Ahoj, v listopadu jedu do Tel Avivu s rodinou a rád bych znal názor někoho, kdo již navštívil. Přijíždím středa 11.00 a odlétám neděle 10.00, takže prakticky 4 celé dny. Na letišti si vezmu auto. Co za ty 4 dny stihnout a jak to postavit? Zatím bych to viděl nějak takto, může někdo něco doporučit a případně zda tento směr dává smysl? 1. Přílet ráno -> Jeruzalém, přespání v Jeruzalému2. Masada a Mrtvé moře, přespání v Jeruzalému3. ?? 4. Tel Aviv, přespání v Tel Avivu5. Odlet brzo ránoDíky moc za jakékoliv rady! :) .

Izrael na 4 noci, co vidět?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, 


v listopadu jedu do Tel Avivu s rodinou a rád bych znal názor někoho, kdo již navštívil. 


Přijíždím středa 11.00 a odlétám neděle 10.00, takže prakticky 4 celé dny. 


Na letišti si vezmu auto. 


Co za ty 4 dny stihnout a jak to postavit? 

Zatím bych to viděl nějak takto, může někdo něco doporučit a případně zda tento směr dává smysl? 


1. Přílet ráno -> Jeruzalém, přespání v Jeruzalému

2. Masada a Mrtvé moře, přespání v Jeruzalému

3. ?? 
4. Tel Aviv, přespání v Tel Avivu
5. Odlet brzo ráno

Díky moc za jakékoliv rady! :)

0

3. Golanské výšiny. Víno.

0 Citovat

Stravit v Jeruzaleme jen necely pul den, je hloupost. Je tam toho k videni tolik, ze by ti ani tyden nestacil. Za me bych spis zustal tam a netrmacel se buhvikam :-)

0 Citovat

Bez ohľadu, či ostane itinerár ako v prvom príspevku, alebo sa pobyt v Jeruzaleme predĺži aspoň na 2 dni (a tiež by som odporučil vyhradiť si na Jeruzalem dlhší čas), tak mi príde zbytočné na tie 4 dni si požičiavať auto.

Spojenie z letiska do Tel Avivu alebo z letiska do Jeruzalema je vlakom absolútne bezproblémové, rýchle a auto v meste (Jerusalem, tel Aviv) je fakt skôr len na obtiaž. Tá cesta na Masadu/Mŕtve more sa dá vyriešiť zakúpením nejakej tour.

Auto by malo zmysel pri dlhšom pobyte, ak by boli v programe aj Golany, sever Izraela, viac ciest k Mŕtvemu moru a podobne.

0 Citovat

Když píšete Golany,máte nějaké konkrétní tipy.Jeden den(budu mít auto)bych obětoval,dík.

0 Citovat

Taky hlasuju za delší pobyt v Jeruzalémě, ale snažil bych se ho napasovat do těch prvních dvou dnů, čtvrtek a pátek, o šabatu je Jeruzalém výrazně mrtvější než Tel Aviv. A nebo si skutečně půjčit v pátek to auto a Masadu a Mrtvé moře udělat po vlastní ose v sobotu (Eged jezdit nebude). Alternativně sobotu v Tel Avivu, tam to bude výrazně méně omezené a Stará Jaffa + nějaká Bauhaus architektura by mohla na jeden den zabavit.

0 Citovat

v den přiletu stihnes  starou Jaffa , půjčte si kola a projedte se po promenade v tel aviv ...prespi tam nebo to vem vecer do Jeruzalema , město mest ..spousta krasnych mist ...být v noci o šabatu u zdi nářku sám bez turistu jen s Hebrejci zážitek... vylet řeka Jordan , Masada, Ein Gedi, mrtve moře- je tam přirodní místo kde vyvíra teply pramen s pěknym bahnem ,chce se zeptat , nebo poznáš podle zaparkovanych aut ...., dale domluv s taxikarem vylet do Betlehem ...


0 Citovat

Přesně jak je uvedeno výše, auto to měst jako Jerusalem a Tel-Aviv, nemá smysl, v Jerusalemě jezdit je sice extra zážitek :-D, ale už bych si ho nechala příště ráda ujít :-D . Takže stejně dojedeš do města, budeš hledat parkování a pak pojedeš velmi rád MHD.  My jsme v Jerusalémě ani to MHD nevyužili, obešli jsem to vše pěšky.


Proti jiným nám teda 1den v Jerusalémě stačil, ne že by se nám tam nelíbilo, ale je tam fakt šíleně moc lidí, turistů atd, že jsme po jednom dni byli tak psychicky vyřízení z těch davů, že jsme byli docela rádi, že jedem pryč. Samozřejmě by to asi bylo jiný večer a právě ten Šabat, to může být zajímavý. Takže teď bych tam asi dojela k večeru, okoukla večerní Jerusalém, přespala, přes den okoukla zbytek toho, co chce každej vidět a odp. se přesunula třeba na Masadu, ráno udělala výšlap nahoru, dolů lanovkou kvůli úspoře času a zážitku, pak koupačku v Mrtvým moři (Ein Gedi). Kousek je národní park s několika trasama, od delších v podstatě na celý den nebo jen na pár hodin, jsou tam krásný vodopády, kde se dá koupat. Pak bych pokračovala dál na jih... já su maniak přes letadla a letiště, tak jsem si nemohla nechat ujít kouknout na nový Ramonovo letiště u Eilatu. Přespání pak třeba ten Eilat, jeden se tam člověk taky zabaví, šnorchlování, je tam rezervace s korálama a observatoř s vodním světem a akvária, krása. Zpátky na sever bych se vracela druhou stranou, cestou je Red cayon, taky lze být půl dne nebo celý den, podle času.  Pak dále pokračovat  přes Negevskou poušť (stolové hory) přes Beer Shevu do Tel-Avivu.


S městama jako je Betlém a více na severu, zkušenosti nemám, zda to stojí za to, stejně tak Golanské výšiny....to jsme trochu vyměkli, zrovna si tam zas házeli nějaký rakety, tak jsme tam ani neměli náladu jezdit a stejně nebyl ani čas.
0 Citovat

Super, díky moc všem. 


Opravdu se nevyplatí půjčit si auto? Vyjde to i s pojištěním na 150€/4 dny u Avis a když koukám na ceny zájezdů k Mrtvému moři apod. tak pro 4 lidi to možná vyjde ještě dráže. 
0 Citovat

auto určite .. hned vem na letišti..

0 Citovat

pri tych cenach leteniek sa snazit vsetko natlacit do 4 dni ... 

0 Citovat

Auto určitě půjčit, to ano, ale nejezdit s ním po městě, pokud nechceš předčasně zešedivět :-D, na přejížďky mezi městy a hlavně v pouštích, je to značka ideál.


Jo 4dny jsou málo, nám byl i týden málo...
0 Citovat

S tým autom si to teda zváž sám. Fakt má význam len pri tom plánovanom výlete Masada/Mŕtve more. Ak máš možnosť parkovania v rámci Jeruzalema, tak asi OK, ak nie, tak si rovno k cene požičania prirátaj poplatky za parkovanie za celú tú dobu. Pri presunoch letisko - Jeruzalem neušetríš ani časovo,  ten nový rýchlovlak je fakt fajn, rýchlejší ako doprava autom (vyhneš sa zápcham, neriešiš parkovanie), a dostaneš sa priamo k električke (zastávka Central Station). 


V plánovanom itinerári by som zvážil minimálne ten celý deň v Tel Avive - nič proti Tel Avivu, ale ak sú k dispozícii na Izrael len 4 dni, tak ten celý deň je veľa. 

0 Citovat

Auto může mít význam  během šabatu, kdy většina MHD a dálkových autobusů nejezdí.

0 Citovat

tramin napsal(a):

Když píšete Golany,máte nějaké konkrétní tipy.Jeden den(budu mít auto)bych obětoval,dík.

Za mňa čo mi napadá ako prvé - vyhliadka nad Golan Volcanic Park, potom Mt. Bental so sprístupnenými bunkrami, a aj zrúcanina pevnosti Nimrod.

(niekto iný dá možno aj nejaké tipy na vinárstva :) )

0 Citovat

Jestli jedeš poprvé, tak bych zkusil

Středa: po příletu Jaffa, Tel Aviv, přespat v Tel Avivu nebo pozdní večer přesun do Jeruzaléma 

Čtvrtek a pátek: Jeruzalém, případně výlet do Betléma 

Sobota: Mrtvé moře, Masada (asi nebude jezdit lanovka, ale dá se tam vyjít pěšky), Kumrán, auto nutné, v sobotu nic nejezdí

Víc za 4 dny nestihneš, Haifu, Galilejské jezero a Golany bych si nechal na jindy. 

To auto má význam jen kvůli sobotě. Bez něj bych to přehodil a sobotu strávil v Tel Avivu, Jaffě a na pláži. 


0 Citovat

shodou okolností letím taky příští víkend na 4 noci. Akorát přilítám do Eilatu, domů z Tel Avivu. Program nemáme nijak originálni, 1 noc Eilat, 1 noc Jerusalem, 2 noci Tel-Aviv. Masada, Koupačka v Ein Bokek, možná trail v Ein Gedi. Nestihneme Qasr al-Jahúd a Ein Prat Nature Reserve. Půjčujeme auto.

Golany jsou opravdu hezké, na víně jsem byl v roce 2013 tady: https://www.tripadvisor.cz/Attra...ights.html Co si ale pamatuji, moc mi nechutnalo a bylo dost drahé :)

Hezkým zážitkem je i kempováni u Galilejského jezera. Jistou spiritualitu jsem cítil Bazilice Zvěstování v Nazaretu.

Doufám, že zvládnem park Ariela Sharonu vytvořeném rekultivaci skládky.

https://www.touristisrael.com/ar...-park/702/

0 Citovat

Aluška napsal(a):

V Ein Bokeku se koupat nedá, pokud nedošlo ke změně, koupat se dá pouze v okolí Ein Gedi.


Přesně opačně.

0 Citovat

Aha, tak to mám pomotaný, protože jsme byli na obou místech, ale koupali se jen jednou. Koukám do mapy a je to tak, takže to smažu. U Ein Gedi jsou možnosti baheních koupelí, my nevyužili, tlačil nás čas a vstupný se dalo koupit za nemalý peníz jako jednorázový vstup, což se na 1-2hod.nevyplatí.

0 Citovat

Ahoj,


určite by som nešiel na Golany, nezdá sa ale je to ďaleko na jedno denný výlet. My sme boli tiež raz iba na štyri noci, v stredu ráno sme prileteli do tlv, rovno požičali auto a šli do Jeruzalema. Parkovanie sa dá nájsť, nám sa osvedčilo bezplatné parkovisko pri Liberty bell park, je to asi pol hodinu pešo k jaffa gate, celkom pekná prechádzka a vždy tam bolo miestečko. Stredu, štvrtok sme sa venovali Jeruzalemu, jeden a pol dňa tam je čo pozerať. V piatok skoro ráno sme vyrazili na výlet autom smerom k mrtvemu moru, spravili sme si cestou zastávku pri kláštore svätého Juraja (blízko jericha), je na neho krásny pohľad, podľa mňa stojí za návštěvu kvôli tej scenérii, nešli sme až k nemu, prešli sme sa iba kúsok a pokochali nádhernými výhľadmi. Potom sme pokračovali k rieke Jordan do miesta kde mal byť pokrsteny Ježiš (viem o dvoch takýchto miestach, my sme boli v quasr al jahud) - veľmi fajn miesto, osobne na mňa spravilo dojem vidieť tú slávnu rieku, pritom je to taký špinavý potok. Na opačnej strane vidíte turistov z jordanskej strany, máte ich na dosah, ale nemôžete za nimi. Plus okolo parkoviska sú minove polia, pozostatok vojny. Odtiaľ sme šli s mrtvemu moru, myslim že ein gedi, ale nie som si istý lebo veľa pláží na severe je zavretych kvôli sinkholes. Je tam bahno, čo je fajn, ale osobne sa mi páčilo viac na pláži ein bokek v južnej časti mŕtveho mora kde prírodné bahno nie je, ale je tam krajšia pláž. Ten ein bokek pôsobí trochu spinavo. Ale zase je tam pekne vidieť ustupujuce more a je to autentické - plno palestinských párov. V ein bokek sú turisti z miestnych hotelov. Takže záleží, čo kto preferuje. 


Ďalej sme šli na Masadu, ktorá je podľa mňa must see... No a odtiaľ sme šli späť do jeruzalema, pričom sme sa zastavili v Jerichu (auto sme nechali na jednej benzinke pri dialnici a vzali si taxi do mesta, pretože s autom s izraelskou spz nemôžete do Palestíny, iba po dialnici č 90 a 1; teda môžete ale neplatí vám poistenie, takže na vlastné riziko). Tam pozor na taxikárov, jeden nám spravil peknú tour, treba zjednavat a mať mapu - napr maps.me je fajn offline. Vyviezli sme sa lanovkou na horu pokušenia, zaujímavé výhľady, ale zase není to must see, hoci Palestinu môžem. 


Večer sme prišli do jeruzalema a išli sme sa ešte prejsť do Mea'shearim. Je to úžasný zážitok počas Shabbatu, ale je vhodné tam ísť slušne oblečený a nepohorsovat ani nefotit. 


V sobotu ráno sme šli k checkpointu do betlehemu (na parkovisku sa nas pri odchode pokúsil skasirovat nejaký typek, hoci keď sme tam prišli tak sme sa uistili že parkovisko je zdarma, a aj podľa info na nete je zdarma), prešli sme checkpointom, prešli sa, ale nešli sme sa pozrieť na to miesto narodenia Ježiša - čaká tam na to veľa ľudí. Dali sme obed a išli do tel avivu. 


Tam kupacka a večera v jaffe. Mne to celkom stačilo, ale záleží čo človek vyhľadáva. Jaffa je pekná ale je to už také mrtvé, turistické, nebola by pre mňa priorita sa tam pozrieť. 


Takže ja by som auto vzal určite aspoň na výlet Jeruzalem - Masada, kde sa cestou dá vymyslieť veľa zastávok podľa vlastného gusta. 

0 Citovat

Hej a ako niekto píše ein bokek je zdarma, na severe sa platí na pláže vstup

0 Citovat

Ein Bokek má spousty soukromých hotelových pláží, kde se platí, ale hned na konci města je pláž, která je veřejná a fajn, jsou tam nutné sprchy, wc, převlíkárny a kupodivu na místní zvyky ve výborným stavu a čistotě (nebo jsme měli jen štěstí :-). S placenýma plážema zkušenosti nemám, protože nám týden před odletem booking.com zrušil tamní hotel, takže jsme se jen cestou zastavili na krátnou koupačku a spali nakonec  v hotel+hostel přímo u Masady, protože jsme původně chtěli na svítání jít na horu, ale už jsme byli tak utahaní, že jsme to prostě nedali a šli tam až po snídani.

0 Citovat

Za mne určitĕ Betlehem a pak je kousek odtud Herodium-archeologické nalezištĕ s pevností krále Herodese,z toho jsem byla nadšená.

0 Citovat

Za mne určitĕ Betlehem a pak je kousek odtud Herodium-archeologické nalezištĕ s pevností krále Herodese,z toho jsem byla nadšená.

0 Citovat

Do Ein Bokek by se mi teda kvůli koupání štrachat nechtělo, když je to umělá nádrž...

0