Neodolal som letenkam za dobru cenu pocas Velkej noci na Tenerife a rozmyslam ze by sme to zobrali trocha turisticky. Urcite sa tu najde viacej ludi ktory boli na Pico del Teide. Chceli by sme to vyriesit asi tak ze na vrchol si vyslapeme a cestu dolu zoberieme lanovkou. Auto by sme asi nechali na spodnej stanici lanovky da sa to tam v pohode zadarmo odparkovat? Zaujimalo by ma hlavne kolko priblizne trva vyslapanie hore? Jedna sa mi o to aby som kupil listky na lanovku spat, a zarezervoval permit na vystup na vrchol a neviem na kolku priblizne to kupit. Pripadne ak mate tipy kadial najlepsie hore ist kde sa zastavit a vlastne vsetko co by sa nam mohlo pri vystupe hodit sem s nimi  .

Tenerife - Pico del Teide

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Neodolal som letenkam za dobru cenu pocas Velkej noci na Tenerife a rozmyslam ze by sme to zobrali trocha turisticky. Urcite sa tu najde viacej ludi ktory boli na Pico del Teide. Chceli by sme to vyriesit asi tak ze na vrchol si vyslapeme a cestu dolu zoberieme lanovkou. Auto by sme asi nechali na spodnej stanici lanovky da sa to tam v pohode zadarmo odparkovat? Zaujimalo by ma hlavne kolko priblizne trva vyslapanie hore? Jedna sa mi o to aby som kupil listky na lanovku spat, a zarezervoval permit na vystup na vrchol a neviem na kolku priblizne to kupit. Pripadne ak mate tipy kadial najlepsie hore ist kde sa zastavit a vlastne vsetko co by sa nam mohlo pri vystupe hodit sem s nimi smiley Dakujem

0

Ahoj, byl jsem na Teide pred 2 tydny. Vyslap nahoru si dobre rozmysli, nic pro netrenovany. U lanovky se dat v pohode zaparkovat zadarmo. My parkovili na dolnim parkovisti a jenom vyslap k lanovce byl v te vysce znat. Jinak na nas den uz permit nebyl a nakonec se ani nemohlo kvuli tani snehu.

0 Citovat

Zdravím, Pico del Teide stojí za to si vyšlápnout. Jasně, je to náročnější výstup, ale dá se zvládnout. I bez tréninku. Jen prostě potřebuješ víc času a jít pomaleji. Za sebe určitě doporučuju jiný intinerář - vyšlápnout do Altavista Refuge a ve 4 ráno vyrazit směr vrchol. Adrenalinový výšlap ve tmě, který tě odmění nepopsatelným výhledem na východ slunce. Pohled je o to zajímavější, že na jedné straně vidíš stín Teide, něco, co jsem viděla poprvé v životě (a zatím naposled). Víc info na https://www.telefericoteide.com/en/altaviste_refuge. Každopádně to chce sebou čelovku a pořádně teplé oblečení, i když je dole hic, v noci bylo kolem nuly a to jsem tam byla o prázdninách. Krásné počasí na Teide přeju smiley

0 Citovat

No ved prave my by sme nechceli len taku prechadzku ale aby to bolo aj trocha narocnejsie smiley preto rozmyslame ze si to na vrchol vyslapeme a dole sa uz asi zvezieme lanovkou... Ten dvojdnovy vystup musi byt super ale bohuzial nam to casovo nevychadza smiley musime to dat pocas jedneho dna...

0 Citovat

Výstup na Pico del Teide určitě doporučuji. Byli jsme tam před dvěma lety, pro nás to bylo nahoru a dolů pěšky za jeden den úplně bez problému, nahoru jsme šli něco přes 3,5 hodiny, dolů 2,5 hodiny. Na jednu stranu nejsme moc pravidelní horští chodci, na druhou stranu fyzičku máme ze sportu slušnou, žádné lezení ani nic co by se mu přibližovalo na trase není, a nadmořská výška nám problém nedělala. Více o našem výstupu je v článku o dovolené na Tenerife, samostatně jsou ještě fotky, video a mapa z výstupu na Teide.

Varianta nahoru pěšky a dolů lanovkou má tu nevýhodu, že pěší cesta nahoru nevede od dolní stanice lanovky. Takže je třeba jít kus po silnici.

Letos byli na Teide i kamarádi, část jich tuhle variantu (neplánovaně) zvolila, protože nestíhali - z jejich poznámek: "Lístky na lanovku se nedají koupit za hotové peníze" (aspoň nahoře to tak bylo), "Někde jsme si přečetli, že se z parkoviště dá nahoru ke konci lanovky dojít za tři hodiny" a výsledek "Cesta k vrcholu lanovky trvala 4 a půl hodiny" - tenhle úsek jsme šli my za 3 a čtvrt hodiny.

0 Citovat

My jsme, vzhledem k věku (75), šli až od horní stanice lanovky (3500m) a měli jsme toho dost i přes přijatelnou fyz. kondici. Možná není dobrá rychlá změna nadm. výšky 2350 m - 3500 m lanovkou a pak ihned pěšmo do 3750 m.
V.

0 Citovat

75?Hm,tak to klobouk dolů,pane.

0 Citovat

Já jsem šel odpolko nahoru, přespal tam na chatě a na vrchol lezl na východ slunce, dole byl člověk hned, lanovku bych zavrhnul. Parkoval jsem pár km před ní, aby to bylo nahoru a dolu rychlejší

0 Citovat

Ahojte. Dneska koncime tyzden na La Palme a zajtra letime na Tenerife. Chceme si urcite vystupat na Pico del Teide. Zacinat chceme v zastavke Montana Blanca a cez Pico Viejo prejst dole. Je tu niekto kto tuto cestu absolvoval a spal po ceste v stane? Refugio je uz plne a vybavu so sebou mame. Bojim sa skor toho ci tam bude nejake rovne miesto v zavetri. Napadlo ma stan rozlozit pri hornej stanici lanovky alebo pri refugiu, ale kedze som tam nikdy nebola, tak si to neviem uplne predstavit. Diky vopred za rady :)

0 Citovat

Ahoj Andreo, a jak to máte naplánováno časově? Chcete spát před vrcholem nebo cestou zpět, jít nahoru bez povolení ráno či večer nebo s povolením kdykoliv během dne? Pokud kdykoliv, tak si myslím, že se ten okruh dá zvládnout celý během dne a nemuseli byste se vláčet se stanem... Jinak určitě hezké rovné a prostorné místo, kde se dá přespat, je např. na vyhlídce Fortaleza, ke které dorazíte cestou přes refugio.

0 Citovat

Ahoj. No povolenie nemame, takze musime dorazit na vrchol skoro rano alebo neskoro vecer. Takze jedna moznost je prespat este pred vrcholom a ist na vychod slnka, druha ist na zapad slnka a prespat niekde potom . Kazdopadne nemame pozicane auto ani ziadne ubytovanie, takze veci so sebou budeme musiet tahat a s nimi to pojde asi hore tazko, takze za den to nedame :) Uvidime teda este ako to s nami bude, lebo pozeram predpoved a ma dost fukat aj nasnezit v najblizsich dnoch co vobec neznie dobre. Kazdopadne diky za radu :)

0 Citovat

Moc toho sněhu tam nevidím

https://www.mountain-forecast.co...casts/3718

0 Citovat

Jasný... no ještě by byla varianta nechat věci dole třeba u IC a jít nalehko, rychleji. Ale teda když už se stanem, tak bych šel přes den, navečer dorazil v klidu na vyhlídku, po zavíračce bych se ubytoval, pak vyšel nahoru na západ slunce, přespal a ráno znovu nahoru na východ slunce... a budete to mít 2v1 bez větší námahy, ten vršek je otázka max. půl hodinky. A zase v klidu dolů.

0 Citovat

Naposledy jsem sel s plnym nakladem na Teide z el Portillo...vyrazili jsme ve 4 rano a v 8:15 byli nahore...ale chodime opravdu rychle...cast od Montana Blanca nahoru je tak kolem 3 hodin trochu pomalejsim tempem

U refugia se misto na stan hleda tezko, vyhlidka Fortaleza by sla, kolem stanice lanovky si to moc nepamatuju, cestou dolu pak az v sedle mezi Teide a Pico Viejo...cca 1,5 hodiny klesani...

V pristich dnech bude pocasi pomerne nestabilni a melo by dost foukat...pocitej co 1000 metru tak 4-5 stupnu dolu...

0 Citovat

@kajman:kde na tu předpověď chodíš,já vidím kromě 11. a 12. pořád kolem nuly nahoře

https://www.mountain-forecast.co...casts/3718

0 Citovat

No prave toho vetra sa trocha obavam. Podla predpovede ma dost fukat a my nemame koliky :D zatial sme to moc neriesili a iba predsienky natahovali pomocou konarika, ktory sme zatazili dvoma tazkymi kamenmi, ale ked tam ma byt cez 50km/h, tak to asi stacit nebude :) ak by sme isli podla planu, tak tam mame spat z utorka na stredu. Uvidime este ako sa to bude vyvijat a rozhodneme sa operativne. Diky moc za rady :)

0 Citovat

offtopic, ale zajímalo by mě, kdo z těch mladších cestovatelů ví, co je to konárik:-))

0 Citovat

Andrea napsal(a):

No prave toho vetra sa trocha obavam. Podla predpovede ma dost fukat a my nemame koliky :D zatial sme to moc neriesili a iba predsienky natahovali pomocou konarika, ktory sme zatazili dvoma tazkymi kamenmi, ale ked tam ma byt cez 50km/h, tak to asi stacit nebude :) ak by sme isli podla planu, tak tam mame spat z utorka na stredu. Uvidime este ako sa to bude vyvijat a rozhodneme sa operativne. Diky moc za rady :)

Když to stihnete do pondělního rána,taky by měly být dobré podmínky,včetně větru.

0 Citovat

Ja som dal teide cca 3dni dozadu.

Zacal som na el portillo a skoncil na tej chatke (5.5hod)

V chatke je jedna z obsluhy ceska, da sa prespat na verande v zavetri ale pocitaj so zimou.

Dalsi den hned rano smer hore a cez viejo do roqes de garcia (8hod) odtial potom stopom do costa adaje.

Stop v pohode, cakacka 5.min

Priprav sa vsak na hordy dochodcov na ostrove:)

0 Citovat

My chceme zacinat v Montana Blanca. Kvoli tomu, ze je to o 200 m vyssie :D Inak na dochodcov (predovsetkym nemeckych) sme si uz zvykli. Ked sme minulu sobotu kvoli zlemu pocasiu na La Palme skoncili na Tenerife, tak nam Easyjet zaplatil hotel, samozrejme plny nemeckych dochodcov. Tolko elektrickych vozikov pokope som este nevidela :) Inak mame v plane stihnut bus o 16tej, ale ak to nevyjde tak pocitame so stopovanim. Minuly rok sa mi podarilo stopnut majitela prazskeho Beargeeka :)

Pokusime sa to teda preplanovat a ist uz v nedelu. Ta noc vyzera najmenej veterne.

Mirjur, presne tak ako pises - 2v1 mi to pride idealne :)

0 Citovat

A: Díky! :-) Ať to vyjde!

0 Citovat

cali napsal(a):

offtopic, ale zajímalo by mě, kdo z těch mladších cestovatelů ví, co je to konárik:-))

větvička :D Teda doufám, že to píšu správně :D

0 Citovat

Potom to klesanie na viejo je pekna makacka, same zasrane skaly

O stupani z blanca resp od lanovky ani nehovorim.

Este ze som mal pri vystupe na teide spln mesiaca, som aspon nemusel pouzit celovku :)

Este k tomu busu, ten ta nemusi zobrat, na statie nebere aspon tak mi hovoril jeden cech(spravil vystup\zostup za den bez permitu, obisiel tu straznu budovu) co isol z la oroty, proste zobral len jedneho cloveka a ostatnych nechal na zastavke

0 Citovat

Ahojte. Tak mame to za sebou. Povodne som sa o tom chcela rozpisat, ale sak na co, aj tak ste tam uz vsetci boli. :)

K tomu stanovaniu - v 3490 m.n.m. smerom od refugia nalavo sme nasli 2 luxusne miesta na stany v zavetri. My sme so sebou tahali vsetku vybavu (okrem drona a varica), ale nakoniec sme sa rozhodli neprespat a zisli sme si to po tme dole. Nejak zvlast mi to nevadilo, aspon sme si zatrenovali :)

Vystup mi prisiel nenarocny, ovela tazsie sa mi islo na Vihren alebo Pica d'Estats. Kvoli pocasiu sme isli uz v nedelu, co sa ukazalo ako velmi spravne rozhodnutie. Este raz dik vsetkym za pomoc :)

0 Citovat

Výstup není technicky náročný, ale když to máš jít na těžko... a nakonec zbytečně... :-) asi by mě trefilo :-)

Ale jak píšeš - trénink je třeba. Blahopřeji, určitě to stálo za to.

0