Zdravím. S kamarádem v sobotu letíme z KTW do IEV a ještě v sobotu o pul devátý se vracíme nočním vlakem přes uzghorod domů. Vychází nám z toho asi 7 hodin v kyjevě. Co tam máme vidět a kde se máma pohybovat, aby jsme si i stihli nakoupit pár tekutých suvenýrů z cesty domů?  .

Ukrajina - Kyjev

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

praha odesa cez kyjev je za cca 80 euro na tvoj datum, mozno to pomoze

0 Citovat

Pro info, Motor Sich zrušil veškeré lety z Užhorodu a vypadá to, že nadobro, takže nejbližší letiště odkud se s nimi dá letět je Lvov.
Jinak komunikace s nimi vcelku dobrá, ale až poté, co se jim člověk sám ozval, nikdy se neozvali sam a to už jsem s nimi změnu řešil 2x. Za sebe už bych u nich dopředu letenku nekupoval, maximálně na místě, kdybych se rozhodl ze dne na den.

0 Citovat

Tak třeba do Kyjeva se dá letět Wizzairem z Katowic - touto linkou jsem se nalétal poměrně dost. Poměrně slušně se dá i autobusem (samozřejmě dlouho smiley ) Nicméně příjemně překvapen jsem byl vlakovou linkou Praha - Kyjev (přes Slovensko). Byl jsem opravdu hodně odpočatý po cestě.

Píšu o mých zkušenostech z Ukrajiny takový seriálek na mém blogu http://matson2.webnode.cz/ukrajina/

0 Citovat

Nove od listopadu wizzair z Wroclawi do Kyjeva smiley

0 Citovat

Ahoj,

Nechci zakladat nove tema. Jedu klasiku utery do (brzo rano) a v sobotu brzo rano zpet. Takze dohromady cca 4 dny (zda se mi to hodne na to co zatim mam v planu).

Zatim mam neco takoveho:

- Namestni nezavislosti
- Matka vlast
- Babi jar
- Zoo
- Katedrala sv. Michala
- Kyjevskopecerska lavra
- Chram sv. Sofie
- Vila byvaleho prezidenta Janukovyce
(https://www.likealocalguide.com/kyiv/to ... ivate-tour)
- Letecke muzeum u letiste
+ Dnepr, mosty, centrum etc.

Nad Cernobylem jeste rozmyslim, mozna necham na priste.

Taky uvazuji nad necim mimo Kyjev a to konkretne Zitomirem a BiIou Cerkvou - neco jineho, nejaky tip (klidne i v tom Kyjeve)?

0 Citovat

Černobyl bych dal v každým případě, zážitek obrovskej. Jinak Kiev je fakt krásný město, takže jen tak vyrazit na procházku, kafe, pivo, vodku, dobrý jídlo se dá vždy a myslím, že se tam určitě nudit nebudete.
Třeba na Andriyivsky Uzviz je fajn minipivovar

0 Citovat

Hidropark je super, vilu treba zarezervovat dopredu, archa priatelstva a zipline cez dneper, muzeum cernobylu. Na taxi Hopin a Uber, Uklon mi velmi nesadol. Na data kyivstar simkarta.

0 Citovat

simku rozhodně MTS. Žil jsem na Ukrajině a výhradně jsem používal pouze jí. Kyivstar je dneska naprd.

Kromě toho je zajímavé, že Kyjev osvobozovali v roce 1943 Čechoslováci, tkaže se nachází ve městě několik pomníků našim vojákům - v případě zájmu pošlu odkaz
Jména Richarda Tesaříka, Antonína Sochora a Josefa Buršíka jsou pak uvedeny i v památníku Ma't rodina.

0 Citovat

Kyivstar Simku som pouzil napr. cez vikend na roaming v Macedonsku. Cca 2 euro za 100MB, niekde aj len za euro (rusko, alebo EU). Dobit sa da lahko cez net s kartou. Preto mi to pride ako fajn deal.

0 Citovat

Jeste dotaz:

Byl nekdo?

Vila byvaleho prezidenta Janukovyce
(https://www.likealocalguide.com/kyiv/to ... ivate-tour)

Nekde jsem se docetl, i tady ve foru to je, ze se je treba objednat. Dival jsem se na ofiko stranky a moc duvery nevzbuzuji. V Kyjeve jsou tyto jednodenni vylety nabizeny - ale stoji na muj vkus moc ... 100 euro.

0 Citovat

Nepotrebuješ sa objednávať, pokiaľ nechceš byť ostrihaný napr. o 100 eur. Tie môžeš použiť na krásne ukrajinské dievčatá. Ja som to urobil jednoducho - metro na konečnú smerom výpad z KY k vile zvanej - Muzeum korupcie a potom som si zobral taxík, Cena do 5eur tam. Spat zavolal som si ho neskôr, boli tam aj pristavené ale Ukon je prijemna služba, ale ty asi nebudeš chcieť čerpať mobilné dáta, je to mimo EU, takže price ako keby som bol vo Swiss, ak kupis UA kartu, není problem je to lacne. Využil som to aj na cestu taxíkom na letisko. Proste dopredu viem aká je cena za taxi a šofer, ktorý to berie, tak sa ozve. Platba podľa ceny dohodnutej v aplikácii priamo šoférovi v hrivnách. A dve slová potom - спасибо, до свидания. Celá nutná rušťina. Wifi není pri Vile ale zase vstupné je tuším 50 UAH, alebo 100. Sú to drobné v podstate. No a perlička - keď sa chceš dostatť do vily, tak sa platí zvlášť, takže pozrieš okolie, ktoré stojí za to - ten výhľad na Dneper je úžasný a dáš si kávu u Janukoviča ( nejakých 50 metrov od vily). Areal je obrovský - má tam aj Putinov dom (jasne je menší ako Janukovičov, predsa Putin došiel na Ukrajinu). Takže práve si zarobil / ušetril / 100 eur, ked budeš v Kyjeve nechaj nejaké 500 hrivny vojakom, ktorý prišli o nohu alebo ruku, urobiš správnu vec. A na jedlo jedine do Puzata Chata, je to vedľa Maidanu, myslím, že za McDonaldom. Isto chod do Puzatej, ochutnáš pravý kyjevský boršč a ostatné dobroty, cena nejaký 60 hrivien plný tanier, polievka a zakusok, proste almost for free. Hádanka - prečo bola Billa počas Maidanu na akt. Námesti nezávislosti otvorená ?

0 Citovat

no staci ist na Majdan, tam su mikrobusy, ktore nahanaju navstevnikov. O dvezu ta tam a cca o 2 hodky naspat. Cena myslim aj tych 10 euro bola.
Vstup je tych 50 UAH. Vstupne do vily Chonka (tej najznamejsej) je 200 UAH, ale problem je, ze sa treba objednat telefonicky dopredu...takze to sme ani nedali.

0 Citovat

Jinak Puzata má v Kyjevě poboček několik a rozhodně to není jediné místo kam se jít najíst, je tam spousty perfektních restaurací a hospod. Nicméně určitě za návštěvu stojí smiley

0 Citovat

Puzata je super pre novacikov, ktori sa este nevedia orientovat v ukrajinskej gastronomii a nevedia azbuku. Ukazes prstom, zaplatis aj kartou a tlacis.

0 Citovat

presne, treba sa najprv otukat a potom uz len hladat kaficka, kde kotletky a vajicka su vystavene na pultiku smiley

0 Citovat

tak ja by som siel na to takto: najprv Puzatu hatu, ktora ma kulturu zavodnej tackarne v krajsom prevedeni a s lepsim jedlom a potom si pozriet cez appku vo Foursquare nejake restiky s dobrym ratingom.

0 Citovat

Zase to netreba hnat do extremov prikladmi typu kura z tesca a pivo na mileticke. Len tvrdit, ze najlepsie sa clovek naje v retazci mi pride priahnute za vlasy.

0 Citovat

Ceny predplacenych karet:

http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Ukraine

Vypada to, ze maj fajn ceny.

0 Citovat

Mozna blby dotaz, ale jak se na vas divaji v Kyjeve, pokud budete mluvit jako turista rusky? Neni tam nejaka nenavist?

0 Citovat

v kyjeve sa normalne hovori rusky. Aspon mne sa zdalo ze na ulici ukrajincina pomenej. Skor len napisy a telka.

0 Citovat

Přesně tak, vůbec žádný problém, ruština se běžně používá a nikdo nebude řešit, jak mluvíš smiley

0 Citovat

I v takovém proukrajinském Lvově se všude mluví rusky smiley

0 Citovat

tak Lvov az taky rusky nebol, ale teda Zakarpatie a Ivano Frankovsk je asi jedina cista Ukrajina smiley

0 Citovat

super, diky za info. Jeste me napadlo - myslite, ze je dobry napad navstivit kyjev + cernobyl v prosinci nebo byste to radeji nechali na teplejsi mesice, at uz z jakehokoliv duvodu?

0 Citovat

Na zapade nemluvit moc rusky, jsou na to haklivy.
Kdyz jsem treba jel s přitelkyni v MHDčku a mluvili jsme spolu rusky, tak se lidi divali divně a otaceli. Radsi jsme proto přepli do ukrajinstiny.
Zapad je banderovskej, rusko celkove moc nezminujte

0