Zdravím. S kamarádem v sobotu letíme z KTW do IEV a ještě v sobotu o pul devátý se vracíme nočním vlakem přes uzghorod domů. Vychází nám z toho asi 7 hodin v kyjevě. Co tam máme vidět a kde se máma pohybovat, aby jsme si i stihli nakoupit pár tekutých suvenýrů z cesty domů?  .

Ukrajina - Kyjev

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Já bych řekl, že to je maličko přehnané. Rozhodně jsem nikde na Ukrajině (ani na západě) nezaznamenal nějakou fanatickou nesnášenlivost vůči Rusku/ruštině a určitě není problém mluvit rusky. Rusy nemají rádi na Ukrajině podobně jako vlastně všude jinde. Vždyť ani Ukrajinci nemluví často ukrajinsky ale rusky.

0 Citovat

Divil by ses...
Ano, na východě Ukrajiny se mluví jen a pouze rusky a čím víc jdeš na západ tim víc slyšíš Ukrajinštinu.
Ve městech jako Lvov nebo Ivano-Frankovsk neni opravdu dobry mluvit normalne rusky. Jo, vsichni ti rozumi, ale stejne se pak na tebe nekdy divne divaj. Nerikam ze vzdycky ale stava se to.

Zil jsem tam, znam to smiley A jak ja, tak moje pritelkyne jsme z vychodni ukrajiny, takze pak, kdyz ona studovala na zapade, musela oprasit ukrajinstinu.

0 Citovat

Vypisu postrehy trochu strukturovane - mozna to nekomu k necemu bude, minimalne nejaky update (rijen 2016) k vecem co tady uz byly zminene.

Ubytovani:
Rozhodl jsem se pro AirBnB, chtel jsem a) usetril b) zkusit vychod touto formou tj. jestli to funguje standardne jako na zapade. Zvolil jsem zrekonstruovany apartman (defacto byt 3+kk) za cenu cca 1200,- na den. Volil jsem overeneho a chvaleneho poskytovatele. Chvalneho mysleno, ze jsem si v recenzich dohledal zapadni turisty co davali kladne hodnoceni. Ocekavejte vychodni specifika - skaredy vchod a jeste skaredejsi chodbu. Poskytovatel - byla zena, ale na misto setkani poslala trosku mafiansky vypadajiciho udajneho "pritele":D - jsem si rikal, ze ta zenska hraje roli bileho kone. Az na par veci - neocekavam skoro cistotu jako v hotelu - bylo vse OK.

Penize:
Prodej za eura, pomer 1 euro za 28,40 hriven na letisti, ve meste slo najit lepsi kurz (smenaren je tam milion). V CR hrivny nekupujte, nasel jsem smenarnu, ale prodavala 1 hrivnu za cca 1,9 korun - coz je zlodejina. Na letisti (Zuljany) smenarna je (myslim, ze jsou tam dve). Wifi nebyla, ale je tam prodejna nejakeho tel operatora.

Cesta z letiste (Zuljany):
Jak bylo tady receno - po vychodu z letistini haly pujdete rovne po cca 200 metrech je ojedinely pristresek nalevo - zastavka autobusu a trojelbusu, nemuzete minout. K metru jezdi trojelbus cislo 9 a 22. Na cislo 9 jsem cekal cca 45 minut a nejel (na 9tku cekalo plno lidi), takze jsem jel 22kou az na stanici metro - Shuliavska. Cena 3 hrivny, oficialne prodava zenska v trojelbusu - proste tam stoji, ma vestu a chuml ruzovych listku v ruce, nezapomente si listek cvaknout (jinak pokuta cca 60 hriven - kdyz vas chyti). Jestli neni prodavac pritomny (vetsinou brzo rano), nebojte se - normalne zaklepejte na okenkou ridice, ridic vam listek proda.

Metro:
Metro je v pohode, prehledne, stanice prepsane, takze rozumite, barevne linky a prestupni stanice velmi podobne jako v Praze tj. vychodni vzor - vcetne nevyhod, tzn. prestupni stanice jsou trochu vice overcrowded (byl jsem prekvapen, ze i v sobotu brzo rano tj. mezi 6-7 hodinou) Cena 4 hrivny (da se koupit maly zeleny zeton u okenka) anebo vyuzit automat, ktery je na 20ti hrivny (dostanete 5 zetonu). Vzdalenosti stanic jsou trosku delsi v porovnani v prazskym metrem. Vozovy park starsi - stanice (architektonicky) zajimavejsi, eskolatory nekonecne delsi a treba stanice Arsenalna nejhlubsi na svete (105,5 metru pod povrchem) - urcite na ni mrknete.

Bezpecnost:
Ozehave tema. Jezdil jsem po celem Kyjeve, vylozene periferie jsem nenavstivil - takze berte v podtaz, ze to muze byt mimo vas kontext a je to pouha ma zkusenost. Nenarazil jsem na zadny problem. Lide jsou v pohode, kdyz potrebujete pomoci - pomuzou, mladi komunikuji anglicky, ukrajinsky, kdyz mluvi pomalu rozumite (takova zmet polstiny a rustiny smiley). Co se tyce kradezi atp. nezaregistroval jsem - batohy vetsina nosila na zadech, ja si daval pro jistotu do ruky, ale i tak nenarazil jsem na zadna "divna" individua. Registroval jsem vetsi vyskyt policie a vojaku. Vojaku mysleno jako "na ceste nekem" - ne, ze neco hlidali.

Berte kurz 1 koruna = 1 hrivna.

Jidlo:
Jidlo jsem resil restauracemi - Khachapuri & Vino (caj + ryze kure nevzpominam si na jaky zpusob cca 150 hriven) a kdyz jsem objevil Puzata Hata - tak jsem jedl pak jenom tam. Za cenu cca 70-80 hriven jsem dostal polivku, pecivo, maso + ryzi, dezert.

Nejlevnejsi caj v restauraci jsem mel za 4 hrivny (lavra), v Khachaputi & Vino to bylo okolo 40 hriven.

Snidani jsem si obstaraval v mistnim 24 hodinovou marketu. Ceny podzim 2016:
maslo - 12 hriven, mistni pivo 8-20 hriven, zahranicni pivo 30-60 hriven, pecivo - vanocka - 18 hriven, satecek 5 hriven, bageta 6 hriven, chleb okolo 20 hriven, jogurt - 6 hriven, velky jogurt (jako u nas ve skle) 20 hriven, syr na tacku 100g 20 hriven, coca cola plechovka 8 hriven, 2 litry 15 hriven, caj v sacku 20 hriven, zahranicni caj lipton okolo 30 hriven, mineralni voda 1,5 l cca 10 hriven, tabulka cokolady mistni 20 hriven.

Turisticke mista:
Je po sezone, takze minimum turistu - nekdy jsem si pripadal jako jediny turista v danem miste.....

1) Cernobylske muzeum:
Trochu oldfashion muzeum, vstupne 10 hriven, audio 50 hriven - vrele doporucuji, dostanete sluchatka a poustite si komentar, skladate zalohu na sluchatka 100 hriven. Audio je na cca 100 minut - mne to prislo trochu predimenzovane, je to tak na 1 hodinu. V muzeu ocekavejte - popis toho co se stalo, porovnani jak informoval zapad a vychod o teto havarii, jednotlive pribehy, postup praci...., docela dost fotek, ruznych prukazek, dokumentu, tehdehsich novin.

Vyhradte si: 1-1,5 hodina (bez dopravy)

2) Kyjevskopecarska lavra:
Vstupne 40 hriven, na vez dalsich 40, foceni dalsich 200. Do jeskyni jsem nesel, cele jsem to obesel a sel na vez - paradni vyhled na Dnepr a cast Kyjeva. Ostatni vystavy jako ukrajinske umeni - pro mne nezajem. Vystava miniatur stala 10? hriven - sice malo miniatur - ale stalo to za to.

Vyhradte si: 3+ hodin (klidne pul dne, ale i cely den) (bez dopravy)

3) Matka vlast:
Je tam nekolik vystav:
Venkovni expozice techniky 1) - bojove vozidla pechoty, vrtulnik, silka. Muzete se za 5 hriven vyfotit uvnitr kokpitu Mi-24
Venkovni expozice techniky 2) - stoji 10 hriven, foceni 30 hriven - tanky, dela, balisticka raketa, Mig-23 - za 5 hriven se lze vyfotit uvnitr 23ky, dokonce tam je lod, torpeda a miny.
Expozice sovetskych vojsk v zahranici - Afganistan etc. vstup 10 hriven, dve patra, plne pribehu a fotek nez nejake techniky a zbrani.
Expozice o 2 svetove valce - foceni 30 hriven, vstup 20?, obsahle, zajimave - zbrane, kulomety, dela, orlice etc.

Vyhradte si: 3+ hodin (idealne pul dne) (bez dopravy)

4) ZOO:
Vstupne 55 hriven, docela smutne zoo, mezi panelaky (docela bizar), je po sezone, takze nulove sluzby, spinave zachody. Maji gorilu, tygry usirijske, medvedy, lvy, bizony, vlka, opice, zelvy...

Vyhradte si: 2 hodiny (bez dopravy)

5) Chram sv. Zofie (Sofie):
Sel jsem na vez, cena okolo 30 hriven - nepamatuji si presne, vyhled na mesto a katedralu sv. Michala, stoji to za to.

Vyhradte si: 1+ hodiny (bez dopravy)

6) Katedrala sv. Michala:
Jenom jsem to prosel a sel na "lanovku" - cena 3 hrivny k postove plosce. Pekny vyhled na Dnepr, mosty a kostel svateho Ondreje.

Vyhradte si: 1+ hodiny (bez dopravy)

7) Namesti Nezavislosti:
Co dodat?

8) Babi Jar:
Hodne vkusne udelany park jako pamatnik, zidovsky pamatnik hlidali vojaci.

Vyhradte si: 2 hodiny (bez dopravy)

9) Zlata Brana:
Podle mne o nicem, staci si precist historii, replika z 80 let pekna - ale jde videt, ze to neni nic historickeho.
Situovana hned u vychodu z metra.

Vyhradte si: mrknete, obejdete, nahlidnete 30 minut (bez dopravy)

10) Chram svateho Vladimira:
Mensi, uvnitr docela monumentalni, na ranni cas hodne lidi.

Vyhradte si: mrknete, obejdete, nahlidnete 30 minut (bez dopravy)

11) Nahodou jsem narazil na komplex olympijsky - proste stadion smiley

12) Ulice Krescatik - ok, stoji za to projit, mrknout na obchody, hodne lidi.

13) Namesti Lva Tolsteho - pekne dva "mrakodrapy" a chaos na ukrajinske krizovatce smiley

14) Areal Viktora Janukovyce (Mezhyhiria)
Pojedete po modre az na konecnou (Hrdinove Dnepru) a tam stoji taxiky - i ted po sezone, tam stali - 3 taxi, dohodnete se na cene, jel jsem za 200 hriven (tam). Do arealu stoji vstupenka 55 hriven. Za par hriven se da koupit i mapka arealu smiley jako disneyland - nadherne zahrady, Janukovycuv dum, Putinuv dum, spa komplex, tenisovy kurt, golf, kone, kravy, pstrosi, vycvikove stredisko psu, heliport, garaze - tam se plati vstupne 30 hriven, lod - tam se take plati vstupne - kdyz chcete prohlidku. Pro vstup do domu Janukovyce se musite objednat, pomoci mistnich navstvniku jsme volali na cislo, ktere je na okne - po 3tim pokusu nam rekli, ze je po sezone a prohlidky nedelaji. V arealu ted po sezone nefunguje ani jedno obcerstveni - vse je zavrene.
Kdyz vyjdete z arealu - tak opet je tam nekolik taxiku - i ted po sezone - zpatky jsem jel za 100 hriven k metru (Hrdinove Dnepru).

Vyhradte si: 4+ hodiny (bez dopravy), kdyz prohlidka neceho tak si adekvatne pridejte (Janukovycuv dum je + 1 az 1,5 hodiny)

Nestihl jsem:
- Navstevu Cernobylu (ale to jsem tusil, tohle je 1+ den)
- Letecke muzeum u letiste (maji v pondeli, utery cely den zavreno)
- Jednodenni vylet do Zitomiru
- Vyjizdku na lodi

0 Citovat

Super! Trip report jak z učebnice.

0 Citovat

Letecke muzeum je otvorene kazdy den, len pondelok a utorok treba ist cez budovu, nie hlavnu branu (cca 200m spat smerom na letisko)

0 Citovat

L_K napsal moc hezký kyjevský trip report, dovolím si doplnit pár postřehů

1) Pokud jste se ve škole neučili rusky a neumíte azbuku, zkuste se jí naučit, významně vám to zvýší zážitek z Kyjeva potažmo z celé Ukrajiny, způsobů výuky je několik, existují bezplatné mobilní appky, mě fungovalo učit se s plastovými písmeny azbuky z Aliexpressu (skládal jsem si slova, ...) - https://goo.gl/FZb18s
Pokud chcete potenciální zážitek ještě znásobit, stáhněte si někde z netu audio kurz Pimsleur Russian I, je to 30 lekcí po půl hodině (v angličtině), rodilý Čech je schopný to absolvovat za měsíc a získáte základní komunikativní znalost ruštiny, která při cestování hodně pomůže. Funguje to skvěle!

2) Metro určitě doporučuji používat, u okénka je možné koupit si čipovou kartu a la opencard nebo oystercard a nechat si na ní nabít třeba deset jízd, to vše stojí 51 hřiven a jen pípáte a jezdíte bez front a hledání drobných, za kartu je myslím nějaký vratný depozit, ale vůbec jsem to neřešil smiley

3) V Kyjevě fuguje asi 2-3 měsíce Uber, je to nyní nejlevnější forma taxi, vše funguje v pohodě (vyzkoušel jsem několik jízd), lze doporučit.

4) Máte-li dostatek času, jste dobrodružné povahy a nemáte-li moc peněz, tak do Kyjeva se lze dostat z ČR (z Prahy) od 650 Kč. Leo Expressem z Prahy do Užhoroda od 19 EUR (vlakem do Košice, návazným LE busem pak z Košic do Užhorodu) a z Užhorodu lůžkovým vlakem do Kyjeva od cca 120 Kč (v 3. třídě, tzv. plackart). Jedinou nevýhodou je fakt, že LE přijíždí do Užhorodu kolem 3. hodiny ráno. Lze se ale ubytovat v některém z hotelů, doporučit lze třeba Atlant hotel (https://goo.gl/ju5EBe), který je v centru města a je solidní, má v ceně teplou snídani a check-out ve 12:00. Jízdenky na ukrajinské vlaky lze koupit online na webu železnice: http://booking.uz.gov.ua/en/, platit lze bez problémů českou kartou, jízdenku si vytisknete a jdete rovnou k vlaku. Na jízdence musí sedět jméno, které máte v pase (je potřeba se prokázat pasem při nástupu do vlaku). Doporučuju se rozšoupnout a koupit si za zhruba 700 Kč první třídu (kupé o dvou lůžkách, podle mého názoru naprostý luxus).

5) Určitě se vyplatí koupit si místní simkartu s 3G internetem, na Ukrajině jsou tři operátoři, v Kyjevě je to jedno, kterého si vyberete. Simkarty prodávají všude a volně, není potřeba žádná registrace, prokazování se pasem, prostě volný trh, V. Klaus by měl radost smiley Já ale doporučuju turistům operátora MTS/Vodafone a jejich S(mall) balíček, stojí to 50 hřiven a v ceně je 2GB dat na měsíc a bezplatné volání do všech sítí, velkou výhodou je, že jsou k dispozici všechny tři varianty simkaret vč. nano.

6) V Kyjevě je zajímavou atrakcí outdoor posilovna Kačalka na ostrově Hidropark. Vznikla už někdy v 70. letech, všechny stroje jsou domácí výroby, svařené v zásadě z železného šrotu. Možná jste už viděli fotky v nějakém časáku, kdysi byla reportáž např. v Reflexu. https://goo.gl/m6O4x9

7) L_K má dobrý postřeh s pronájmem soukromých bytů - v bývalém SSSR to má velkou tradici mimo Airbnb - viz. např. web http://www.doba.ua, problém je, že byty nejsou moc hezké, majitelé často inzerují byty, které nemají reálně dostupné a nabízejí místo toho byty horši nebo v jiné lokalitě, atd. Spíš bych se toho vyvaroval, pokud nemáte nějaký dobrý důvod - např. kredit na Airbnb, atd.

8) V Kyjevě mohu doporučit hotel Salute (https://goo.gl/8qS234), je to architektonicky trochu bizarní hotel, mě se ale líbí, učebnicová ukázka sovětské moderní architektury. Je tam fajn personál (to není na Ukrajině samozřejmost ani v lepších hotelech!), pokoje jsou v pohodě, wifi, dobrá snídaně, pár minut pěšky od metra Arsenálná, pokoj asi od litru na noc.

9) Doporučil bych v Kyjevě navštívit nějaký trh s masem a zeleninou, je to zážitek a slušnej kontrast k v ČR módním farmářským trhům. Zajímavý také architektonicky je např. Žitný trh nedaleko Andryivského spusku. https://goo.gl/4qGVdx

10) Pro postsovětské země existuje fajn služba s nabídkou různých prohlídek a exkurzí. Jmenuje se Sputnik8.com. Většina nabídek v Kyjevě jsou nesmysly, ale je tam jedna perla - Andrej a jeho výlet na kyjevské střechy (http://www.sputnik8.com/en/kyiv/activit ... ev-s-roofs). Andrej umí slušně anglicky, já jsem se s ním dohodl na prakticky celodenní prohlídku kyjevských sídlišť a výlez na střechu v centru Kyjeva se super výhledem. Andreje můžu vřele doporučit, je inteligentní, příjemný a ukáže vám to, co byste sami nikdy neobjevili. Kromě toho můžete díky němu získat vhled do života mladého člověka v Kyjevě.

11) I v Kyjevě existuje několik subjektů, které nabízejí bezplatné pěší prohlídky Kyjeva (bezplatné = za dobrovolné spropitné). Přehled a recenze na Tripadvisoru zde: https://goo.gl/T98Vtl

12) Janukovičovo sídlo je fakt pecka, kdo chce pochopit současnou Ukrajinu, tak ji během 4-5 hodin může slušně pochopit právě zde. Autobusy / maršurtami se tam lze dostat od stanice metra Heroiv Dnipra do 10 hřiven / jeden směr, návod je v angličtině na netu. Byl jsem i v jeho vile Honka, vstup stojí 200 uah, určitě se vyplatí to absolvovat, bude-li to možné. Výklad je pouze v ukrajinštině, ale vždy jsou tam cizinci s tlumočníky, takže můžete poslouchat tlumočníky, kteří mluví anglicky.

To je asi vše, co mě napadlo. Žiju na Ukrajině již druhým rokem, znám perfektně Užhorod, slušně Lvov a Oděsu, trochu Kyjev, máte-li otázky, klidně pište, zkusím zodpovědět smiley

0 Citovat

Super report od L_K a pěkné doplnujicí informace od Skrblíka

Ja jsem navštívil Kyjev na začatku července na 3 dny a podle reportu co jsem tady četl jsem navštívil skoro všechny nejduležitější pamatky a z této navštěvy mam jen pozitivní nazory...
Bydlel jsem v hotelu Rus který ma vybornou polohu hned u olympijského stadionu a kousek od metra palatz Sport,na Majdan asi 10min...pokoj obyčejný čistý,co musím vyzdvihnout byly opravdu chutné snídaně... První moje cesta v Kyjevě byla z letiště maršutkou dostat se někde na metro a ta jizda byla docela silny zážitek,chvili trvalo než jsem pochopil jak se plati... Kdo pojede navštívit Kyjev a doporučuji se projet metrem,hodně hluboke a rychle... hned první den jsem objevil vynikajici bar kde jsem potom zakončoval každy večer,několik druhu piv vynikajici jídlo,zrovna probihalo fotbalove Euro tak davali fotbalové přenosy je tam platno několik televiz,jinak tam probíhaji karaoke a žívé vystoupení kapel tady adresa: http://pivna1.com.ua/

Co se tyka pamatek jsem navštívil,Kyjevskopecarska lavra,muzeum Matka vlast,černobylské muzeum,chrám sv. Sofie,chrám sv. Michala, zlata brána, chrám sv. Vladimíra,Olympijský stadion, stadion Dynama Kyjev, ulice krescatik a samozřejme naměsti nezavislosti-Majdan... Co se tyka penez za vstupy to jsem fakt neřešil bylo spíš symbolické

Příští měsíc 12-15 listopadu jsem se rozhodl znovu navštívit toto město s kamaradem,letíme z Katowic cena letenky kolem 1500 kdyby někdo taky v tom období letěl tak v Kyjevě bysme mohli něco podniknout..

přemyšlím o navštěvě Černobylu ale asi už je pozdě na objednavku prohlídky a cena bude asi vysoká...

Co bych chtěl navštívit tak to letecke muzeum asi hned po příletu v sobotu ráno. Dale hlavně Janukovičovo sídlo - Tady mam dotaz jestli nevite jestli tam je otevřeno o víkendu nebo i přes tyden-ponděli když není sezona... Kdybyste měli tip jak nejlepe se tam dostat budu rad ,ale par typu jsem si tady přečet. A musím se projet zubačkou co jsem minule nestihnul smiley

Kdybyste měli nějaké další zajimavé tipy co podniknout můžete napsat

0 Citovat

Skus chernobyl welcome agenturu, ceny mi prisli stale rovnake, ci chces ist o tyzden, alebo o pol roka. mezhyria bude otvorena, ale janukovycove sidlo je len na privatne tours za dalsich 200 uah.

0 Citovat

Nic konkrétního nemám, ale před dvěma dny jsem se vrátil ze Lvova. Kdyby na mně doma nečekala ta moje bábovka, tak bych si asi nějakou Mášu "přivezl". Je z čeho vybírat. Když vezmu interval puberta až cca 35 let, tak 7 z 10 holek, potažmo žen, které potkáš na ulici, v hotelu, baru, by mohlo dělat modelku, další 2 jsou nádherný a ta jedna je normálně pěkná. Nehezkou mladou ženu tam těžko potkáš. Navíc se hezky oblíkají. Oni asi poznají i jen podle obličeje, že nejsi ze "Sovětského svazu". Chtěli si hodně povídat, ale o co jim konkrétně šlo, to nevím.Nemohl jsem mít zájem. Ale když jsem to tam viděl obecně, tak asi hodně z nich by rádo vypadlo za lepším životem.

P.S. Kdyby mně někdy ta moje nakopala do zadku, tak určitě vyrazím na Ukrajinu na lov smiley

0 Citovat

Ahoj, jenom taková otázka ohledně alkoholu, nevíte, jak to funguje na hranici Lvov - PL s Leo Express. Jak moc to Psonci kontrolujou? Dík N.

0 Citovat

Všude na hranicích s Ukrajinou to kontrolují velmi důkladně.Rozhodne bych se o nic nepokousel, za tu flašku vodky ta pokuta nestojí.

0 Citovat

Já byl v Oděse letos v říjnu, byla tam taky mimořádná zima, říkali, ze takto je tam v prosinci, tak si umím představit aktuální počasí smiley Naštěstí dobrá káva z těch jejich prodejních aut, vždy, zahřála a a ani moc nestála smiley

0 Citovat

v Odese som bol 3x, ale vzdy ked bolo 30+ smiley tak ale pre zmenu by to chcelo aj zimu, viem si predstavit ked zafuka od mora smiley

0 Citovat

Odesa byla v pohodě, akorát lanovky nejely a schody do přístavu opravujou, takže fotky nic moc...
Ale Privoz ok a 13ti hodinová jízda do Lvova v plackartě to byl fakt "zážitek"

0 Citovat

ahojky,
všimla jsem si v jiných vláknech, že spousta z vás má letos v plánu prodloužený víkend v Kyjevě. Jak to máte s letenkama (nebo jinou dopravou)? Sleduju lety z Prahy od podzimu a zatím nic moc smiley Akce nebyla ani nepamatuju a o cenách UIA ani nemluvě smiley
takže: Ještě čekáte nebo už máte koupeno?

0 Citovat

asi vela ludi lieta z Bratislavy, pripadne Katowice s Wizz. A takisto vacsina co leti s UIA tak ma castokrat dlhsie prestupy na KBP, co sa daju vyuzit na rychly prieskum mesta.

0 Citovat

Nepravem je zde opomijena Wroclaw pro Hradec, Prahu ci Liberec..

0 Citovat

Já už z té Wroclawi rostu, odjakživa je to královské město Vratislav, pro Poláky Wrocław, pro Němce Breslau a pro naše ignoranty neznalé dějin, kultury ani jazyka "Wroclaw" (někdy dokonce psané s jednoduchým V...). Jen tak mimochodem, město bylo pojmenováno po českém knížeti Vratislavovi I. smiley

0 Citovat

Omlouvam se, samozrejme Vratislav smiley smiley ale kdyz jezdite x krat do tydne kolem smerove tabule "Wroclaw", tak hold tam pak je nejaka deformace smiley. Kazdopadne to nic nemeni na tom, ze i Wroclaw je dobra moznost, jak se levne dostat do urcitych mist, vcetne Kyjeva.

0 Citovat

Je to sice OT, ale nedá mi to smiley. Není obecně správně uvádět názvy měst v jazyku dané země i v přídadě, že dané město bylo někdy součástí našeho území? Nevím, ale co si kdo představí například pod názvem Bělák nebo Celovec (Villach a Klagenfurt)?

0 Citovat

ahoj, nejdříve děkuju za všechny vaše tipy! Jedeme s přítelem s leoexpress do Lvova, potom vlakem do Oděsy a poté do Kyjeva. V každém městě budeme cca 5 dní. Z Kyjeva chceme letecky zpět do Prahy, jen čekám, jestli se objeví ještě nějaká akce, aby letenka stála pod 2500,-. Myslíte, že mám ještě čekat? Odleťet z Kyjeva musíme 27/28.7.

Také bych potřebovala poradit jaký server je vhodnější na koupení jízdenky na vlak. Znám jen tyto dvě : booking.uz.gov.ua/en/ a bilet.privatbank.ua/. Předem díky za rady :)

0 Citovat

Tak zrovna dneska mi přišel e-mail z fly4free, že Ukraian Airlines mají výprodej letenek včetně trasy Praha-Kyjev. Jestli to není levné teď, nejspíš to už levnější nebude. Snad nebude vadit odkaz - http://www.fly4free.com/flight-d...-from-e51/

0 Citovat

Vlak som kupoval vždy cez booking.uz.gov.ua,ale myslím že to je jedno. Ešte kľudne tickets.ua.

Ešte k tým letenkam do Prahy. Skúste otočiť itinerár. Z uzhorodu do Kyjeva (kratšia cesta vlakom) a do Prahy z Odessy. S UIA je to 27/7 za 77 usd = 1800 CZK.

0 Citovat

Ahoj, chtěl bych zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s Uklonem (alternativa Uberu) v Kyjevě a jakou SIMku koupit na letišti v IEV. Já vím, že tam jezdí trolejbus a občas projede marshrutka, ale jsme tři a s velkým kufrem se mi nechce tahat busem a metrem na Vokzal. Dík .

btw kdyby fungovaly SZ, zeptal bych se experta na Ukrajinu Tonica ;)

0 Citovat

nastastie pracujem v korporacii a musim sediet pri kompe :D

Uklon som vyuzil len raz a aj to tak trochu neuspesne. Neviem ako teraz, ale vtedy si musel zadat adresu (ziskalo z GPS), ale na letisku prd platne. Tak potom mi typek volal nejak sme sa museli dohodnut,ze kde ma ma vyzdvihnut pri Boryspole. Platil som cash.

Urcite radsej Uber, ten tam funguje na jednotku. SIMku kupis po prilete - je to vlastne jedno aku. Ja mam Kyivstar kvoli roamingu, kedze lahko sa da manazovat aj zo Slovenska cez web (dobijanie, balicky) a ich roaming je super - Kaukaz, Turecko, Balkan - 1-2 euro 100MB, super pre tych co niekde len prestupuju, alebo sa zdrzia par hodin a nechce sa im riesit miestnu SIM (v takom Turecku ju ani nevyriesis)

0