Dobrý den, nejčastěji informace o svých cestách čerpám právě z webu cestujlevne.com a trochu mě mrzí, že Istanbul sepsaný zatím není. Proto bych se chtěl zeptat, máte někdo nějaké tipy, co v Istanbulu určitě vidět, ale není to tak profláklé? Nějaké tipy od místních obyvatel nebo lidí, kteří tam byli vícekrát., apod. ? Určitě je v plánu vše co se dočtete v každém internetovém i papírovém průvodci, takže hledám vyloženě něco, co stojí za to a není to tak známé. Památky, kulturní vyžití, muzea, podniky, parky. Děkuji všem za tipy!  .

Istanbul - co vidět, co navštívit

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

7 reakcí

Dobrý den, nejčastěji informace o svých cestách čerpám právě z webu cestujlevne.com a trochu mě mrzí, že Istanbul sepsaný zatím není. Proto bych se chtěl zeptat, máte někdo nějaké tipy, co v Istanbulu určitě vidět, ale není to tak profláklé? Nějaké tipy od místních obyvatel nebo lidí, kteří tam byli vícekrát., apod. ? Určitě je v plánu vše co se dočtete v každém internetovém i papírovém průvodci, takže hledám vyloženě něco, co stojí za to a není to tak známé. Památky, kulturní vyžití, muzea, podniky, parky. Děkuji všem za tipy!

1

Hradby. Dá se na ně vylézt a je z nich pěkný výhled na celé město. 

0 Citovat

Doporučuju přejet lodí na asijskou stranu, třeba do Kadikoy. Dobré gastro podniky, i točený pivo si tam dáš .... ;-)

0 Citovat

Derby Fenerbahçe-Galatasaray👍

2 Citovat

Jop, fotbal byl fakt zážitek, některý z domácích týmů bude určitě hrát zrovna doma, když tam budete. Ale liga končí 22.5.

Dojet na asijskou stranu do Anadolu Kavagi a vyšlápnout si ke zřícenině Yoros Castle. Ortakoy Mosque je nádherná. Čtvrť Balat. Ale to už jsou provařené věci.

0 Citovat

Zajet na některý z Princových ostrovů, pokud máte aspoň půl dne (radši celý) navíc. Něco málo o nich je na  https://www.cestujlevne.com/cest...recka-1258

0 Citovat

Jan Lupač - před časem jsme strávili v Istanbulu a okolí týden (bez auta) - kromě notorických věcí a výše uvedeného jsme prošli dvě botanické zahrady, asijské nábřeží, navštívili Energy muzeum v rekonstruované elektrárně aj. Podklady mohu poskytnout.

0 Citovat

Doporučuji jídlo na rybím trhu na Zlatém rohu, vyplatí se počkat si chvíli na stůl. Na ulici tam dělají nejlepší rybu v lavaši, často to tam rozhání policie, stolečky z polystyrenu obchodníkům vyhází, ale za hodinu jsou zpátky a pokračují. Oblíbenou máme cestu lodí na Kadikoy, tam si projdeme trh a v restauraci Mercan si dáme jídlo a pivo a pozorujeme cvrkot. V prosinci tu bylo větší teplo, nyní je kolem 11 stupňů a prší. Ceny od prosince prudce stouply, točené pivo z 20 lir na 32 lir v barové čtvrti za Istikal. Kebab na Istikal stojí kolem 30 lir, pilaf z vozíku 15 lir. K dopravě používáme lanovky, poprvé to byl zážitek. Rádi chodíme přes Galatský most. K pití doporučuji ochutnat kvašenou zeleninu na Eminonu u houpajících se lodí. Na trhu u bazaru s kořením mají výborné a levné sýry včetně ochutnávky, mají tam i olivy, papričky, salámy. Byli jsme i na ochutnávce tradiční ovčí hlavy na trhu v ulici, která vede z Istikal - viz reportáž Václava Černohorského o pouličním jídle v Istanbulu (konec listopadu 2021). Tam je také hodně dobrých barů. Z památek se nám líbila podzemní vodárna Yerabatan. 

0
7 reakcí