V březnu jedem poprvé na 13 nocí na Bali a potřeboval bych poradit nebo zhodnotit itinerář co jsem zatím vymyslel. Náplň je půl na půl - relax na pláži a výlety po okolí.Zatím jsem vymyslel toto:Po příletu 3 noci někde poblíž pláže na Bukitu a aklimatizaceJeden den relax na pláži, další den průzkum Bukitu - objet pláže, podívat se na Uluwatu. Třetí den přesun do Ubudu.Ubud - 3 nocipřemýšlím, že jeden den bychom dali výstup na Batur. Asi s nějakou místní agenturou prohlídka města, Campuhan Ridge Walk výlet po chrámech a vodopádech v okolí nějaké rýžové terasyNusa Lembongan - 3 noci jeden den relax + možná nějaký šnorchlovací výlet jeden den objet oba ostrovy na skůtru  jeden den asi výlet na Nusa Penida2 noci nějaký Gili ostrov - ještě jsem se nerozhodl jestli Gili Meno nebo Gili Air - nějaké doporučení? náplň je čistě jen relax na pláži a nějaké šnorchlovánínakonec 2 noci ještě někde na Bali před odletem do Singapuru přemýšlel jsem nad Canggu a možnosti udělat si ještě výlet na Tenah Lot a zbytek relax nebo zase něco na Bukitu poslední den večer odlet do SingapuruCo na to říkáte? Chybí něco nebo byste něco vyhodili? Ještě mám pár otázek:Nějaký tip na oblast kde se na Bukitu ubytovat? Přemýšlím, že ideálně by to mělo být někde poblíž pláže + ať je večer kam zajít na jídlo - Jimbaran? Nebo raději volit něco u nějaké menší pláže Balangan nebo Padang Padang? Tip na oblast v Ubudu, kde se ubytovat? Asi bych se vyhnul úplnému centru, spíš někde, kde je klid a dá se to centra dojít/dojet za chvilkuDoprava - viděl jsem spoustu videií o šílené dopravě hlavně ve městech a furt přemýšlím jestli si půjčovat skůtr nebo si raději na ty 2 až 3 dny najmout auto s řidičem a objet to, co mě zajímá. Jak vypadá doprava na Bukitu, případně v okolí Ubudu? Je to stejně šílené jako třeba v Kutě, nebo se to dá? Stejně to vidím tak, že to zhodnotím až na místě :-) Cesty na Nusa Penida. Opět jsem četl, že tady jsou cesty šíléné a že se vyplatí auto s řidičem. Zatím tady plánujem jen výlet na jeden den, tak opět přemýšlím, jestli brát skůtr nebo ne.  Máte zkušenost s nějakou agenturou/jednotlivcem s kým absolvovat nějaké výlety? Je mi jasné, že jich je X, ale není nad osobní doporučení Nějaké doporučení s jakou společností absolvovat přejezdy mezi ostrovy? Co jsem se zatím dočetl, tak moře tady je prý trošku bouřlivější než v Thajsku a často to dost houpe (to já nerad :-) ) Dobré reference jsem zatím četl na scootcruise.com - přijdou mi, ale celkem drazí a pak třeba peramatour.com Nějaké další tipy co vidět, co jíst a kde jíst vítány :-)   .

Bali - itinerář na 2 týdny

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

14 reakcí

V březnu jedem poprvé na 13 nocí na Bali a potřeboval bych poradit nebo zhodnotit itinerář co jsem zatím vymyslel. Náplň je půl na půl - relax na pláži a výlety po okolí.

Zatím jsem vymyslel toto:

Po příletu 3 noci někde poblíž pláže na Bukitu a aklimatizace

  • Jeden den relax na pláži, další den průzkum Bukitu - objet pláže, podívat se na Uluwatu. Třetí den přesun do Ubudu.

Ubud - 3 noci

  • přemýšlím, že jeden den bychom dali výstup na Batur. Asi s nějakou místní agenturou
  •  prohlídka města, Campuhan Ridge Walk
  •  výlet po chrámech a vodopádech v okolí
  •  nějaké rýžové terasy

Nusa Lembongan - 3 noci

  •  jeden den relax + možná nějaký šnorchlovací výlet
  •  jeden den objet oba ostrovy na skůtru
  •   jeden den asi výlet na Nusa Penida

2 noci nějaký Gili ostrov - ještě jsem se nerozhodl jestli Gili Meno nebo Gili Air - nějaké doporučení?

  •  náplň je čistě jen relax na pláži a nějaké šnorchlování
  • nakonec 2 noci ještě někde na Bali před odletem do Singapuru
  •  přemýšlel jsem nad Canggu a možnosti udělat si ještě výlet na Tenah Lot a zbytek relax nebo zase něco na Bukitu
  •  poslední den večer odlet do Singapuru

Co na to říkáte? Chybí něco nebo byste něco vyhodili? Ještě mám pár otázek:

  • Nějaký tip na oblast kde se na Bukitu ubytovat? Přemýšlím, že ideálně by to mělo být někde poblíž pláže + ať je večer kam zajít na jídlo - Jimbaran? Nebo raději volit něco u nějaké menší pláže Balangan nebo Padang Padang? 
  • Tip na oblast v Ubudu, kde se ubytovat? Asi bych se vyhnul úplnému centru, spíš někde, kde je klid a dá se to centra dojít/dojet za chvilku
  • Doprava - viděl jsem spoustu videií o šílené dopravě hlavně ve městech a furt přemýšlím jestli si půjčovat skůtr nebo si raději na ty 2 až 3 dny najmout auto s řidičem a objet to, co mě zajímá. Jak vypadá doprava na Bukitu, případně v okolí Ubudu? Je to stejně šílené jako třeba v Kutě, nebo se to dá? Stejně to vidím tak, že to zhodnotím až na místě :-) 
  • Cesty na Nusa Penida. Opět jsem četl, že tady jsou cesty šíléné a že se vyplatí auto s řidičem. Zatím tady plánujem jen výlet na jeden den, tak opět přemýšlím, jestli brát skůtr nebo ne. 
  •  Máte zkušenost s nějakou agenturou/jednotlivcem s kým absolvovat nějaké výlety? Je mi jasné, že jich je X, ale není nad osobní doporučení
  •  Nějaké doporučení s jakou společností absolvovat přejezdy mezi ostrovy? Co jsem se zatím dočetl, tak moře tady je prý trošku bouřlivější než v Thajsku a často to dost houpe (to já nerad :-) ) Dobré reference jsem zatím četl na scootcruise.com - přijdou mi, ale celkem drazí a pak třeba peramatour.com 

Nějaké další tipy co vidět, co jíst a kde jíst vítány :-) 

0

byli jsme sice už před cca 7 lety, ale jednoznačně gili meno bylo to nej z Bali, co jsme viděli... jen počítej při šnorchlování s mořskými proudy - ale jdou kolem ostrova, tak tě to trochu unese a na břeh vylezeš pár set metrů dále...:) pak jsme byli kousek od Sanuru na rybím trhu (zkus googlit-už si nepamatuji přesně..) a bylo to jediné místo na celém Bali, kde se k nám chovali jako k místním - to znamená, že stejné ceny for all... tuňák kilo za 50,- Kč a přes uličku ti ho hned udělali na grilu (myslím, že si brali cca 20 kč/kilo)... opravdu super...

0 Citovat

V Ubudu jsme teď  bydleli trochu za městem, je to v lesích – žádné centrum města. Vlastně mám odkaz https://www.airbnb.cz/rooms/23349224 Soukromý bazén byl super, ale stejně jsme tu moc nebyli a hodně cestovali po okolí. Do centra Ubudu asi 5 minut na motorce. Centrum si moc neprohlédneš – nic tu není :) Ale po okolí určitě rýžové terasy, pár chrámů nad nimi (viz mapka v průvodci https://www.cestujlevne.com/pruv...nesie/bali )

Co se motorky a dopravy týče – pokud jsi už někdy v Asii jezdil, tak zcela v pohodě to zvládneš i tady. Já tu loni jezdil čtrnáct dní v kuse 6 hodin denně a bez vážného incidentu. Pravda, v Kutě jsem to projížděl jen ve dvou dnech a dost mě to štvalo. Neustálé kolony a přes den pak sluníčko pálí, když se nehýbeš.

Moře je fakt rozbouřené. Na to, jaký jsem kliďas a nikdy mi nic nebylo, jsem tentokrát při výletu na Manta Point byl zelený a měl jsem co dělat, abych nevrhl... Manty úžasný (šnorchloval jsem s potápěči), ale celý den jsem byl rozbitý a přál si už být na pevnině :) Zbytek party, až na jednoho frantíka, byl v pohodě.

Za mě je Bali právě o motorce o chrámech v centru a na severovýchodě ostrova, tam kam mnoho turistů už nedojede. Hodně jsem byl nadšený taky z černých pláží kousek pod Padagbai, např. Kusamba na Google Maps. Ještě to tu není turismem a hotely okupovaný, takže klid a pláž z černého jemného písku geniální.

0 Citovat

Pokud si řidič a jezdíš denně, tak bych se nebál. Ja v Asii nikdy neřídil, na skútru nikdy neseděl a v poho to dal. Kutu, Denpasar i trip z jihu na sever. Stačí si zvyknout na jejich pravidla. Samozřejmě jsem se pomalu rozjížděl. Ale bez skútru by to nebylo ono. Jinak Grab má v nabídce i pronájem auta s řidičem na 6,8,10 a 12hod ceny 400-700 Kč, co si pamatuji, ale nevyzkoušel jsem, dali jsme to na skútru.

Jinak průvodce zde je dobrý, stačí si vybrat, co se Ti líbí. Doporučil bych Ti třeba vodopád Banyumala, jen příjezd je po panelech na P, ale koupačka super.

Pokud chceš pláž na Bali bez vln, tak Nusa Dua je super, hlavně mimo sezónu, skoro žádní hoteloví hosté, ale pláž se pořád uklízí. Začátkem listopadu jsme tam byli sami.

0 Citovat

Díky za další tipy! Ty pláže s černým pískem vypadají dobře.  Jsem řidič a u nás jezdím denně, ale Asie mi přijde trošku jiná :-) V Thajsku už jsem po ostrovech taky lítal na skůtru, ale přeci jenom mi ta doprava přišla trošku klidnější :-) 

@Daniel:

Gili Meno taky trošku víc preferuju. O proudech jsem nevěděl.

@Dave: 

Vyráželi jste z Ubudu na sever k Pura Ulun Danu Bratan nebo Sekumpul Waterfall? Google říká, že už to je cca 2 hodiny jedním směrem, tak přemýšlím jestli se vyplatí ztratit pomalu půl dne na cestě tam a zpět nebo to nechat na jindy, kdy člověk bude bydlet blíž. 

S tím rozbouřeným mořem jsi mě moc nepotěšil - taky mi to nedělá dobře. Čili na přesuny asi raději volit větší a pomalejší loď než speedboat. :-D 

@Marek:

Na Banyumala waterfall jsem už koukal, ale je taky dost na sever, takže uvidíme jestli vyrazíme tímto směrem. Pokud ano,  tak už se to dá spojit se Sekumpul waterfall a chrámem Pura Ulun Danu. 

Co se týče auta s řidičem, našel jsem zatím info, že celý den by měl být kolem 600 000 IDR.

Na Nusa Dua plánuju zajet, jen asi ubytování budu volit jinde :-) 


0 Citovat

Trip na Banyumala jsme přesně takto dali, jen Pura Ulun Danu mne trochu zklamal. Chrám na vodě moc nebyl a dokonce zasypávali tu vodu z jedné strany sami, možná to byla jen stavební úprava, a pak tam bude voda, ale nevím.

Auta z řidičem mi vycházela na 700k, takže Tvoje cena je dobrá, ale problém byl v tom, že nechtěli vyrazit kolem 7, ale mezi 8-9, což znamená v 9. Chytneš nejhorší dopravu a na památkách budeš jako všichni a možná nestihneš vše. My byli 2x s Martinem (ukecali jsme ho, aby jel) u kterého jsme byli ubytování a vyjížděli vždy v 7 a návrat kolem 8 a dali 3 památky. Ten Grab by to mohl řešit lépe, měl by přijet hned, ale služba naskočila během pobytu, takže nikdo nevěděl, jak bude reálně fungovat. Dohledal jsem jsem cenu 551k na 12hod.

My jeli na skútru z Pecatu do Besakih 3hod, ale měli nějaký svátek, takže centra měst byla uzavřená a museli jsme objíždět (2,75hod reál). Jinak Besakih bylo zklamání, možná proto, že jsme viděli už dost chrámů a chtějí Tě natáhnout. To Tirtagangga byla daleko lepší z tohoto tripu a o Padagbai psal David.

Z Ubudu to máš výhodnější jako výchozí bod, jen si dát v Googlu cestu pro auto a porovnat, kudy Tě vede, protože Tě na motorce dokáže zavést i do koryta potoka a kopců, kde budete tlačit:)

Na Nusa Dua by ale bylo dobré ubytování:D, my to nechali v části u Waterblow a prošli pláž nahoru hotelovými zahradami, zůstali u resortu The St. Regis a chodili na jídlo a pivko do Yo Spa's Cafe, kde měli normální ceny, ale na netu nejdeš, co vyhovuje Tobě.

0 Citovat

A zkoušel někdo řidiče přes Grab skutečně objednat? Se mnou na letišti dost vyjebali a nikdo nechtěl přijet. Všichni napsali, že chtějí 400k, ne podle Grabu 120k... Takže s nimi člověk stejně přes chat smlouvá.

Základnu jsem měl v Ubudu a ano, seděl jsem pak celý den na motorce :) Prdel bolela, ale stálo to za to. Určitě by nebylo od věci se přesunout blíž a pak zase zpět, to je na preferencích.

Souhlas s Nusa Dua – též jsem tu pár dní bydlel. Je to už trochu modernější letovisko, ale ne divočina jako v Kutě. Můžeš zajít do prima kaváren, pláž dostatečně široká a úplně jiná než na zbytku ostrova (mě tedy moc neuchvátila, radši mám menší zátoky).

0 Citovat

BTW co "normální"  taxíky? Objednávali jste někdo ty blue bird taxi přes aplikaci? Jezdí podle taxametru automaticky nebo se budeme i tak dohadovat?


Nemáte někdo orientační představu, kolik stojí přesun řekněme Nusa Dua - Ubud, Ubud - Sanur, apod.?

0 Citovat

Na Bukitu je nulový provoz, na skůtru potkáš pár surfařů. Ubytko můžu s klidným srdcem doporučit Lullaby Bungalows. Než tu malou placenou Padang Padang u mostu (kam se jezdí v tangách fotit rusky na instáč) jeďte o kousek dál na druhou Padang Padang.

V Ubudu je ubytka milion a každý má jiné preference. Oázu klidu a pohody najdeš třeba v hotelu Tjampuhan. Je to z něj kousek jak na Campuhan Ridge (kolem toho obrovského nového chrámu, co tam postavili před 5 lety), tak do centra na jídlo. Jako základna pro výlety super, jen ten zadek dostává na skútru fakt zabrat...

Pura Ulun Danu posledně velké zklamání, milion číňanů a kolem chrámu jezdí na jezeře ve šlapacích plameňácích. Pokud už tam ale budete, jeďte kousek dál směrem k jezeru Buyan. Bude tam ještě o 10st chladněji a muslimská komunita tam pěstuje ovoce a zeleninu. Shake z čerstvých jahod osvěží (taky jediné místo na Bali, kde jsem kdy jahody viděl) a je to zase trochu jiné Bali.

Cesta Ubud - Sanur s řidičem tuším 200k IDR přes agenturu, ale odvoz nabízí kde kdo na ulici a můžeš uhádat lepší cenu. Při checkoutu se mě na hotelu ptali, kam jedu a jestli nechci odvoz. Já na to že Sanur, mám odvoz za 160k IDR (žádný jsem neměl:-) a pokud mi dají stejnou cenu, beru to. Dali.

Blue birdem jsem jel párkrát v době, kdy ještě smartphony neexistovaly:-) Jen jsem se vždycky při nástupu zeptal taxameter?, odpověď Yes a jelo se.
0 Citovat

Právě když jsem byl já, tak s tím Grab na den nikdo neměl zkušenosti... Mohl by to Toncek zkusit a dát zpětnou vazbu:)

Na letišti by Tě Grab neměl vůbec vyzvednout, mají tam zákaz (nevím zda oficiální), akorát Tě tam možná dovezou, to samé na Jimbaran beach, tak jen dovoz. Dá se s ním domluvit, že přijede na odvoz, ale cena je domluvou a musíš popojít do nějaké uličky.

Taxi se dá jezdit, jsou trochu dražší než Grab, ale když řekneš, že chceš taxametr, tak v poho. 

0 Citovat

Marek napsal(a):

Na Nusa Dua by ale bylo dobré ubytování:D, my to nechali v části u Waterblow a prošli pláž nahoru hotelovými zahradami, zůstali u resortu The St. Regis a chodili na jídlo a pivko do Yo Spa's Cafe, kde měli normální ceny, ale na netu nejdeš, co vyhovuje Tobě.


Dík za tip! K tomu Waterblow se dá dojet na motorce, jo? No díval jsem se na ubytka i v Nusa Dua a pokud člověk vynechá ty pětihvězdy hned v první lajně u moře, tak ty ceny nejsou až tak strašné. Možná to ještě zvážím :-)  Dát si po příjezdu ty 3 noci tady a na konci před odletem 2 noci někde v nějakém resortu nad útesem na druhé straně poloostrova -  už jen na pohodu a chill. 


Čím severněji po Nusa Dua jdu, tím jsou ty hotely levnější a nahoře na Tanjung Benoa už i hotely u pláže jsou v rozumné cenové relaci. Jen jestli tady nebude člověk zbytečně odstřihnutý...


K tomu vyzvednutí na letišti. Četl jsem, že by mělo stačit popojít kousek dál od terminálu a už by neměl být problém, jak s taxíkem přes appku, tak usmlouvat nějakou rozumnější cenu. 

0 Citovat

Dojet se nedá. Necháš před vjezdem/vchodem (navedou Tě) od kterého to je cca 5min chůze. Při výjezdu budeš platit 2 nebo 3k.

Já myslel ironicky tu 1. řadu hotelů, ty jsou fakt bomba. My bydleli v Pecatu a dojížděli po plážích na jihu. Oblíbili jsme si Dreamland beach, kde jsou super západy slunce a sranda pozorovat Číňany, jak je sestřelujou vlny:) A holky v tangách tam taky poskakují:) Na začátku mola u parkoviště pro auta je celkem dobrý a levný warung, kdy se za 100-150k najíš i s pivkem a kokosem ve 2. Nahoru na sever jsme jeli 4x (2x řidič a 2x skůtr) a je to o 6hod na skútru:)

Z Nusa dua by se dala využít ta dálnice (most), kdyby si chtěl jet na sever, ale nějak se platí a nevím jak, říkali mi ať se jí vyhnu. Kdyby sis to zjistil, tak by si nemusel přes Kutu na sever a dost ušetřil času.

0 Citovat

Máte někdo zkušenost, jak moc jezdí či nejezdí lodě během low season? Měl jsem totiž plán z Nusa Lembongan jet rovnou na Gili Meno, ale zjistil jsem, že z Lembonganu na Gili Meno jezdí pouze jedna společnost (Scoot) a během low season navíc jen v případě že má víc jak 40 lidí. Úplně se mi nechce riskovat, že by mi propadla rezervace na hotel.


Musel bych z Lembonganu o den dřív zpět do Sanur a další den vyrazit odsud na Gili. Ze Sanuru by těch společností mělo být více. Jen nevím jestli se v takovém případě na to nevykašlat, protože se mi to začíná zbytečně kouskovat a těch přesunů by bylo zbytečně moc. 


Co se týče auta s řidičem. Narazil jsem na toto: https://baliqualitytour.com/


Vypadá to celkem dobře, takže možná zkusím tady tyhle.  

0 Citovat

Ahoj, v pátek jsme se vrátili z Bali. Dva týdny ve dvou lidech, vlastní itinerář, vše na vlastní pěst. 

Sice je sezóna dešťů, ale pršelo každý den v průměru 1 hodinu. Teplota je stabilní kolem 30 stupňů. Nedívejte se na žádné předpovědi počasí, na Bali nefungují. Počasí se mění každou chvíli. 

Měli jsme půjčené na celé dva týdny vlastní auto bez řidiče. Motorka je dobrá věc, dokud nezačne pršet. Představte si největší slejvák, který jste u nás zažili a vynásobte 3x. Navíc v autě je klimatizace. Pokud člověk již někdy v podobných zemích řídil, tak ho doprava nepřekvapí. Nedoporučoval bych řízení nevyježděnému řidiči. Na silnici je obrovské množství motorek, které předjíždí ze všech směrů. Značení hlavních a vedlejších silnic nikde není. Pokud není semafor, tak jede ten první, silnější, kdo víc troubí, větší atd...

Chtěli jsme z Amedu na dvě noci na Gili Meno - kvůli rozbouřenému moři a nízké sezóně nejezdili na ostrovy Gili žádné lodě. Alternativa je veřejná loď z Padangbai na Lombok a z Lomboku na Gili, což celé zabere dle diskuzí na netu asi 7 hodin, takže jsme tam nakonec nebyli. Dle místních není Gili Meno moc dobré na šnorchlování. To jsme si užili v Blue Lagoon u Padangbai. 


Můžu doporučit rafting a hidden canyon, super zážitek. 

0 Citovat

Tak jsem zpět. Auto s řidičem jsem nakonec nebral. Jak jsme viděl ty ucpané cesty, měl jsem pocit, že bychom víc času trávili v autě na přesunech. Takže jsem v každé destinaci bral skůtr a hecnul to. Uluwatu úplně v pohodě - provoz minimální. V Jimbaranu už to bylo horší. To samé Ubud - kolem centra šílený provoz, který byl ještě umocněn tím, že jsme chytli svátek ticha, takže den předem byly na hodně místech průvody a uzavřené silnice. Jakmile se člověk vymotal z města bylo to lepší. Na ten chaos si po chvilce taky jde zvyknout, takže ve výsledku se to dalo.


Jen jak píše Dave, po celém dni, fakt bolí prdel. Mě navíc z toho provozu a smradu hučela hlava jako blázen. Bez navigace ani ránu, těch všemožných cestiček je tam spousta. Ale ztratit se na nějakou boční cestu mezi rýžová políčka taky má své kouzlo. Krásné výhledy!


Mezi městy jsme se pohybovali BlueBirdem. Trasa Jimbaran - Ubud 280k. Na letiště nesmí, ale stačí vyjít za plot a tam už není problém. Celkově mě ovšem štvalo, že těch míst, kde je BlueBird, Grab, GoJek zakázaný je spousta. Všude cedule, využijte lokální transport. Když jsem chtěl na konci z Uluwatu jet na letiště blueBirdem za 100k, tak mi 3x stornovali objednávku s tím, že tam nemůžou nebo je někdo zastavil a nepustil dál. Až mi nezbylo nic jiného než si objednat "lokální taxi" přes hotel, který nás na letiště odvezl za 200k. Přitom to žádné taxi není, ale prostě přijel týpek s autem. 


Gili Meno

Za mě super asi nejkrásnější koupačka - hlavně šnorchlovačka se želvama. Bydleli jsme na západní straně, trošku mě zklamala pláž, kdy se do moře leze přes mrtvé korály a bez bot je to celkem náročný. 


Nusa Lembongan a Nusa Ceningan 

Tady jsme byli na svátek ticha, takže jsme ztratili celý den, kdy jsme museli být zavřeni v hotelu. Navíc nám ani nevyšlo počasí, jeden den celý propršel a ostatní to nebylo lepší. Oba ostrovy mě víceméně zklamaly. Pláže moc ke koupání nejsou, protože všude stojí mraky lodí. Na průzkum obou ostrovů stačí den. Příště bych je raději vyměnil za Nusa Penidu, tam jsme se nakonec nedostali kvůli špatnému počasí.


Ubud

Město jako takové mi přišlo strašné pohodové - spousta možností kam zajít na jídlo/do baru a v okolí spousta aktivit. Ani náhodou jsme nestihli vše co si naplánovali, ale aspoň nějaký ten základ - dali jsme rýžové terasy, Tukad Cepung a Tegenungan Waterfall. Nějaké chrámy. Až na sever jsme se nedostali a sopku kvůli "Bali Belly" nakonec taky vynechali. 


Co mě překvapilo, tak i když je off season, čekal jsem mnohem více turistů. Lidí opravdu nebylo mnoho, takže to bylo jednoznačně plus. Bali nezklamalo, ale ani vysloveně nenadchlo. Krásná příroda, milí lidé, široké možnosti kde se najíst. Na druhou stranu pláže nic moc a k tomu ten bordel, takže ve výsledku moc nechápu ten hype, který tak nějak kolem Bali vidím. Určitě to není destinace pro takovou tu plážovou dovolenou (to jsem věděl dopředu) a v porovnání s Thajskem u mě jednoznačně vede Thajsko. Ve výsledku pěkná dovolená :-)   

 
0
14 reakcí