Dobrý den, jsem v zajímavé situaci a potřeboval bych poradit. Už nějakou dobu uvažuju, že se s přítelkyní odstěhuju někam do "teplých krajin". Snažím se tak nějak přijít na ideální místo pro nás. Pracuju online 2h/den,  avg 20k/měsíc.. tohle mě v podstatě přivedlo k myšlence se odstěhovat někam, kde je levno a tak celkově fajn.. V ČR se s 20k žít "nedá", ale jinde ano. Navíc když vím, že k tomu nepotřebuji téměř žádný effort, tak bych do toho moc rád šel. Takhle žiju od svých 18 let už přes 2 roky,  během té doby jsem navštívil desítky zemí a vytvořil si kapitál něco pod 1m (a ne, nejsem žádný zkurvený influencer..), takže budu mít z čeho čerpat, kdyby se cokoliv pokazilo.. Tudíž bych rád žil někde, kde je jakž tak ok internet, levno, moře. Můžu relaxovat, surfovat (vždy jsem to chtěl umět-)) chodit na pláže.. poznávat zemi, okolní země.. Napadla mě Malajsie, Bali (ale tam ta bezpečnost není úplně ok no), Vietnam, Kambodža.. Díky moc za rady všem 🙂 Krásné Vánoce  .

Kde žít?

Založil(a) ve fóru Tipy na ubytování

Dobrý den,


jsem v zajímavé situaci a potřeboval bych poradit. Už nějakou dobu uvažuju, že se s přítelkyní odstěhuju někam do "teplých krajin". Snažím se tak nějak přijít na ideální místo pro nás.

Pracuju online 2h/den,  avg 20k/měsíc.. tohle mě v podstatě přivedlo k myšlence se odstěhovat někam, kde je levno a tak celkově fajn.. V ČR se s 20k žít "nedá", ale jinde ano. Navíc když vím, že k tomu nepotřebuji téměř žádný effort, tak bych do toho moc rád šel.

Takhle žiju od svých 18 let už přes 2 roky,  během té doby jsem navštívil desítky zemí a vytvořil si kapitál něco pod 1m (a ne, nejsem žádný zkurvený influencer..), takže budu mít z čeho čerpat, kdyby se cokoliv pokazilo..

Tudíž bych rád žil někde, kde je jakž tak ok internet, levno, moře. Můžu relaxovat, surfovat (vždy jsem to chtěl umět-)) chodit na pláže.. poznávat zemi, okolní země..

Napadla mě Malajsie, Bali (ale tam ta bezpečnost není úplně ok no), Vietnam, Kambodža..

Díky moc za rady všem 🙂 Krásné Vánoce


0

Já se obávám, že nic lepšího než JV Asie nebude

0 Citovat

"(a ne, nejsem žádný zkurvený influencer..)" wtf proč něco takovýho vůbec píšeš? každej si vydělává jak chce lol

0 Citovat

20k/měsíc je pro jednoho nebo vás oba? Pokud pro oba, tak to moc není. JV Asie je sice levná, ale ne pro farangy. Thajsko bych proto vynechal, zas tak levné není. Vietnam je levnější a solidně vybavený. Kambodža možná ještě levnější, ale Sihanoukville bývala pěkná divočina a teď tam masivně investují Číňani. Tato kombinace mě osobně silně odrazuje.

Plus tam máte vízové povinnosti. Obvykle do 30-90 dnů musíte opustit zemi - tj. cestovní náklady na nějakou letenku.

0 Citovat

Hlavně je problém, že těžko někde zlegalizuješ dlouhodobější pobyt (pokud se neoženíš s místní holkou, což u tebe asi nehrozí). Můžeš být 1, 2 nebo 3 měsíce v jedné zemi na turistické vízum (či razítko v pasu u bezvízového režimu) a pak se přesunout do další země. Nebo můžeš používat na prodloužení pobytu tzv. visa run, pokud to daná země neomezuje (třeba max. počtem měsíců v kalendářním roce nebo jako Thajsko překročení pozemní hranice max. 2x v roce). Přečti si nějaké weby, jak to řeší v dané zemi digitální nomádi.

Proč by měl být problém s bezpečností na Bali? Jako ty bomby v nočních klubech před 17 lety? Teroristických útoků bylo od té doby spousta všude možně. Nebo myslíš sopku Agung či nepříliš bezpečné ježdění na skútru v hustém provozu?
0 Citovat

protože je nemám rád, lol .. 

s pritelkyni to bude tak 30k max

no měl jsem na mysli sopku, teroristicke utoky opravdu ne

díky za reakce Všem


0 Citovat

Můj favorit by byla určitě Malajsie. Není nejlevnější, ale životní úroveň mi tam připadala dobrá. Celkově tu zemi miluju a v lepší jsem zatím nebyl. 

0 Citovat

Erupce Agungu zabila v roce 1963 asi 1900 lidí žijících v jejím okolí, ale po probuzení v posledních letech nikoho. Pokud nepolezeš přímo na sopku nebo nebudeš pobývat na jejím úpatí (u těch, kde hrozí pyroklastický proud nebo lahar), nemusíš se žádné bát.

0 Citovat

Ridder napsal(a):

Můj favorit by byla určitě Malajsie. Není nejlevnější, ale životní úroveň mi tam připadala dobrá. Celkově tu zemi miluju a v lepší jsem zatím nebyl. 

Malajsie má výhodu ve 3 měsících pobytu v kuse a asi žádných dalších restrikcích na visa run. Na ostrovech není nejlevnější (i když Tioman je dost levný), ale mimo turistická místa patří k nejlevnějším zemím JV Asie (a porovnání turistických míst Malajsie s turistickými místy v jiných zemích JV Asie by taky často ukázalo nižší ceny v Malajsii). Na dlouhodobější nízkonákladový pobyt u pláže je ideální Cherating, např. v Matahari: https://www.travelfish.org/accom...g/all/5481

Jsou tam i levné restaurace s chutným jídlem (podobně jako všude v Malajsii) nebo kuchyňka v ubytku. Akorát ta pláž, i když je asi nejlepší na poloostrově, není moc extra na koupání. Víc info je tady: https://wikitravel.org/en/Cherating

0 Citovat

Mimo Evropu bude jiste spousta zemi , kde by se dalo s temi  1000  eury vyjit,  vesmes to budou miste  odlehla ,priroda ,tak trochu mimo civilizaci , je otazka ,zda by takove misto splnovalo dalsi kriteria   .Urcite je taky  rozdil mit zkusenost  i treba z mnoha zemi ,ale byt tam jako turista  a jine je tam skutecne pak dlouhobe zit 

Exotika je celkem lakava predstava ,ale prece jen je zdejsi clovek  Evropanem , takze bych radeji premyslel o nejakem kompromisu  a v podstate jedine co me napada , kde by asi slo za urciteho  uskrovneni se zit  za tech 1000 euro  jsou  Kanarske ostrovy   ,spis to ale vidim na tech  1500 euro 

Asi se najde dost lidi  co pronajmou na zimu byt  treba na  pul roku  a odjedou  do  Thajska ci Malajsie ,nebo jinam ,me ,ale prijde schudnejsi ta cesta te vlastne evropske destinace  , kde bude plno  veci  jednodussich  k zarizeni  a  ten  efekt to splni 

0 Citovat

K Malajsii napsal dost Libor, Thajsko je drahé (a dnes již pro dlouhodobé pobyty velmi složité).

Do Vietnamu by mělo být celkem snadné získat roční multi-entry visa. 

Já bych s milionem na účtě zvažoval Kambodžu - je poměrně snadné tam založit nějaký business nebo získat práci (work permit) na základě čehož je možné získat roční visa. Nechal bych se tam zaměstnat u expatů co tam již nějaký kšeft provozují (třeba jako údržba v hotelu, výpomoc v hospodě...) nebo bych si tam rozjel nějaký malý vlastní kšeft pro expaty (třeba opravy PCček, servis motorek, prostě něco ve tvém oboru). Expati zde totiž rádi dají práci dalším expatům, protože se jim dá více věřit než místním (zaměstnáš někoho jako provozního v hospodě a on tě okrade, dáš opravit motorku a oni ti dva vadné díly vymění a další dva tvé ukradou a vymění za staré...). Není nutné hledat práci na 5x8, ale něco na pár hodin denně nebo nějaké nárazovky by byly pěkným přilepšením.

Co se regionu týče:
Siem Reap - bude tam trošku dráž ale je zde spousta příležitostí pro kšeft s expaty případně západními turisty.

Sihanoukville - obávám se, že dnes již mrtvola - sežral to Číňan

Kampot/Kep - asi nejlepší oblast pro dlouhodobý pobyt, trošku horší to bude s tou prací...

0 Citovat

kvcr99... hrozně vám fandím..přeji vám aby se to povedlo zrealizovat...       dokud to ještě jde.... hlavně nic neodkládat na potom... žádné potom není...  😊                                                                         


0 Citovat

Kolik ti je let?

Ten příjem je pěkný poměrem k vynaloženému času, ale celková suma je nízká. A navíc závislá na tvé práci. S tím nebudeš nikde žít jako král. 

Co budeš dělat, když se něco pokazí (úraz, nehoda, výdělek skončí)? Jak máš rozmyšlené zdravotní pojištění? (a důchod :)   ) 

Další věc je, že možná po čase budeš chtít založit rodinu, mít děti, vrátit se "do civilizace", apod. A budeš začínat od nuly, ale o X let starší. 

Asi mám jiné priority, ale přemýšlel bych spíš, jak využít něco z těch zbývajících 22 hodin denně k dalšímu výdělku. 

0 Citovat

  Tvůj životní příběh jak jsi ho popsal  mne velice zaujal.


"Takhle žiju od svých 18 let už přes 2 roky, během té doby jsem navštívil desítky zemí a vytvořil si kapitál něco pod 1m (a ne, nejsem žádný zkurvený influencer..), takže budu mít z čeho čerpat, kdyby se cokoliv pokazilo.."


To jak žiješ, považuji za naprosto fantastické. Tady bych spíš potřeboval poradit jak docílit, takových výsledků. Nicméně Tobě bych poradil, aby jsi tu drahotu v Česku ještě  něco přes rok vydržel . Během Té doby navštívíš  další desítky zemí, vytvoříš kapitálovou rezervu něco pod 1,5m  a zjistíš, že takhle je to nejlepší řešení pro zbytek života. 

0 Citovat

Jenom technická poznámka: Jak je možné při příjmu 20k/měsíc vytvořit za 2 roky kapitál něco pod 1m a ještě k tomu navštívit desítky zemí?:-))

0 Citovat

drogy?

0 Citovat

T ,samozrejme s tebou lze v mnohem souhlasit ,ale kazdy je jiny , vzpominam, jak jsem v 2001 prijel poprve do  Irska , jelo nas tam tehdy 11   pres agenturu ,protoze muselo byt pracovni povoleni ,bylo na rok , ja byl vyrazne starsi, nez  ostatni , na prescasy jsem  moc nechodil  ,jen treba kdyz jsem vedel ze pak poletim  do CR  ,jezdil jsem po Irsku,  poznaval tu zem  a nijak vyrazne nesetril  ,mladosi  se rozdelili na dve casti, jedni parili a hulili a penize co vydelali, stejne utratili ,nekdo se rozhodl chodit na vsechny prescasy , zil co nejlevneji a za rok nasetril na ceske penize  3/4 mega , coz bylo v te dobe  docela dost penez  nakonec  tam zil 10 let a pak odjel do CR a dneska ma  celkem prosperujici rodinnou firmu  Ovsem je workoholik ...

Ja pred Irskem absolvoval rocni  cestu kolem sveta s batohem a prazdnou kapsou ,po  skonceni pracovniho povoleni v Irsku jsem odjel na druhou cestu a moje  hotovost po rocnim pusobeni v Irsku byla  pouhych 700 dolaru , vrtil jsem se po 3/4 roce do Irska  ,pak byla chvile v CR a ted ziju  od 2004 trvale v Irsku ,ovsem ty  finance opet nejsou valne,  jak by se mohlo za tech 16 let zdat ,,  proste ty zadni vratka  nijak neresim ..

Hodne jsme si v poslednich letech s zenou uzivali ,do prace nechodim  3 roky a rezervy  moc nemame ,ceskou penzi jsem si vzal v 60 i kdyz je osekana  za to ,ze jsem sel drive nez mam  a na irskou penzi cekam

pak mame ideu zit pul roku na Kanarech a pul roku v CR s cestovanim a na Irsko se uz asi hlavne kvuli pocasi vykasleme

Ve 20 se rozhodnout zit  v dnesni dobe jinde  i s malym prijmem a nebyt pri tom workoholik  nemusi byt  vyslovene k odsouzeni a ty ostatni veci  ?

Kdo v 20 + mysli na penzi ?  Ja odjel v 41 na rok do USA a zdravotni pojisteni jsem taky nemel vyresene, nakonec k tomu byly jeste  3 mesice na Novem Zelande , o 4 roky pozdeji jsem odjel z Irska do jizni Ameriky a opet do USA a zase bez pojisteni 

Samozrejme dneska uz mam v Irsku medical kartu ,ale v podstate rezerva  zadna neni ,nekdo tohle nepochopi  ,ale proc ne ?

A jestli bude zacinat treba po 20 letech od nuly ? Bude ,ale to co prozije, mu uz nikdo nikdy nevezme a nijak to neztrati na hodnote ,samozrejme je to o tech prioritach ..



0 Citovat

Mikire já vám moc děkuji.....napsal jste to přesně...mám několik kamarádů co žijí různě po světě...není to vždy růžové, samozřejmě...ale zkusili to, zažili .... když ne ve dvaceti , tak kdy? A důchod? Fakt vtipné...

0 Citovat

zivim se sazenim, z toho těch 20k/měsíc, zbytek je z pokeru

dane ještě nevím popravde.. do 26 chci mít určitě status studenta a pak se uvidi 

0 Citovat

Divím se, že tady ještě nikdo nenavrhnul Filipíny. Životní náklady suverénně nejnížší pokud srovnám s Malajsií, Thajskem, Vietnamem a Bali. Můžeš si najít ostrov mimo velký turistický zájem, moře a pláže taky úplně někde jinde, než Malajsie nebo Vietnam. Navíc se tam mluví anglicky, což je obrovská výhoda, pokud budeš cokoliv řešit třeba s úřady, bankou, doktorama atd... V takové Kambodži nebo Vietnamu cokoliv vyřešit bez tlumočníka je peklo. Expatů je tam relativně dost, byť převažují hlavně německý a americký dědci co si vzali mladou Filipínku a mají s ní rodinu. Plno jich tam provozuje hotely, hospody, obchody atd... Za peníze, co máš si tam můžeš koupit slušný domeček a s 20k měsíčně vyžiješ bez problému.

0 Citovat

Za 20k/měsíc moc muziky nebude, tak je otázka, co na to po pár měsících ona přítelkyně. Na pokeru a sázení se dají vydělat velké prachy, ale chtít to takto táhnout dlouhodobě se mi zdá pěkný vabank, ale neber to ve zlém - zároveň ti s tím přeji hodně štěstí ;)

Idea: pro začátek bych se zapsal na vysokou a dal bych si tam přes léto společné prázdniny do konce září a zjistil tak, jak vás to chytne. Když ne, tak se normálně vrátil zpět.

0 Citovat

@matej15: A jak je to tam s možností dlouhodobého pobytu? Zrovna Filipíny jsou snad jediná země JV Asie, která striktně vyžaduje zpáteční letenku (respektive vyžadují ji na check-inu). Prodloužit z jednoho měsíce o další měsíc není problém, ale to není řešení na delší dobu. Visa run by se z Filipín prodražil.

Cenově patří filipínské turistické oblasti u moře (nebo lepší čtvrť Manily jako Makati) k nejdražším v JV Asii, ale je fakt, že třeba v chudé čtvrti Cebu u letiště s úzkou blátivou hlavní silnicí bylo u pouličních prodejců extrémně levně (o nedalekém obchodním centru to samozřejmě neplatilo). Jaký ostrov bys doporučoval, aby nebyl turistický a zároveň tam byly krásné pláže?
0 Citovat

Tak málo turistické je defakto všechno mimo Boracay, Coron a Panglao. Ve srovnání s Thajskem nebo Bali rozhodně. Dlouhodobě na dovolenou lidem doporčuji třeba Camotes Islands, kde je turistů jen pár. Stejně tak i třeba Siquijor. Malých ostrovů s pěknými plážemi je na Filipínách spousta, nicméně pak už začínají problémy s infrastrukturou, kdy třeba často vypadává elektřina, internet jde pomalu nebo vůbec, může docházet hotovost, kdy je na ostrově jediný bankomat, kam se peníze dovážejí z větších ostrovů jen třeba jednou týdně atd... A zrovna Makati je exkluzivní čtvrť pro místní milionáře, to se nedá srovnávat s domkem ve vesničce na Siquijoru.

0 Citovat

Ona je hlavně otázka proč se soustředit jen na jedno místo, můžeš cestovat a být všude chvilku.


0 Citovat

@matej15

Nechtěl jsem se vůbec zapojovat, ale nedá mi to. Od začátku mám pocit, že si borec dělá prdel. Nesedí spoustu věcí, ale to je jedno. 

Jen mě trošku pobavilo jak píšeš, turistické jsou jen ty tři místa na Filipínách a Siquijor  dáváš za vzor málo turistického místa. To jsem se musel pousmát. Byl jsem tam před 14 dny a mně se to teda málo turistické nezdálo. A to bylo prakticky mimo sezónu. Zřejmě záleží, kolik toho člověk procestoval a co viděl.  Tolik Čechů jako tam jsem za mých téměř 6 měsíců v JV Asii celkově nikdy nepotkal. V San Juanu to byl jeden resortik  vedle druhého. Nechtěl bych tam být v hlavní sezóně. Ale jistě se tam najde klidný kout. Ale to i v Thajsku i na tom provařeném Bali se jistě daji najít místa bez turistů.

Pokud mládenec skutečně hledá útočiště, tak vedle Malajsie, případně těch Filipín přichází v úvahu i Indonésie. Je taky hodně levná. A Indonésie není jen Bali, i když spousta lidí nemá ani tušení, že je Bali její součástí.

To, že  nejde vybrat hotovost z bankomatu , nebo že nejede pořád elektřina už dnes v době nejrůznějších Powerbank asi problém nebude. Nejdůležitější je z pracovního pohledu rychlost internetu a ta byla pokud můžu srovnávat nejlepší v Malajsii. Tam bych se usadil já, protože je taková nejvíc evropská. Ono jedna věc je cestovat pár týdnů a druhá žít dlouhé měsíce či roky.Nevýhodou  Malajsii je jen drahý alkohol. Ale i to se dá vyřešit ;-).


@ LiborS

S tím  rentiérem jsi pobavil  Evidentně ti to myslelo již v mládí :-))


0