Ahoj, měl bych pár dotazů na ty, kteří už v Londýně byli: 1) Na jak dlouho je nejlépe letět do Londýna? Zajímají nás památky, na muzea moc nejsme. Dá se to v klidu projít za víkend? Nejsou třeba 4 dny už moc? 2) Z letiště Stansted jezdí vlakové spojení Stansted Express i některé autobusy. Pokud si budu chtít koupit zpáteční jízdenky dopředu přes internet, tak jaký mám zadat čas, když přílet je např. v 11:05 a odlet z Londýna v 19:30? Jde mi o to, abych zbytečně nestresoval a buď nečekal moc dlouho, nebo aby mi to neujelo... 3) Oyster karta. Koupíme jí normálně v metru a kredit se dobíjí rovnou při koupi nebo nám dají kartu a tu si pak dobijeme v automatu? A jak je to s cenami? Zde je ceník a v zóně 1 se platí za jednu jízdu 6,50? A jaký je tedy denní limit, po kterém se dá jezdit zdarma? Jinde (ale je to už starší článek) se píše o cenách 2,10 za jízdu + limit ve špičce 8,40 a mimo 7. Díky moc .

Londýn - rady

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Caute,

idem po 10 rokoch do Londyna a potreboval by som sa dva krat presunut metrom. Ako som pozeral na webe https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless?intcmp=8257, tak pri platbe cash je jedna cesta za 4,90 libry.

Ak som to spravne pochopil, tak staci mat obycajnu debetnu/kreditnu kartu, ktora umoznuje bezkontaktne platby a zaplatim za jednu cestu iba 2,50 libry, tak ako keby som mal oyster card?

0 Citovat

vdaka za odpoved smiley

budem mat tri karty, tak snad aspon jedna z nich bude fungovat smiley

0 Citovat

Byli jsme se setrou v Londýně v Říjnu a letěli jsme na Luton - z tama EasyBus za 1 libru na Victorii a zpět to samé ( akce byla ) a teď nedávno byla také akce od EasyBus.. a v Londýně ( to přes net https://tfl.gov.uk jsme si koupili Oyster Card na 30 liber ) přes Oyster jsme jezdili, bohatě to stačilo na 4 dny + něco zbylo, takže jak přijedem zas, tak nabijeme a jedem zase přes ni. Jinak podiv se na tu stránku co jsem dával a vyhledej si Peak Time ! cena je skoro dvojnásobná než mimo Peak Time.

0 Citovat

rychle postrehy z 8 hodinovej navstevy Londyna smiley
1. ak mate biometricky e- pas, zoberte si ho, rano na Stanstede namiesto 30 minut bude pasovka trvat par minut
2. Terravision nebrat!!!! https://www.facebook.com/terravision.eu/?fref=ts - staci pozriet par komentov, moj zazitok rovnaky ... jedine teda National Express, alebo Stansted Express..ked sa kupi dopredu, tak cena je OK...vsak tie 3-4 libry co sa usetria vas zial v Londyne nespasia..
3. je to teda si najdrahsie mesto, New York je oproti tomu Kyjev, jedna jazda metrom 4,90 GBP , zial potrebovali sme len jednu neocakavanu, takze Oyster a ani payless kartu sme nemohli pouzit
4. SKY GARDEN! Takato vyhliadka a este aj zadarmo, to sa len tak nevidi smiley http://skygarden.london/
5. Da sa aj jednodnovy vylet, v pohode sme presli od Liverpool Street az k Harrods s mamou, co ju boli koleno za cca 5 hodin smiley
6. HEMA - Ak ste uz na Stanstede za kontrolou v duty free, vyhladajte tento obchodik - velkom lacne suveniry na poslednu chvilu ako cokolady, dzemy, cipsy
a pod smiley
7. Vodu nekupovat na Stanstede, da sa aj pri gejtoch nacapovat z fontanok (nasiel som pri WC, nie z WC smiley)

0 Citovat

Vdaka za vsetky rady, urcite ich coskoro zuzitkujem smiley
Chcem sa este opytat, ake mate skusenosti s platobnymi kartami, ktore nahradzaju Oyster karty?
Povacsine ich brali, ci s tym bol problem? Resp. mate nejake konkretne skusenosti s jednotlivymi kartami a bankami? ( Mam k dispozici Visa Electrom od Csob,Slov.sporitelne & Maestro od Fio banky & Mastercard od Vub). Staci sa uz len niekde zaregistrovat na ich stranke a verit, ze to pojde?
Nie su tam ani ziadne problemy, ak to prilozim viac ako 3krat denne, kedze pri beznom plateni v obchode je mozne prilozit kartu bez PINu najviac 3krat.
Vdaka

0 Citovat

to Tonic, 4.90 jsi platil v Peak Time, normálně by jsi za to dal 2.30 pro pásma 1 - 6 smiley

Jinak v buse jsem platil jednou kartou cestu a šlo to v pohodě zaplatit. Visa. To jsem nevěděl, jestli mam aktivovanou Oyster kartu... Objednával z domů, tak jsem počkal až na vestibul metra a zkontroloval stav smiley

0 Citovat

mohol som pockat na off-peak, ale potom by som asi platil 2 nove letenky smiley

0 Citovat

Jo, tak to by naštvalo, ale nám se to stalo se setrou, že jsme jeli na Luton busem a před Lutonem byla nehoda + ještě opravovali silnici ( hlavní je, že když jsme přiletěli tak nic nebylo a na webu taky ) a vše do jednoho pruhů, takže uletělo nám letadlo v Pátek ráno do Brna... takže přebook na Prahu a v kapse 20 liber a 13h před náma na letišti... To byl zážitek smiley

0 Citovat

Díky za tipy na Liverpool Street a Paddington. Hotel nepřipadá v úvahu, protože to bychom nestihli už vůbec nic. To bychom se tam ubytovali tak na 2-3 hodiny. Se spánkem to nebude tak žhavé, stačí den předem a chvilku v letadle.

0 Citovat

Pokud chcete i Tower Bridge, myslím, že vám zima nebude. Bo budete muset nahodit fakt ostré tempo smiley

0 Citovat

smiley popřemýšlím o metru

0 Citovat

At nedojde k mýlce - máte to jako lowcost jednodenní trip, nebo prostě potřebujete pobýt půl den v centru (před jiným letem někam) a chcete ho nějak vyplnit?

0 Citovat

Jednodenni trip, pak zpet do CR

0 Citovat

Dojít od Parlamentu k Tower Bridge je hodně, ale hodně pořádný kus cesty smiley Při mé 5i denní návštěvě Londýna jsem toto udělal a pak okolo oběda nebyl už použitelný. Jinak metro otevírá okolo 4:30 některé linky, jinak od 5h ( možná 5:20 ať nežeru) to je otevřené, takže bych spíš někam do 5h zalezl a pak to projel metrem v klidu.

Škoda, že to máte jako lowcost, za tmy se mi oplatilo jet na Poledník a vidět tak celý Londýn pod tmou smiley A taky ať vyjde počasí smiley

0 Citovat

ked som bol prvy krat v Londyne ako 20 rocny (to bolo este v 2006), tak som mal tiez taky jednodenny pesi vylet. Isiel som z Liverpool street k Tower bridge, odtial k parlamentu, Buckingham palace, popri Hyde parku na Oxford street, odtial po New Bond street na Picadilly Circus, cez Trafalgar square spat na Liverpool street smiley

a dal som to uplne vpohode smiley

https://goo.gl/maps/SvASYikMWiF2

0 Citovat

Diky vam vsem za odpovedi. To cizy: moc pekna trasa, na Oxford Street se s drahou polovickou asi zdrzime smiley
To Roiman4: pocasi snad bude lepsi jak tady u nas, diky smiley Nekam si do tech peti zalezem a projedeme se metrem az to pujde

0 Citovat

A hlavně se nikam nehoňte. Než lítat po městě s vyplazeným jazykem a všude být chvilku, to raději uberte na místech, která chcete vidět, ale za to v pohodě, kupte nějaké jídlo, dejte kafčo,...

0 Citovat

Určitě. Do Londýna to jistě není naše poslední cesta, takže teď ukázat něco, odpočinout v kavárně a nelítat po městě ve snaze vidět vše. Na takovou chvilku je Londýn až přespříliš veliký.

0 Citovat

ja minuly tyzden tiez jednodenny vylet s mamou, takze ziadne nahananie ... o 10 sme prisli na Liverpool st., odtial na Sky Garden, dalej k Sv. Pavlovi, cez Temple sme sa nejak presli k Jubilee Bridge, okolo London Eye cez most k Westminster, dalej k Buckinghamu cez St. James park a Harrods. A o stvrtej sme uz sli pomaly na letisko.

0 Citovat

Ahoj, tak přidám své poznatky z Londýna, pro ty kdo se tam chystají. My začali na TOWER BRIDGE, pak podél řeky koukli na KŘIŽNÍK HMS BELFAST. Prošli dál k THE SHARD a pokračovali na snídani na 11 Southwark Street (THE BREAKFAST CLUB – full english breakfast za 10 £.a obyčejná voda v ceně). Následoval BOROUGHT MARKET a projití k LONDON BRIDGE.

Pak podél řeky SHAKESPEARE´S GLOBE a TATE MODERN -->podél řeky je dále London TV Centre, National Theatre, Southbank Centre, MILLENNIUM BRIDGE, Waterloo Bridge... Na konci jsme koukli na LONDON EYE a pokračovali přes most k BIG BENu. Dále HOUSE OF PARLIAMENT a PALACE OF WESTMISTER, WESTMINISTERSKÉ OPATSTVÍ. Následně přes St James's Park k BUCKINGHAM PALACE--> přes Green Park pak na Piccadilly street a došli až na náměstí PICCADILLY CIRCUS a následně směr TRAFALGAR SQUARE. (Celou cestu jsme šli pěšky a bylo to úplně v pohodě a to nejsme žádní extra turisti smiley vše vycházkovou chůzí, odpočíváním a kocháním smiley )

Pak z Trafalgar Square metrem do zastávky Bank a odtud pěšky k THE GHERKIN (okurka)-->pěšky opět k SKY GARDEN (v pátek večer fronta tak cca na 2 hodiny, doporučuji někdy ráno, to už bylo úplně bez fronty, pátek k večeru nebyl asi ideální čas smiley )-->pak PAMÁTNÍK VELKÉHO POŽÁRU V LONDÝNĚ-->opět pěšky ke KATEDRÁLE SV.PAVLA a odtam pěšky zpět k Tower Bridge a nasávání večerní atmosféry.

Druhý den metrem k Science Museum a Natural history museum, pak pěšky přes HYDE PARK a došli opět na Piccadilly a prošli jsme k M&M's World, prošli celou oblast SOHO a došli na OXFORD STREET a dali burger v Honest Burgers (4 Market Place), následně opět přes SOHO a vše možné uličky ke COVENT GARDEN MARKET. Potom uličkama k řece a podél řeky k TOWER OF LONDON a přešli jsme přes TOWET BRIDGE a nasávali opět večerní atmosféru.

Byli jsme v Londýně od čtvrtka do neděle (takže 2 dny čistého času). Všechny památky v centru se dají projít v pohodě pěšky, my jsme teda památky obdivovali jen z venku a úplně nám to stačilo, nikde jsme na žádné vnitřní prohlídce nebyli (kromě Sky Garden+muzea). Muzea byli v sobotu plná lidí, v každým jsme byli tak hodinu a koukli na to nejzajímavější, jinak by tam člověk mohl být klidně celý den). Na snídani doporučuji The Breakfast klub, snídaně super porce (8-10£) a oběd třeba Honest Burgers, kde stál burger a hranolky 9-10£

Jinak ze Stanstedu easy busem na Liverpool street station úplně v pohodě, žádné zpoždění neměl. Ubytování jsme měli v centru přes Airbnb.

0 Citovat

Celkem jsi mě potěšil konstatováním, že se toho dá pěšky tolik zvládnout. Já taky v Londýně volil pěškobus a spoustu lokalit se dá projít opravdu normálním tempem. Hodně lidí se na mě dívalo úkosem, že jsem musel snad celou dobu sprintovat a u toho ukusovat bagetu za pohybu.
Samozřejmě pokud někdo plánuje zevrubnou prohlídku Opatství, plus návštěva jednoho, dvou muzeí, vyjde mu to klidně na samostatný pobyt, ale na běžnou seznamovačku s většinou profkláklých lokalit stačí nešněčí tempo a pěkné počasí.

0 Citovat

Ahoj, využiju tohoto staršího tématu. Za 2 týdny se chystám na víkend do Londýna. Chci ho pojmout mid-cost (už trochu šetřím na podzim na asijský výlet). Neochotně jsem zaplatil přes 30 liber za zpáteční vlak z Gatwicku (přijedu vnoci a odlétám ve špičce a to bus fakt ne) a teď se poohlížím po památkách a MHD.

1) Bezkontaktní karta jako náhrada Oyster - má s tím někdo autentické zkušenosti? Mám tu VISA od ČS, Maestro od Equa a MasterCard od AirBank. Fajn by bylo nemuset si ústřici vyřizovat v 11 večer.
1a) Musí se bezkontaktní karta nějak registrovat do systému? (https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... ntcmp=8257)
1b) Jaký je denní limit pro zónu 1 - 6,5 GBP nebo 12,10? Z ceníku nerozumím rozdílu mezi Pay as oyu go a travelcards (http://content.tfl.gov.uk/adult-fares.pdf).

2) Památky - Má někdo nějaký tip, jak ušetřit na vstupném? Přes 20 liber za vstup do Parlamentu, přes 20 liber za London Eye, 20 liber za Buckingham, to jsou opravdu dost velké pálky.
2a) Pro parlament jsem našel, že je možné jít se podívat na jednání na galerie, pokud je jednání. Je nějaký web, kde se dá zjistit aktuální (nikoliv obvyklý) program jednání? V sobotu a v neděli budou asi jen výjimečně?
2b) Katedrála St. Pauls - našel jsem, že je tam možný vstup zdarma během bohoslužeb. Má někdo osobní zkušenosti s tím, jak to probíhá? V neděli je pro turisty uzavřená a určená jen pro bohoslužby - jak to probíhá mezi časy bohoslužeb - je možné vejít do katedrály v neděli mimo časy bohoslužeb nebo je v tu dobu uzavřena?

0 Citovat

My jsme ústřicí měli z dřívějška, ale nakonec jsem ji vrátil a používal ČSOB kartu. Fungovala bez problému.

0 Citovat

Ahoj cestovatelé, pro inspiraci přidávám článek o místech, které v Londýně můžete navštívit zadarmo, tak mrkněte. smiley http://fijalka.cz/londyn-zadarmo/

0 Citovat

Ahoj,
nechci zakládat nové vlákno, tak to píšu sem.
Nemáte náhodou doma někdo zbytečně dvě oystercard?
Díky za info!!!

0