Ahoj všem! Plánuju zrovna cestu po Indonésii a chtěl bych nějaký feedback, abych věděl jestli jsem nezapomněl na nějaký důležitý místa a hlavně jestli se to dá stihnout, popřípadě jestli bysme stihli i něco navíc. Jde hlavně o to že netuším kolik kde budeme tak dní, a taky jak dlouho nám budou trvat přejezdy. Jde nám hlavně o potápění, trochu surf, a různý outdoorový aktivity.    Jedeme 27.6.-27.7. takže 1 měsíc.  JÁVA: Přílet do Jakarty a co nejdřív směr ➔ Yogyakarta ➔Borobudur ➔ Prambanan ➔ Bromo National Park ➔ Banyawangi (jede se odtud na Bali?) Máme letět z Jakarty do Yogyakarty?  Četl jsem že na Mt. Bromo je to docela výšlap a dost lidí to podcení, a že by i stálo zato si pujčit dzip, co si o tom myslíte?  BALI: Denpasar ➔ Bukit Peninsula(NO) ➔ Ubud ➔ Gunung Kawi ➔Tulamben (diving) ➔ Padangbai Po cestě z Gunung Kawi do Tulambenu jsem chtěl navštívit Danau Batur a Besakih Temple, myslíte že to půjde? Koukal jsem že to není moc daleko jedno od druhýho ale budeme mít bágly tak těžko pojedem na motorce a nevím jak jinak to udělat  LOMBOK: Lembar ➔ Kuta (surfing) ➔ Mataram ➔ Gili Islands (Diving) Jestli jsem to správně pochopil tak Lombok a Gili Islands bude mnohem víc easygoing a chilled oproti Bali, takže tady bysme asi rádi strávili víc dní surfováním a potápěním ale rádi uvítám jakékoli další tipy na Lombok.  Původně jsem chtel jet až na Flores nebo Komodo ale myslím si že to už bysme nestihli a počítám že poletíme zpátky do Jakarty právě z Lomboku protože východněji už jsem neviděl žádný přímý levný lety tak bůhví jak bysme to stihli. Ale právě proto píšu sem abych se ujistili že to tak je.  Díky za přečtení, Uvítám jakékoli tipy a rady!  .

Indonésie (Jáva, Bali, Lombok) - Itinerář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj všem! Plánuju zrovna cestu po Indonésii a chtěl bych nějaký feedback, abych věděl jestli jsem nezapomněl na nějaký důležitý místa a hlavně jestli se to dá stihnout, popřípadě jestli bysme stihli i něco navíc. Jde hlavně o to že netuším kolik kde budeme tak dní, a taky jak dlouho nám budou trvat přejezdy. Jde nám hlavně o potápění, trochu surf, a různý outdoorový aktivity.   

Jedeme 27.6.-27.7. takže 1 měsíc. 

JÁVA: Přílet do Jakarty a co nejdřív směr ➔ Yogyakarta ➔Borobudur ➔ Prambanan ➔ Bromo National Park ➔ Banyawangi (jede se odtud na Bali?)

  • Máme letět z Jakarty do Yogyakarty?  
  • Četl jsem že na Mt. Bromo je to docela výšlap a dost lidí to podcení, a že by i stálo zato si pujčit dzip, co si o tom myslíte? 

BALI: Denpasar ➔ Bukit Peninsula(NO) ➔ Ubud ➔ Gunung Kawi ➔Tulamben (diving) ➔ Padangbai

  • Po cestě z Gunung Kawi do Tulambenu jsem chtěl navštívit Danau Batur a Besakih Temple, myslíte že to půjde? Koukal jsem že to není moc daleko jedno od druhýho ale budeme mít bágly tak těžko pojedem na motorce a nevím jak jinak to udělat 

LOMBOK: Lembar ➔ Kuta (surfing) ➔ Mataram ➔ Gili Islands (Diving)

  • Jestli jsem to správně pochopil tak Lombok a Gili Islands bude mnohem víc easygoing a chilled oproti Bali, takže tady bysme asi rádi strávili víc dní surfováním a potápěním ale rádi uvítám jakékoli další tipy na Lombok. 

Původně jsem chtel jet až na Flores nebo Komodo ale myslím si že to už bysme nestihli a počítám že poletíme zpátky do Jakarty právě z Lomboku protože východněji už jsem neviděl žádný přímý levný lety tak bůhví jak bysme to stihli. Ale právě proto píšu sem abych se ujistili že to tak je. 

Díky za přečtení, Uvítám jakékoli tipy a rady!


0

Z Banyuwangi jezdí na Bali trajekty, jsou levné, akorát prodejců je povícero a turistu rádi natáhnou. Lepší je koupit si přímo přesun místním busem na Bali, je to levné a na trajekt najede celý bus a netřeba se starat o lístek.

Bromo není žádný výšlap, je to jen pár schodů nahoru , tam opravdu není co podcenit. Šel jsem to příjemnou procházkou z Cemoro Lavang, samozřejmě místní Tě tam rádi tím jeepem ochotně zavezou :-) Trošku výšlap byla Merapi, ale taky žádná hrůza, byla mi tam ale nahoře docela zima, než vyšlo slunko (pod Merapi Tě hodí z Yogyakarty).

Nevynechej Kawah Ijen, třeba z Banyuwangi Tě hodí pod kopec místní, my si to dojednali přímo na ubytku v Banyuwangi při cestě z Bali na Javu.

0 Citovat

Díky! Na Kawah Ijen jsem se díval, šli jste tam v noci? Já to právě vynechal protože mi přišlo že to je docela z ruky. Stálo to fakt zato?

0 Citovat

Jedine v noci, abys videl ty modre plameny. 1 z nejlepsich zazitku na Jave. Nahoru s davy po snadne ceste, dolu do krateru asi radeji za par rupii s klukem, ktery tam jde pro siru.

0 Citovat

Do Yogyakarty jsem jel vlakem z Bandungu peknou krajinou, zvlast v 1. casti. Z Jakarty do Bandungu je to asi nejhezci, ale na 1 den z J. do Y. je to dost dlouhe. Najdi si jizdni rad a zvaz, jestli by to stalo za to. Lze i v noci, ale to si neuzijes krajinu. Autobusem po Jave radeji dlouhe useky nejezdi.

Pak vlakem do Probolingga a minivanem k Bromu. Ten vystup je na tzv. Lookout no.1, coz neni asi za tmy snadne. Tam vsichni jezdi jeepem a tlaci se na male plose pri vychodu slunce (ten den byl navic v mraku). Ja sel dle wikitravel na vychod slunce na Bromo a byl jsem tam sam a jeste usetril za drahe vstupne (a za jeep).

0 Citovat

Na Kawah Ijen dojít jedině za tmy, jak píše Libor. Světélkující sirné výpary jsou fakt pěkné. Klidně můžeš i dolů sám, stezka je vyšlapaná nosiči síry, v případě, že by jsi si nebyl jistý, stačí se za někoho zavěsit. Se mnou šla dolů i přítelkyně a bylo to v pohodě.

Co se týče Bromo, záleží odkud vyrazíš. Za mě je Cemoro Lavang dobrý výchozí bod - já odtud zašel pěšky i na ten výhled, kde vozí líné asijské turisty tím jeepem. Je tam po cestě ještě jeden pěkný výhled (trochu níže), kde není tolik lidu a je tam klid na pozorování východu slunce. Na ten jsem si došel taky bez průvodce s pomocí mapy v mobilu s navigací.

0 Citovat

z jakarty jsme jeli do yogyakarty nočním vlakem a úplně v pohodě - místa více než v letadle, deky, sedačka jako lůžko... ráno odpočinuti v yogy...pohoda, jen jsme (před 5 lety) měli problém koupit dopředu jízdenky - šlo to jen na indoneskou kartu.. možná to už je teď lepší, počítej, že všude chtějí za všechno peníze, peníze a peníze - Jáva je o něco lepší než Bali.. Bromo je jedno z nejpěknějších míst co jsem viděl, počítej s ranními teplotami něco málo přes nulu, ale hlavu si s tím nedělej, do kopce to je, ale platit jeep bych určitě nedělal, zbytečnost.. stojí za to udělat dva dny -

jeden slést na tu planinu a ke kráteru a druhý na východ slunce naproti..Kawah Ijen se mi líbil hodně i přes den, dolů do lomu jsme nešli (nechtěli jsme riskovat výpary..)ale i nahoře to stálo za to.. hodně se nám líbilo Gili Meno, hodně psali, že moc na Gili turistů ale tam to bylo úplně super (červenec), tak jsem si představoval exotiku.. při potápění dávejte pozor na proudy.. občas dost silné, na Menu naštěstí kolem ostrova souběžně s pobřežím.. tak ses vrátil zpátky po břehu třeba 300 metrů pěšky..:)

0 Citovat

Bear napsal(a):

Co se týče Bromo, záleží odkud vyrazíš. Za mě je Cemoro Lavang dobrý výchozí bod - já odtud zašel pěšky i na ten výhled, kde vozí líné asijské turisty tím jeepem. Je tam po cestě ještě jeden pěkný výhled (trochu níže), kde není tolik lidu a je tam klid na pozorování východu slunce. Na ten jsem si došel taky bez průvodce s pomocí mapy v mobilu s navigací.

Díky! A jak dlouho ti tak trvala cesta z Cemoro Lavang na ten výhled?

0 Citovat

danh napsal(a):

z jakarty jsme jeli do yogyakarty nočním vlakem a úplně v pohodě - místa více než v letadle, deky, sedačka jako lůžko... ráno odpočinuti v yogy...pohoda

Bromo je jedno z nejpěknějších míst co jsem viděl, počítej s ranními teplotami něco málo přes nulu, ale hlavu si s tím nedělej, do kopce to je, ale platit jeep bych určitě nedělal, zbytečnost.. stojí za to udělat dva dny - jeden slést na tu planinu a ke kráteru a druhý na východ slunce naproti..

hodně se nám líbilo Gili Meno, hodně psali, že moc na Gili turistů ale tam to bylo úplně super (červenec), tak jsem si představoval exotiku.. při potápění dávejte pozor na proudy.. občas dost silné, na Menu naštěstí kolem ostrova souběžně s pobřežím.. tak ses vrátil zpátky po břehu třeba 300 metrů pěšky..:)

Co se týče toho nočního vlaku, pamatuješ ti kolik tak stál? Letenky stojí kolem $50.

Dal bys mi k tomu Mt. Bromo prosím trochu víc infa? Odkud jste šly, jak se jmenují místa kam jste konkrétně vylezli a kde jste spali?

Super, na Gili se těším! :)

0 Citovat

Jinak myslíte si že je to na měsíc akorát nebo by se toho dalo stihnout víc/míň?

0 Citovat

Jsou 3 kategorie vlaku a ty maji cenove podskupiny, takze psat, kolik oni platili pred 5 lety nema smysl. Vygoogluj si aktualni jizdni rad s cenami. Snad se ti to povede koupit i s ceskou kartou. Mne to jednou slo a pak ne. Zkus weby tiket.com a traveloka.com. I nejlevnejsi trida ma klimatizaci, ale lisi se od stredni, ze ma mene mista. Na Bromo si precti wikitravel.com.

0 Citovat

.

0 Citovat

https://www.tiket.com/

Tady lístek na vlak zaplatíš českou kartou bez problémů !

Obdržíš potvrzení (voucher) a jízdenku je třeba vyzvednout na nádraží v automatu!

Já to jel v únoru z Jakarty do Yoygakarty (přes den ) jel jsem tou nejvyšší třídou - Eksekutif no dalo se to jen WC tedy navštívit v případě velké nouze ..

Platil jsem 360 000 IDR


pizap-com14953805527541.jpg

0 Citovat

vlak už máš teda odpovědi níže, já si tu cenu stejně už nepamatuji... a co se týká Broma, tak jsme přijeli v noci a měli jsme mít zajištěné ubytování ale to neklaplo, místní chtěli za ubytování nehorázné peníze, tak nakonec to dopadlo, že jsme vzali (bylo nás 6) levné ale asi nejhorší ubytování z celé Jávy a další den si našli ubytování sami - bylo to kousek od vstupu do kráteru, dvouposchoďová budova po pravé straně cesty, podnikli jsme výšlap přes tu planinu až ke kráteru a další den jsme vycházeli asi kole 3 ráno na východ slunce.. ubytování bylo někde v blízkosti : https://goo.gl/maps/N624QfpKfZB2 a ten výšlap byl k : https://goo.gl/maps/ehFVJZR4A6T2. nedalo se tam nějak zabloudit, stačí čelovka na google maps vidíš cestu kde jít...

0 Citovat

Pokud by jsi zvolil výchozí místo Cemoro Lavang, je dobrá volba Hostel "Cafe Lava" - viz: https://goo.gl/wCPu0X Já tam sice ubytko nesehnal, měl jsem bohužel dražší na stejné úrovni. Přijeli jsme tam za tmy, byla nám už docela zima a předtím jsme zavrhli taky jedno ubytko v budově na patro po té pravé straně cesty před vstupem do parku - budka se závorou, kdy Tě natáhnou podruhé, protože od roku 2014 je tam pro turisty docela hodně zvednuta cena vstupného.

Ta vyhlídka co dával danh je myslím ta, kde vozí turisty s jeepama (jsou tam i vysílače, po cestě obchody pro turisty, vybudovány lavičky jak v amfiteátru, aby se tam ty davy vešly), my šli za tmy s čelovkou pěšky kolem viewpoint seruni dále nahoru až tady: https://goo.gl/JWeXus Výhled na vycházejícím slunkem nasvícené Bromo zcela stejný (není akorát možná tak dobrý výhled na východ samotného slunka), lidí pár a bylo to kousek blíže. Na tu horní jsme si zašli den předem při mapování terénu a poznávání okolí a za mě je lepší volba ta o kousek níže. Stezka je občas úzká a lehce zarostlá, ale netřeba se ničeho obávat, zase tak hrozné to není, místní tam po ní chodí pravidelně. Pokud by jste tam náhodou šli, nezůstávejte tady https://goo.gl/V128fZ (bývá zde taky dost lidu, protože se tu dá dojet autem a na motorce) a jděte po stezce až nahoru, kde jsem dal ten odkaz.

0 Citovat

Na Lomboku doporučuji Gili Nanggu malý klidný ostrov s průzračnou vodou a parádním šnorchlováním. Kdybychom o ostrově věděli dříve určitě bychom si tam zajistili ubytování. My jsme tam byli jen na výletě . Gili Meno taky dobrý , ale Nanggu je pecka! Na Menu výborné ubytování Putri Hometay 340Kč/noc s výbornou snídaní. Oblast Senggigi není příliš vhodná na koupání a ani se mi tam moc nelíbilo, ale určitě doporučím ubytování Whiterose Guesthouse, velmi čisté ,levné a hlavně pořádají výlety za velmi nízké ceny mimo jiné na Gili Nanggu.

0 Citovat

Ahoj,

V září cestujeme s manželem na Bali a chceme přeletět na Javu, také lodí na Lombok a omrknout ostrůvky gili. Odlétáme 21.9. a budeme rádi pokud se k nám někdo další přidá ideálně 2. Víc hlav více odvahy a rozumu. Délka pobytu tři týdny. Pro případný kontakt dczislinsky@gmail.com. Denisa

0 Citovat

Ahoj, já byla v Indonésii v září 2016 a tady něco málo z mých postřehů

Jáva - vše jak zmiňuješ jsme navštivili a vše doporučuji + navíc ten Kawah Iljen. Do Jogyakarty jsme letěli a ušetřilo nám to celkem čas, jelikož na cestě mezi J a J nebylo nic moc co bychom chtěli vidět...Zpětně jsme litovali, že jsme možná nezůstali déle na Jávě a více neprozkoumali, jelikož byla mnohem levnější, lidé příjemnější a méně turistů.

Bali - dražší, více turistické, ale také má své kouzlo. Mě asi nejvíce ohromily vodopády Sekumpul na severu Bali. Surfy jsme zkusili pouze v Kuta na Bali, tak nedokážu posoudit.

Lombok - příroda super, ceny podobné jako na Bali, lidé méně smlouvali a celkově jsme asi naráželi na méně přívětivé lidi..ale zase je to jak kde no :)

My navštívili Gili Air - zlatá střední cesta a druhý den už jsme se tam nudili..Pláže krásné, voda nic moc na koupání, spíše udělat pát krásných fotek a jet zase o ostrov dál..

Dalo by se tady toho psát spousty...každopádně Indonésie je krásná a nám se tam líbilo...

0 Citovat

Takze aktualne info z iljenu

Uz sa neda ist dole do kratera, stoja tam chlapici a turistov nepustaju, vraj tam bol daky incident a vlada to zatrhla.


Komplet cena 300k rupiu (doprava, vstup, guide)

Mozno by stalo za to si pozicat motorku a ist tam na vlastnu past, ta stoji 75k na 24 hod.


Modre plamene som nevidel, neskoro sme vyrazili :(


No ale je aj mozne, ze je to len blud, tu clovek nikdy nevi co je pravda

0 Citovat

Pisou, ze to je uzavrene jen docasne kvuli zvysenemu mnozstvi toxickych plynu. Pruvodce nebyl treba, vyplati se jen zaplatit mistnimu nosici siry za doprovod pri sestupu za tmy. Modre plameny nejsou videt z hrany krateru.

0 Citovat

My modré plameny viděli někde z těch míst, kde se sestupuje do kráteru. Před rokem byl taky nemožný vstup turistů z důvodů, jak píše Libor.

0 Citovat

Nevím, jak jsi na tom s touhou chodit po horách / sopkách na Lomboku, ale já ti můžu vřele doporučit výstup na Gunung Rinjani. Oficiálně se to dá jít pouze s průvodcem a celým servisem (nesou ti spacák, stan, jídlo, vaří ti snídaně a večeře, večer ti postaví stany). Co si pamatuju, tak to stálo v roce 2013 na jedno v přepočtu cca 2 500 Kč (když koupíš s dalším výletem jako my, jeli jsme s nimi ještě lodí na Komody - taky paráda, tak se dá cenu slušně usmlouvat). Všechno o výstupu na sopku Gunung Rinjani máš zde - https://www.natreku.cz/trek-na-s...esie/ ; - ve zkratce, je to nádherný trek, buď na 2 nebo 3 noci. Pro milovníky hor na Lomboku nutnost :).

0 Citovat

Dodělávám itinerář a mám pár dotazů. Plán není přesně daný a den sem tam nehraje takovou roli, ale budu se snažit ho držet tak, jak je teď. Vlaky a přelety jsou jasný, ale co se týká bemo/becak, tak tam se informace na netu různí. 


1) Platí se až uvnitř, kdy to přijde vybrat nějakej řidičův asistent? Někde psali, že ceny by měly být kolem 2000 IDR a max do 5000 IDR, ale např cesta Probolinggo-Cemorolawang jsem našel info o 35000 - 40000 IDR / osoba. Za batoh (7kg) se platí poplatek? 


2) Někde jsem četl, že smlouva na pronájem skútru dost často obsahuje vysokou spoluúčast a někomu se nepodařilo najít bez spoluúčasti na některých místech vůbec. Je nějaká icarhireinsurance/WWI na skútry? :D


3) Cca půlku itineráře by měly tvořit destinace Bali/Lombok/Gili/Flores a nemůžu se rozhodnout kam. 

Bali toho nabízí hodně, ale tam bude šíleně turistů. Na druhou stranu je docela velkej a všichni budou na jihu předpokládám.
Na Lomboku mám akorát vesnici Sade, Rinjani park a pláže.
Gili ostrovy budou narvaný a kromě toho bych se po prvním dnu asi nudil. Jedině 1 den/1 ostrov a zkusit všechny. Jsou ty ostrovy něco jako Perhentiany u Malajsie? To bylo super.
Flores - Bena, Bajawa, Kelimutu a případně Komodo/Rinca může být taky fajn


Od této části itineráře mám představu ideálně něco jako super pláže s minimem lidí (stín je vítanej bonus), šnorchlování s velkou biodiverzitou a k tomu možnost vidět chrámy/sopky/vodopády/menhiry/varany atd. Na pláži jsme průměrně max 3h, pokud tam není něco fakt krásnýho :) 


indonesie.jpg

0 Citovat

Ahoj, docelt jsem se, ze na sopky na Jave (Bromo, Iljen) se da vyjit pouze do rijna, ze pak prichazi deste a je to nebezpecne. Nam tyto vyslapy datumove vychazi nekdy na posledni tyden v rijnu. Nemate nekdo zkusenosti s tim, zda deste prichazeji driv a tim padem jsou vyslapy znemozneny jiz v tuto dobu? Samozrejme, pocasi je nevyzpytatelne, ale zda treba tam je rezerva a deste obvykle prichazi az ke konci listopadu a rijen je takovy psychologicka stopka pro turisty, ze pozdeji jiz ne a do te doby ano?

0 Citovat

To je jen doporučení, že v období sucha bude s velkou pravděpodobností hezky. Já jsem tam byl v únoru, kdy podle statistik prší 2x víc než v listopadu

https://en.climate-data.org/asia...ngi-57975/

a bylo krásně a plno lidí. Je fakt, že na západní Jávě byly zrovna záplavy, takže to nemuselo vyjít, ale většinou je to, myslím, v pohodě. Teď jsem našel toto (pozor na poslední větu):

"Ijen National Park is open all year round, and the best time to visit Ijen is during the dry season from April to October. Incidence of rain will be higher during the wet season from November to March.  For conservation reason, Ijen is closed every first Friday of the month starting in year 2019."

Stejný rok (2017) jsem byl na Bali a Gili ve 2. půlce září a nějaké prudké deště (které spláchly větve a odpadky do moře) přišly na Bali už v té době, takže roční období bych vůbec neřešil. Naopak bude aspoň o něco méně turistů v těchto dosti populárních destinacích.  Pozor na domácí svátky a prodloužené víkendy, protože velká část turistů jsou v posledních letech Indonésani.

Na Bromo bych to ani nenazýval výšlap. Dojede se na horní okraj kaldery minibusem, kde jsou v Cemoro Lawang hotýlky. Pak většina lidí jede pár hodin před svítáním jeepem na 1 ze 2 vyhlídek na hoře Penanjakan a cestou zpět vyjde na malý kouřící kráter sopky Bromo, což je asi 50 výškových metrů po schodech a pak případně lze jít vlevo po horním okraji kráteru asi polovinu okruhu na jeho nejvyšší bod, který je asi o 100 metrů výše (za špatného počasí by nemělo smysl, možná lze obejít i dokola, ale bude to náročnější). Já jsem šel jen pěšky z Cemoro Lawang přes Sea of Sand na Bromo (za tmy je třeba mít dobrou baterku kvůli možné hluboké rýze s kolmými stěnami několik metrů vysokými vymleté ve štěrkopísku deštěm) a tam jsem byl při východu slunce sám na nejvyšším místě kráteru (není to ale ideální na fotky při východu slunce jako ty přecpané vyhlídky). Podrobně je vše popsané tady:

https://wikitravel.org/en/Bromo-...ional_Park

Pokud vím, tak jediná sopka v oblasti, kam se v období dešťů nechodí, je Rinjani na Lomboku. Od ledna do března je Rinjani NP zavřený.

0