Ahoj, chtěli bysme na 2-3 týdny na Hawaj (v březnu). Po příletu bysme zůstali chvíli na Oahu v Honolulu, pak se přesunuli na Big Island. No a pak se nemůžeme rozhodnout, jestli Kauai nebo Maui.  Můžete někdo ty dva ostrovy porovnat a třeba poradit, který vybrat? Díky.  .

Kauai nebo Maui?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

15 reakcí

Ahoj, chtěli bysme na 2-3 týdny na Hawaj (v březnu). Po příletu bysme zůstali chvíli na Oahu v Honolulu, pak se přesunuli na Big Island. No a pak se nemůžeme rozhodnout, jestli Kauai nebo Maui.  Můžete někdo ty dva ostrovy porovnat a třeba poradit, který vybrat? Díky.

0

Ahoj, asi by bylo dobré doplnit, co od cestování po Havaji hlavně očekáváte. Pokud např. hotel u pláže, výlet na vysokou sopku autem, pozorování velryb z lodě i z břehu (sezóna na to v březnu je, byl jsem taky), pak bude lepší Maui. Pokud jste víc outdooroví a chcete vidět ty nejdramatičtější scenérie (asi ty nejkrásnější, co jsem za 2 měsíce na 4 havajských ostrovech viděl, i když i ostatní ostrovy jsou moc krásné), nevynechejte severozápad ostrova Kauai.

Pokud ale chcete nasát i tu havajskou pohodu, nenaplánujte si toho do pár týdnů příliš moc. Potkal jsem tam Čechy, kteří projeli za 2 týdny 4 ostrovy a moc nadšení ze svého itineráře nebyli.

0 Citovat

No ja bych vynechal Oahu a navštívil BI, Maui a Kauai. Na každý tak 6 dnů a nudit se rozhodně nebudete.

0 Citovat

Záleží, co chce člověk vidět a co od toho čeká. Za 10,5 dne jsme v klidu zvládli všechny 4 ostrovy se všemi "must see" včetně odpočinků na pláži, výletu helikoptérou, nikam jsme se nehnali...

0 Citovat

Tak na Oahu přiletíme, takže to je dané. BI jsme už vybrali, ten je taky jasný.  Vyčetla jsem, že treky na Kauai nejsou v březnu moc dobrý nápad kvůli dešti. Asi teda padne volba na Maui, četla jsem, že se tam dá projet i ponorkou. Zkoušel jste někdo? A ta doporučovaná cesta směr Hana je hodně nebezpečná?

0 Citovat

Road to Hana mi nijak zvlášť nebezpečná nepřišla. Je hodně klikatá, to ano, ale je to pořád normální silnice. Na rozdíl od velmi velmi velmi úzké silničky číslo 30 z Kahului na severozápad...

1 Citovat

Libor_S napsal(a): Pokud ale chcete nasát i tu havajskou pohodu, nenaplánujte si toho do pár týdnů příliš moc. Potkal jsem tam Čechy, kteří projeli za 2 týdny 4 ostrovy a moc nadšení ze svého itineráře nebyli.

Přesně tak. Týden/ostrov je minimum a i tak má člověk pocit, že je pořád na cestě z nebo na letiště. 

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

Road to Hana mi nijak zvlášť nebezpečná nepřišla. Je hodně klikatá, to ano, ale je to pořád normální silnice. Na rozdíl od velmi velmi velmi úzké silničky číslo 30 z Kahului na severozápad...

Dá se to objet celý včetně 340 a za mě nejhezčí část Maui. Jenom si nejsem jistý, jestli se na ni oficiálně může s půjčeným autem.

0 Citovat

Nemůžete, ale za sucha se to dá. Byli jsme na Kauai na jaře, a skutečně nám hodně pršelo. Chybu neuděláte s žádným ostrovem, i na Oahu jsou nádherná a neturistická místa. Opakovaně jsme se vraceli na Molokai, podle mě má nejhavajštější atmosféru ze všech, ale není to ostrov pro každého. Pořádně si to nastudujte a zvolte dle vašich preferencí.

0 Citovat

Silnička 30 na severozápadním cípu Maui je opravdu úzká viz foto asi nejextrémnějšího úseku, ale aspoň tam byl téměř nulový provoz (na rozdíl od Road to Hana). Já bych tuto oblast silnice 340 a 30 západně od Kahului za nejhezčí část Maui nepovažoval, i když jsem tam šel i na několikakilometrový výlet po hřebínku. Půjčovny tento úsek (a taky na JV ostrova, kde je po konci Road to Hana asi stále jen nezpevněná silnice) mají asi ve výlukách. Ta má strašila poplatkem 500 USD, pokud bude na těchto úsecích třeba odtah, který byl jinak zahrnutý v ceně půjčovného.

S počasím bych si hlavu nelámal. Od listopadu do dubna je míň stabilní, ale i tak většinou platí, že déšť hrozí jen na návětrné severovýchodní (tj. i severní a východní) straně ostrovů a po přejetí na druhou stranu ostrova bude hezky. Já jsem strávil únor a březen z větší části na návětrných stranách ostrovů a měl jsem obvykle občas nějakou lehčí přeháňku. Větší déšť byl jen na Haleakale (tam byla mimořádně i ledovka na silnici a keřích na vrcholu nebo led na stanu ve 2100 m n.m. ráno v kempu Hosmer Grove a ty dva týdny na Maui byly nezvykle chladné podle místních) a ještě jsem měl krátký slejvák na pobřeží západně od Mauna Kea, kde mi místní na můj dotaz řekla, že to je první déšť po asi 4 nebo 5 měsících.

Na Kalalau Trailu může být větší déšť dost nepříjemný, ale na návětrné straně je jen úvod, kde je stezka snadnější. V létě to chce rezervovat hodně dopředu, tak v březnu je aspoň lepší šance na permit. Na jiné krátké výlety na vyhlídky na západě Kauai jako Nualolo Cliff Trail (foto z vyhlídky na konci) se dá jít podle počasí a je to jen 6 km a 500 m převýšení za 1 směr nebo se dá trochu prodloužit jako okruh.


p043.jpg
pict0922.jpg

0 Citovat

To souhlasím, ani já ten severozápad Maui nepovažuji za nejhezčí část ostrova. Mně se nejvíc líbilo na Haleakale, mám prostě rád hory :) A Road to Hana bych taky nevynechal + šnorchlování na jižním Maui.

Pokud bych si ale nutně musel vybrat mezi Maui a Kauai, asi bych bral Kauai. Celý střed a severozápad ostrova je za mě jedno z nejhezčích míst na světě, byť některé oblasti nejsou zrovna snadno přístupné.

0 Citovat

My jsme už starší ročníky, ale na válení na pláži moc nejsme, ikdyž tempo už jsme museli dost zvolnit. Tak nevím, jestli  Kauai  není moc náročný. Ale vyčetla jsem, že jsou tam i lehčí treky? 

0 Citovat

@Kryštof Hájek: Souhlas a na Maui bych nevynechal ani Iao Valley, což je kousek od Kahului a procházka je krátká a snadná. Kalalau Trail a hlavně Kalalau Valley viz fotky s pobytem u pláže a s nabíráním pitné vody z vodopádu bylo pro mě taky jedno z nejkrásnějších míst na světě. I ty vyhlídky do údolí z druhého konce silnice, než je konec, kde začíná trek, byly jedny z nejkrásnějších.

Co myslíš tím středem Kauai? Občas jsem byl kousek dál od pobřeží, ale pořád to je na mapě o dost dál od středu než od pobřeží. Jednu stezku blíž středu ostrova jsem teď na mapě našel, ale nevím, jestli je reálně schůdná.

@jit.valova: Věk není tak důležitý jako kondice a případně i zkušenost. Za dobrého počasí s dobrými botami a nějakou kondicí a zkušeností se strmými úseky by neměl být Kalalau Trail problém. V teniskách za deštivého počasí bych to nedoporučoval. Někdo to tam šel i v žabkách, které si ve strmých úsecích sundaval (nepršelo). Je potřeba mít jídlo a vybavení na spaní (je na 2 dny s možným prodloužením pobytu, i když stihnout by se za 1 den tam a zpět asi dalo). Trek do Waimea Canyonu je asi o něco náročnější, ale nešel jsem ho (nebyl čas a nejlepší výhledy jsou nejspíš přímo ze silnice).

Ostatní treky, které znám, jsou podle mě celkem snadné, aspoň za dobrého počasí (za mokra to asi může místy klouzat). Nu'alolo Trail and Awa'awapuhi Trail Loop má 20 km. Nejdřív se pozvolna klesne 500 výškových metrů během 6 km na vyhlídku viz foto u předchozího příspěvku, pak se pozvolna přes 800 m nabere s odbočkou na další vyhlídku (další jsou cestou) a na závěr se sejde asi 3 km po silnici na místo startu. Ještě jsem šel z konce silnice na Kilohana Lookout, což je něco přes 6 km s celkovým převýšením kolem 200 metrů tj. téměř po rovině a pak to samé zpět. Vyhlídky jsou na úvod do Kalalau Valley a jedna na závěr a jinak se jde přes Alakai Swamp.


p122a.jpg
p132.jpg
p145.jpg

0 Citovat

Ty fotky jsou fakt nádhera! 20 km bysme už asi nedali. Ale do těch 10 km jo. Nejradši bysme chtěli vidět oba dva ostrovy (Maui i Kauai), ale nechceme se uhnat. Tak vybereme jeden a užijeme si ho. Díky moc za tipy. My jsme si teď začali plnit svoje cestovatelský sny. A ač nerada, musím se přiznat, že vám, mladým, kteří chcete a můžete cestovat, moc závidím. Ale taky moc a moc přeju :-)

0 Citovat

Kalalau Trail by teda pro vás nebyl. Má 18 km 1 směr a většinou vede nahoru nebo dolů (součet převýšení dle mapy.cz je 1800 m za 1 směr). Nu'alolo Trail je, jak jsem psal, jen 6 km jedním směrem, takže při návratu stejnou cestou 12 km. Já už tak mladý nejsem a cestoval jsem hodně za mlada i teď.

 

0 Citovat

12 km by šlo. To už je jen o trochu víc než 10 :-) Ještě to naštudujeme. A taky  se musím podívat, jak sbalit bágl na minimum. Poprvní jsme vyrazili s kuframa a to teda bylo dílo. Už nikdy víc.. Teď už jezdíme jen s báglem, ale i tak se mně zdá moc velký. Chce to ještě zminiaturizovat, kdo se s tím má tahat a taky to omezuje.

0
15 reakcí