Ahoj cestovatelé, chystáme se v prosinci na výlet do Belgie (3 noci), přílet do Bruselu. Přemýšlím, jak to celé rozvrhnout (kde spát) a co by stálo za vidění. Určitě bych rád navštívil Bruggy (festival ledových soch), zvažuji návštěvu Gentu (dle fotek vypadá super, ale nevím, jestli má smysl tam přenocovat) a asi bych rád viděl Brusel i když ho spousta lidí haní (zde bych poprosil o radu, jestli se vyplatí tam nocovat, nebo stačí na prohlídku půl dne - odlet mám ve 4 odpoledne ze Zaventemu, takže by se to mohlo za dopoledne+odpoledne stihnout). Zatím jsem uvažoval 2 noci v Bruggách + 1 noc v Bruselu s tím, že tam přijedeme až navečer a ten den při přejezdu uděláme daytrip do Gentu (je po cestě). Nebo by bylo lepší v Gentu nocovat a zkrátit si o jeden den Bruggy (nebo naopak ten Brusel)? Díky za rady, případně pokud máte i nějaké nápady v okolí... V. .

Belgie - Brusel, Bruggy, Gent

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj cestovatelé,

chystáme se v prosinci na výlet do Belgie (3 noci), přílet do Bruselu. Přemýšlím, jak to celé rozvrhnout (kde spát) a co by stálo za vidění. Určitě bych rád navštívil Bruggy (festival ledových soch), zvažuji návštěvu Gentu (dle fotek vypadá super, ale nevím, jestli má smysl tam přenocovat) a asi bych rád viděl Brusel i když ho spousta lidí haní (zde bych poprosil o radu, jestli se vyplatí tam nocovat, nebo stačí na prohlídku půl dne - odlet mám ve 4 odpoledne ze Zaventemu, takže by se to mohlo za dopoledne+odpoledne stihnout).

Zatím jsem uvažoval 2 noci v Bruggách + 1 noc v Bruselu s tím, že tam přijedeme až navečer a ten den při přejezdu uděláme daytrip do Gentu (je po cestě). Nebo by bylo lepší v Gentu nocovat a zkrátit si o jeden den Bruggy (nebo naopak ten Brusel)?

Díky za rady, případně pokud máte i nějaké nápady v okolí...

V.

0

No, to jsou ty Bruggy spis na jeden den... ale krasne mesto. Brusel za prohlidku stoji urcite, krasne namesti, kostely, katedraly... na curajici deticky taky jiste dojde smiley. Atomium i miniatury se mi taky libily. Otazka je, co se libi vam...
V Gentu jsem nebyla. Ale byla jsem v Antverpach, taky moc zajimave mesto. Pak si muzete udelat vylet k mori, je to kousek...
Kde nocovat, no ja bych to rozhodovala podle cen (neman prehled), ja treba radsi ve stejnem hotelu, abych nemusela resit kufr. Na druhou stranu je fajn nekam prijet a odjezd neresit.
Pomlouvace Bruselu nechapu. Hned bych jela smiley tise zavidim.

0 Citovat

Já osobně bych si na Bruggy nechala času nejvíc, letos jsem tam byla již podruhé, a pro mně jsou Bruggy ze všech zmiňovaných měst prostě nejkrásnější. Mají pro mě tak úžasnou atmosféru, že mi stačí toulat se uličkami. Ale dají se projít za den.
Gent je také krásný, ale až tolik k vidění v něm podle mého není. My ho prošly za odpoledne a to jsme se tam doopravdy hodně motaly, protože jsem šly najednou několik turistických keší.
Brusel má také své kouzlo, ale Bruggy a Gent mě zaujaly víc. Zajímavé jsou kromě výše zmíněného třeba panenky Marie na domech. Šly jsme s kamarádkou multikeš a viděly jich desítky a každá byla jiná. A taky jsme se tak dostaly do pěkných míst, kam moc turistů nechodí. Jestli chcete jak do Atomia (+miniatur), tak do centra, tak bych si na Brusel být vámi nechala celý den. V Bruselu možná pozor na to, že ta jejich elektronická karta je nevratná (i když vám někteří budou tvrdit, že je vratná), takže pokud nebude jezdit víc, vyplatí se spíš jednotlivé lístky.
Kdyby vás zajímalo něco víc, tak se klidně ozvěte, na jaře jsme s kamarádkou jely Brusel - Bruggy - Oostende - Gent - Antwerpy - Brusel.

0 Citovat

Za mě určitě Brugy i ten Brusel - minámálně půlden kvůli belgické úchylce na čůrající sochy a unijním "památkám".
Doporučuju místo Gentu dát Antwerpy - je to krásné město a je to odtud kousek do Oostende, případně kousek tramvají odtud po pobřeží do De Haan. To je příjemné lázeňské městečko u moře - byli jsme tam taky v listopadu a i tak moc pěkné (lázeňská atmosféra, staré dřevěné domečky, hranolky) smiley

tipy na 3 denní Belgii tady: http://monca.cz/?q=node/21

0 Citovat

Ahoj. My měli hodně podobný program jako ty, akorát jsme přiletěli do Eindhovenu a odtamtud přejeli do Antverp (pěkné město, pokud máte rádi gotické kostely). Pak jsme jeli do Gentu, který jak tady už bylo napsáno - je hezký, ale stačí na půlden, zase tolik tam toho není, je to jedna dlouhá zajímavá ulice a můžete jet dál do Brugg. Ty jsou opravdu nádherné, souhlasím, obejít si centrum dokola kolem větrných mlýnů, skrz několik bran a prokličkovat starými uličkami stojí za to. Na závěr jsme měli Brusel, kde si to stojí za to pořádně naplánovat, protože Atomium je hodně daleko z centra. Centrum a evropská čtvrť se projít dá celkem snadno za odpoledne. My ještě jeli na pár hodin do Leuvenu, je 15 minut vlakem za Bruselem a je to hezké historické univerzitní město, ale na to už vám asi čas nezbyde, leda byste chtěli vynechat Atomium smiley. Osobně bych doporučil 1 noc v Bruselu, 1 noc v Bruggách a 1 noc v Antverpách nebo Bruggách podle itineráře. Na Bruggy si ale nechte určitě tak 24 hodin celkem, stojí za to. A P.S. nezapomeňte si dát waffle smiley jsou opravdu luxusní

0 Citovat

Pokial by vas zaujimalo, co vidiet v Gente, mozete si precitat na mojom blogu tu:

http://hroch.sk/gent-flamska-textilna-velmoc/

Pripadne nejake vseobecne info pre cesty po Belgicku:

http://hroch.sk/destinacie/europa/belgicko/

0 Citovat

Ahoj,

Z mojej skúsenosti, Brusel je skvelé miesto - ale zase mám tam znamych kt. ma vzali po meste. Trochu mi to připomínalo Prahu v niečom. Určite neobist a strávit aspoň 1 noc. Velmi som chcela vidieť atomium A mini EU park a moja bruselska kamarátka taktiež vravela ako je to ďaleko, no po pravde, žijem V Londýne a keď sa niekam dostanem do pol hodiny tak je to pohoda jazz. Takze atomium =max pol hod verejnou dopravou. Bolo super vidieť to zvonku aj zvnútra. Odporúčam kupit lístky spolu do EÚ parku aj atomium, vychádza to lacnejšie ako separatne lístky a keď už ste tam A idete tu polhodinu ...smiley
Kúpila som si MHD lístok na tuším 10 jazd, vychádzalo to najlepšie (cenu si nepametam sorry) strávila som víkend dosť sme boli peši, ani neviem či som to Minula cele, každopádně lepšie takto ako stále riešiť single lístok pred každou jazdou.
Vďaka eurostar lístku som V rámci cesty do Bruselu mohla ísť do ďalšej belgickej destinácie takže sme dali Gent (jedno od poludnie stačilo) a Bruggy - uzasne ale tiež na jeden deň. Ak chcete trochu romantiky strávte tam urcite jednu noc. Antverpy sme len prechádzali ale určite by som šla aj tam, a možno aj radsej tam než do Gent.
Ak sa budete pohybovat vlakom, odporúčam skontrolovať Z ktorej vlak stanice idú ktoré vlaky (do Brugges mi našlo spoj v určitú hodinu a na stanici hlavnej nebola O tom vlaku ani zmienka pretože to odchádzalo z inej, co som nevedela).
Užite si výlet smiley

0 Citovat

Díky za super odpovědi, inspiraci, praktické tipy (zejména ty odjezdy vlaků smiley) a odkazy na vaše blogy. Na Brusel si tedy nechám času dostatek... má to být spíše romanticky laděný trip, takže myslím, že kombinace Brugy+Gent si zaslouží největší porci času smiley

Antverpy asi vynechám, protože Gent je v podstatě na trase vlakem Brugy-Brusel, kdežto Antverpy mi přijde dost velká zajížďka a z fotek se mně zdál lepší Gent (+mě neláká přímořské letovisko/pláž koncem prosince).

Asi tedy zůstanu u varianty 1. den odpoledne/večer příjezd z letiště do Brug (spaní 2 noci), 3. den dopoledne odjezd do Gentu (kufry necháme na nádraží a budeme se toulat), 3. den večer příjezd do Bruselu (zde nocleh) a 4. den odpoledne odlet.

0 Citovat

Letím tento víkend do Bruselu a jak sleduji aktuální dění, tak nevím jestli to nemám zrušit. Je nějaká možnost dostat zpět peníze od Ryanairu, Hotwire.com, Flibico.com atd.?

Chystá se někdo v dohledný době do Bruselu? Jaký na to máte názor?

0 Citovat

Bohužel jedu služebně na krásný 3 týdny, z toho v Bruselu strávím týden. Proto nechám noční život a podobný aktivity spíš mimo Brusel a tam se raději budu držet zkrátka - evidentně mají dost informací, když nejezdí ani metro a děcka nejdou do školy, památky budou určitě taky omezený/zavřený. Abych to shrnul - nebojím se tam jet, ale určitě si dám pořádnej pozor, co tam dělám a kde se pohybuji.

0 Citovat

Jde mi spíše o uzavřené obchody, památky, restaurace a nákupní centra, do toho pusto prázdno kromě vojáků v ulicích.

V tuhle chvíli můžu říct, že pojedu, ale doufám že se to do týdne alespoň trochu uklidní.

0 Citovat

restaurace a obchody byly vcera normalne otevreny... Co nakupni centra to nevim, to mi nezajimalo smiley Mne to mesto nezaujalo, krome zatahu u Hiltonu... a i to probehlo v klidu a za hodinu bylo okoli pruchozi

0 Citovat

Ahoj,
mohla bych se zeptat zkušených cestovatelů. Letíme s kamarádkou do Belgie, máme naplánované klasické kolečko. Přilétáme na Charleroi, potom Brusel, Antverpy, Gent a Bruggy. Z letiště do Bruselu-Midi je nejvýhodnější jet Flibco (za 14 E), nebo jde najít něco levnějšího? Za dříve diskutovaných 5 E jsem nic nenašla smiley Mezi městy potom tedy asi vlakem. Je nám přes 26, takže žádné výhody se nás netýkají, ale nevíte zda funguje nějaká víkendová akce, ke které jsem se proklikala na stránkách Belgianrail?
Omlouvám se, za takovéto obecné dotazy, ale jsem opravdu cestovatel začátečník, navíc bez extra znalosti jazyka smiley

0 Citovat

Do Bruselu buď za 5 € nebo 14 € v závislosti na tom, jak moc dopředu se kupuje. Stejné je to i z Brugg/Gentu.
Dopravu po Belgii pak najdeš prozatím ještě tady https://beta.cestujlevne.com/destinace/ ... ticke-tipy (login jako zde do fóra)

0 Citovat

Já bych si na to půjčil auto, Belgii jsem projel se školou a všechno je kousek jako v Nizozemsku, navíc máš krásné 4 města v trojúhelníku, takže když dáte Brusel - Antverpy - Bruggy - Gent - Brussel, tak to vyjde možná i levněji něž jezdit busem/vlakem.

0 Citovat

A parkovat budeš kde? A za kolik?
Sorry jako, ale půjčovat si auto na prohlídky měst je blbost.

0 Citovat

Moc děkuji za odpovědi smiley Auto opravdu pro nás není. Kdybychom jeli ve 4, tak se určitě vyplatí, ale pro 2 je to zbytečný "luxus" a nervy.
Chtěla jsem se ještě zeptat, kolik času je dobré si nechat na letišti. Busem přijedeme buď 3 nebo 1,5 hodiny před odletem. Nevím, jak je letiště velké, na jak dlouho jsou bezpečnostní kontroly atd. Letíme v neděli ve 21:45.
Díky!

0 Citovat

Zdar,  hledám na flibco.com bus z letiště do Gentu - cena je 9€. Do vzdálenějších Brugg (a ve stejný čas odjezdu) je to ale jen 5€. Otázka - zastavuje bus do Brugg i v Gentu (kde bychom vystoupili)? Odjezd z letiště je ve stejný čas, tak předpokládám, že jde o stejnou linku a bus...

Díky za odpověď!

0 Citovat

Obyčejně zastavuje. Zastavení v Gentu ti však nikdo negarantuje, pokud by se stalo, že do Gentu nikdo nepojede, nebo by udělali změnu a autobusy by už jely jen do Gentu a jiné jen do Brugg. Každopádně loni na jaře to fungovalo tak, že jeden autobus jel do Brugg se zastávkou v Gentu. Dá se udělat i kompromisní varianta s jednou jízdenkou do Gentu a druhou do Brugg. Pak už v Gentu bude muset zastavit (pokud linky neoddělí - dost nepravděpodobné). 

Pozor na jeden čas jsou jen dvě jízdenky po pěti a dvě po devíti eurech. 

0 Citovat

Zdarec, řešíme průšvih. Jedeme do Belgie od 29.5. do 4.6. - chtěli jsme vidět hlavně Bruggy. Jedeme 4. Teď ale nemůžeme najít jakékoli ubytování za dostupnou cenu. Už 2000 na noc (za 4) je moc, ale ani za takovou cenu nemůžu nic najít. Ideálně v Bruggách. 


Nějaké tipy co teď dělat?


Jakože třeba půjčit si auto a ubytovat se někde dál? Nebo já nevím, help meeeeeeeeeeeee :-)

0 Citovat

2000 Kč za 4 osoby a noc vám připadá hodně? To jste měli jet na Ukrajinu nebo si zvolit kratší pobyt. Myslím, že v téhle situaci bude asi nejvhodnější Airbnb, ale obávám se, že tam bude situace s cenami podobná.

0 Citovat

to ste sa skoro zobudili...pozeram na booking a teda je to velmi smutne 30.5. maju sviatok tak vybookovane vsetko,este aj kempingy plne.  ani Airbnb nic moc, v Brugach nic, max Brusel do 100 dolarov na noc. A na tyzden...no lacnu krajinu ste si nevybrali.

0 Citovat

No Belgicko, specialne Bruggy, k tomu sviatok + vikend... tam by som povedal ze 2000 pre 4 ludi by bol este dobry deal. Pozeral som to len tak na rychlo, da sa nieco najst na jednotlive noci, ale dokopy aspon 3-4 noci nic moc. Dajte Bruggy az na koniec, od 2.6. do 4.6. (uprimne, dve noci v Bruggách su az az), je tam  volny Hostel Lybeer Bruges za 160e pre 4 v 10tke izbe. Boli sme tam jednu noc myslim v 2016 a pohodove ubytko

0 Citovat

No, když jsme bookovali letenky, tak na airbnb bylo spoustu ubytování za pár korun, ale jsou pryč. Vím že jsme to nechali na poslední chvíli.


Když je tolik dní na bruggy moc, co byste na ten týden doporučili? Jedeme tam hlavně podívat se na Bruggy (mluvíme o tom už několik let od shlédnutí filmu v Bruggách).


Ještě mě napadlo, že bychom ušetřili možná tak, že bychom si půjčili auto a ubytovali se někde dále a objížděli to. Co myslíte?

0 Citovat

tak da sa aj tak, vsak booking.com a mozte dat Belgium ako celu krajinu. Najlacnejsie tam vidim za 285 euro na 6 noci. len potom kolko vyjde auto, ci mate kreditku aby ste nemuseli riesit dalsi problem a potom hlavne parkovanie v mestach.

0