Posledny augustovy tyzden mame na sr 2 sviatky, takze idealny datum na ukoncenie leta este niekde v europe ori mori. Rozhodli sme sa zatial (ak nevybehnu zazracne nejake zaujimave letenky tento tyzden) pre Balkan, ale mal by som k tomu par otazok, ak mate niekto skusenosti z poslednej doby. 1. Chceme vyrazit v piatok vecer a cez Madarsko a Srbsko prejst az do Ciernej Hory, kde by bola prva zastavka jeden z narodnych parkov hore na severe, bud Durmitor alebo Biogradska Gora. Mate niekto skusenost s cestou od Belehradu smerom dole na hranice? V Belehrade som bol par mesiacov dozadu, tam ide v podstate cely cas dialnica, ale dole nizsie uz konci, tak v akom stave su tam tie cesty, konkretne ta E-763jka. 2. Nasledujucich 6 dni chceme byt v Ciernej hore, hlavne teda more, ale aj pobehat trosku okolie (Kotor, Skadarske jazero, park Lovcen atd), tak je otazne, ci si zobrat ubytko niekde zhruba "v strede" pobrezia a kazdy den chodit niekam na aute, alebo to postupne prejst cele s tym ze vzdy 1-2 noci niekde inde prespat. Ak by sme sa rozhodli pre jedno miesto, tak ktore? Niekde v okoli Budvy, ci tam je to az moc turisticke? Skor nieco take kludnejsie by sme chceli skor. A pokial by vyhrala alternativa s 3-4 ubytkami, bol by problem to riesit na mieste? Ci radsej dopredu aspon par dni, cez booking? 3. Trosku spekulujeme ci v ramci tych 6 dnich nevybehneme aj na jeden den / jednu noc do Albanska. Je to tak na 2hodky cca cesty, je tam nieco zaujimave na albanskej strane, kusok od hranic? 4. Cestu naspat chceme ist cez Bosnu (so zastavkou v Dubrovniku asi), tam tie klasiky, Mostar, Sarajevo, Kravice. Na to budu take 2 dni, pridali by ste este neico, ci toto je tak akurat? 5. Este tak otazka celkovo k Ciernej Hore. ked to porovnate napr s Chorvatskom s makarskou atd, tak ako to vychadza? Lebo pocul som na CH aj velmi pozitivne reakcie, ale aj celkom negativne (hlavne spinave more, plaze atd). Tak ze aka je tam teraz situacia diky .

Balkan trip

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Posledny augustovy tyzden mame na sr 2 sviatky, takze idealny datum na ukoncenie leta este niekde v europe ori mori. Rozhodli sme sa zatial (ak nevybehnu zazracne nejake zaujimave letenky tento tyzden) pre Balkan, ale mal by som k tomu par otazok, ak mate niekto skusenosti z poslednej doby.

1. Chceme vyrazit v piatok vecer a cez Madarsko a Srbsko prejst az do Ciernej Hory, kde by bola prva zastavka jeden z narodnych parkov hore na severe, bud Durmitor alebo Biogradska Gora. Mate niekto skusenost s cestou od Belehradu smerom dole na hranice? V Belehrade som bol par mesiacov dozadu, tam ide v podstate cely cas dialnica, ale dole nizsie uz konci, tak v akom stave su tam tie cesty, konkretne ta E-763jka.

2. Nasledujucich 6 dni chceme byt v Ciernej hore, hlavne teda more, ale aj pobehat trosku okolie (Kotor, Skadarske jazero, park Lovcen atd), tak je otazne, ci si zobrat ubytko niekde zhruba "v strede" pobrezia a kazdy den chodit niekam na aute, alebo to postupne prejst cele s tym ze vzdy 1-2 noci niekde inde prespat. Ak by sme sa rozhodli pre jedno miesto, tak ktore? Niekde v okoli Budvy, ci tam je to az moc turisticke? Skor nieco take kludnejsie by sme chceli skor. A pokial by vyhrala alternativa s 3-4 ubytkami, bol by problem to riesit na mieste? Ci radsej dopredu aspon par dni, cez booking?

3. Trosku spekulujeme ci v ramci tych 6 dnich nevybehneme aj na jeden den / jednu noc do Albanska. Je to tak na 2hodky cca cesty, je tam nieco zaujimave na albanskej strane, kusok od hranic?

4. Cestu naspat chceme ist cez Bosnu (so zastavkou v Dubrovniku asi), tam tie klasiky, Mostar, Sarajevo, Kravice. Na to budu take 2 dni, pridali by ste este neico, ci toto je tak akurat?

5. Este tak otazka celkovo k Ciernej Hore. ked to porovnate napr s Chorvatskom s makarskou atd, tak ako to vychadza? Lebo pocul som na CH aj velmi pozitivne reakcie, ale aj celkom negativne (hlavne spinave more, plaze atd). Tak ze aka je tam teraz situacia

diky

0

Nevynechat Tituv bunkr v Bosne (sice maji docela malo navstevnich casu, ale pecka!)

0 Citovat

Tak trip nakoniec vyzeral nejak takto:

Termin: 26.8. - 4.9.

Trasa: Slovensko (BA) - Madarsko - Srbsko - Cierna Hora - Chorvatsko - Bosna a Hercegovina (resp. len Hercegovina) - Chorvatsko - Madarsko - Slovensko (BA). Dokopy cca 2600km, s tym ze najviac sme dali prve dva dni a posledny, zhruba 2000km

Spali sme postupne pri Belehrade, pri Durmitorskom narodnom parku, pri Budve, pri Bare, v Kotore, v Dubrovniku, v Mostare

V Ciernej Hore sme presli v podstate cele pobrezie, od Herceg - Novi po Ulcinj. Presli sme krizom cez Durmitor a popri Pivskom jazere. Dali sme aj vylet spodkom Skadarskeho jazera so zastavkou na miestnej "plazi". Kratka zastavka a kupanie v Dubrovniku, odtial "lokálkami" hore do Mostaru

Albansko sme nakoniec neriesili, boli sme firemnym autom a nevedel som, ako velmi riesia Albanci u cudzincov povolenia na firemne auta pri vstupe do krajiny, resp pri pripadnych prehliadkach na ceste

Ak by niekto planoval nieco podobne a zaujimalo ho nieco viac, tak sa kludne ozvite

0 Citovat

Ja sa v lete chystam do Ciernej Hory a mozno firemnym autom.

V Ciernej Hore ste povolenie na firemne auto pri vstupe do krajiny nepotrebovali ?


Diky

0 Citovat

teraz mala kamoska problem, mali pozicane auto z SK od niekoho a do Albanska sa skoro nedostali, majitel auta im musel poslat odfoteny OP, ktory potom ukazali kontrole na hranici

0 Citovat

Zdravím všechny!

Plánuji se vydat na cestu na Balkán v září na 2-3 týdny. Nemám ještě vypracovaný plán, a chtěl bych získat další tipy.

Chci jet autem na jih, nejprve do Slovinska (3-4 dny), poté do Chorvatska: Rovinj, Pula, Split a Dubrovník. Dále bych chtěl navštívit Černou Horu a pak se rozhodnout, jestli pokračovat do Srbska a zpět nahoru, nebo zahrnout Skopje, Ohrid a Sofii. Plánuji také projet Bělehrad a Sarajevo, přes Zagreb zpět na sever. Nejsem si jistý, zda stihnu všechna místa za 3 týdny, nebo zda bych měl vynechat Makedonii a Bulharsko (v Albánii jsem již byl). Také rád bych strávil 4-5 nocí u moře v Chorvatsku na klidném ostrově, kam by bylo snadné se dostat trajektem.

Máte nějaké tipy? Díky!


balkan.jpg

1 Citovat

Ono to veľmi závisí na osobných preferenciách a spôsobe cestovania, ja by som za 3 týždne stihla možno Slovinsko a Chorvátsko, ale každý sme iný. 

My sme boli v Macedónsku 11 dní, ak sa tam rozhodnete ísť, za nás bol úplne top cesta z Ohridu do Skopje po R1201, hlavne okolie Rostushe. My sme tam strávili pár dní ale myslím si že to stojí za zastávku aj na pár hodín. Napr vodopád Duf je na cca hodinku prechádzky. 

1 Citovat

Ahoj, tipů na ostrovy kolem Chorvatského pobřeží mám mnoho, ostrovy jsou krásné už jenom tím, že je tam klidněji - projeto na plachetnici mnohokrát křížem krážem. Otázka je, kolik chcete utratit za trajekt - vzhledem ke krátkému pobytu tam, bych toto zvážila, protože ceny nejsou úplně nízké viz. Jadrolinija 

https://www.jadrolinija.hr/

Ze Zadaru - tam je toho mraky - mně se líbil moc Dugi Otok, je to taková trochu divočina, malé vesničky, pár baráků, bílé útesy ;) 

Ze Splitu - Šolta (blízko)  a krásný je ostrov Vis, ten je trochu dál, ale nádherný a potom Mljet, na ten jezdí trajekt z Pelješacu. 

Černou Horu bych jen tak profrčela :) 

 

1 Citovat

V Černý hoře bych rozhodně dal alespoň Kotor, ten rozhodně stojí za návštěvu. Hezká je i Budva, byť to starý město je v zásadě novostavba.

1 Citovat

Slovinsko: je malé, ale je toho tam dost. Za návštěvu stojí mj. Bohinjské jezero i Bled, Lublaň, krásné městečko Škofja Loka, hrad Predjamski Grad (stačí zkouknout z venku), krásné benátské městečko Piran, projít se nad útesy ve Strunjanu. Koper má moc pěkné historické centrum a staré uličky, i když na první pohled při cestě kolem je to odpuzující město.

2 Citovat

Plán máš velký a času málo. Zkus na každé místo, co chceš navštívit dát den a spočítat. Nevychází to. Natož s 4-5 dny na klidném ostrově v HR.

1 Citovat

Černou horu bych rozhodně neprofrčela, Boka Kotorska, Budva, Stari Bar, Ulcinj, Skadarské jezero, Durmitor atd.

1 Citovat

Boka Kotorska není jen Kotor, ale i Perast a Herceg-Novi, tudíž další místa k prozkoumávání ...

1 Citovat

osobne v septembri by som uz preskocil Slovinsko a Chorvatsko a tahal na juh a tam si dal Ciernu Horu, Macedonsko a Kosovo kombo. Prip. este juh Chorvatska, napr. okolo Peljesacu. Tam je vsetko, more v pohode, vyhriate, historicke a aj hory, napr. take Prokljetie z ciernohorskej strany vyzera uzasne. Nebol som ale je v plane. Bulharsko by som uz asi nesilil, vsak po ceste naspat je tam po ceste juzne Srbsko a tam sa tiez da, alebo Belehrad a okolo Dunaja.
Bosna to je zase kategoria sama o sebe :D

1 Citovat

hankaa napsal(a):

Jadrolinija

Ze Splitu - Šolta (blízko)  a krásný je ostrov Vis, ten je trochu dál, ale nádherný a potom Mljet, na ten jezdí trajekt z Pelješacu. 

 

 

Paráda, děkuji za ceny trajektu, až tak hrozné jak jsem to myslel to není.

Mljet právě přemyšlím..

Nejde až tak o ostrov, jen aby byl klid, třeba pag má most, takže nemusím ani trajektt, jen je dost turistický. Koukám spíš na jihu, Orebic a Korčula, tam to nevypadá špatně.

0 Citovat

divan napsal(a):

Slovinsko: je malé, ale je toho tam dost. Za návštěvu stojí mj. Bohinjské jezero i Bled, Lublaň, krásné městečko Škofja Loka, hrad Predjamski Grad (stačí zkouknout z venku), krásné benátské městečko Piran, projít se nad útesy ve Strunjanu. Koper má moc pěkné historické centrum a staré uličky, i když na první pohled při cestě kolem je to odpuzující město.

 

Super, diky, v planu mám Bled, Lublaň, Postojnské jeskyně, Predjamski Grad (jen kouknout z venku) a Piran, dále směr Chorvatsko!

 

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Plán máš velký a času málo. Zkus na každé místo, co chceš navštívit dát den a spočítat. Nevychází to. Natož s 4-5 dny na klidném ostrově v HR.

 

Bled, Lublaň, Postojna/Piran, Rovinji, Pula, Hum/Plitvica, Split, Dubrovnik, Kotor, Podgorica, Pristina, Belhrad +něco ještě v Srbsku (1-2 dny), Sarajevo + něco ještě v BiH (1-2 dny), Zagreb = 16-18 a k tomu ještě u moře 4-5 dni a je to přes 3 tydny.. je to tak. Takže Makedonie a Bulharsko asi příště :(

0 Citovat

tonic napsal(a):

osobne v septembri by som uz preskocil Slovinsko a Chorvatsko a tahal na juh a tam si dal Ciernu Horu, Macedonsko a Kosovo kombo. Prip. este juh Chorvatska, napr. okolo Peljesacu. Tam je vsetko, more v pohode, vyhriate, historicke a aj hory, napr. take Prokljetie z ciernohorskej strany vyzera uzasne. Nebol som ale je v plane. Bulharsko by som uz asi nesilil, vsak po ceste naspat je tam po ceste juzne Srbsko a tam sa tiez da, alebo Belehrad a okolo Dunaja.
Bosna to je zase kategoria sama o sebe :D

 

Mě o moře nějak ani nejde, Černa hora a Chorvatko už jsem byl (moře) , teď ale chci vidět jinou turistiku. Slovinsko rozhodně nechci minout, jelikož tam chci už dávno, no a BiH nevím ani co tam, pro mě docela záhada... hlavně že tam chci :D

0 Citovat

Jeskyně Postojna byla pro mě příkladem toho nejhoršího masového turismu. Drahé, všude davy lidí, všechno jaksi v poklusu, ... byl  jsem tam 2x, pokaždé mimo  hlavní sezónu a už by mě tam nikdo nedostal. Bez těch davů  by to tam bylo samozřejmě krásné. U mě jednoznačně zvítězily Škocjanske jame https://www.park-skocjanske-jame.si/en/ , jen je třeba aby bylo dost vody, teče jimi pak solidní podzemní řeka, na ní i malé vodopády, ... Krápníků tam moc není, ale na to máme třeba Moravský Kras

1 Citovat

divan napsal(a):

Jeskyně Postojna byla pro mě příkladem toho nejhoršího masového turismu. Drahé, všude davy lidí, všechno jaksi v poklusu, ... byl  jsem tam 2x, pokaždé mimo  hlavní sezónu a už by mě tam nikdo nedostal. Bez těch davů  by to tam bylo samozřejmě krásné. 

 

Davy lidí nesnaším, proto v lete nikam nejezdím a na Balkan se chci vydat koncem září. 

Škocjanska jama vypada pěkne, někdo i psal misto jezera Bled také Bohinjské jezero, což jsem koukal a vypada famozně, přemyslím, že by této dvě lokace by mohly plně nahradit znamé turistické cíle.

Děkuji!!!

0 Citovat

Bled je hodně turistický i mimo sezónu, Bohinj výrazně míň. Bohinj je i přírodnější (nebo jak to nazvat). Na Bohinj se jede přes Bled (dá se i přes hory, ale to je dost krkolomná a zdlouhavá cesta a nemá moc smysl). Takže se dají celkem dobře navštívit obě místa.

1 Citovat

Bled byl krásný v březnu, to tam opravdu nebyla ani noha, ale musí se z různých jiných stran, než z "hlavního města". 

Bohinj je méně turistický, to ano, ale divukrásná nedotčená příroda se ani tam  nekonala (loni v září).  Spousty lidí, masovka, stánky...  Možná to bylo tím, že spousty cest a tras bylo omezených kvůli loňským záplavám v srpnu, tak jsme vlastně museli zůstat tam, kde ani původně nebylo v plánu. 

Hory krásné ;) 

0 Citovat

No, ehm, ono celé Slovinsko, Chorvatsko a dnes už asi i Albánie jsou příklady masové turistiky. 

0 Citovat

hej hej, v takej slavonii sa o turistov az potkynas 😏

5 Citovat

Slovensko je také příklad běžné turistické země a dokonce některé jeho oblasti lze přímo označit za postižené masovou turistikou, nicméně asi i tam si již někteří bystřejší všimli, že distribuce těch turistů není ani zdaleka rovnoměrná, ba dokonce, že to neplatí jen pro Haluškistán, pardon, Slovensko. 

 

0