Kdo by pátral po spojích ven z Kutaisi, tak tady je parádní seznam linek + časů http://www.visitkutaisi.com/travel-kit/ ... arshrutkas včetně toho, kde se nachází hlavní autobusové nádraží v Kutaisi. .

Kutaisi, Gruzie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Kdo by pátral po spojích ven z Kutaisi, tak tady je parádní seznam linek + časů http://www.visitkutaisi.com/travel-kit/ ... arshrutkas včetně toho, kde se nachází hlavní autobusové nádraží v Kutaisi.

0

supnem to sem :)

zdravim, opat sa ozyvam...tak vanilla sky sklamalo, tbilisi mestia hned vypredane a to som kontroloval kazdy den. Tak teda vlak kupe dvojka do Zugdidi a marsrutka. Este som stihol kupit Mestia-Kutaisi..rano este bolo, poobede vypredane.

Plan cesty nasledovny

1.den - prilet vecer do TBS cez GYD z KBP, to uz len hore na pevnost a pivo

2.den - pokukat Tbilisi, v noci vlak do Zugdidi

3-5.den - Mestia, tam asi pocas 4.dna maly trek, vidim to tak len na Zuruldi, kombo s lanovkou

5.den - Vanilla do Kutaisi a odtial Batumi

6-8.den - chill Batumi

8 den vecer - Kutaisi

9. den - Chiatura

10.den -Kutaisi a cez MXP do BUD

mal by som par otazok ...

A. ked doletime do Kutaisi z Mestie na letisko, su tam nejake busy do Batumi, ci treba ist do centra mesta a odtial? Georgian bus ma schedule len podla UIA/Wizz

B. v Batumi budeme byvat medzi stanicou a botanickou zahradou v Makhinjauri - podla fotiek ta plaz vyzera ok...tak ci sa da na to spolahnut .. nieco zaujimave v Batumi okrem tych ich architektonickych bizarnosti a paradneho mekacu?

C. Chiatura...funguje tam vobec nejaka lanovka? ci aspon Katskhi pillar vidiet?

Ak by ste mali nejake tipy na nieco zaujimave/bizarne v Tbilisi, Mestii, Batumi a Kutaisi, dajte vediet.

0 Citovat

B) Snad delfíní šou. Třeba už taky bude dostavěný ten mrakodrap se zabudovaným kolotočem. :) Taky je tam muzeum bratří Nobelů, které jsme samozřejmě nestihli...

C) Podle toho, kdy tam letíš. Časem by měli postavit 4. nové lanovky místo těch starých; v květnu tam byla jen díra. Ty staré jsem nějak nepochopil, asi jezdí jen, když se důlní firmě daří nebo tak nějak. :)

0 Citovat

V Mestii jako 1denni trek doporucuji Koruldi Lakes - jezera samotna celkem o nicem, ale vyhledy po ceste jsou perfektni, da se kdykoliv otocit a na 1 den idealni. Na Ciaturu staci bohate pulden, cesta z Kutaisi je pomerne rychla, tak s tim pocitejte. S tim, jak aktualne jezdi lanovky, bohuzel neporadim, asi se to ted dost meni. V Kutaisi taky vice mene staci jeden vecer, moc tam toho neni.

Co se plazi v Batumi tyce, matne si vzpominam ze u nadrazi (resp. cestou z mesta na nadrazi) nebyly nic moc, spis takoveho pristavniho charakteru. V centru jsou rozhodne mnohem lepsi. Ale na druhe strane od nadrazi jsem nebyl, takze neposoudim.

Asi se vam to tam vmestnat nepodari, ale doporucim jeste Gori - muzeum Stalina je bizar co se jen tak nekde nevidi a Uplistsikhe pobliz rozhodne stoji za navstevu.

0 Citovat

ips napsal(a):

Asi se vam to tam vmestnat nepodari, ale doporucim jeste Gori - muzeum Stalina je bizar co se jen tak nekde nevidi a Uplistsikhe pobliz rozhodne stoji za navstevu.

To muzeum člověk nedostane z hlavy, obzvlášť Stalinův rodný dům. :) Jinak můžu doporučit guesthouse Levani (pán dokonce umí pár slov česky, krom AJ, RJ a FJ) a restauraci Berikoni.

0 Citovat

diky za rady..., letime o 2 tyzdne. Gori nedavame, to by sme sa museli vracat...nabuduce :)

ohladom Mestie... myslite ze sa da povedzme okolo jednej-druhej poobede (v den prichodu, neviem kedy sa cca realne dostaneme do Mestie zo Zugdidi) ist tak light s pomocou lanovky na Zuruldi? ze to by bol taky poldnovy vylet a na dalsi cely den uz ist na tie jazera.

0 Citovat

Presne takhle jsme to udelali my - do Mestie jsme dorazili nekdy odpoledne, chvili trvalo nez jsme se rozkoukali a nasli ubytovani a smer lanovka jsme od infocentra vyrazili az po ctvrte. Dali jsme to dost polosprintem do prudkeho kopce protoze jsme vedeli, ze v 18:00 se lanovka zastavuje (posledni jizda mela byt tusim 17:45?). Dobehli jsme 17:50, jeste nas nechali jet a dali jsme to na otocku nahoru a dolu.

Obecne bych rekl ze na cestu k lanovce normalni chuzi jsou potreba tak 2 a ctvrt hodiny. Pokud vyrazite okolo druhe odpoledne, mate to uplne bez problemu, jeste se muzete projit i po hrebeni, jen pozor at stihnete lanovku dolu.

Na super veceri po tomhle vylete doporucuji restauraci Laila hned vedle infocentra, my trefili vecer s zivou Svanetskou hudbou a byl to jeden z nejlepsich zazitku z Gruzie (a k tomu maji vyborne jidlo ;) ).

0 Citovat

super, diky! tak skusim to tak urobit. prinajhorsom si nieco stopneme a aj zaplatime smerom k lanovke.

0 Citovat

A) letiště je přímo u silnici, kde pendlují maršrutky mezi Kutaisi a Batumi. Můžeš zkusit je chvíli stavět, měly by mít fleka.

Taky doporučuji Gori a hlavně Uplistsikhe (skalní město). Tohle je tak na půl dne, někde jeden den ukousneš a máš to :)

0 Citovat

Souhlas, rozhodně Gori a Uplistsikhe nevynechat! Ubrat den v Batumi a přidat Gori+Uplistsikhe a ještě doporučím i nedalekou Mtskhetu (Mcchetu). Vyrazil bych dopoledne z Tbilisi do Gori+Uplistsikhe, odpoledne navštívil Mtskhetu, pak se vrátil do Tbilisi a sedl na noční vlak do Batumi (Makhinjauri).

Celkově ty noční vlaky jsou dobrou úsporou času. Krásně se vyspíš a ještě se přesuneš, kam by ses jinak vláčel ve dne. My takhle udělali třeba i jednodenní výlet do Jerevanu - jednu noc tam, den v Jerevanu a druhou noc zpátky ;)

0 Citovat

Mtshketu som navštívil ešte 2 roky dozadu cestou z Kazbegi. No skúsim to vymyslieť s tým Gori a skalným mestom, napr. že na vlak nastúpime až tam. Ale nebudem to siliť, mám pocit, že do Gruzínska sa budem vracať pravidelne :)

0 Citovat

V septembri asi zvonu kúpim na august a dobehnem zmeskane :)http://i.imgur.com/569GkZp.png

0 Citovat

Jeden technicky - v lowcost tarifu muzu mit 7kg cabin? Podle rozkliknuti jo, ale podle nazvu mi to nedava smysl.. kdyz dalsi tarif se jmenuje hand baggage.

0 Citovat

Iba cabin=hand po ukrajinsky :D lowcost je tá najlacnejšia tarifa, hand baggage je to isté, keď sa lowcost vypreda

0 Citovat

ked si zalozis panaroma club mozes mat 12kg namiesto 7

0 Citovat

Konečne poriadny FFP :D

0 Citovat

Ahoj,

v Mestii je rozhodně lepší ten trek k těm jezerům, je to sice krutý stoupání a dálka, ale ta kombinace zelených rozkvetlých luk, zasněžených štítů a modré oblohy je nezapomenutelná. Je to na celý den, takže určitě ten 4. den co tam budete celej.

Ten první den můžete jít na ledovec Chalaadi, nejdelší část cesty je po prašný cestě, ale staví se tam na konci vodní elektrárna, takže tam pořád pendlují náklaďáky s pískem řízené ruskýma řidičema, kteří tě rádi svezou a ještě se můžete dozvědět zajímavý věci. Pokud se necháte svézt tam i zpět, je to pohodový půldenní trek s malým převýšením. Zajímavé bylo i místní etnografické muzeum. Na tohle místě je volně přístupná svanetská věž se super výhledem, po rozpadlým schodišti se dá vylézt až nahoru na střechu :D https://goo.gl/maps/hwF8qrmR8422

Zuruldi nic moc, cesta na horu pěšky po silnici je utrpení, lanovka jede jako šnek a ten trek k vysílači taky nic moc (jsou tam zajímavé akorát ty výhledy a ty jsou stejně lepší od těch jezer na protějším hřebenu). Dobrý na Zuruldi bylo snad jen dobré a relativně levné jídlo v restauraci u horní stanice lanovky.

V Batumi nejlepší pláže byly Gonio a Kvariati jižně od Batumi směrem k Turecké hranici. Jezdí tam MHD autobusy 16 a 17, směr tam za 0,80 Lari, zpět za 0,40 Lari. Oba končí až na hraničním přechodu v Sarpi. Bylo tam málo lidí a moře čisté. Nicméně za půjčení jednoho lehátka chtěli 5 lari a jinak všude kameny, takže ležení na ručníku nic moc. Poblíž je i přístupná stará římská pevnost Gonio Apsaros.

Na turecké straně není nic zajímavého, městečka Hopa i Kemalpaša jsou strašná díra. Po pár dnech strávených v evropské Gruzii je to totální Asie, včetně chaosu a špíny na turecké straně přechodu :D Na půli cesty do Hopy je pláž Kopmus Plaji (https://goo.gl/maps/B9Wz2Uccqun), která sice vypadá daleko líp než pláže v Batumi a okolí, ale byla plná očumujících chlapů a žádný ženský a přítelkyně se tam odmítla koupat, takže jsme jeli zase zpět do Gruzie :D Jediný pozitivum je levný Duty Free obchod v Gruzinské části přechodu směrem do Turecka, kde se dá koupit litr vodky za 2 eura. Je tam plno tureckých pašeráků, kteří přemlouvají lidi aby jim pronesly 2 flašky a cigarety na tureckou stranu, rádi ti za to zaplatí, takže si od nich můžeš nechat koupit flašku pro sebe a nechat zaplatit maršrutku na tu pláž, kde tu flašku můžeš vypít :D

Jinak město Batumi je bizár sám o sobě, neskutečná kombinace podnikatelskýho baroko se slumy hned v sousedních ulicích :D Lanovku co tam jezdí nad městem můžeš rovnou vynechat, za 15 lari to nestojí ani náhodou. Do Kutaisi jsme jeli vlakem z Batumi za 2 lari (to jsem fakt nechápal jak může stát 150 km vlakem ani né 20 Kč) :D

0 Citovat

Ahoj,

navážu na tonica a chtěl bych se poradit s itinerářem. Přiletíme v pátek 30.3 v 11:15h do Kutaisi. Původně jsem měl v plánu valit hned do Tbilisi a oběhnout okolí a Kazbegi. Současný nástřel vypadá takhle:

30.3 - přesun Kutaisi - Batumi - průzkum Batumi

31.3 - delfinárium (pokud nestihneme už v pátek) a přesun k Makhuntseti Waterfall (40min přesun) den zakončit ve Vardzii (5h30m)

1.4 - přesun do Rabati Castle (1h15m) a pak Borjomi (1h) a den zakončit v Chiatuře (2h)

2.4 - přesun do Premetheus Cave (2h) a 11:45 odlet z Kutaisi

Co myslíte? Mám tam něco, co nestojí za to vidět a radši někam jinam? Rád bych stihl i Mestii a Ušguli, ale nevím, co místo toho vynechat.

0 Citovat

Předpokládám autem? Tak jako být ráno v delfináriu, stavit se u vodopádu a odpoledne skončit ve Vardzii je utopie. Nebo možná to jde, ale v létě. Jeli jsme to v srpnu s Landcruiserem V8 a stihli jsme jen tak tak, než ve Vardzii zavřeli. Ta cesta je strašná. Pochybuji v březnu, kdy nahoře v Goderdzi může být ještě mraky sněhu. Ročně tam za zimu napadne až 7 m sněhu. Kde pak budete spát? V Akhaltsikhe? Pak tedy ráno pevnost a přes Borjomi do Chiaturi? Podle mě to máš hrozně nabité a na začátku jara, kdo ví, jaké budou silnice v horách. Já bych asi vyhodil Batumi, a vzal to z Kutaisi druhou stranou do Chiaturi, Vardzie. Tohle mně vzhledem k ročnímu období a necelým 4 dnům připadá moc. Ale možná jsem jen bobkař...


goderdzi1.jpg

0 Citovat

ako som vedla pisal, Batumi super, ale v lete.

0 Citovat

Batumi je fajn i v květnu, ale v létě určitě víc. O Velikonocích se tam hnát nebudu.

Upozorňuji, že delfíní show je jen o víkendu v 16h.

S Čiaturou jsem si posledně pěkně naběhl, protože zrovna při naší návštěvě měly doly zřejmě nějaký problém a lanovky nejezdily. Jestli už dostavěli ty nové městské lanovky, netuším. Doporučuji ověřit před cestou.

Jinak myslím, že ten itinerář by určitě šel stihnout, např. vrtulníkem. :)

Můžu doporučit návštěvu Gori a Stalonova muzea - kdo není zvyklý na komunistické monumenty, bude ohromen.

P.S. Doufám, že parkování skoro zadarmo v Katovicích do té doby nezruší. Nevíte někdo o nějakém super levném ubytování poblíž?

0 Citovat

Zkus ještě mrknout na tohle:

http://georgiantour.com/kinchkha/

Je to "u" Kutaisi, byli jsme tam loni kolem půlky dubna a bylo tam už přes 20 stupnu.

Kdybys chtěl tip na ubytování, tak můžu i něco doporučit

0 Citovat

mraziq napsal(a):

Zkus ještě mrknout na tohle:

http://georgiantour.com/kinchkha/

Je to "u" Kutaisi, byli jsme tam loni kolem půlky dubna a bylo tam už přes 20 stupnu.

Kdybys chtěl tip na ubytování, tak můžu i něco doporučit

To vypadá dost dobře, díky za tip!

0 Citovat

Díky všem za reakce. Zatím to tedy vypadá, že Batumi vynecháme a Mestii zařadíme jen když vychytáme VanillaSky z Kutaisi. Vezmeme to pravděpodobně z druhé strany, jak píše cali. Gori mám v plánu při příští návštěvě. Míst v Gruzii mám poznačených hrozně moc, budem se muset vrátit aspoň na 10-14 dní :-)

@mraziq to vypadá super, moc díky

0 Citovat

Pokud budete mít auto, tak se tam dostanete v pohodě, pokud budete jezdit maršrutkama, tak je to na zvážení, protože tam jezdí jedna, možná dvě, za den a celkem trvalo než jsme to našli v Kutaisi na nádraží.

Nechci tu dělat reklamu, ale pokud chceš, tak ti můžu doporučit ubytování víceméně přímo u toho kaňonu a pár km od vodopádu. Kdyžtak do zpráv... :)

0