Zdravím. S kamarádem v sobotu letíme z KTW do IEV a ještě v sobotu o pul devátý se vracíme nočním vlakem přes uzghorod domů. Vychází nám z toho asi 7 hodin v kyjevě. Co tam máme vidět a kde se máma pohybovat, aby jsme si i stihli nakoupit pár tekutých suvenýrů z cesty domů?  .

Ukrajina - Kyjev

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Michaela napsal(a):

Zkus se zkontaktovat s Ondrou (https://www.facebook.com/ojurkovsky)

Organizuje výlety do Černobylu, má průvodce co mluví docela dobře česky a je zábavný a dal nám spoustu užitečnéhoinfo nejen o Černobylu. Přijel pro nás k ubytku a jela jsem jen já a naši VIP tour, a vyšlo to o min. částku víc něž ty hromadné zájezdy z Kyjeva. A byli jsme na místě první a chodili kam chtěli. Určitě doporučuju řešit s Ondrou, stojí to za to :)


Díky za info, Ondra bohužel nemohl v době, kdy jsme byli v Kyjevě a domluvil by nám to za nějakých 10k. To je celkem dost a nakonec jsme jeli přes https://go2chernobyl.com/en. Vyšlo nás to dva na 3400 Kč + 340(oběd pro dva v Černobylu) + 180(dozimetr) ukrajinských hřiven. Jelo nás asi 18 v dodávce z Kyjeva, průvodci mluvili EN + ukrajinsky a rusky. Byli jsme asi na nejzajímavějších místech(památníky, školka, kostel, přístroje, které odklizely havárií, Duga radar, nedostavěný reaktor č. 6, vstup u reaktoru č. 4, bazén, kolotoče,jezero, jedna vysoce radioaktivní lopata z bagru, která odklízela bordel po havárií a mnoho budov ... cca 20-30 zastávek asi). Pro ty, co angličtina není problém mohu doporučit. :-)

0 Citovat

Jen taková zajímavost ohledně celkem oblíbené TourKiev/SoloEast. V zimě to na 2019 stálo 79$, po novém roce 89$ a teď koukám 99$... :D

0 Citovat

Ja som platil 89. Asi začína sezóna:)

0 Citovat

Ahojte,


ideme s kamarátmi na predlžený víkend do Kyjeva tak som prechádzal "internety" a toto fórum, z čoho som získal nižšie uvedené poznatky a chcel by som sa opýtať, či mi tam podľa vás niečo chýba, alebo naopak je tam niečo naviac. Plus veľmi ocením tipy na jedlo, ktoré máme určite vyskúšať, na pitie, ktoré stojí za to (brandy, vodky, všetko možné, prosím aj značky; zatiaľ som našiel iba tip na Koblevo 5*), nejaké bary, prípadne nejaký underground (našiel som čosi na nete, ale už to bude asi prefláknuté), a v neposlednom rade saunu (našiel som jednu na brehu dnepra, ktorá sa mi celkom páči, ale rád si nechám poradiť).


Atrakcie:

- matka vlasť (vyliezť až hore)

- zip line dnepr

- arsenalna

- pomník hladomor + pomník večnej slávy a hrob neznámeho vojaka

- Janukovyčova rezidencia (poriešiť vstup do jeho vily s predstihom)

- Kreshchatyk

- chrám sv. Žofie

- Kyjevskopečevská lávra (stačí základný vstup)

- pozemková lanovka do štvrti Podil (Andriyivsky Uzviz?)

- barokný panelák na Rajdužnej 11a (1. vchod, č. 1 - 32, 7 - 8 poschodie)

- Maidan výstava fotiek

- múzeum černobylu

- hidropark

- žitný trh

- chrám sv. Vladimíra


Reštaurácie:

- puzata chata

- vareničnaja (pri štadione Dynama Kyjev)

- Shoti (gruzínska)

- Chachapuri (gruzínska)

- the last barricade

- lvivske placki

- chicken kiev (raňajky)


Jedlo:

- soljanka

- boršč

- Roshen sladkosti





0 Citovat

Pozri si môj blog tonicove.sk, tam mám dosť Kyjevov:) 

Taký update: zipline už po rekonštrukcii areálu Oblúku nefunguje

Must see nájdeš ľahko na Google


Za mňa osobne... Puzata Chatu môžem na jedlo do nekonečna, tiež nalievajú

Panorama v hoteli dnipro na koňaky, vodku

Palata no6 na večerné akcie

Na párty štvrť Podiel, andrijivski uzviz

Hidropark a telocvičňa Kačalka

Sauny som neskúšal, to nie je moc ukrajinské, to skôr čány na Zakarpatí

Na Janukovyča by som už nešiel, areál pekný, ale keď nemáš času, tak sa neoplatí

0 Citovat

Moje komentáře:

Mezhyhirya (Janukovyčova rezidence) - byl jsem tam minulý pondělí, nic není potřeba dopředu zařizovat. V areálu jsem počkal na stanovišti na průvodkyni, bylo nás šest. Cena za vstup do vily 500, samotný vstup do areálu 150. Před vchodem pujčují segwaye, kola, elektroscootery, všechno hodně drahý. Jak píše Tonic, na celou návštěvu je potřeba hodně času. 

Puzata Chata - tentokrát jsem tam nejedl ani jednou. Jako poměr cena / výkon je super, chuťově je to prostě obyčejná jídelna a v Kyjevě je spousta míst, kde se člověk najít líp (ale přirozeně dráž), třeba zmíněná the last barricade.

Matka vlasť (vyliezť až hore) - před půl rokem jsem byl na tý vyhlídce kam se jede výtahem a nepůsobilo to na mě důvěryhodně, vybavení vapadá jak v roce 1975. Jakože mám rád vyhlídky, ten výlez nahoru jsem si nechal ujít. 

Kyjevská náplavka (Kiev river port / Kyivskyi richkovyi port) - spousta stánků s jídlem a pitím, vyšší ceny, ale příjemná atmosféra pro posezení s přáteli. 


0 Citovat

Před cestou do Kyjeva jsem si pročítal toto vlákno a všichni jste vyzdvihovali chicken kiev.. tak jsme si tam s přítelkyní zašli.. velká chyba

Zašli jsme na večeři, dali jsme si co si "special" co nám doporučili, nedalo se to vůbec sníst, ani jeden z chodů.. ani čoklovi bych to nedal..  snad jen ta voda byla ok. Navíc litr za večeři v Kyjevě? wtf

0 Citovat

kvcr99 napsal(a):

Před cestou do Kyjeva jsem si pročítal toto vlákno a všichni jste vyzdvihovali chicken kiev.. tak jsme si tam s přítelkyní zašli.. velká chyba

Zašli jsme na večeři, dali jsme si co si "special" co nám doporučili, nedalo se to vůbec sníst, ani jeden z chodů.. ani čoklovi bych to nedal..  snad jen ta voda byla ok. Navíc litr za večeři v Kyjevě? wtf


Nevím co jste si dali ale my byli v Chicken Kyiv hned první den a jejich signature Chicken Kyiv nás tak dostal, že jsme se na večeři (a to samé jídlo) vrátilli ještě poslední den.

Pravda je to tam trochu dražší ale za tu cenu jsem prostě dostal dobré jídlo.

Co mě trochu zklamalo byla pomalejší obsluha ale jelikož jsme byli v pátek, byl jsem rád, že jsme se vůbec vešli.

PS. Na jídlo jsem celkem frfňa

0 Citovat

Myslím že Tonicovu studnici informací tu asi nikdo nepřekoná ale kdybys chtěl tipy na dobré řemeslné pivko tak koukni sem:

https://www.google.com/maps/d/ed...29&z=5

Nám asi v Kyjevě nejvíc v Kyjevě chutnalo v Lysopilka Bar ale je to na druhé straně Dněpru. Bolt to ale jistil.

Jinak v pohodě byla i Pivna Duma u Kreschatyku, slabší pak Tsypa v Podilu. Zbytek z mapy následuje.

0 Citovat

@jakob - čo by neprekonali, určite najmä v rámci gastronómie a pitia tam mám veľké medzery. V tomto som konzerva, boršč s cesnakovými pampušikmi v Puzatej môžem jesť stále. Jasné, že sú lepšie reštaurácie, no pre nováčika je to super - žiadne luskanie azbuky, tradičné jedlá, rýchle, a pobočky na každom rohu.

V chicken Kiev som bol, signature super, ale ano, obsluha pomalšia, takže nedávajte pred odchodom na letisko.

Z nočného života mi niekto ešte odporúčal podniky pri stanici metra Dnipro, ale nebol som tam. Som si vždy myslel, že v tej lokalite ani nič nie je.

0 Citovat

Díky chalani, pripisujem naplavku, lysopilku, hotel dnipro, palata, dnipro, dávam otáznik k chicken kyiv a skrtam zip line :-/. Niečo od Tonica som samozrejme čítal, pozriem ešte. 

0 Citovat

V Chicken Kiev jsme byli min. 5x a žádný problém, ani s chutí, ani s cenou. Stížnost nechápu.

Sauna u řeky je např. Ivanovskie Bani, ale nebyli jsme uvnitř, protože mají 6 dní v týdnu vstup pouze pro muže a 1 pouze pro ženy. Na pohled je zajímavá taky Nasha Banya. Byli jsme jen v bani ve čtvrti Puscha-Vodytsya (tam je konečná  "lesní" tramvaje č. 12), bylo to fajn, ale musí se tam zavolat předem.

Ze zajímavostí můžu doporučit Muzeum hladomoru., Muzeum historie toalet, Muzeum Černobylu, vojenskou techniku u muzea 2. sv. vàlky, skanzen v Pyrohivu, letecké muzeum v Žuljanech, katakomby v Kyjevskopečerské lávře jsou taky svým způsobem zajímavé, muzeum mikrominiatur tamtéž, železniční muzeum na hlaváku, stanici metra Arsenalna, Andriivsky Uzviz, chrám sv. Žofie.

0 Citovat

Za mě minulý pátek Kiev Chicken naprosto vynikající. Kuře za 139,- mi přijde ještě cajk. Kamarádi, kteří do Kyjeva jeli na tour de boršč, ohodnotili ten jejich na 1.místo. Dvojka byla v https://petrus.rest/ Trojka pak v nějakým turist trapu na Kreschatyku a čtyřka pak v Porter Pubu, kde je to spíš na nějaké večerní posezení. Chytli jsme tam nějaký koncert a pak jsme se s hlavním zpěvákem docela pobratřili :) http://www.porter.com.ua/ viz fotky - kopr je welcome drink v Petrusu a vlajka je od zpěváka :)

Matka vlast už mě trochu štve, byla jsem tam 2x a pokaždý zavřená vyhlídka - jde to nějak prověřit dopředu?

Jinak dobré to bylo i na pláži v Hydroparku, byl asi poslední teplý slunečný víkend, tak jsme poseděli u piva u vody venku. Pak jsme zašli do posilky Kachalka, což je taky docela slušnej bizár.

Hipsteřina je dobrá v areálu Art Zavod Platforma, takový místní Vnitroblock v Holešovicích. Je to trochu dál, ale je tam i místní tržiště a jedna slušná ale dražší pivotéka s pár speciálama.



20190921-224201-resized.jpg
20190922-200014-resized.jpg

0 Citovat

Ještě jsem zapomněl na Kyiv Free Walking Tour, Zlatou bránu (zevnitř je zajímavá, zvenku vypadá divně) a One-street Museum. Nebyl jsem v Babim Jaru, na dětské železnici v Syretském parku, muzeu metra, kyjevské pevnosti a ve Státním polytechnickém muzeu, ale to mám v seznamu na příště.

Z fotogenických věcí můžu zmínit krematorium, vědeckotechnickou knihovnu a kostel Mykoly Chudotvortsya.

Lanovka z Poštovního náměstí byla nedávno mimo provoz, nevím, jak teď.

Na procházku je super Hidropark, kde je i Kyiv in Miniature a na pláži klubu Neptun se koupou otužilci. 😊

Jídlo: Chicken Kyiv, Puzata Hata, Menya Musashi, Lviv Handmade Chocolate, Lʹvivsʹki Plyatsky, Lviv Croissants, Pyana Vyshnya+Rebernya na Uzvozi (pobočky slavných lvovských podniků na začátku Andrijivského Uzvizu), Varenychna Katyusha (nonstop, kromě pobočky u nádraží), Kvevri (gruzínská rest. v Hidroparku), Beer Theater Pravda (znám jen lvovský originál). Byli jsme i v Mafii a Sushiya, bylo to fajn, ale neuchvátilo.

Jinak Poslední barikáda a Chicken Kyiv patří stejné firmě, která má ještě spoustu dalších zajímavě vypadajících restaurací, doporučuji prozkoumat web: https://borysov.com.ua/en/family

Krom Žitného trhu je v Kyjevě i spousta dalších, nejznámější (ale ne moc velký) je Bessarabsky, další jsou např. u metra Lisova (za ním je obří sekáč a dost rozlehlé obchodní centrum Darynok, u metra Pochaina je Petrivka (vč. blešáku), dále Kurenivskiy Market...

Ze supermarketů mám asi nejradši řetězec Silpo. Exprezidentovy obchody s čokoládou Roshen prostě je potřeba navštívit (nejlépe s prázdným batohem), naopak exkurze do jeho čokoládovny mi nakonec nepřipadla až tak zajímavá, jak jsem doufal. Dá se objednat i na exkurzi do pivovaru Obolon.


0 Citovat

monca.cz napsal(a):

Za mě minulý pátek Kiev Chicken naprosto vynikající. Kuře za 139,- mi přijde ještě cajk. Kamarádi, kteří do Kyjeva jeli na tour de boršč, ohodnotili ten jejich na 1.místo. Dvojka byla v https://petrus.rest/ Trojka pak v nějakým turist trapu na Kreschatyku a čtyřka pak v Porter Pubu, kde je to spíš na nějaké večerní posezení. Chytli jsme tam nějaký koncert a pak jsme se s hlavním zpěvákem docela pobratřili :) http://www.porter.com.ua/ viz fotky - kopr je welcome drink v Petrusu a vlajka je od zpěváka :)

Matka vlast už mě trochu štve, byla jsem tam 2x a pokaždý zavřená vyhlídka - jde to nějak prověřit dopředu?

Jinak dobré to bylo i na pláži v Hydroparku, byl asi poslední teplý slunečný víkend, tak jsme poseděli u piva u vody venku. Pak jsme zašli do posilky Kachalka, což je taky docela slušnej bizár.

Hipsteřina je dobrá v areálu Art Zavod Platforma, takový místní Vnitroblock v Holešovicích. Je to trochu dál, ale je tam i místní tržiště a jedna slušná ale dražší pivotéka s pár speciálama.



Asi jsme vlastně měli taky tour de boršč :)

Když tak vzpomínám tak bych asi Petrus a Kyiv Chicken prohodil a před ně dal bořšč od Za Dvoma Zaytsyamy (u chrámu sv. Ondřeje). Tam ale byly poněkud vyšší ceny, vlastně jsme tam vlezli jen abych trochu dobil mobil. Poprvé mi totiž zima vycucla baterku jak meruňkový koláč.


Bessarabsky market má taky svoje kouzlo. Uvnitř je budka s pivama z Tsypa. Sedl jsem tam na dva kusy a sledoval jak se po vystaveném ovoci a zelenině prohánějí holubi. Babuška co byla u stánku s oříšky u sušeným ovocem to měla ale úplně na párku. Holub se v tom brodil asi 10 minut a s ní to ani nehlo. :)

0 Citovat

Babi Jar je zaujimave miesto, ale hlavne pekny park na prechadzku v susedstve obrovskej TV veze. A jasne, to som zabudol, letecke muzeum v Zuljanoch je velka paradicka. Teraz ako dali dokopy okolie Obluku tak je to tam velmi fajn najma vecer pri zapade slnka a potom pekna prechadzka cez novy most az na ten Adrivisky Uzviz. Pušča-Vodyca s lesnou elektrickou je velmi fajn, ale na to uz musis mat cas.

0 Citovat

Jestli chcete hodně underground, tak na Norníkovi jsou pro Kyjev taky zajímavé tipy :-)

0 Citovat

cakal som ze ide o urbex :D no tak to si pozriem na telefone a nie na pracovnom  PC:D

0 Citovat

Když už jste to nakousli... Loni jsme si objednali saunu, byla v suterénu jednoho z těch nově postavených vysokých paneláků a po příjezdu se divili, že se chceme saunovat:-) 

0 Citovat

Haha, díky všetkým, tipy z nornika necháme padrinovi 😂

0 Citovat

Tak som späť a napíšem neštrukturovane svoje poznatky. Mali celé dva dni (celkovo vlastne 3 ale jeden z toho sme strávili v černobyle) jeden večer a jeden poldeň, čo sa ukázalo ako málo, je to fakt veľké mesto, motali sme sa len po centre.


Začnem jedlom, užil som si boršč (to bol moj hlavný kalorický príjem celú dovolenku), najviac sme jedli v Puzatej Chate :-D je to fakt hrozne fajn podnik, rýchle jedlo, lacné, nezdržuje sa človek. Jedlo za mňa fajn, ale boršč mi potom chutil asi všade inde viac. Potom sme jedli vo Varenychnej Katyushi pri Bessarbskom rynku - mal som tam iba boršč a bol fajn, ale mali podozrivo širokú ponuku, tak neviem ako iné jedlá. Určite ale vareniky tam možu byť super, lebo to tam šúľali nejaké dve babky (trochu taká open kitchen to bola). Náhodou sme našli Ostatnaju barikadu, ktorá je celkom schovaná a lámal som si hlavu, kde vlastne je. Ono pri plánovaní bolo pre mňa záhadou, že je na majdane označených toľko reštaurácií a pritom je tam podľa fotiek len fontána :-D. Takže pre tých čo nevedia, tak pod majdanom je veľké nákupné centrum so všetkým aj s mnohými reštauráciami. Do OB sa dá dostať buď z podchodu cez taký nenápadný vchod nad ktorým je "OB" (to B nie je také to naše, ale azbukové) ako Ostatnaja barikada, kde narazíte na trpaslíka, ktorý chce heslo (ale prezradí vám, že je to "fight, you will win"), alebo cez ten samotný mall výťahom z blízkosti miesta kde je predajňa vodafone a kievstar (je to na tom opačnom konci majdanu ako hotel Ukrajina). Boršč tam mali druhý najlepší, vareniky s jahňačím bezkonkurenčné. Toto bol podnik západného typu, fakt pekné všetko, dobrá obsluha, na naše pomery stále lacno. No a ešte sme jedli v takom divnom nonstope priamo na majdane, konkrétne na odbočke na ulicu Mikhalivskiu, ktorý sa volal Copper pub. No a prosím pekne tam som mal najlepší boršč z celej dovolenky. Dosť nečakane, lebo normálne by som tam nešiel asi nikdy keby nám jeden domáci v inej krčme pri vodke nepovedal, že on tam chodí, lebo tam majú fajný boršč a majú ho NON STOP! :-D A bola to pravda, hneď sme sa tam vydali a mali tam boršč a bol výborný. Obsluha je tam ale divná a odrbáva majiteľa - nechceli nám dať na drzovku bloček, že si máme odfotiť z počítača :-D, o platbe kartou ani nehovoriac. Dishko 15% už je automaticky pripočítané k účtu. Ale vrátili sme sa tam, fakt najlepší boršč za mňa. Ozaj, ešte sme boli aj v Porter pub, ale ten nezaujal ani neurazil, vlastne som si na neho skoro ani nespomenul. Ozaj a ešte sme boli v Restorant Kozak pri Kachalke; boršč opať fajný, aj vareniky; masové jedla z denného menu nič moc. No a raňajkovali sme v Lvivski kroasan, nebolo to zlé, ale zase tak úžasné ako to tu niekto ospevoval, tak to tiež nie.


Pokiaľ ide o samotné mesto, tak sa mi páčila prechádzka z majdanu okolo hotelu Dnipro k monumentu priateľstva a potom pomaly do Podilu, vážne pekné zákutia, výhľady na rieku atd. V podile bolo celkom fajn, našiel som tam celkom sľubný podnik v bývalom prístave pri takom nádhernom starom moste (na mape je označený ten podnik ako River port, resp. Port bar) a ide sa tam dosť divne, do takej tmavej uličky k rieke a potom po drevených schodoch a lavičke. Bohužiaľ tam so mnou nechcel nikto ísť :-D takže sme ostali len vonku; za mňa ale aj tak kúzelné, také industriálne, miesto. To bola taká odbočka. Inak sme sa v rámci prechádzok prešli okolo pamatníku hladomoru, WWII až k kyjevskopečerskej lávre, kam sme ale nešli, vyzeralo to až veľmi svatuškársky (ja som potom iný deň navštívil chrám svatej žofie, ktorý bol príjemným miestom s freskami z 11 storočia). Šli sme ďalej k Matke vlasti, ktorá je fakt monumentálna. Ak chcete ísť na ten úplny top tak musíte prísť o 10:00 ráno kúpiť lístky a zapísať sa do poradníku na daný deň. Je tam len pár termínov (1 až 2 za hodinu) a každý termín len pre 2 ľudí! Cena 500 hrivien (tj. 500 Kč). Bohužiaľ sme prišli neskoro a na ďalší deň sme tam ráno nešli, takže neviem aký je tam nátresk... Ale aj tá prvá vyhliadka je celkom fajn a monument je fakt zaujímavý. Ak má niekto rád vojenské vozidlá atd, tak okolo je toho celkom dosť. Pre mňa asi najzaujímavejší bol hidropark konkrétne Kachalka, tá fakt stála za to. Videl som to na fotkách, ale naživo je to úplne o inom, vidíte tie stroje, ľudí, ktorí tam posilujú, možete si to skúsiť. Tam sa mi vážne páčilo, malo to atmosféru. Zastavili sme sa aj na pohárik v hoteli dnipro (pozor na to, že existuje ešte jeden hotel Dnipro kdesi v úplnom háji smerom na letisko Zuhalnij, tak sa pozrite poriadne v Uberi, kam idete :-D, aby ste sa iba nepovozili ako my), čo sa mi zozačiatku až tak nepozdávalo, ale potom začala paní hrať na klavír a atmosféra bola hneď super a aj výhľad celkom ušiel. V Kyjeve sa mi páčilo aj metro, lebo je dosť hlboké a eskalátory sú pekne dlhé, ale stanica Arsenalna bola trochu sklamaním, pretože nevyzerala tak hlboká ako som čakal. No a navštívili sme aj absurditu v podobe múzea záchodov; to bola fakt blbosť, nebolo to ani veľmi vtipné ani nič (i keď sa zdalo, že nemeckí turisti, čo boli s nami sa celkom bavili). No to je asi tak všetko, čo stojí za zmienku. Ešte sme chceli ísť do sauny, aj sme prišli k podniku Ivanovskie bani na brehu dnepru, ale chalani sa nejak zľakli nahých ukrajinských mafiánov a že to nevyzeralo úplne čisto (za mňa úplne okej, ale tak čo už - nabudúce...).


Zhrnutie - mám sa prečo vrátiť a asi to aj rád spravím ak bude s kým, ale ani sa tam tak veľmi nepohrniem. Keď tak nad tým premýšľam, možno by som sa radšej vrátil do Skopje, kde bolo o niečo lepšie jedlo (akože boršč je super, ale tavče gravče ešte lepšie, a k tomu čevabčiči, klobásky, pečeň, šopský šalát, rakija... no... hej isto tam bolo lepšie jedlo :-D) a je to lepšie mesto na taký chill, keďže je kompaktnejšie, nie je tam až tak čo vidieť (až na ten gýč a staré mesto) a dajú sa spraviť pekné výlety do prírody - k milenium cross, alebo kanon matka.


No som sa rozpísal, tak snaď to niekomu niekedy pomože :-D

0 Citovat

Díky za tip na Copper Bar, za pár dní vyzkouším. 😊 Lvovské croissanty vychvaluju i já - jde o to najít si svůj oblíbený, každému chutná něco jiného. Ve Varenyčné Kaťuši opravdu mají super varenyky, osobně vyzkoušeno. Na Muzeum záchodů nedám dopustit, měli jsme ho se super výkladem a vůbec jsme se nenudili, dokonce i nám svěřené puberťačce se líbilo, a to je co říct. 😂 O Poslední barikádě jsem četl a myslel jsem si, že půjde těžko najít, ale pak jsme šli náhodou kolem těch docela nápadných dveří v metru, ale protože menu na netu mě nezaujalo, tak jsme tam ani nešli. Jinak Kyjev bych za Skopje rozhodně nevyměnil, i když proti Skopje nic nemám. Možná proto, že jsem tam byl 3x a čevapi už mi lezou krkem a Pochovanou Zdenku jsem našel jenom v jedné restauraci mimo centrum. 

0 Citovat

no ako my sme na tie croissanty chodili takže tak zlé to nebolo... Pochovaná Zdenka malo byť čo? :-O

0 Citovat

davidII napsal(a):

no ako my sme na tie croissanty chodili takže tak zlé to nebolo... Pochovaná Zdenka malo byť čo? :-O

Věděl jsem, že to zaujme. 😁 Zdenka je chorvatský tavený sýr, pochovana = smažená. Nevěděl jsem to, ale když jsem to viděl v jídelním lístku, musel jsem zkusit.  😊 

0 Citovat

Zdravím vospolok - po kratšej pauze som si urobil radosť a investoval 6 euro na otočku do Kyjeva, kde som preskúmal menej navštevované "atrakcie" metropoly

https://tonicove.sk/par-hodin-na...ji-kyjeva/


Náklady - letenka Ryanair 6 euro, letenka Wizzair zdarma

ubytko - single room hostel Compass - 15 euro

Bolt z KBP na metro - 120 UAH

Uber z Hipodromu na IEV - 70 UAH

metro - asi 5 jazd za 1,5 :)

0