac menej ako na kazdom inom letisku.

Izrael sa mi velmi pacil a urcite tu cestu este zopakujeme. Rozhodne sa netreba bat, napr. v Tel Avive si clovek pripada ako v Barcelone. Ale potom ide do nakupneho centra kde ho dievcata so samopalmi vratia do Izraela smiley

0 Citovat

Zdarec,

chtěl jsem se zeptat jak je to s tím check-inem v TLV. Někde jsem četl, že odbavení probíhá na jiném terminálu než ze kterého se odlétá. Koukal jsem se, že odlet by měl být z T1, který je využíván pro domestic flights.

0 Citovat

Taky jsem absolvovala celkem zevrubný pohovor při příletu, ale možná to bylo tím, že jsem jela jako dobrovolník do Nazaretu, převážně arabského města. Na zpáteční cestě jsem pak dvakrát musela vybalit příruční zavazadlo, určitě buďte na letišti minimálně 3 hodiny před příletem. Je celkem dost znát, jak moc se tam řeší bezpečnost, ale paradoxně si ani pak člověk nepřipadá bezpečněji. Jeruzalém je zajímavý, má zvláštní atmosféru, ale podruhé už bych tam asi nemusela. Naopak města na severu jsou docela příjemná...

Tady posílám odkaz na blog s tipy, kde v Izraeli bydlet: http://travel-book.cz/tip-cesta-po-izraeli/

0 Citovat

Ahoj, v listopadu letím do Izraele. Budu tam mít dost času a láká mě dvoudenní návštěva Petry vedle v Jordánsku. Nemá prosím někdo aktuální zkušenosti, jak se do Petry nejsnáze dostat? Četl jsem o několika možnostech - bus z Jeruzaléma nebo přes Eilat překročit hranice a po té si půjčit auto či zaplatit taxi. Co se týče bezpečnosti nemáte negativní zkušenosti? Ambasády píší o demonstracích a vyššímu riziku...
Díky

0 Citovat

Na vlastní prohlídku Petry si nech minimálně 1 celý den (od rána do večera). Areál je opravdu rozlehlý i když chceš vidět jen to nejzákladnější. Pokud jsi v časovém pressu, tak doporučuji si najmout někoho spolehlivého, kdo má kvalitní auto a provozuje "taxislužbu" (u nás by se asi řeklo "smluvní přepravu osob") a vyzvedne tě hned na hranicích (Eilat/Aqaba) a druhý den odveze zase zpět.
https://www.facebook.com/Jordan1.taxi

0 Citovat

1) Doporučuju platit šekely, které je nejlepší vybrat z bankomatu (hned na letišti)

2) Letěl jsem s El Al, pohovor před letem je dost zevrubný, trvá minimálně 20 minut, ptají se na zdánlivé blbosti, cílem je ověřit konzistentnost toho, jak tázaný odpovídá (pokud lže, může to znamenat problém) a zároveň sledují mikrooční pohyby, podle kterých lze poznat, jestli je člověk nestandardně nervózní, lže, atd.. El Al jsou cílem teroristických skupin, takže se izraelci snaží rizika eliminovat. Kontrolu El Al i kontrolu při odletu z Ben Gurion jsem popisoval zde: http://www.fandor.cz/fuck-the-rockets-l ... me-hummus/

3) Kontrola při vstupu do Izraele na letišti byla formalita, pár otázek a šel jsem. Žádné prokazování finanční prostředků.

0 Citovat

Ahoj, byl někdo z Vás v poslední době v Izraeli ? Mám v plánu cestu Do Ejlatu, ale kamarádi mají strach kvůli bezpečnosti, tak bych rád věděl informace přímo od někoho, kdo tuhle zemi v poslední době navštívil. Dle mého žádné nebezpečí nehrozí, ba naopak, je to prý velmi příjemná země. Děkuji za každou odezvu

0 Citovat

Vzhledem k tomu co se děje poslední roky v Evropě, tak tenhle typ dotazů po pravdě nějak nechápu.

0 Citovat

V Eilate sa stal posledný útok v roku 2007. To môžeme povedať asi len o máloktorom meste západnej Európy.

Jeruzalem je samozrejme iný príbeh, ale ak ste trochu city-smart a nebudete sa zbytočne motať v okolí verejnej dopravy, checkpointov alebo stanovíšť polície/vojakov, tak tá šanca že sa niečo zomelie naozaj nie je o nič vyššia ako v Londýne, Paríži či Berlíne. A navyše posledných pár rokov je v Izraeli relatívny kľud, čo sa o tých menovaných mestách povedať naozaj nedá.

0 Citovat

Tak kamoši môžu ísť radšej na Times Square, do Vegas, prip. da promenadovat v Nice, na koncert do Manchestru, poprechádzať si most v Londýne, blížia sa vianočné trhy, tak napr. Berlín je za rohom. Všetko znie predsa bezpečnejšie ako Izrael

0 Citovat

Ja som bol v septembri a cítili sme sa bezpečne. Ak si všimneš, tak útoky v Izraeli sa sústredia v poslednom čase na ozbrojené zložky. V Palestíne bolo cítiť snahu o dobré PR pred turistami, čo je podľa mňa aj dovod toho, že sa v Izraeli nekonajú útoky na turistov - Palestínci by svojim snahám o štátnosť uškodili...snaď to tak ostane.

0 Citovat

Zajímá mne pohovor na letištích. Neumím pořádně anglicky, jsem začátečník. Ale letí se mnou dcera, která umí velmi dobře anglicky. Může být u mého rozhovoru?

Prosím o radu. Děkuji. Dana

0 Citovat

Prosvišti si raději pár slovíček v hebrejštině...

0 Citovat

Ty jsi mne rozesmál...sotva umím česky a já si budu lámat jazyk?

0