Dá se otočit Kazbek z Tbilisi během jednoho dne a nebude to příliš rebelské? Resp. jestli dobře počítám a mé představy se shodují s realitou: odjezd cca v 9h z Didube a příjezd kolem 12h do Kazbeku. Kratší túra ke Gergeti Trinity Church s obědem (cca 4 hodiny) a poté mezi 16h - 17h odjezd zpět do Tbilisi? .

Kazbek, Gruzie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Dá se otočit Kazbek z Tbilisi během jednoho dne a nebude to příliš rebelské?

Resp. jestli dobře počítám a mé představy se shodují s realitou: odjezd cca v 9h z Didube a příjezd kolem 12h do Kazbeku. Kratší túra ke Gergeti Trinity Church s obědem (cca 4 hodiny) a poté mezi 16h - 17h odjezd zpět do Tbilisi?

0

Dá se to. Ale oběd musí být rychlovka smiley

0 Citovat

Prip. na Gergeti sa das vyviezt.. Ono pesi to je otras, všade kopec prachu z aut, polovica trasy ide cez dedinu, kde su uzke prasne cesty a kopec 4x4...

Este alternativa je vychutnat si vyhlady na kostol a Kazbek z terasy, alebo este lepsie lobby hotela Rooms.

0 Citovat

toto je vyhlad z Rooms:

interier je tam deluxe, na kavu, alebo na pivko treba urcite tam ist:



no a ked sa chces najest, tak urcite odporucam taku lmalu vyvarovnu vedla hotela Easy hned v centre
https://goo.gl/maps/8pzyTFD4oYJ2
babka tam tak navarila, ze dovidenia smiley

0 Citovat

ty vole tak tam to uz peknou hipstercinkou prekvita smiley

ja by som v kazbegi urcite stravil noc, je to jedno z najkrajsich miest kde som bol a urcite stoji zato tam nejaku chvilu pobudnut. Aj ked tam na prvy pohlad asi nie je co robit, ma to svoju atmosferu. (teda malo, neviem nakolko je to dnes uz zahltene turistami)

0 Citovat

no ako tiez som neplanoval tam ist do toho hotela, ale kamos tam spal na sluzobke a ospevoval ten interier. Tak po veceri u tej babicky ze ideme na pivko, je to pekna prechadzka a pocas jasnej noci Kazbrk pekne svietil.. no co ti poviem, tak sa nam tam zapacilo, ze sme tam cestou naspat rano na druhy den sli na kavu a teda ked vychadzalo slnko na tej terase a pomaly tien odkryval horu a chram gergeti...tak taky pocit som nemal davno (asi naposledy ked som na vyske ako mlade ucho prvy krat videl skyline NYC z lietadla):)

0 Citovat

Ako ten interier je pekny, mat taku terasu s takym vyhladom by bola pecka smiley tusim som aj videl na youtube timelapse s vychodom slnka prave odtial.

Ja sa tam este urcite chcem vratit, aj frajerka do mna stale huci, ze kedy pojdeme do gruzinska, len mne sa strasne nechce ist wizzairom, tak stale cakam na nejaku fakt dobru cenu z viedne a stale nic smiley

0 Citovat

no to ano, ten let z Budapesti je za trest..aj tam aj naspat...horsi timing ani neexistuje smiley

0 Citovat

Horší timing? smiley co ten můj - přílet 1:50, odlet 4:30...

0 Citovat

no ja nabuduce zostavam v Kutaisi prvu a poslednu noc smiley

0 Citovat

Určitě se to dá úplně v pohodě za den, ale já bych doporučil si pronajmout auto s řidičem, taková pálka to zase není a pokud nejedeš sám, tak to fakt asi stojí za to. Vše krásně stihneš a ještě se podíváš i na jiná místa. Kdyby jsi měl zájem, tak mám na FB dva kluky, které mohu doporučit (řidiče/průvodce).

0 Citovat

Podle mě je to pěšky v pohodě, projdeš se přes vesnici alespoň. Cestou, kde jezdí 4x4 se jít nemusí. Jednu cestu můžeš jit vlevo kolem řeky třeba. Je to i na openstreetmaps ...

0 Citovat

Příští týden letím do Gruzie a mám dotaz...

1) Mám v plánu zavítat do Kazbeku, ale váhám jestli na jeden nebo dva dny. Když bych to dával na otočku z Tbilisi, tak jak se to dá zvládnout? Nebyla to honička? (Dave?)
2) Pokud bych zde zůstaval přes noc, tak za 1 celý den se přímo na Kazbek nahoru nedostanu, ale máte někdo tip na nějakou túru v okolí?
jestli třeba nejít na ledovec Gergeti a zpět? ( To je z Kazbegi cca 6 hodin pěšky) - bral jsem to podle tohodle
http://horalka.org/kazbek/

3) Jsou tam někde nějaké lanovky v okolí, které by se třeba na nějakou túru využít?

4) Nějakej osobní tip co tam v okolí kromě Triniti Church dělat?


P.S. jsem sám, takže pronajímání auta nepřipadá v úvahu smiley

Danke

0 Citovat

On Kazbek pro nás nebyl tím hlavním z celého dne, ale cesta maršrutkou do Kazbeku samotná smiley úchvatná panoramata střídá děs v očích, když vidíš jak to řidič řeže nadoraz nad útesem...

Jinak honička to nebyla, v maršrutce nás jelo celkem 6 na otočku a hned jsme se domluvili, že si vezmeme auto a vyjedeme ke kostelu, což byl další super zážitek. Stálo to 10 lari na jednoho s hodinou čekání na vrcholu. Dál jsme se trochu prošli a pak zamířili na oběd a odjezd zpět. Celkem jsme tu mohli být max 4 hodiny (ano, barbarství). Ale já už takhle prostě cestuji.

0 Citovat

Mám dotaz na cestovatele, zajímá mě mořské pobřeží, kam si chceme jet po treku v horách odpočinout. Máte nějaký tip na nějaké pěkné a zajímavé místo? Kromě Batumi. Případně i tip na prověřené ubytování. A co obecně Nízký Kavkaz, Borjomi a okolí, případně Bakuriani. Byl někdo? Nějaká doporučení? Díky!

0 Citovat

no vybavit si vystupne viza a ist na 2-3 dni do Abchazska k moru:)

0 Citovat

Tak tatove chodia aj na francuzsku rivieru, alebo do thajska smiley myslim, ze abchazsko bude aj ochvilu bezpecnejsia volba smiley

0 Citovat

Na koupání by mělo být O.K. Kobuleti, ale už je to 19 let, co jsem tam byl.

0 Citovat

Gruzii jsme celou projeli krizem krazem letos v cervnu. Pokud bych mel rict za sebe: Abchazie bude asi jina liga, co se tyce prirodnich kras k odpocinku, ale tez jsme od toho nakonec upustili. Tez jsme si chteli odpocinout i mimo Batumi, nicmene cele pobrezi, dle meho nazoru, krome zmineneho Batumi za moc nestoji. Kobuleti jedine bylo docela fajn. Nicmene rozumej tomu takto: vykoupes se na hodne mistech, jen to nema takovy ten smrnc toho praveho odpocinku, alespon ne pro me. Uz to bylo takove az moc "sovetske". Tezko se mi to vysvetluje. My jsme nakonec litovali, ze jsme nebyli vsechny odpocinkove dny v Batumi - to je opravdu takova vychodni Kalifornie z meho pohledu a stoji za to tam zustat cele 2-3 dny, pokud mas jen takto omezeny pocet dni na valeni. Plaz krasna, obrovska, dlouha, cista a to vse s atmosferou vychodniho pojeti luxusu. Takze za me doporucuju sehnat ubytko nekde v okoli Batumi a dojizdet tam (ubytovani v Batumi byla nesmyslne draha). Tot muj subjektivni nazor.

0 Citovat

Díky, to je názor, který jsem chtěl slyšet. Mám známé Gruzínce v Německu A Ti mně doporučovali úplný jih k tureckým hranicím, v podstatě řekli, že koupání je více méně všude nic moc a že sami Gruzínci jezdí do Řecka, Bulharska atd., ale na tom jihu, že jsou aspoň památky a pořádná příroda. No asi to objedeme celé a pak popíšu situaci, třeba se někomu bude hodit.

0 Citovat

To je jedine misto, ktere jsme neprojeli podel pobrezi - tech cca 30km? z Batumi k tureckym hranicim. Ale z mrakodrapu v Batumi bylo videt krasne a daleko a je pravda, ze tam to vypadalo lakave - takze urcite rozumny napad jet tam. Driv nez v Batumi bych byt tebou nezastavoval, ale je mi jasny, ze se chces urcite presvedcit na vlastni oci, mam to stejne smiley. Treba nejake pekne utajene zakouti najdes, ale silne pochybuju smiley

0 Citovat

Každopádně podám raport... Pošlu ti sz, ať to tady moc neplevelíme, mám pár dotazů smiley

edit: A nebo nakonec pro všechny, víc hlav, více ví...Od pobřeží máme 2-3 dny na cestu zpět do Kutaisi. Máte někdo itinerář nebo rady, jak je smysluplně využít? Lákají nás třeba Sapara, Vardzia, Borjomi (resp. Nízký Kavkaz), Gori, Ciatura, Uplistsikhe atd. Tak nevím, jak to optimálně poskládat... Případně nějaké tipy, postřehy. Tipy na ubytování.

0 Citovat

Tak ja ti tu zase verejne odpovim smiley. Borjomi a okoli me nejak nezaujalo.. Priroda krasna, to jo, ale to je tak vsechno, neda se to nejak rozumne nakombinovat s necim, kdyz clovek nechce jen bloudit lesem. Ale je fakt, ze na tu cast jsme meli nejmene casu, takze az tak poradne nevim. Vardzia jsme nebyli, tak to treba poradi jini, zda to stoji za to. Gori je na 2hodky - kouknes na Vagon, pevnost, das si jidlo. Prijemna zastavka, ale urcite jen jako zpestreni. Avsak co NESMIS vynechat je Ciatura. To je proste skanzen byvaleho rezimu. Za me jeden z nejsilnejsich zazitku na cestach - byly jsme tam jen 3 hodky, ale dovedu si tam predstavit pul dne nebo den - jezdeni tema lanovkama je navykovy! Ale zase, je fakt, ze jsme tam v tu dobu meli krasne pocasi a to jen umocnilo celou tu atmosferu.. Nicmene i tak, Ciaturu nesmis vynechat, vazne ne! Co se nam jeste libilo a bylo fajn zpestreni od upalu, ktery me neminul, bylo ochlazeni v Prometheus cave. Maji to pekne nasvicene, je to hezka prohlidka. Sice trosku delsi (asi hodka?), ale zachranilo me to od omdleni v tech 40C smiley

0 Citovat

jj věřím, ale to bych tam potřeboval být tak měsíc... To bude těžká volba a asi budeme muset řešit operativně na cestách.
Jeskyně máme v plánu při cestě do Svanetie.

0 Citovat

obetoval bych klidne vic mist pro to videt Ciaturu, stoji za to. Celkove i ta krajina tam (jeli jsem pak odtamtud do Kutaisi horem, ne zpet dolu na tu "hlavni" spojnici s Tbilisi) a cely ten region je nadherny. Samozrejmosti je SUV, pozorny oci a slusna davka trpelivosti (silnice tam byly asi nejhorsi + v kazdem stinu je krava, kterou lehce prehlidnes, takze prumerna rychlost jsme tam sotva meli 30km/h, ale opravdu asi top z celeho vyletu spolu se Svanetii a Kazbeqi).

0