Ahoj, jako jednu z variant kam bychom mohli vyrazit v létě máme Skotsko.  Bylo by to max na týden. Chtěl jsem se proto zeptat, zda máte tip na místa,  která navštivit. Případně nějaký komplet okruh, který se dá objet za nějakých 5 dnů. Přílet/Odlet by byl z Edinburghu, aspoň  teď jsou nejvýhodnější letenky právě sem. Chtěli bychom si nechat aspoň 1 den na prohlídku města, takže ideálně před odjezdem, ať člověk nemusí nikde narychlo přijíždět. Proto ten okruh na cca 5 dnů.Má někdo přehled, jak to vypadá s dopravou (hustota provozu), případně kvalitou silnic? Nejsem zvyklý na provoz vlevo a letos v Thajsku prakticky každá křižovatka představovala potencionální problém, protože jsem se pomalu nebyl schopný ani správně rozhlédnout. Ta hlava prostě furt funguje naopak :-) Takže z toho mám trochu vítr, ale po nějaké době si člověk určitě zvykne. Další věc je ubytování. Nevíte jak je to na skotském venkově? Je dobré bookovat dopředu nebo není problém sehnat i něco na místě? Mám rád ubytko pořešené dopředu, ať pak nemusím na místě ztrácet čas hledáním ubytování. Na druhou stranu je to trochu svazující v případě, že se člověk někde zdrží.  .

Skotsko na týden - co vidět, kam nejezdit

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Ahoj, 

jako jednu z variant kam bychom mohli vyrazit v létě máme Skotsko.  Bylo by to max na týden. Chtěl jsem se proto zeptat, zda máte tip na místa,  která navštivit. Případně nějaký komplet okruh, který se dá objet za nějakých 5 dnů. 

Přílet/Odlet by byl z Edinburghu, aspoň  teď jsou nejvýhodnější letenky právě sem. Chtěli bychom si nechat aspoň 1 den na prohlídku města, takže ideálně před odjezdem, ať člověk nemusí nikde narychlo přijíždět. Proto ten okruh na cca 5 dnů.

Má někdo přehled, jak to vypadá s dopravou (hustota provozu), případně kvalitou silnic? Nejsem zvyklý na provoz vlevo a letos v Thajsku prakticky každá křižovatka představovala potencionální problém, protože jsem se pomalu nebyl schopný ani správně rozhlédnout. Ta hlava prostě furt funguje naopak :-) Takže z toho mám trochu vítr, ale po nějaké době si člověk určitě zvykne. 

Další věc je ubytování. Nevíte jak je to na skotském venkově? Je dobré bookovat dopředu nebo není problém sehnat i něco na místě? Mám rád ubytko pořešené dopředu, ať pak nemusím na místě ztrácet čas hledáním ubytování. Na druhou stranu je to trochu svazující v případě, že se člověk někde zdrží. 

0

My měli týdenní okruh Skotskem se starem v Glasgow a koncem právě v Edinbře. Za ten týden se to jakž takž dá objet, stihneš toho dost, nejspíš však nedáš přejezd trajektem za nějvětšími krásami na Skye atd.

Osobně bych vyrazil po dni v Edinbře směr Dundee, Dunnottar Castle a Aberdeen a poté směr Inverness - v oblasti Highlands je plno whisky destilérek, které stojí za návštěvu, spousta hradů a zřícenin, stále aktivní vojenská pevnost Fort George nad Inverness (které taky doporučuji minimálně na procházku centrem). Zde bych se stočil už na jih a podél jezera Loch Ness jel směrem k Fort William, odkud se dá jít buď na Ben Nevis nebo jet do nedalekého Glenfinnanu (natáčení Harryho Potera - známý most Glenfinnan Viaduct), jet až na konec cesty do města Mallaig - cestou to jsou samé nádhery kolem.

Následně to vzít už směrem na Glasgow přes Loch Lomond & The Trossachs National Park, kde se natáčel Skyfall, dále jsou zde jezera, vodopády atd. Jízda vlevo je zde v pohodě, zvykneš si za den, jen ve Skotsku jsou čistě jen dvouproudovky a někdy docela úzké cesty z jedné strany ohraničené skálou a z druhé strany svahem. Vrátil bych se letecky buď z Glasgow, což se dá nejlépe do okolí ČR velmi slušně (KTW, WRO, KRK, SXF) anebo to vzít zpět na Edinburgh.

Ubytování v Highlands bylo složitější a dražší, ale většinu jsme sehnali přes Airbnb.

Pro inspiraci, tady je náš okruh Skotskem : https://stivtravels.wordpress.com/2015/09/09/scot_eng2015/

0 Citovat

http://bit.ly/2o5Q2lc

nebo

http://bit.ly/2nHioRJ

Da se stihnout i ten Skye ,my jsme meli jen 5 dnu a stihli jsme ho ,ale je pravda ze to byla dost honicka a Edinburgh jsme navsivili jindy , Glasgow jsme vyneachali uplne z hor jsme zdrhli do Aberdeenu kvuli pocasi , ale pak je dobra ta cesta do Inverness . da se to udelat tak jak jsem zadal na te druhe mapce , nemusi se treba pak ale sjizdet az do Obanu ale odbocit v Glencoe a pokud byste se zdrzeli moc na Skye tak uz jen smrcnout ten Loch Lomond a je tam kratsi moznost primo do Edinburghu

0 Citovat

Mikir, hacknul jsi nám fórum! :D

0 Citovat

Viděl jsem ty šíleně dlouhé linky :D Layout se trošku rozpadl.

Každopádně díky oběma! Koukal jsem na ty mapy a při 5 dnech to vychází na necelých 200 Km/den, abychom potom netrávili většinu času jen v autě. Stíhali jste u toho i nějakou túru nebo čistě jen přejezd z místa na místo, tam rychlá prohlídka a zase jedeme dál?

Mikire, jak jste řešili ubytování vy? Koukal jsem, že ve Skotsku je velice rozsáhlá síť kempů. Není to sice můj styl a stan bych určitě vynechal, ale někde mají i chatky, což by nemuselo být zas tak špatné.

0 Citovat
David Eiselt napsal(a):

Mikir, hacknul jsi nám fórum! :D

Coze ? koukam na ty dve adresy ty jsem nezadaval ,,na google maps jsem sestavil trasu dve trasy po Skotsku a ty jsem odeslal co se skryva pod temi kratkymi adresami nevim a ani to radeji nechci zkouset )

0 Citovat

Těmi dlouhými url adresami se nám celý web roztáhl na 5000px šířky :-) tak jsme je nahradili, než zprovozníme zkracování na uživatelsky příjemnou šířku.

0 Citovat
toncek napsal(a):

Viděl jsem ty šíleně dlouhé linky :D Layout se trošku rozpadl.

Každopádně díky oběma! Koukal jsem na ty mapy a při 5 dnech to vychází na necelých 200 Km/den, abychom potom netrávili většinu času jen v autě. Stíhali jste u toho i nějakou túru nebo čistě jen přejezd z místa na místo, tam rychlá prohlídka a zase jedeme dál?

Mikire, jak jste řešili ubytování vy? Koukal jsem, že ve Skotsku je velice rozsáhlá síť kempů. Není to sice můj styl a stan bych určitě vynechal, ale někde mají i chatky, což by nemuselo být zas tak špatné.

Jak uz jsem psal prve ,.bylo to opravdu dost z mista na misto , a mas pravdu kempy jsou ve Skotsku super , meli jsme prave sebou stan ,tedy mini stan a vyuzivali jsem tyto kempy, ano chatky tam byvaji ,silnice jsou ve Skotsku skvele a rovnez znaceni i turisticke info na vysoke urovni , turu jsme nestihli bohuzel od parkoviste nebylo videt ani na spodni stanici lanovky ,jizdy jsem natahoval az do vecera to je pravda ,ale uzili jsme si to i tak na Skey jsme spali u Portree a pak jsme vraceli tim trajektem na Mallaig prvni noc jsme zase spali pred temi horami u Pitlochry, Abredeen byl spis z nouze ze bylo v horach hnusne . pak jsme si uzili Iverness, samozrejme Lochnesku ) , tam jsem prave premyslel, jestli dame casove ten Skye, ale kdyz jsem se ujistil o trajektu cimz jsme pak nemuseli zpet pres Kyle, tak jsme do toho sli , nocleh jsme dali pred Kyle ,je pravda ze ja jezdim po sve strane ) to spis v Evrope mam pak tendenci jet opacne ))
Jinak nevim u koho chces resit pujceni auta ,ale v Edinburghu na letisti mam nejhorsi zkusenost co jsem kdy auto pujcoval a taky je pujceni drahe , naopak turisticke info vsude skvele

0 Citovat
David Eiselt napsal(a):

Těmi dlouhými url adresami se nám celý web roztáhl na 5000px šířky :-) tak jsme je nahradili, než zprovozníme zkracování na uživatelsky příjemnou šířku.

Aha a ja uz nadaval na svuj notas ze se mi to tak roztahlo ) tak se omlouvam

0 Citovat

Myslím, že na základě jedné zkušenosti není nutné strašit s půjčením auta v Edinburghu. My jsme si ho tam půjčovali před dvěmi lety (bylo to naše první půjčení auta, tak jsme byli docela nervozní), a všechno bylo naprosto v pořádku.

V dubnu jedeme do Skotska znova, minule nás to tam tak nadchlo, že se rychle vracíme zpátky. Týdenní putování taky začínáme v Edinburghu, pak přespání v Glencoe, 3x na Skye, jedna noc v Inverness a jedna v Cairngorm národním parku. Jde nám hlavně o přírodu, tak doufáme, že počasí vyjde alespoň na 50% :D
Půjčujeme auto a ubytování máme řešeno přes různá B&B.

Pokud byste nakonec jeli na ten Skye, tak tam opravdu doporučuju dělat rezervaci hodně dopředu. My jedeme v dubnu a rezervovala jsem v prosinci a už tak bylo dost přebráno, tak si umím představit, jak to tam vypadá asi v létě.

0 Citovat

Boli sme myslim v 2014, ryanairom z BA do Edi, od soboty do soboty. Po prilete sme zobrali bus do Glasgowa, kde sme dali vecer nejake pivka a trochu pozreli mesto. V nedelu doobeda este nejake nakupy a smer k letisku kde sme brali auto na 5 (resp. 6) dni, do piatku. Od letiska sme vyrazili smer hore na vysocinu k Loch ness do obce Drumnadrochit, kde sme mali prenajatu velmi peknu chatu na kopci s vyhladom na okolie.

Odtial sme potom riesili celodenne tripy nejak takto:
1. den trek popri Loch ness a druhy kratky trek v okoli (vodopady, nejake jazierka, atd)
2. den vystup na Ben Nevis
3. den ostrov Skye so zastavkou pri Eilean Donan Castle (ktory je po ceste) a prehliadka v Talisker distilery a samozrejme Old Man of Storr a okolie
4. den cesta hore na sever k Inverness a okolie, piknik pri mory, pozorovanie delfinov pri Chanonry point

V piatok rano sme sa vybrali spat smer Glasgow vratit auto a odtial okolo obeda busom do Edi. Presli sme si tie hlavne ulicky, okolo hradu, relax v parku, dali nejaku whisky a vecer sme sa vybrali na zapad slnka na kopec hore za mestom. V sobotu rano uz len odlet.

Do Skotska este urcite raz pôjdeme, tento krat ale uplne vynechame Glasgow (za mna absolutne nic), Edinburgu dame komplet jeden den a nie len poobedie a zvysok, ideal tak 8-9 dni strávime cestovanim, hlavne smer hore na sever (vysocina je fakt krasna oblast).

0 Citovat

Díky dalším za postřehy a vaše itineráře. Upřímně taky přemýšlím, jestli se honit a snažit se to objet celé dokola má za těch 5 - 6 dní smysl. Jestli opravdu nebude lepší zvolit třeba jen 2 místa, odkud vyrážet na výlety do okolí. Pak by bylo otázkou, která místa zvolit, aby to bylo kousek k nějakým zajímavým místům. Jde nám taky hlavně o přírodu.

@Danke:

Ty B&B jsi rezervovala normálně např. bookingu?

@Kilecko:
Nemáš link na tu chatu? Abych si mohl udělat představu :-)

0 Citovat

My jsme v létě šli pěšky West Highland Way a vyplatí se i třeba jenom část si projít, když člověk dojede někam autem nebo má méně dní. Například když jsme šli podél Loch Lomond v Trossachs NP tak jsme se bavili s pánem z Nového Zélandu, který šel pěšky (!) z Manchesteru do Invernees právě po WHW. No a ten pán říkal, že ta krajina kolem jezera v Trossachs mu připomíná Nový Zéland.
Každopádně i vysočina mezi Bridge Of Orchy a Fort William (obecně Glencoe) je parádní (zvlášť když je pěkný počasí).
Zpátky jsme jeli z Fort William do Glasgow po A82 busem a i když nerad koukám z okýnka při cestě busem, tak tady to ani jinak nešlo.
Taky bych se tam rád vrátil, ale už bych asi volil hlavně Isle of Skye přirozeně :)

0 Citovat

@toncek - vola sa to Drumnadrochit Lodges a pozeram ze su aj na bookingu este stale (9,4/10 hodnotenie). Akurát su si trosku drahsi ako pred tymi 3 rokmi, my sme mali tu chatku classic s 3 spalnami (boli sme ale 4ria) a cena bola pokial si dobre pamatam 700eur za 5 noci (pri terajsich cenach by to vyslo 850eur). Inak prostredie a okolie velmi pekne a chatka velmi pohodlna, dobre zariadena.

0
13 reakcí