Ahoj lidi, teď zrovna nemosím makať, tak chcu založit nové vlákno. Chcel by sem věděť, jaké jsou vaše dosavadní top 3 cestovatelské zážitky. Pro inspiraci mou a snad i ostatních. Hlavně aby tam nebyl ten ožrala Kalousek! za mě (in alphabetical order)- alespoň ty veřejně publikovatelné:1. Iguazú Falls Brazil/Argentina2. North Antrim Coast - Northern Ireland (žádné prebendy od NI Tourist Boardu nedostávám)3. thajské jídlo s lahodnými ležáky Singha/Chang poprvé naživo v roce 2009 .

3 TOP cestovatelské zážitky

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj lidi, teď zrovna nemosím makať, tak chcu založit nové vlákno. Chcel by sem věděť, jaké jsou vaše dosavadní top 3 cestovatelské zážitky. Pro inspiraci mou a snad i ostatních. Hlavně aby tam nebyl ten ožrala Kalousek!

za mě (in alphabetical order)- alespoň ty veřejně publikovatelné:

1. Iguazú Falls Brazil/Argentina

2. North Antrim Coast - Northern Ireland (žádné prebendy od NI Tourist Boardu nedostávám)

3. thajské jídlo s lahodnými ležáky Singha/Chang poprvé naživo v roce 2009


0

Vietnam - 3 týdny na motorce v horách, zejména okruh z Ha Giang k Čínským hranicím

Bolívie - komplet celá země, vypíchnul bych můj zatím nejvyšší (již asi nepřekonám :-) ) výšlap na Huisalla 5053 m a odtud pohled na Sajamu

USA - celodenní trek na dno Grand Canyon, dole podél řeky a zase nahoru

...Kawah Ijen a Merapi v noci, treky na Madeiře atd., atd. No je toho hodně, těžko napsat, co bylo nejvíce top :-)

0 Citovat

Ahoj. Za mě:


1) Phu Quoc, Vietnam - večeře na tamním rybím trhu. Spousta (pro mě) exotického jídla za pár korun.

2) NYC, USA - První návštěva Států a ten okamžik, když člověk vyleze na Brooklynský most a poprvé spatří siluetu Manhattanu.


3) Monserrat, Španělsko - Zajímavé místo a nádherné výhledy, které nejdou zachytit foťákem.
0 Citovat

No nevím jestli se různé destinace dají nějak porovnávat... Vše má svoje pro a proti... A každý je zaměřený na něco jiného... 

Za sebe musím říct,že pro mě nejlepší zážitky jsou ty neplánované a bezprostřední... 

Např. pozvání od místního vinaře v Trebujeni(Moldavsko) k němu domů spojené s ochutnávkou vína.Spaní pod širákem u termálních pramenů v Benje(Albánie).Družba s ukrajinskými lesními dělníky před výstupem na Popaďu v Horhanech. Jídlo v Thajsku na ulici je skutečně super,to máš pravdu!

0 Citovat

Takze za mna takto, ked uz treba vybrat top 3 zazitky :

1. 24 hodin v Kinosaki Onsen v Japonsku: prechadzka po meste v kimone, navsteva termalnych kupelov, vylet na bicykli na plaz a hlavne luxusna japonska vecera :)

2. Sukromny vylet na koni v Monument valley so sprievodcom z kmena Navajo

3. Vikend oddychu na ostrove Cristobal v Bocas del Toro v Paname: nicnerobenie v nadhernej zahrade a perfektnom B&B, pozorovanie lenochoda a vecer plavanie s fosforeskujucim planktonom


Z Europy Azory, Madeira, Andaluzia, Island, Bergen a okolie...

0 Citovat

Já miluji celou JV Asii, takže vybrat si 3 místa je pro mě nemožné. Každopádně kdysi na Roraimře ve Venezuele (20 let zpátky) , když kromě mě a kamarádů nebyl nikdo a  přespali jsme nahoře byl nezapomenutelný zážitek. Pak trek v Singalia parku v Indii byl super, až na ten mráz. No a zatřetí celkově atmosféta v Asii, a jídlo třeba ve zminovaném Thajsku či Malajsii (bohužel moje oblíbená Indonesie se co se týče jídla a ani piva nechytá)

0 Citovat

U mňa osobne pravdepodobne víťazí Čína, keď nás vítali na vidieckej škole :D





Škoda, že neviem nájsť fotky z akcie vo Vietname, kde som bol v tomto istom období na visa run a jeden expat mi dohodil kšeft - tváriť sa že som Kanaďan a otvoriť so starostom novú školu




p1140274.jpg
p1140265.jpg
p1140267.jpg
p1230406.jpg

0 Citovat

OK, takže:

1. Když jsem byl poprvé ve Švýcarsku, přejel jsem Bernina Expressem z Itálie do Pontresiny a pár dní se toulal po okolí, to byla neskutečná bomba. A Švýcarsko od té doby pro mě zůstává top srdcovka.

2. Island. Když se otevře pohled na Jókulsarlón třpytící se ve slunci jako obří drahokam, to je něco úžasného. A samozřejmě vše ostatní, co Island nabízí - vodopády, ledovce, hory, koně...

3. Všechno ostatní, těžko vybírat. Thajské chrámy, Tour de Mont Blanc, safari v JAR, příroda na Kanárských ostrovech, v Norsku...

0 Citovat

1. Na poslednom tripe v Kyrgyzstane prisiel na ranajky jeden miestny velmi mily dedko, ktoreho zaujimal zivot na zapade a hlavne ako byvaleho zubara ho zaujimalo kolko stoji osetrenie jedneho zubu. Pri nasich 50 € len dvihol obocie, ale pri stole s americanmi a ich 300 USD z neho zdesene spontanne vyletelo, ze tu si zato kupi auto :) Velmi mile ranajky kde sa za pomoci google translatora rozoberalo vsetko od Putina s Trumpom cez miestnu  ekonomiku az po byvale CSSR.


2. V Maroku pri prestavke na ceste z puste k nam dorazil maly chlapec s obrovskou skatulou s datlami, ja otraveny hellomajfrend-ami som ho najprv poslal kade lahsie, ale po uvedomi sa, ze som bol zly na male decko som k nemu potom zase prisiel, ze kolko za to chce. Slusna porcia datli za euro bol dobry deal pre oboch, ale pre chlapca zjavne viac. Taku radost (tanecek na krajnici) z kseftu za 1 euro som este v zivote nevidel.


3. Celkom som si uzil svoju uplne prvu jazdu na skutri dzunglou na svojej uplne prvej azijskej dovolenke (Bohol, Filipiny)

Edit: Nakolko som nad temou az tak nerozmyslal, tak este pridavam bonusove pozicie :)

4.  V Gruzinsku odomna krpata ciganecka pytala, nech jej idem kupit banan. Mal som dobru naladu, tak som ju neodbil, ale dal som podmienku, ze mi musi zaspievat. Zatial co som jedol kebab, som pocuval jej pesnicky a vykon som nakoniec ohodnotil 2 bananmi :)

5. Zhovorcive filipinske dievcatko mi zapozovalo na ohnutej palme na Alona beach,  za funny fotky sme ju potom odmenili kolacikmi z pekarne.


Vsetky tieto momenty ma v ten okazmik prinutili zamysliet sa , clovek si uvedomi kolka chudoba vo svete ... ludia su radi za euro, banan ci obycajnu buchtu ... u nas samozrejmost :)
0 Citovat

1) Když za mnou v Malajsii doběhl cizí chlap v metru, sáhl mi na rameno a se spokojeným úsměvem mi vložil do dlaně asi 40 senů (2 Kč).

2) Jízda maršrutkou po zasněžených silnicích do Kazbegi (to byl taky asi nejstrašidelnější zážitek)

3) Šnorchlovací výlet na Palau. V jednom dni jsem viděl snad vše, co moře nabízí. Pestrobarevný podmořský život s rybami, který snad chtěli navazovat i fyzický kontakt, žraloky, kteří naštěstí přítulní nebyli, elegantní mořské želvy, delfíny skákající před přídí člunu a tmavé fleky ještě vznešenějších mant.

0 Citovat

Moje 3 TOP cestovatelske zazitky:


1.    Sao Tome e Principe (osobne jen ostrov Svateho Tomase - zeleny raj ve Guinejskem zalivu s portugalskym dedictvim)

2.    Rio Napo (tydenni plavba po rece Napo z Ekvadoru do Peru velkou lodi, malou lodi, vratkou kanoi atd. konecne linkovou lodi az do Iquitos)

3.    Regiony Brazilie (Amazonia, Bahia, Minas, Rio de Janeiro, Paraty, Ubatuba) a Kolumbie (Popayan, Cali, Medellin, Mompox, Cartagena)


0 Citovat

1. Indie - nebyl to jen jeden zazitek, ale spis cely rok, ktery jsem tam stravil, vcetne vsech mist co jsem videl - party v Goa, vylet lodi na backwaters v Kerale, Kanyakumari etc..

2. Prvni vylet se zenou autem na Key West po Overseas highway a koupani na random plazich..

3. Plaze na Jizni Krete - Matala, Elafonysi, etc..


Kazdopadne dobry tema, uz koukam na YT videa s nejakymi destinacemi co jsem tu videl, urcite z toho vyzobu nejakou inspiraci na dalsi tripy :)


0 Citovat

Zajímavé téma a opravdu dlouho jsem se rozmýšlel s pro mě docela překvapivými výsledky:

1. Jakýkoliv pobyt v Alpách. Vždycky tam najdu svůj vnitřní klid :D

2. První společné pivo s bráchou na Copacabaně v Riu a obecně moje první cesta mimo Evropu právě do Brazílie

3. Rozhoduju se mezi pobytem na Havaji s asi nejkrásnější krajinou, co jsem kdy viděl a pobytem pod vodou nad Palau...


0 Citovat

Tak ja vyberiem len jeden, lebo ten fakt vycnieva.

1. nocovanie na sopke Acatenango v Guatemale s vyhladom na Fuego. Fuego bolo vtedy mimoriadne aktivne, obloha uplne jasna, kazdych par minut sme priamo zo stanu mohli pozorovat vybuchy. Rano uzasne vyhlady. 


Ta plavba po Rio Napo sa mi celkom pozdava, to musim hned pogooglit, diky za tip :)


27459114-10213205238939917-7506799548193793828-n.jpg

0 Citovat

1. místo RAJA AMPAT - Indonésie - místo s největší podmořskou biodiverzitou na světě, paráda, málo turistů, zdravé korály, žraloci, manty.  Podstatně dražší než zbytek Indonésie, zdlouhavá doprava. Ale stojí to za to!!!!

2. místo  JAR - Kruger park, Argentina - vodopády Iguazú

3. místo Kostarika - NP Corcovado

0 Citovat

Som nad tým trošku rozmýšľal a najviac sa mi vryli do pamäti destinácie so zvieratami. Či už kolónia tučniakov v Ushuaii, delfinárium v Odese, alebo sloník sirotinec v Udawalawe. Aj zubria obora pri Topoľčiankach :)

0 Citovat

1. Pláže na Seychelách - jak známé, tak i ty opuštěné, kde si můžete dělat co chcete:) Zpětně doceňuji krásy pláží více a více.

2. Kosmodrom Bajkonur - jen škoda, že kvůli počasí (bylo krásně a bezvětří:)) byl odložen start Sojuzu.

3. To je těžké, všude kde se cítím v pohodě (Bali, Toskánsko, Tatry a Alpy, Kréta....)

Vzal jsem to dle wow efektu, kdybych si měl vybrat, kam pojedu znovu, tak volím něco z 3. místa.

0 Citovat

Díky moc za téma a inspiraci, také přidávám své TOP 3 i když pořadí není úplně vypovídající.

1. Azorský ostrov Flores - vesnička Fajã Grande a vodopády, které padají z několikaset metrových útesů nad ní, hortenzie, krávy a velmi častá mlha - tři noci jsme spali v kamenném domečku přímo vedle vodopádu

2. Panama - treky v oblasti Volcán Barú, kávové plantáže, absolutní klid

3. Hawaii Volcanoes National Park, hlavně v noci, kdy byla krásně vidět tekoucí láva a lávové jezero v kráteru sopky Kilauea za doprovodu hlubokého dunění

0 Citovat

Když to tu čtu, říkám si, že svět na tom přeci jen není tak špatně. Několikrát se tu zmiňuje kontakt s místními mimo turistické oblasti, což můžu jen podepsat.


1. Při tranzitu Tureckem cestou do Gruzie nám na naší 1203 rupla brzdová trubka. V servisu místního JZD se pak objevil týpek, který obchodoval s cigaretama. Slovo dalo slovo (byl jediný, kdo jakžtakž zvládal AJ), pak nás vzal do města k bráchovi, který vlastní koloniál. Po nákupu nějakých zásobnás ti dva pozvali na pohoštění. Přímo na ulici rozjeli banquet, že jsme zírali. Po chvilce ostychu nám vyžahli flašku rumu z Božkova a samozřejmě chtěli vědět, co to vlastně pijou. Tak jsme jim vysvětlili, že je to czech potatoe whiskey a od toho okamžiku to šlo jak na drátkách. Postupně se scházeli další a další kamarádi a příbuzní, až nás tam na ulici před krámkem sedělo 7 Turků a my 4. Pak jednoho z nich napadlo, že nám udělají párty a vytáhli nás za město k řece, kde roztopili gril a na stůl vyskládali jídlo postačující k nakrmení středně velké africké vesnice. Chlastačka, obžerství, diskuze (hlavně fotbal)... no a asi ve dvě v noci hodili ještě doutnající gril do auta, že už musí jet, že prý jdou ráno do práce. Zbytek jídla a vody nám tam nechali, žili jsme z toho ještě tři dny. Ten strach, když do toho jdete a nevíte, kam vás zatáhnou a ta úleva, když se ráno vzbudíte všichni v pořádku, to byla velká výzva  :-)


2. V Moldavsku jsme se vtírli do jedné vesnické rodiny a dva dny u ní bydleli. Oni zrovna měli oslavu jednoho roku od úmrtí jejich otce, takže byla i hostina pro celou ves, na kterou nás také pozvali. Velmi zajímavé, zvláštním způsobem krásné.


3. Na Borneu jsme si vyšlápli do pralesa jen v kraťasech a sandálech a za hodinu prchali obalení pijavicema velkýma jak tužková baterie. Aby toho nebylo málo, málem jsme přito zakopli o dvoumetrového varana. Tehdy mě poprvé napadlo, že to možná nedopadne dobře :-)
0 Citovat

1. snorchlovanie s tulenmi v Jurien Bay v Australii

2. ten wow efekt, ked som prvykrat zazrel NYC po vystupeni z Penn Station po celodennej ceste vlakom z Chicaga

3. nadsenie z Mauna Kea
0 Citovat

1. Návštěva Machu Picchu

2. NYC - to když jsem byl poprvé v USA a dojel jsem metrem na Manhattan, to bylo nezapomenutelný

3. Návštěva všech novodobých divů světa - Patří do toho samozřejmě i Machu Picchu, ale to bylo prostě top.

0 Citovat

1. Když jsem poprvé opustil Evropu, prolezl na letišti v Osace tunelem do vlaku a z něj vystoupil na Kyoto Station ... 

2. Thajsko letos v září mimo sezónu. I to Phi Phi bylo absolutně klidný a pro přítelkyni to byla první Asie, takže ... 

3. Když jsem svoji maminku poprvé posadil v Praze do letadla a její výraz při vzletu ... 


Já vím. Je to trošku klišé, ale nejsilnější jsou ty věci, který ukážete druhým ... 

0 Citovat

1. Hora Křížů u města Šiauliau v Litevsku.  

http://www.marteslem.cz/?p=3920

2. Drakeův průliv a Antarktida 

http://www.marteslem.cz/?portfol...ktida-2007

3. Rwanda a horské gorily 

http://www.marteslem.cz/?p=2144

0 Citovat

1. Výlet s rodiči Škodou 120 do Švýcarska v létě 1990. Poprvé mimo ostblok s 2x100 CHF v kapse. Velehory, modrá voda v řece, super auta a jogurty s čokoládou dole spolu se stěží sdělitelnou atmosférou té doby byly jedinečné a co do intenzity nových zážitků se jim asi už nikdy nic nevyrovná.


2. Cesta sám (tzn. ne jako UM) do Ameriky PRG-FRA-CVG-SLC-BOI v 16 letech na roční výměnný pobyt v roce 1993. Ty očekávání a iluze o Americe, mrakodrapy, osmiproudé dálnice, atp. ... a pak skončíte na farmě v echt americkém vidlákově. Ale stálo to za to. Včetně letu s L-1011 Delty.


3. New York v létě 1995 a pohled na Manhattan ze 103. patra WTC. Samozřejmě až zpětně člověku došlo jak unikátní ten zážitek byl a bez Dvojčat už nikdy NY nebude stejný a úplný.


5. Palau a Havaj. Palau je jediná deatinace kde jsem se jako turista citil opravdu vítán od okamžiku, kdy člověk vystoupil z letadla. Havaj, respektive Kauai, kromě treku po Na Pali Coast konkrétně toto: https://youtu.be/P5xnZhWitHQ


4. Iguacu Falls a Rio v prosinci 2001. První cesta zcela na vlastní pěst mimo Evropu a USA.




0 Citovat

Jakub Šichta napsal(a):

3. Když jsem svoji maminku poprvé posadil v Praze do letadla a její výraz při vzletu ... 

Já vím. Je to trošku klišé, ale nejsilnější jsou ty věci, který ukážete druhým ... 

Naprosto souhlasím.  To samé jsem zažil, když jsem vzal rodiče pár hodin po přistání na JFK na Staten Island Ferry s neopakovatelným výhledem na dolní Manhattan.  

0