Dotaz pro specialisty na východní destinace - co vidět v Rusku za 16 dnů kromě Moskvy a Petrohradu? Rád bych využil po koroně využil el. viza a přemýšlím jak to celé pojmout. Myšlenka byla letět do Vladivostoku, vracet se zpět vlakem po cestě navštěvovat sibiřská města a Bajkal - je tam něco extra vůbec k vidění? Co se tam dá dělat? Další nápad je letět do Petrohradu a roadtrip za polární kruh (Murmansk, Zapojlarnyj). Další co mě napadlo byl Gronzyj a Dagestán - dá se tam vůbec dostat?   .

Rusko za 16 dnů

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

24 reakcí

Dotaz pro specialisty na východní destinace - co vidět v Rusku za 16 dnů kromě Moskvy a Petrohradu?

Rád bych využil po koroně využil el. viza a přemýšlím jak to celé pojmout. Myšlenka byla letět do Vladivostoku, vracet se zpět vlakem po cestě navštěvovat sibiřská města a Bajkal - je tam něco extra vůbec k vidění? Co se tam dá dělat? Další nápad je letět do Petrohradu a roadtrip za polární kruh (Murmansk, Zapojlarnyj). Další co mě napadlo byl Gronzyj a Dagestán - dá se tam vůbec dostat? 

0

16 dnů je na mě moc, ale do 10 dnů bych uvažoval přesně ten dálný Východ, Vladivostok nebo Sachalin a od Bajkalu (Irkutsk) letecky do Moskvy a domů. 

0 Citovat

Koukni na Cestu kolem světa od Urbaníka. Ten dal Transsib nedávno. Prý už ani není vodka ve vlaku.

Nižnyj Novgorod (můj tip), Kazaň, Jekatěrinburg a Irkutsk bych řekl.

0 Citovat

Já jsem dal vlaky Indii dokola a extra mě to neláká, možná jeden den na nasátí atmosféry. Jinak mi to v tom vlaku přijde jako ztráta času, zejména když cena za vnitrostátní lety je prakticky stejná.

0 Citovat

Moje řeč, vlak 2 dny max.

0 Citovat

Nutno dodat, že Transsib a jeho okolí je provařený "top" z Ruska, podobně jako např. Zlaté kolo a další. Pokud někdo hledá pohodlí, tak proč ne, ale Rusko skutečné je někde jinde. 

16 dní by mohlo stačit na zběžný průzkum severního Kavkazu (nikoliv hory, ale jen turistika v podhůří). 

Rusko je obrovské a jen přírodní zajímavostí jsou tam tisíce a většinou to zajímavý je hodně daleko a hůře dostupné. 

 

0 Citovat

Dagestán - ano. 

Čečensko - ano, ale je to cirkus a představení pro blbečky co neviděli nebo zapomněli jak Rusové vybombardovali a prakticky vyhladili jeden ze svých mnoha národů (tedy spíše jeho elity). Osobně bych tam nejel, není důvod. 

 

 

 

0 Citovat

Turistika v horách mě neláká a 16 dnů je maximální délka víza. Rád bych to tam nějak efektivně využil s ohledem na vzdálenosti a infrastrukturu. Přemýšlím ještě o tom severu. Když se tam jede autem přes Skandinávii, je to docela nákladná záležitost a z ruské strany by to mohlo být zajímavější.

A u toho Bajkalu - co se tam vůbec dá dělat?

0 Citovat

Když jsi už mimo transsib, tak zajímavě vypadá Kalmycko - buddhisté v evropské části Ruska.

EDIT: Za mě Petrohrad > rychlovlak > Moskva > transsib > Nižnij Novgorod > Kazaň > let > Jekatěriburg > let > Irkust / Ulan Ude (dost buddhistické taky) > flákání kolem Bajkalu > zpátky nebo let do Vladivostoku. To by mohlo být na 16 dní, ALE jsou to hlavně města a jejich okolí.

Ještě se můžeš volitelně kouknout, v jaké díře to hrál Jágr (Omsk).

0 Citovat

Dík, asi to tak nějak dopadne. Teď už jen počkat až to půjde. 

Já si nějak neumím představit co dělat na ruském venkově.  

0 Citovat

Ono před třemi lety stačilo dojet pár desítek kiláků za Moskvu do lávry v Sergijev Posadu a už jsi měl deja vú a připadal sis jak na venkově a hodně let zpátky. A tamější lávru, pokud budeš mít v Moskvě čas na jednodenní výlet vřele doporučuji.

0 Citovat

Já tam byl Michale, ještě když to byl Zagorsk a ty jsi asi nebyl na světě:-) A to byl bizár, ultra level... 

0 Citovat

U Bajkalu jsem nebyl (jen jsem ho viděl v zimě z letadla), ale co vím, je to oblast hlavně na treky v horách u jezera, což nechceš. Našel jsem, co se tam dá navštívit (včetně fotek): https://www.adventura.cz/zajezdy...la-sibire/

Když máš při cestování nejraději road tripy s množstvím kilometrů na den a nevadí ti jezdit s běžným autem mimo asfalt (viz Botswana), napadlo mě, že když už na Bajkal, nejlepší pro tebe by byla Mongol Rally s cílem v Ulan-Ude: https://www.garaz.cz/clanek/mong...e-21002786

Jinak severní Kavkaz je krásný, ale spíš na tu horskou turistiku (Elbrus, oblast Bezengské stěny včetně Pik Brno).

0 Citovat

Já to chtěl pojmout jako poznávací okruh Ruskem, podívat se co je tam zajímavého, ochutnat co tam mají dobrého. Na nějaké cesty autem a courání vlakem je ta země moc velká. Treky se dají realizovat třeba na prodloužený víkend v Gruzii, nebo Arménii a nemusíš řešit vízum.

0 Citovat

Pozor, zda se, že výraznou část vnitrostátních letů vedou přes Moskvu a spojení mezi některými městy ani neexistuje přímé, což můžou být pěkné vidle při plánování 😁

0 Citovat

Ale to zase ne, ono to vypadá, že všechny lety vedou do Moskvy, ale minimálně jednou denně se z regionálních center typu Novosibirsk, Irkutsk, Jekáč aj. dostat do okolí dá. Jen to samozřejmě bude s obskurně znějícími místními aerolinkami :-) 

A opravdu je letecká doprava v Rusku nejefektivnější a nejlevnější způsob cestování, pokud nejsi železniční nadšenec. 

Oblast okolo Bajkalu je krásná, ale pokud tě nelákají treky, je to spíš takové turistično á la Mácháč devadesátek. Z Irkutsku se k Bajkalu dá jet celodenní výlet lodí po Angaře, pěkný, ale jak říkám, má to svá specifika. Ale může to být zajímavé spojit s jednodenní (ani ne, je to spíš tak 7 hodin) cestou transsibem z Ulan-Ude (které je samo o sobě docela zajímavé, je tam už dost cítit mongolský vliv) do Irkutsku, hezká cesta.

0 Citovat

A ještě k těm road-tripům, podle mě bude cesta Petrohrad - Murmansk dost nudná. Přes 1 300 km většinou rovné cesty stále stejnou tajgou. Na road-trip bych jako nejhezčí oblast viděl oblast Altaje jižně od Novosibirsku. Hustota silnic tam sice není nijak oslňující, ale jsou tam :-)

0 Citovat

Taky si myslím, že by to bylo cestou do Murmansku nudné. O Murmansku a okolí tu napsal cestopis cizy a nevím, jestli by to za tu dlouhou cestu stálo.

O Altaji jsem četl víckrát, že je to jedna z nejhezčích oblastí Ruska a na road trip výborná. Potvrzuje to i tato cestovatelka: https://www.youtube.com/watch?v=Z8n14AaOnEo

0 Citovat

Padrino, díky za konečně smysluplné téma, po dlouhé době. Musím se nějak dostat do Irkutska, tak snad to vyjde. 

0 Citovat

Smysluplné téma to bude až po koroně, teď víza stejně nevydávají.

Jinak kdo má rád treky, tak mohu doporučit Kyrgyzstán a okolí jezera Issyk-kul. Asi nejlepší poměr ceny a zážitků co jsem kde byl.

0 Citovat

My máme ísť o dva mesiace, no ktovie. Tak cca čo sme mali/máme v pláne. S Wizzair do Petrohradu z Bratislavy, sapsan/lietadlo do Moskvy, odtiaľ Irkutsk pobeda, Bajkal. Vlakom cez deň okolo Bajkalu do Ulan Ude a naspäť. Ak toto nevyjde tak osobne mňa ešte viac láka nejaký jesenný Dagestan alebo Altaj. Hlavne si treba uvedomiť, že na ten Bajkal to je riadna cesta aj letecky. Dva dni na ceste tam/naspäť určite.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Smysluplné téma to bude až po koroně, teď víza stejně nevydávají.

Jinak kdo má rád treky, tak mohu doporučit Kyrgyzstán a okolí jezera Issyk-kul. Asi nejlepší poměr ceny a zážitků co jsem kde byl.

To bez debat a to video, co sem dával Libor, je co si tak pamatuji přesně, jako když jsme jeli třeba z Orneku od jezera horami k průsmyku Kok-Ayryk ke kazašským hranicím nebo možná spíš krajinu nad Grigorievkou. Tedy z mého pohledu tahle část Ruska není pro mě zrovna atraktivní.


dsc-0103.jpg
dsc-0213.jpg

0 Citovat

No uvidíme, jak to vůbec bude s vydáváním víz. Už jsem na několika ruských stránkách četl, že podmínkou bude prokázání naočkování, tak to mi zatím "nehrozí", respektive nepředpokládám, že na mě do června vyjde řada.

0 Citovat

Já to letos stejně už nestihnu, mám to v plánu už několik let, ale vždy se našlo něco podobného a bezvízového (Ukrajina, Gruzie, Podněstří, Kazachstán, Kyrgyzstán), tak třeba příští rok. Při využití lowcostů by mohla být návštěva Moskvy a Petrohradu záležitost za pár euro.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Jinak kdo má rád treky, tak mohu doporučit Kyrgyzstán a okolí jezera Issyk-kul. Asi nejlepší poměr ceny a zážitků co jsem kde byl.

Není to sice Rusko viz téma, ale souhlasím, že i pro mě tato oblast patřila k nejlepším v poměru zážitků a nákladů na trekách, kde jsem byl. Navíc v roce 1998, kdy tam nebyli téměř žádní turisti. U treků bez průvodce se ale o ceně moc mluvit nedá. Kromě vlastní výbavy a potravin jde většinou jen o cenu dopravy a případně nějaké povolení či vstupné.

Ze zážitků na tomto nejpopulárnějším treku v oblasti  https://www.janmiklin.cz/clanek-...ru-alakol/ bych vyjmenoval třeba kumys u pastevců, boční výlet na ostrý hřeben bez cest, půjčení koní bez jakýchkoli našich zkušeností s nimi na výlet údolím, kdy zpět to občas dost hnali a my je neuměli brzdit. Na závěr primitivní termály a dočasná ztráta kamarádky, která šla kousek před námi a myslela si, že to vezme zkratkou (pak dojela stopem z bočního údolí).

Šli jsme i k Merzbacherovu jezeru, což je sezónní jezero na ledovci, ale začátkem srpna už bylo pár týdnů bez vody. Tam byl největší zážitek 2 dny na spodní části 3 km širokého 6. nejdelšího nepolárního ledovce na světě a brodění ledovcové řeky s nutností lana. Pěkné fotky jsem našel tady: https://www.janmiklin.cz/clanek-...rzbachera/

0
24 reakcí