Ahoj, chystám se poprvé s přítelem do Asie na dovču. Stále se rozhodujeme mezi Thajskem a Indonésií a proto jdu pro radu za Vámi. Nikdy jsme předtím v Asii nebyli, můžeme si vyhradit max. 3 týdny dovolené na procestování té či oné země. Nejsme vyloženě batůžkáři, nicméně se rádi vydáme na nějaký pochod, ale také si rádi odpočineme na hezké pláži. Máme rádi kulturu, památky, ale nemusíme vidět 10 stejných chrámů za sebou  .

Poprvé do Asie

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj,

chystám se poprvé s přítelem do Asie na dovču. Stále se rozhodujeme mezi Thajskem a Indonésií a proto jdu pro radu za Vámi. Nikdy jsme předtím v Asii nebyli, můžeme si vyhradit max. 3 týdny dovolené na procestování té či oné země. Nejsme vyloženě batůžkáři, nicméně se rádi vydáme na nějaký pochod, ale také si rádi odpočineme na hezké pláži. Máme rádi kulturu, památky, ale nemusíme vidět 10 stejných chrámů za sebou smiley Chtěli bychom to pojmout jako relaxačně poznávací dovču.

Mohu poprosit o rady, kam se napoprvé vydat? Popřípadě naznačit trasu? Díky!

0

Ahoj, obecně se doporučuje Thajsko jako 1. destinace pro začínající cestovatele. My to tak také udělali a určitě nelitujeme. Je opravdu "jednoduche" na dopravu, výlety, ubytování apod. Můžu poslat itinerář nebo poradit .. byli jsme v roce 2013 jihozápadní část ( Krabi - Phi Phi - Lanta - Ko Lipe - Tarutao ) + Bangkok.

0 Citovat

Ahoj! Jo jo, vypadá to na to Thajsko jako pro začínající cestovatele po Asii. Nechci zase "přecenit" naše cestovatelské schopnosti smiley Nikdy jsme takhle daleko na vlastní pěst nebyli. Mohu tedy poprosit o itinerář? Kdyžtak na mejl? marketnovak@centrum.cz; určitě si nechám poradit! Díky moc!!

0 Citovat

Ahoj,
my se s přítelem vydali v červenci také poprvé do Asie a vůbec poprvé někam na vlastní pěst s baťůžkem na zádech. Přesně jsme se rozhodovali mezi Thajskem a Indonésií. Nakonec jsme zvolili Indo, a to nejen z důvodu, že v Thajsku bylo zrovna období dešťů. Pokud by tě tedy zajímalo něco ohledně našeho výletu (byli jsme tam tři týdny, skoro každý den jsme spali na jiném místě a zvládli jsme 7 ostrovů smiley ) neváhej mě kontaktovat. Ráda ti poradím
michaela.bezdekova@seznam.cz

0 Citovat

Já bych také doporučil Thajsko. Byla to naše první asijská destinace, velmi dobrá na zaučení:)
Jsou pro turisty opravdu organizovaní, autobusy mají řád, každý poradí. Spousta výletů, možností. Letenky do Bangkoku často v akci plus přelety s AirAsia za pár Kč.

Mohu také poskytnout jakékoliv info, byli jsme na tři týdny v červnu.

I po návštěvách jiných asijských zemí považuji Thajsko za nejlepší kombinaci památky+příroda+pláže+vzdálenosti.

0 Citovat

Ahoj, také se chystáme poprvé do Asie a naše volba padla na Thajsko. Zatím zjišťujeme co a jak, proto bych také chtěla poprosit o zaslání itineráře (kdyžtak na luc.siruckova@seznam.cz), popř. nemáte prosím třeba sepsaný cestopis?:) Plán naší cesty je téměř stejný, ale pořád uvažujeme ještě nad jinými možnostmi.
Děkuji luc

0 Citovat

No, abych pravdu řekla, tak po shlédnutí různých cestopisů, videí, fotek apod. se mi líbí víc pláže + příroda Thajska. V Indonésii se mi líbí rozmanitá kultura. Nadruhou stranu mi na Thajsku vadí, že už je to strašně profláknuté, a jezdí se tam jak do Chorvatska .. Proto mi přijde Indonésie víc "exkluzivní" .. Můžete mi dát tipy proč je lepší Thajsko / proč je lepší Indonésie? smiley Třebas mi to ulehčí mé rozhodování! Díík

0 Citovat

Mě se z JV Asie nejvíce líbilo v Malajsii i z toho důvodu že stále nevypadá tak turisticky "provařená" jako Thajsko nebo Indonésie, infrastruktura je rozvinutá a všichni umí anglicky. Kombinace Malajsie (pevninská část) + Singapur je na tři týdny úplně ideální.

0 Citovat

Na Indonésii mi přijde jako super lákadlo to, že je tvořená z více než 17 000 ostrovů a záleží jen na mně, kam pojedu smiley
Každý se s tebou rád zakecá a přitom ti třeba něco poradí. Jako nám... po cestě na Lombok nám na trajektu jeden pán doporučil jeden z mnoha neobydlených ostrovů a za sebe můžu říct, že nic krásnějšího jsem v životě neviděla. Ostrov se dal cca za půl hodinky obejít, obklopovala ho průzračně čistá voda, žádné úlomky korálů, spaní skoro pod širákem na pláži. Vypadalo to jako v ráji smiley

0 Citovat

Já jsem v Indonésii nebyl, proto se vyjádřím jen k Thajsku. Volili jsme kombinaci koupání, přírody a kultury. Jídlo si užijete v celém Thajsku. Proto volba jihozápadní části. Přelom únor, březen bylo počasí v této oblasti super ( pršelo jeden den ), ale to už je na každém .. cestovat se dá celý rok, jen minimalizujete to malé riziko, že se trefíte do toho jednoho týdne v roce kdy prší třeba více dní v kuse, může to komplikovat lodní dopravu apod. Letěli jsem aeroflotem do Bangkoku : 1 až 2 Den Praha → Bangkok
2 den Bangkok → Krabi ( Ao Nang ) přesun zdarma na letiště Don Mueng, přelet airasia do Krabi.
2 až 5 den Krabi ( Phranang beach, výlet 4 ostrovy ). Spali jsem na Ao Nang kvůli zabave a výběru jídla, 1 den strávili v oblasti Railey, 2 den vybrali výlet po 4 ostrovech. Tady je třeba možnost NP Khao Sok.
5 den Krabi → Phi Phi ranní přesun lodí cca 2h.
5 až 8 den Phi Phi - spali jsme na long beach, která je krásná a je tam minimum lidí, také se dá dojít 15 min přes kopec na pláž kde jsme byli sami. povinný výlet na Maya bay - domluvte se a vyražte v 7h ráno. Večer do centra k přístavu, ale to je masakr, mraky lidí a již nikde více smiley
8 den Phi Phi → Lanta ranní přesun na Lantu cca 2h ..
8 až 13 den Lanta - Lanta je jiná, líná, doporučuju bydlet na jihu, půjčit skutr .. hledat si pláže, maják apod. Vybrat výlety .. 4 ostrovy nebo Ko Rok.
13 den Lanta → Ko Lipe přesun lodí cca 6h
13 až 15 den Ko Lipe ( výlety na Ko Adang a okolní ostrovy ) - bydleli jsme na Lipe .. hodně lidí, ale večer výběr zábavy jídla apod. 2 noci stačí .. celý den jsme byli na vedlejším ostrově Adang .. úžasné pláže, jste tam skoro sami.
15 den Ko Lipe → Ko Tarutao ranní přesun ..cca 2h
15 až 18 den Ko Tarutao - NP .. já z toho byl nadšený, příroda, na pláži jste sami, pěkné ubytko .. věznice u které se točil Survivor S5, výlet na kajaky, spravují to rangery .. parada.
18 den Ko Tarutao → Bangkok přesun přes Bak Baru do trangu a přelet s airasia do Bangoku.
18 až 21 den Bangkok: Královský palác, chrámi, čínská čtvrť, nákupy apod.
21 den Bangkok → Praha
Byli jsme zdraví, vše vyšlo .. na jídlo a ovoce vzpomínám skoro každý den smiley .. pokud začínáte, za mě Thajsko určitě doporučuju.

0 Citovat

super plán cesty smiley máme téměř stejný smiley můžu se jen zeptat, jak vám to vyšlo s rozpočtem?:) Zrovna se snažím nějakým způsobem vytvořit rozpočet, ale není to nic jednoduchého smiley
Díky luc

0 Citovat

Ahoj,

jsem tady poprvé, tak snad nebudu mít hloupé dotazy. Také se chystáme do Thajska, ale nemůžeme jindy než červenec nebo srpen. Co se týče letenek do Bangkoku, tak to sleduji, přelety bych taky dala nějak dohromady. Ubytování jste si zajišťovali dopředu nebo na místě? A co se týká placení, tak mít dolary nebo thajské bahty (THB). Děkuji za info.

0 Citovat

Ahoj všem. Připojím se také k debatě. Rád bych využil akce do Singapuru, proto bych vás znalé poprosil o doporučení kam ze SIN pokračovat v období cca od půlky března do začátku dubna? Cestovní doba cca 18-19 dní, přičemž bych toho chtěl vidět, co nejvíc, ale taky samozřejmě trochu dobít baterky. Ideálně nějaká kombinace cestování + odpočinek. Předem díky za případné tipy.

0 Citovat

veronikabu :
Východní strana Lomboku - Gili Kondo (a nenech se zmást obrázkama na googlu, většina z nich neni z toho ostrovu smiley )

0 Citovat

MisaBez
ďakujem za odpoveď smiley vyššie v diskusii som sa dočítala, že ste s priateľom precestovali 7 ostrovov, mohla by som poprosiť ešte nejaké bližšie info o vašej trase? prípadne kde sa vám najviac páčilo a kde naopak nie a prečo? smiley

0 Citovat

Asi bude lepší zeptat se na konkrétní otázky. Protože obecných rad a cestopisů jsou nejen tady na fóru doslova tuny.

Jedna věc je ale pozitivní - oproti Thajsku je SL levnější destinace a to se počítá. Bali nevím, tam jsem nebyl.
0 Citovat

Škoda, že jste tam nejela před těmi desítkami let,  teď s hordami Číňanů všude a přístupem "více je více", je to navyližpr... jedno kde z uvedených destinací. 

0 Citovat

Protoze otazka mozna byla slusna, ale taky trosku hloupa v dobe, kdy na netu visi tisice blogu, pruvodcu, clanku... Viz muf2muf. Hadam, ze ti tu nikdo nebude vypisovat obecny kydy z lonely planet. 

Proste se sbalte a jedte. Jen si vyberte vhodny misto vzhledem k rocnimu obdobi, coz uz tu bylo taky tisickrat rozebirany. At pojedete na Bali, do Thajska, nebo na Sri Lanku, nebudete litovat.

0 Citovat

tiez si myslim, zaklad je si precitat lonelyplanet a vyhnut sa vsetkym destinaciam, ktore su tam spomenute. tak sa dostanete na mieste, kde to nie je masovka :)

0 Citovat

To je zase hate...

Konečník odpověděla v duchu dotazu. Pokud všichni jezdí na "profláklá" místa jako Thai, SL, Bali, je jasné, že tam bude spousta lidí. A nelze se tedy tomu divit.

Chápu ale i tazatele, že se ptá zde, na cestovatelském foru. Kde jinde se má ptát?

Podle mě je jedno, co vyberete. Já byl jen v Thajsku a nemám s ním problém. Pokud chcete málo turistů, jedte mimo sezonu a do lokalit, které nejsou mainstream.  Nemám rád dvě věci. Turisty, kteří se ptají na tajné pláže a osamocená romantická místa a potom radiče, kteří tvrdí, jak už dobře bylo a ted to stojí za houby. Prvním lidem odpovídám, že doba a la The beach s Leonardem už pomalu končí. Ale pořád lze najít klidnější místa, což je odpověď i pro ty druhé. To je jako by mi jako američanovi někdo radil, že ČR je o ničem, protože v Praze je to samý scam a moc turistů. Jenže ČR není jen Praha, Český Krumlov, stejně tak Thjsko není jen BKK, Khaosan Rd, Krabi a Phuket. Měst a ostrovů je tam mnohem, mnohem víc.

První Asie bude zážitek sama o sobě kdekoliv z výše uvedených zemí.




0 Citovat

Konečníková je podle mě další alter ego vyjebaného Padrína, který byl vtipný před 3 lety, ale od te doby udělal z CL toxickou základnu a chudáci začínající cestovatelé to tu vždy jen schytají za každý malý překlep nebo zdánlivě hloupou otázku. 


Já být admin, smažu ty jeho dementní profily a trošku to tu pohlídám, někteří lidi tady jen čekají až se jim naskytne příležitost někoho setnout, ztrapnit nebo poučit jak by měl radši zůstat doma ;) 


Abych ti poradil a jen tu nešířil Husovské pokřiky:


Srí lanka je mírně obtížnější než Thajsko, nemá tak krásné koupání, je mííírně levnější (zanedbatelně), ale natáhnout se nás tam snažili stejně jako všude jinde.


Za mě první destinace na solo batoh dovču  určitě Thajsko. (v JV Asii jsem byl už asi 5 krát a mám z čeh srovnávat)

0 Citovat

Rob Foxx napsal(a):

Konečníková je podle mě další alter ego vyjebaného Padrína, 

Nejste vy v té Ostravě úplní delfíni...?

0 Citovat

Na dotaz se dá těžko nějak snadno a rychle odpovědět, ale sešlo se tu neobvykle hodně hloupých odpovědí. Rozumně to napsali jedině Karel a Rob Foxx (Padrino ale někdy radí dobře). Ona se neptá, kde bude ráj bez lidí. Jen není nadšená z příliš turistických míst. Nechce ale tolik na pláže jako za místní kulturou, takže to se davům turistů vyhýbá snadněji. Taky ses tonic nevyhýbal místům v LP, tak to neraď jiným. V těchto zemích a oblastech je spousta míst, kam davy Číňanů nejezdí (Petr76, sám jsi na SL a Bali podle své mapy nebyl). Miki, nauč se číst. Píše Bali jako destinace, ne stát.

@Nollisek: Napiš sem, kdy chcete jet. Můžu trochu nasměrovat. Sever Thajska je třeba taky něco jiného než pláže na jihu, kde byli asi ti tvoji známí (a levnější než jih Srí Lanky v sezóně, hlavně ubytování a i kdyby se srovnávalo srovnatelné, zas takový rozdíl v ceně asi není). Jinak ale nejlepší bude přečíst si recenze třeba na tripadvisoru na konkrétní místa. Horor to určitě nebude, ať pojedete kamkoliv. Jen se vyhněte nejpopulárnějším oblastem v době Vánoc a Nového roku nebo Čínského nového roku a raději i místním prázdninám.
0 Citovat

🎶 Vsude samej hejt, tak to ma ku.va bejt 🎶 

Nollisek napsal(a):

Omg, to je mi jasné, mám načteno leccos, dokonce i vytipované oblasti, které v dané zemi navštívit. Ale osobní zkušenost je osobní zkušenost. A světe div se, i ty průvodce a články se rozcházejí (a to i tady na cestujlevne).


No tak se velmi omlouvám za svoji "hloupou otázku". Chtěla jsem jen využít zkušenosti zběhlejších cestovatelů a nasměrovat. Fakt jsem netušila, že se tu po mně pojede, tak kdybych se zeptala na to, jak se vybírají sedadla v letadle :-/


1. nikdo po tobe nejede. Az pojede, bude to vypadat jinak.

2. verim, ze to tu velka vetsina stale mysli dobre, vcetne multiuctu padrina. Staci nebyt snowflake.

3. folklor “osobni zkusenosti”… nechci byt sprostej, ale kde se to kur.a vzalo? Snad vsichni, co pisou cestopis nebo blog, to pisi na zaklade osobni zkusenosti. Tohle si zaslouzi proste jen velky WTF!? Btw mozna proto se nazory rozchazi, protoze 100 lidi 100 nazoru na destinaci 100 rozdilnych OSOBNICH ZKUSENOSTI, hm?


Ja nevim. 100% se ztotoznuji s odpovedi muf2muf. Tvuj dotaz jsem cetl 10x a mam z nej akorat pocit, ze se bojite udelat vlastni rozhodnuti, protoze znami, protoze internet, protoze rozchazejici se info, protoze cokoliv… 

Hororovej pribeh si z dovci udelate maximalne tak sami, kdyz se vymelete na motorce bez ridicaku. Rozhodne ne vyberem destinace.

Jed si splnit sen na Bali, ze vas od toho znami zrazuji, na to se vyser a priste jedte na Sri Lanku/do Thajska. Co vic chces slyset? 



0 Citovat

Škoda, že musím pracovat. Být  večer, otevřel bych vínko a kochal se odpověďmi... Jinak souhlas s Born2Win, jestliže Bali byl sen dotyčné slečny/paní zřejmě již od školky (desítky let), tak proč tam neletět? Jaké si to udělají, takové to bude.  Jen směle do toho.

0