Ahoj, pokud se podaří, tak plánujeme vyrazit na přelomu září a října do Portugalska. Na čistý pobyt budeme mít 6 dní. Chtěl jsem se zeptat co říkáte na můj itinerář a zda místo něčeho co jsem vybral raději nezvolit něco jiného. Četl jsem tady už nějaké tipy, kde někteří jeli z Lisabonu do Porta nebo opačně. Původně jsem to taky plánoval, ale když jsem si to rozvrhl, zjistil jsem, že bych musel osekat Lisabon nebo Porto, což bych nerad. Raději vždy na jednom místě strávím více času než jen ho rychle proběhnout a spěchat někam dál. Takže jak jsem to zatím velice hrubě rozvrhl. 2 dny Lisabon 1 den výlet do Sintry + Cabo da Roca - snad se to dá stihnout v jednom dni. další den letecký přesun do Porta - půl dne na prohlídku Porta Výlet buď do Bragy nebo Aveira nebo oboje, pokud by se dalo stihnout nebo něco jiného v okolí Porta dostupného vlakem či busem? Poslední den prohlídka Porta Čili na Lisabon máme 2 dny a kousek, Porto 1,5 dne. Zbytek výlety po okolí. Pokud máte tip na zajímavou restauraci nebo jiné místo které stojí za návštěvu. Případně tip na čtvrť, kde je dobré se ubytovat v Lisabonu a Portu. Chci něco v centru v dobré dostupnosti všeho okolo. .

Portugalsko na 6 dní - itinerář

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

No priznam sa ze januarovi termin som prehliadol aj ja, cize tu ani neporadim co robit a co navstivit, kedze podla priemernej teploty 16stupnov a 13 stupnov vody to nevidim na plaz a kupanie :)

0 Citovat

no ale mate osobnu skusenost s teplotou atlatntiku v januari? neviem ci by som veri vsetkemu co je na internete :))

0 Citovat

tonic napsal(a):

no ale mate osobnu skusenost s teplotou atlatntiku v januari? neviem ci by som veri vsetkemu co je na internete :))

Není to jedno Toniku. Je prostě studená :))

0 Citovat

Hoši, moře krásné, pláže krásné, ale já tam nevlezl ani na konci září:-)  Leden je zcela mimo realitu, leda pro Venclovského nebo báby z ledu.



20180930-122847.jpg
20180930-115942-hdr.jpg

0 Citovat

[citace="cali"]

Hoši, moře krásné, pláže krásné, ale já tam nevlezl ani na konci září:-)  Leden je zcela mimo realitu, leda pro Venclovského nebo báby z ledu.

Tak tak. Já se taky neodhodlal v červnu. Kolega si sel zaplavat a já šel raději na pivo. 

0 Citovat

Oblast Fara podle udaju more   16.7 dneska . doblast Porta  14.4   klasicka teplota  more v Irsku  v lete (14-16 ) ...takze na rychle vykoupani se to da , ale slava to neni  ( u me  ted 11.1 ) , Kanary  okolo 19 stupnu

Jinak mestecka nad Portem fajn, pobrezi jsme sjeli na jihu cele az po majak , kdyz prihlednu k te teplote more tak bych volil  Lisabon a Porto pripadne  to rozdelit poi 2 dnech a pridat to Faro

Byli jsme celkem 3x ale jednou cerven jednou  cervenec -srpen a  jednou zari , ted v lednu nevim nevim ,,na vykoupani to moc neni ,mozna zvolit  Porto  nebo odskocit na Azory ,.pripadne na Madeiru
0 Citovat

niemandos napsal(a):

Tak já jsem se nedíval kdy letí, ale v myslím, že je voda studená celý rok, tak je to jedno :)))

No hele já se koupala na začátku října a studený mi to nepřišlo. Ale kamarádi, co byli v létě (srpen) chodili jen do bazénu, co byl v hotelu, že to na ně bylo děsně studený. Netuším, kolik to mělo, ale žádný "namočit/zaplavat a rychle ven" to nebylo a to je pro mne třeba voda v krytých bazénech studená. 

Jako určitě se najde někdo, kdo do toho vleze. A třeba na přejítí pláží v Lagos asi ok :) Možná se smočit taky (i když záleží na jedinci, no), ale večerní koupání asi ne no :D

0 Citovat

baca12 napsal(a):

ale potom chcem fotku z tej skaly :)



dscn3583.jpg

0 Citovat

To je prave to  , rozdil teploty  vzduchu a more muze  byt stejny nebo  treba maly a tim se more nezda az tak studene ,jenze v lednu bude k veceru uz zima jak zajde slunko  Z Irska mam vyzkousene , ze kdyz je teplota pres  den kolem 18 tak v 16 stupnovem mori se  klidne koupu  ale kdyz by bylo treba jen 13-14 tak uz me to lakat nebude

0 Citovat

Na koupání to moc taky nevidim.. spíš na výlety, procházky a turistiku. Takže nějaká pěkná místa výhledy městečka apod. Samozřejmě i pěkné pláže na projití. 

0 Citovat

Ze severu jsme loni měli největší zážitek z městečka Lamego, kousíček od Doura. Jsou tam také velké schody vedoucí ke kostelu na kopci, podobně jako v Braze, ale zde je méně turistů a schody jsou pokryté azulejos! Mrkněte, jestli to nemáte po cestě. Za zastávku to rozhodně stojí.

0 Citovat

zapisujem :)

0 Citovat

Akoze teoreticky by sa dala aj Benagil cave, zoberete kajak/paddleboard a za par minut ste tam a tych par sekund vo vode prezijete. Akurát neviem ci tam tie kajaky bude niekto v januari poziciavat, ale my sme napr paddleboard brali  priamo z ubytka za 10e na cely den (kajak pre dvoch na plazi myslim 20e hodina). No a potom dole na juhozapade urcite klasika Sagres a majak na utesoch s vyhladmi Cabo de Sao Vicente a kusok vyssie odtial po ceste pekna plaz s "utesmi" Castelejo kde sa chodi napr aj surfovat, je tam aj skola surfu, pozicovna dosiek, pekna kaviarnicka atd (opat by ale bolo treba overit ci je to otvorene v januari). Lagos a Portiamo mi neprisili nejak zaujimave, ale da sa aj tam stravit par hodin su tam pekne plaze a aj ked sa nebudete kupat, na prechadzku idealne. Vo Fare sme boli par hodin kym nam siel vlakr sme Lisabon, dali sme tam obed, kavu, trochu sme pochodili a na takých 4-5 hodin ideal.

0 Citovat

Díky moc za tipy ;) 

0 Citovat

Ahojte, přemýšlíme s přítelkyní na návštěvou Portugalska. Zatím plán takový let do Fara, půjčit auto a podél pobřeží přes Lisabon do Porta, tam vrátit auto a letět zpět z Porta. Nemáte někdo zkušenosti se stejnou nebo podobnou cestou a podělil byste se o případné rady tipy? 

0 Citovat

Mrkni na to , zda prejezd do Porta  a vraceni auta tam te nevyjde vic nez prelet , pujcit auto jen ve Faru projet  to pobrezi  Algarve  a pak auto vratit a prelet  do Lisabonu nebo do Porta  ( Lisabon s Portem pripadne prohodit ) , Absolvovali jsme to podobne , ale verejnou dopravou  ,z Fara do Lisabonu a pak do Porta   Nakombinovat to jde  prohozenim tech mist vselijak a i vzajmene lety mezi temi misty byvaji levne

V Lisabonu auto nepotrebujes , v Portu taky ne , nevim na jak dlouho planujete cestu, ale rekl bych ze  treba  prilet do Fara  pujceni auta   ubytovani na  3-4 noci v Albuferii   ( itinerar po pobrezi a co videt a navstivit tu uz byl )  Lisabon   2 noci  Porto  -3 noci , 1 den si udelat vylet nad Porto podel pobrezi   verejnou dopravou

Samozrejme pokud planujete delsi  cas, nez  tech 8-10 dnu ,tak pobyt u more se da  rozsirit a Lisabon  o den taky , mam pocit ze prejezd autem  mezi Farem a Portem je zbytecny , z vlaku nebo z busu krajinu uvidite  tak jak tak  a letecky to zase usetri cas  a bude pohodlnejsi
0 Citovat

Trochu strika ne z Fara do Porta autem. To budes vice v aute nez venku. 

Ja letim do Portugalska v Cervenci do LIS a z tama do OPO letecky. Chtel jsem i FAO z OPO letecky, ale malo casu. Vlakem ci autem zabijes strasne moc casu. Vem si, ze vlakem z FAO do LIS to trva neco malo pres 4h. Takze tim autem bez jakekoliv zastavky to bude taky tak nejak. 

0 Citovat

Nepíšeš, na jak dlouho chcete jet, ale v Portugalsku je strašně moc krásných míst k vidění. My byli jen Lisabon 3 noci a pak trasa nahoru k Portu a blízkému okolí, celkem 8 nocí a to jsme zdaleka neviděli vše, co jsme si původně naplánovali. Tak jen zvažte menší oblast, kterou si užijete v klidu více.

0 Citovat

Roiman4 napsal(a):

Vem si, ze vlakem z FAO do LIS to trva neco malo pres 4h. Takze tim autem bez jakekoliv zastavky to bude taky tak nejak. 

co si tak nejak matne pamatam, tak vlakom z Lisabonu do Fara to bolo nieco cez 3 hodiny cize nic tragicke a autom to vychadzalo este kratsie

0 Citovat

"rychlovlak" do Fara menej ako tri hodiny a ked sa kupi dopredu tak za 10 euro a Porto tiez pod tri hodiny s najrychlesjimi spojmi 

0 Citovat

Ale to je rychlovlak, pokud pojede necim jako CD Praha-Olomouc, kde to zastavuje vsude, tak to bude sedet. 

Ale pro me je to trochu nerealne jet autem z Fara do Porta ikdyz nevim na jak dlouho tam bude. Ja vse planoval letecky a letenky okolo 25€ o/w pp. 

0 Citovat

Tehdy jsme na te trase kombinovali bus a vlak a bylo to rychle , dneska bych to spis resil letecky , protoze  byvaji i letenky za  10 euro , ale ten rychlovlak  je taky fajn a vic vidis s te krajiny  ,auto bych pujcil v Albuferii  na par dnu co tam bude a projel jen to pobrezi a zase vratil tam, kde pujcil, na jinem miste si myslim ,ten prevoz zapoctou a zvedne to cenu ,Lisabon je lepsi bez auta , maximalne pak treba v Portu , kdyz by chtel se jet podivat jeste podel more na sever ,ale tam jede i verejna doprava

0 Citovat

Roiman4 napsal(a):

Ale to je rychlovlak, pokud pojede necim jako CD Praha-Olomouc, kde to zastavuje vsude, tak to bude sedet. 

Ale pro me je to trochu nerealne jet autem z Fara do Porta ikdyz nevim na jak dlouho tam bude. Ja vse planoval letecky a letenky okolo 25€ o/w pp. 

pozeram ze Faro Lisabon vsetky vlaky max 3,5 hodiny a Faro Porto je za 5h 45m a cena dopredu 23,5 euro - to moze byt velmi fajn jazda a lietadlo uestri kolko, mozno hodinu-dve vratane presunov centrum-letisko-letisko-centrum?

0 Citovat

tonic napsal(a):

pozeram ze Faro Lisabon vsetky vlaky max 3,5 hodiny a Faro Porto je za 5h 45m a cena dopredu 23,5 euro - to moze byt velmi fajn jazda a lietadlo uestri kolko, mozno hodinu-dve vratane presunov centrum-letisko-letisko-centrum?


Porto - Faro mas 1h10min letecky. A ve Faru pokud bydlis na plazi Praia de Faro tak jsi za 30min a v centru za 20min pesky. Busem to mas vse 5min. ( jezdi jen jedna linka a to pres letiste jeste k tomu) 

Porto nevim jak dlouho to trva z centra na letiste, ale maji tam metro a nejsou to bridilove jak v Praze. Takze do25min? 


Ale neberu to, ze vlakem to muze byt fajn a muze vystoupit tam, co chteji videt. 

PS: Faro je nuda samo o sobe. Lagos, majak a skaly jsou lepsi...  Vlak Faro Lagos za 6€ a hodina jizdy. 

0 Citovat

My jsme půjčovali auto v Lisabonu a vraceli ve Faru odkud jsme letěli do Porto. Z pohledu času a volnosti mi to přislo jako nejlepší varianta. Z pohledu cenu to už nebyla žádná hitparáda, protože jsme museli platit one-way poplatek půjčovně cca za 80 EUR...


Jinak z Faro do Porta bych rozhodně letěl, náš letenka pád týdnů dopředu stála 10 EUR/osoba :)

0