Plánuji pobyt v Kolumbii, 3 týdny, od ca. poloviny ledna 2026 do začátku února 2026. Začátek a konec cesty Bogota. Můj plán je kombinace severní a jižní okružní cesty. Den1: odlet z Evropy do Kolumbie Den 2:  přílet z Evropy do Bogoty v časných ranních hodinách, aklimatizace, první seznámení s Bogotou. Nocleh v Bogotě. Den 3: odlet do Cartageny, prohlídka města, nocleh v Cartagena. Den 4-5: Cartagena, město, ostrovy Rosario Islands and the San Bernardo Islands lodí Den 6: přesun do Medelínu Den 7 - 8: Medelín, město, Piedra del Peñol a Guatapé. Den 9: přesuň do Salento autobusem přes Armenia Den 10 -11: Salento, kávová farma, trek údolí Valle de Cocora  Den 12: přejezd z Salento do Neiva přes Armenia, nocleh v Neiva Den 13 -14: transfer do Villavieja, okolí poušť Tatacoa, nocleh v Villavieja (den 13), v den 14 zoět do Neiva Den 15:  přejezd z Neiva do San Augustin autobusem ca. 6 hodin, nocleh v San Augustin Den 16 - 17: San Augustin archeologický areál Den 18: přesun z San Augustin do Bogoty přes den autobusem Den 19 - 21: Bogota Den 22: odlet z Kolumbie do Evropy NP Tayrona vypouštím (bývá uzavřen v únoru 2025, rozporuplné recenze). Pobyt v Bogota (den 19-21) bych zkrátil na dva dny, přebývá mi 1 den. Případně "otočit" a jet opačným směrem (Bogota, začít v Neiva a končit v Cartagena, odlet do Bogoty). Jsem si vědom dlouhých přesunů, nerad bych cestoval přes noc z bezpečnostních důvodů,   Prosím o vaše komentáře. Případně kde v kterém místě "natáhnout" pobyt o 1 den a zkrátit pobyt  v Bogotě. Děkuji předem moc.      .

Kolumbie 3 týdny přelom ledna / února 2026

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

11 reakcí

Plánuji pobyt v Kolumbii, 3 týdny, od ca. poloviny ledna 2026 do začátku února 2026.

Začátek a konec cesty Bogota.

Můj plán je kombinace severní a jižní okružní cesty.

Den1: odlet z Evropy do Kolumbie

Den 2:  přílet z Evropy do Bogoty v časných ranních hodinách, aklimatizace, první seznámení s Bogotou. Nocleh v Bogotě.

Den 3: odlet do Cartageny, prohlídka města, nocleh v Cartagena.

Den 4-5: Cartagena, město, ostrovy Rosario Islands and the San Bernardo Islands lodí

Den 6: přesun do Medelínu

Den 7 - 8: Medelín, město, Piedra del Peñol a Guatapé.

Den 9: přesuň do Salento autobusem přes Armenia

Den 10 -11: Salento, kávová farma, trek údolí Valle de Cocora 

Den 12: přejezd z Salento do Neiva přes Armenia, nocleh v Neiva

Den 13 -14: transfer do Villavieja, okolí poušť Tatacoa, nocleh v Villavieja (den 13), v den 14 zoět do Neiva

Den 15:  přejezd z Neiva do San Augustin autobusem ca. 6 hodin, nocleh v San Augustin

Den 16 - 17: San Augustin archeologický areál

Den 18: přesun z San Augustin do Bogoty přes den autobusem

Den 19 - 21: Bogota

Den 22: odlet z Kolumbie do Evropy

NP Tayrona vypouštím (bývá uzavřen v únoru 2025, rozporuplné recenze).

Pobyt v Bogota (den 19-21) bych zkrátil na dva dny, přebývá mi 1 den.

Případně "otočit" a jet opačným směrem (Bogota, začít v Neiva a končit v Cartagena, odlet do Bogoty).

Jsem si vědom dlouhých přesunů, nerad bych cestoval přes noc z bezpečnostních důvodů,

Prosím o vaše komentáře.

Případně kde v kterém místě "natáhnout" pobyt o 1 den a zkrátit pobyt  v Bogotě.

Děkuji předem moc.

1

Za mě solidní plán, vlastně jsem absolvoval něco dost podobného.

1) Tayrona se mi taky moc nelíbila

2) zvážil bych vynechat Neivu a Tatacoa - v Neive nic není a Tatacoa je asi poměrně zajímavá, ale hodinku jsem se tam prošel a nijak uchvácen jsem nebyl

3) mezi Cartagenou a Medellinem je to autobusem fakt daleko, zvážil bych let

4) hodně se mi líbila Villa de Leyva ale je to hodně z ruky 

5) v regionu kafe kolem Salenta se mi osobně líbilo nejvíc, booknul jsem si bambusovou chatku přes airbnb a jen tak jsem tam chilloval a bylo to prostě top 

6) v únoru je karneval v Barranquilla - to je něco co bych já osobně chtěl zazit

7) už dlouho se chystám do Cali kde samozřejmě bezpečnost není ideální ale zažít tu pravou salsu s Cali fakt potřebuju 

1 Citovat

Ještě dodám že např KLM umí prodat letenku do Bogoty a zpět z Cartageny což zase může ušetřit nějaký ten přesun. Vlastněy přesuny jsou vlastně úplně nejhorší protože třeba z Medellinu do Salenta jestli si dobře pamatuju, tak to byly asi 3 autobusy a zabilo to v podstatě celý den.

0 Citovat

Vojtěch Hájek napsal(a):

Za mě solidní plán, vlastně jsem absolvoval něco dost podobného.

1) Tayrona se mi taky moc nelíbila

2) zvážil bych vynechat Neivu a Tatacoa - v Neive nic není a Tatacoa je asi poměrně zajímavá, ale hodinku jsem se tam prošel a nijak uchvácen jsem nebyl

3) mezi Cartagenou a Medellinem je to autobusem fakt daleko, zvážil bych let

4) hodně se mi líbila Villa de Leyva ale je to hodně z ruky 

5) v regionu kafe kolem Salenta se mi osobně líbilo nejvíc, booknul jsem si bambusovou chatku přes airbnb a jen tak jsem tam chilloval a bylo to prostě top 

6) v únoru je karneval v Barranquilla - to je něco co bych já osobně chtěl zazit

7) už dlouho se chystám do Cali kde samozřejmě bezpečnost není ideální ale zažít tu pravou salsu s Cali fakt potřebuju 

Děkuji moc za komentáře.

ad 2 Neiva a Tatacoa uvidím, podívám se na další recenze, váhám. Mám ještě variantu Cali + Popoyan + San Augustin a vynechat Neiva a Tatacoa. Cali zde je otázka bezpečnosti.

ad 3 let mezi Cartagena a Medellín pravděpodobně ano. Jsem si vědom dlouhých přesunů, navíc ty autobusy mají zpoždění (nerad bych přijel do cizího města někdy ve 3 hodiny ráno)

ad 4 Villa de Leyva díval jsem se na to, ale je to hodně z ruky

ad 6 Barranquilla podívám se na to

Ještě mám variantu s San Andres / Providencia, ale to už moc nenarvu do itineráře.

0 Citovat

Vojtěch Hájek napsal(a):

Ještě dodám že např KLM umí prodat letenku do Bogoty a zpět z Cartageny což zase může ušetřit nějaký ten přesun. Vlastněy přesuny jsou vlastně úplně nejhorší protože třeba z Medellinu do Salenta jestli si dobře pamatuju, tak to byly asi 3 autobusy a zabilo to v podstatě celý den.

Letenka je již koupena s přestupem v Evropě (přestup je v Madridu).

Chci se vyhnout přestupu v USA. Obecně letenky do Jižní Ameriky jsou zpravidla s přestupem v USA, což znamená vstoupit na území USA, mít ESTA, bezpečnostní kontroly á la TSA a pod.

0 Citovat

Autobusove prejezdy vetsinou zaberou cely den (hodne serpentin a stale nahoru dolu).
Temer cely den v autobusu trvaji napriklad trasy:
Bogota - Manizales
Manizales - Medellin
Medellin - Cartagena
Bucaramanga - Bogota
Cali - Bogota

Cartagena je krasna, ale plaze nic moc.
Musi se bud na ty jmenovane okolni ostrovy nebo se vydat na plaze okolo Santa Marty.

Hlavni vyvrcholeni karnevalu v Barranquilla ma byt 14.-17. unora 2026, takze pred timto datem mozna jedine nejaky precarnaval. V roce 2011 jsem tam stravil tyden, dobra zabava, ale behem defile to neni tak dobre ozvuceno jako treba na brazilskych sambodromech.

Medellin je fajn s Parque Lleras, nadzemnim metrem i metrocable na vyhlidky. Vylet k Peñón de Guatapé (Piedra del Peñol) taky pekny, navic se da vyuzit i blizkosti hlavniho medellinskeho letiste Rio Negro (MDE). Take jsou v okoli krasna kolonialni mestecka Santa Fe de Antioquia, Jardin, Jericho, ale na ty je potreba mnohem vice casu.

Salento osobne neznam, v mem starem LP pruvodci se o nem vubec nepise, takze mi to spis pripada jako nove popularni fancy misto proflaknute posledni leta.

Ani v San Agustin jsem bohuzel zatim nebyl, vzdy jsem jej mel ve spojitosti s blizkym Tierradentro. Mozna by take stalo za navstevu.

Relativne blizko se taky nachazi malebny Popayan, s okouzlici krajinou a skrytymi termaly, take s indianskymi trhy ve vesnici Silvia.

Jinak nechapu, proc by Cali na tom melo byt bezpecnostne hure nez Bogota nebo Medellin?!
Mesto Cali se mi moc libilo, hlavne kvuli nejkrasnejsim Kolumbijkam v zemi, tak kvuli mnozstvi salsotek na Avenida Sexta a take kvuli prijemnym kolonialnim ctvrtim San Antonio a San Cayetano.

Dalsi krasna kolonialni mesta (jako treba Mompox, La Playa de Belén, Girón, Barichara, Villa de Leyva, atd.) jsou sice mimo tvoji trasu, ale treba se nekdy do Kolumbie i vratis ...
Mozna i navsteva solne katedraly v Zipaquirá by stala za uvahu.

Necht si tedy vyberes tu nejoptimalnejsi trasu a zazijes skvele dobrodruzstvi v zemi mimojine nazyvane "Locombia"!

2 Citovat

@ Jakub Langer

Děkuji moc.

Vycházel jsem The Rough Guide 2023, protože Lonely Planet už není co bývalo. 

0 Citovat

Taky par Rough Guides mam, ale nesedi mi tak jako Lonely Planet.

V Lonely Planet jsem vetsinou ocenoval prave prakticke info o autobusovych, vlakovych, lodnich presunech mezi mesty v hodinach pro lepsi planovani. Tim moc Rough Guides prave neoplyvali.

Obecne tito pruvodci byli dobre na vycet mistnich zajimavosti a dopravu, kdysi i na ubytovani (nyni temer vubec) a snad nikdy na vyber restaurace. Vlastne je v tomto digitalnim veku i zbytecne je tahat s sebou.

0 Citovat

Já bych nevynechal Popayán. Jednak je logickou součástí jižního okruhu, který máš v plánu, ale hlavně to pro mě bylo nejkrásnější město Jižní Ameriky (za 13 měsíců cesty) a je tam příjemné klima a celkově příjemně. Fotky mám tady:

https://eu.zonerama.com/liborste.../216542066

Horší pro někoho je, že z cesty z Popayánu do San Agustín není asi 30 km vyasfaltováno (našel jsem info staré 5 let, že to bylo hrbolaté). Já měl bez asfaltu v roce 2012 přes 70 km, ale moc se mi tam líbila vegetace párama, že jsem pak cestou zpět z autobusu v NP Puracé vystoupil a na asi 5 hodin jsem se tam prošel (a pak jsem chytil plný bus, kde jsem musel stát, nejdřív u otevřených dveří, což v zatáčkách nebylo ideální). 

https://eu.zonerama.com/liborste.../216542051

https://eu.zonerama.com/liborste.../216542022

Výstup z autobusu bych tam méně dobrodružným zrovna nedoporučoval (otázka je i aktuální bezpečnostní situace), ale návštěva párama třeba někde jinde by měla být součástí itineráře každého, kdo cestuje po Kolumbii a zajímá ho příroda. Pro mě nejhezčí páramo bylo Paramo de Romerales ve výšce 3700 m n. m. nad Valle de Cócora, kam se dá dojít i za 1 den tam a zpět, ale chce to vyrazit brzo nebo přespat v údolí (nejlíp ve stanu v kempu, jinak tam moc možností není). Je to celodenní túra s převýšením přes 1300 m a může být místy bláto zvlášť v horní části lesa (já moc neměl), ale stojí za to. Ještě lepší by pro zálemce o přírodu a turistiku bylo jít tam aspoň na dva dny. Jsou tam i chaty nebo možnost spaní ve stanu. Pro většinu lidí bude super i běžný výlet v údolí s výhledy na palmy, jen je třeba počítat, že je tam místy plno turistů:

https://eu.zonerama.com/liborste.../216542186

Den 16 a 17 asi myslíš 1 den archeologický areál a druhý den tour s místní CK po odlehlejších místech a vodopádech, ne?

Cali mi tehdy za denního světla přišlo v pohodě, ale za tmy jsem ven raději nechodil. Cestování busem přes noc bych nedoporučoval hlavně kvůli tomu, že je v Kolumbii nejkrásnější krajina z Jižní Ameriky a bylo by škoda ji nevidět, když už tam člověk jede. Taky bývají silnice místy hrbolaté a často i dost zatáčkovité.

0 Citovat

@ Libor_S

Děkuji moc za komentáře.

Den 16 a 17 asi myslíš 1 den archeologický areál a druhý den tour s místní CK po odlehlejších místech a vodopádech, ne?

Ano.

0 Citovat

Bezpečnost Cali vs Medellín a Bogota z pohledu bezpečnosti vycházím pouze z názoru mé kolumbijské přítelkyně a její rodiny. Říká mi že aktuální bezpečností situace je tam horší než v Bogotě a Medellínu. Ale je otázka, jestli je to opravdu něčím podložené a nebo jen feeling.

Salento samo o sobě je tak na půl den. Je to opravdu malé koloniální městečko, ale za mě největší highlight Kolumbie bylo Valle de Cocora a treky tam. Neskutečná příroda a scenérie které jsem nikde jinde neviděl. V okolí spoustu malých vesniček, je to takový kolumbijský venkov. Vsude se pěstují banány, manga, kávu a kdoví co ještě. Je to fakt super na to se pár dní zastavit od ruchu velkých měst a vyčistit hlavu v přírodě. Navíc pro milovníky kávy (což já nejsem :D) obzvlášť. 

1 Citovat

Děkuji.

0
11 reakcí