Ahoj, chystám se na první cestu do Thajska a chtěl bych Vás požádat o rady pro začátečníka... Jako 1)kdy jet, 2)kdy kupovat letenky a kde vyhledávat, aby to bylo cenově nejvýhodnější :) A hlavně kam za pěknými azurovými plažemi s palmami a pěkným šnorchnovláním, bez velkých přesunů... (Phuket, Krabi, Phi Phi...), ubytování asi přes Booking...? Předem děkuji za každou radu. .

Thajsko - tipy pro začátečníky...

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

BKK - Chiang Mai nočním vlakem - noční vlak je záměr? Dá se i pohodlně letět za rozumné peníze.

0 Citovat

Michal napsal(a):

BKK - Chiang Mai nočním vlakem - noční vlak je záměr? Dá se i pohodlně letět za rozumné peníze.

Jj, presne tak. Vlak uplne zbytecny.

0 Citovat

Pre kazdeho je lepšie iné

-ušetrené peniaze za hotel(nie každý má taký super,hyper rozpočet) aj cena samotnej dopravy býva lacnejšia

- nie každému sa páči sterilne cestovanie (ja mám rád to najobycajnejsie,ani turistické minivany.) a zažil som toho že by ste museli s lietadlom havarovat aby ste zazili aspoň zlomok.

- niekdo rád cestuje Večina z Vás skôr dovolenkuje alebo "cestuje" ale ako s ochranou.

Dosť......

-

0 Citovat

večina je super, ale suhlasim, tiez pozeram na harmonogram toho vlaku a prečo nie. odchod od desiatej z BK and prichod na obed a hned checkin niekde v hoteli/hosteli. Ale pravda, ze ked je niekto rychlocestovatel s napraskanym itinerarom, tak prednost leteckej prepravy je jasna.  

0 Citovat

Dceři je 17 :), je na cestování zvyklá, projely jsme spolu už México, Bali, Singapore, Bintan, Kapverdy, Kanáry, Evropu tak nějak křížem krážem.

Takže bych mohla zkrátit pobyt v BKK na 2 noci, busem do Kanchanaburi, ubytko na 2 noci - návštěva Erawanu. Z Kanchanaburi zpět do BKK nebo busem(či vlakem) rovnou na Chiang Mai?  Tam jsem se chtěla zdržet déle, když už budeme absolvovat tak dlouhou cestu na sever. Ale dobrá, můžeme zkrátit a přeletět dřív do Siem Reap. Dál jsem přemýšlela o těch ostrovech, na který vyrazit, Ko Kood mi ze všech vyšel jako nejlepší volba, ještě jsem zvažovala Koh Rong(Kambodža), co myslíte?

0 Citovat

Mě příjde Chiang Mai na 4 noci dobrý. Loni jsem tak byl a nepřijde mi, že bych se nudil.


1. Den výlet na Doi Suthep

2. Den výlet do Doi Ithanon parku s místní cestovkou

3. Den prohlídka města - chrámů, kaváren a zajímavých míst je tam spousta. Navíc se to celé dá prolézt pěšky.

4. den - přesun do další lokace.


Těch dalších aktivit co by mě zajímaly byla celá řada a dokázal bych se tam zabavit na týden, ale každý to má jinak :-)


Ko Kood můžu taky jednoznačně doporučit. Krásné pláže, vodopády. V porovnání s ostatními místy v Thajsku se to dá stále považovat za ne až tak turisticky objevený ostrov = méně lidí. Bez motorky jste ale odkázání pouze na služby hotelu. 

0 Citovat

Holky zlaté,a nebude to cesta niekono iného a nie Vaša? Záleží od preferencii a čo má každý rád.A čo tak po ceste Sukhothai? :)(stačí 1 deň)

Snáď som spravil dobrý výber foto.


th-l-k-208.jpg

0 Citovat

Do Kanchanaburi se jezdí většinou vlakem 3. třídy (bez klimatizace) nebo minivanem. Jízdní řád vlaku:

https://www.seat61.com/Bridge-on...r-Kwai.htm

Pokud byste jely zpět vlakem, můžete navázat nočním vlakem, ale jezdí z jiného nádraží (mezi nimi je asi nejlepší jet větší část cesty lodí, lístky na noční vlak asi bude nutné koupit s předstihem). V okolí Kanchanaburi jsou i jiné zajímavosti např. chrám v jeskyni s další jeskyní a vyhlídkou nad ním, ale chce to buď si půjčit motorku nebo najmout taxi/tuk-tuk:

http://www.crazy-ivory.de/2013/0...den-dragon

S ostrovy neporadím, ale na webu je informací spousta:

https://southeastasiabackpacker....e-islands/

0 Citovat

a hlavne v kanchanaburi je uplne genialny nocny trh s jedlom

0 Citovat

baca12 napsal(a):

a hlavne v kanchanaburi je uplne genialny nocny trh s jedlom

A navštívila si aj iný nočný trh aby si mohla aspoň porovnať?

0 Citovat

Peter napsal(a):

A navštívila si aj iný nočný trh aby si mohla aspoň porovnať?


ja som este ziadny nocny trh nenavstivila, informaciu som vycitala v lonely planet :)
0 Citovat

@baca Nehovor :-)

0 Citovat

  Velké díky za vaše tipy, rady, odkazy, jste bezva cestovatelé! Jen začínám mít trochu pocit, že se budeme přemisťovat z bodu A do B, C, D, E a řádně si ani jedno místo neužijeme nebo nepoznáme okolí. Co byste tedy vynechali? Kanchanaburi, Chiang Mai, Siem Reap či Ko Kood? Jo a v BKK máme booklé po příletu 3 noci, není to zbytečně moc na úkor ostatních míst?

0 Citovat

Vynechat pláže by bylo divné, ale je toho na úvod opravdu dost na přemísťování, aspoň pro ty, co takto běžně necestují. Můžete si nechat třeba Kanchanaburi na závěr a když vás to přestane bavit na plážích, pojedete tam na závěr. Nebo zjistíte, že se vám chce zůstat na plážích a K. si necháte na jindy. Budete tam mimo sezónu, tak nemusíte rezervovat ubytování moc dopředu. já bych si nechal Bangkok částečně i na závěr, ale 2 celé dny na něj moc není.

0 Citovat

Chiang Mai bych určitě nevynechával. Siem Reap na 4 dny mi přijde moc. Já tam byl dva dny (hlavně kvůli Angor Wat) a stačilo to.

0 Citovat

No nechtěl jsem se vyjadrovat, ale po peti pivech jsem si to rozmyslel. :-). Trávit první 3 dny v Bangkoku je blbost. To si nechte na konec, pokud po tom toužíte. Cesta vlakem na sever je očistec. Já to jel a už bych do toho nešel. Pravda bylo to v nejlevnější tříde. Siem Reap bych nechal max na dva dny, pokud bych do toho šel, jako že ne, protože nejsem milovník památek a davů turistů.

0 Citovat

Ze zmíněného bych s klidným svědomím vynechal Tonle SAP. Pokud si někde v Thajsku zajdete na plovoucí trh, je to to samé, jen špinavější. Já ho v Siem Reapu z časových důvodů vynechal, kamarádka tam jela den po mém odletu a byla z toho dost zklamaná a rozpačitá. Pokud víte, že se v dohledné době vrátíte zpět do jihovýchodní Asie, možná bych vynechal i celý Siem Reap. Kambodžské vízum není levné a dostat se tam z Chiang Mai není zrovna levné ani pohodlné. Stejně tak jako odtamtud na ostrovy. 

0 Citovat

Btw. nie je  Ko Kood v červenci hlúposť?

0 Citovat

Uf,aj ja som rád že to tu sledujem,musím ocenit pristup a nasadenie tu niektorých.Tak

aspoň niečo za mňa.

-odletove miesto ako posledné(je potreba aj neaku časovú rezervu

-vo vecine miest(sveta) stačía 2 dni(keď sa jedná o spoznavanie aj s presunom pri krátkej vzdial.)ale je to náročné

-často to riešim pocitovo(čo ma napadne tak realizujem)

~ mám iba hrubý plán a keď tak ostavam podľa chuti,viem o bodoch"zaujmu".


0 Citovat

3 noci v Bangkoku může být jen 2 celé dny (podle času příjezdu) a pak Zuzka psala, že si to tam zkrátí na 2 noci. 1-2 dny na aklimatizaci není na škodu. Stejně tak 4 noci v Siem Reap jsou možná jen 3 dny a pokud by byly 2 dny na Angkor Wat, 3. den bude na město, odpočinek nebo rezerva na hodně deštivý den. Do Siem Reap by asi letěli z Bangkoku a ne přímo po zemi z Chiang Mai. Tonle Sap asi minimálně není vhodné v období dešťů:

https://wikitravel.org/en/Tonle_Sap_Lake

Nevím, proč by cesta vlakem měla být očistec. Jednou jsem jel neklimatizovaným lůžkovým vlakem na jih a je fakt, že bylo buď horko (při zataženém závěsu) nebo světlo (při roztaženém, aby na mě občas foukal větrák). Můžou jet v klimatizovaném. Loni jsem jel z Chiang Mai do Ayutthayi klimatizovaným vlakem přes den (chtěl jsem vidět okolí, noční byly stejně vyprodané) a byla to velmi příjemná jízda (levná, s jídlem, navíc 2-sedačka jen pro mě).

O vhodnosti cestování po Thajsku v červenci nebo v období dešťů se tu diskutovalo už víckrát, např.:

https://www.cestujlevne.com/disk...sko-pocasi

Asi to mají kvůli prázdninám dcery, některé dny vyjdou a některé ne. Je fakt, že Ko Kood a okolí je v tu dobu asi nejdeštivější z Thajska (v průměru podle statistik), ale jih Kambodži ještě víc:

https://en.climate-data.org/asia...rat-30065/

https://www.thailandee.com/en/ci...r-koh-kood

https://en.climate-data.org/asia...ille-3184/

 
0 Citovat

@Libor_S Tak já psal očistec v té nejnižší třídě. Už je to dlouho co jsem to jel, ale byly tam dřevené lavice (žádný lůžkový vůz) a myslím že jsme jeli 9 hod do do Chiang Rai přes noc. Mohl bych připojit fotku jak se v 6  mačkeme na těch lavicích dělaných pro 6 Thajců. Dusno bylo obrovské.  Bohužel v té době jsem  ještě neměl digitální foták a nejsem doma :-) A možná někdo ví, kolik stojí vlak v nějaké lepší třídě, kde se dá aspon trošku vyspat. Myslím že to nebude tak horentní rozdíl oproti letence. Chápu, že chce někdo ušetřit za noc cestou nočním vlakem, sám jsem to tak dřív dělal, ale ted si jedu na dovolenou odpočinout :-) No a pokud bych si mohl vybrat, tak budu raději aklimatizovat v příjemném prostředí Ching Mai a okolí než v prádelně typu Bangkok. Kdyby byl můj první cíl sever, tak neváhám a přeskočím na další letatadlo a raději přeletím hned po příletu do Chinag Mai. Vlakem bych jel zpět se zastávkami a naBangkok bych si nechal poslední dny. Tod můj názor

0 Citovat

:) Tak nějak jste mi to moc neulehčili :), ale jste skvělí a díky za váš čas, pak že se diskuze nerozjede... Tak jen na vysvětlenou, samozřejmě že červen/červenec volíme z důvodu letních prázdnin. Termín příletu a odletu je vlastně to jediné pevně dané, vše mezitím je na nás, jak si to naplánujem. Proto se tedy zeptám jinak, co byste v těchto měsících navštívili vy, na základě předchozích experiencí z Thajska?

Noční vlak z BKK - Chiang Mai, samozřejmě lůžkový a klimatizovaný, jsme chtěly zkusit spíš jako dobrodrůžo  a že tak dlouhou cestu prostě zaspíme. Z Chiang mai následně s Air asiou do BKK na Don mueang, odtud za 90 min let do Siem Reap, návaznost perfektní, vyhneme se pozemnímu přechodu přes hranice. Na Tonle SAP nemusíme, sjely bychom busem do Tratu a pak jsem tedy ztracená, chtěla jsem na ostrov, ale jestli Ko Kood proprší, tak asi zamíříme jinam...


0 Citovat

Zuzka napsal(a): Noční vlak z BKK - Chiang Mai, samozřejmě lůžkový a klimatizovaný, jsme chtěly zkusit spíš jako dobrodrůžo  a že tak dlouhou cestu prostě zaspíme. Z Chiang mai následně s Air asiou do BKK na Don mueang, odtud za 90 min let do Siem Reap, návaznost perfektní, vyhneme se pozemnímu přechodu přes hranice. Na Tonle SAP nemusíme, sjely bychom busem do Tratu a pak jsem tedy ztracená, chtěla jsem na ostrov, ale jestli Ko Kood proprší, tak asi zamíříme jinam...
Ohledně toho přestupy - z Don Mueangu létají hlavně nízkonákladovky a ty přestupní letenky moc nevedou. Poskládat si 90 minutový přestup z dvou různých letenek je sice možné, ale ne moc rozumné. Stačí pár minut zpoždění a už nebudete stíhat.

0 Citovat

@niemandos: To mě nenapadlo, že myslíš nejnižší nelůžkovou třídu. Tu už v posledních letech ani nenabízí u těch vlaků, které přijíždí do Chiang Mai ráno (jen vlak ve 4 h. a v poledne). Přes den jsem jí někdy využil na kratší úsek a šlo to, zvlášť když je to téměř zadarmo kromě úseku do Kanchanaburi, který je pro cizince za příplatek (sedadla někdy dřevěná, někdy jako náš pantograf, někdy celkem plno, někdy pár lidí). Cena je 1041 THB za 2nd class sleeper a/c express train. Bangkok jsem při 3 návštěvách v období dešťů jako prádelnu nezažil. Bylo tam celkem příjemně, dost jsem toho nachodil pěšky, ale je fakt, že jsem byl už aklimatizovaný. V Chiang Mai je podle statistik v červenci jen cca o 1,5°C méně, ale vlhkost 79% oproti 75% v Bangkoku:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ch...ai#Climate

https://en.wikipedia.org/wiki/Bangkok#Climate


@Michal: AirAsia přestupní letenky vede. Jsou za malý příplatek a normálně se objednají na jejich webu, sám jsem je využil. Možná to nejde vždy, ale v tomto případě ano. Nedoporučuju kupovat přes jiné prodejce, ale přímo na webu AirAsia .


@Zuzka: Tím vlakem klidně jeďte. Přečtěte si někde na webu, co Chiang Mai nabízí a podle toho si naplánujte délku pobytu tam. Snažte se najít ubytování v nějaké zastrčené uličce. Je tam dost hluku od aut a motorek, i když s klimatizací a zavřenými okny to je lepší. Neprší jen na Ko Kood, ale v celé oblasti od Tratu na východ.

Výrazně lepší je podle statistik Rayong a nedaleký Ko Samet. Jsou tam na rozdíl od Ko Chang a Ko Kood jen velmi nízké kopce, takže by deště mělo být méně i kvůli tomu, i když jsou týdny, kdy prší často všude ve středním Thajsku. Ko Samet je malý a nemá moc zajímavostí kromě krásných pláží, ale na několik dní stojí za to včetně výletu na okolní malinké ostrovy. Lepší je jet tam mimo víkend. Ještě by se ke Ko Sametu mohl přidat na pár dní ostrov Ko Larn u Pattayi. Většina lidí tam jede přes den z Pattayi, ale dá se i bydlet v nehezké vesnici na východě u přístavu. Pěkné pláže s čistou vodou jsou na západě a poslední hodinu za světla tam už je jen pár lidí. Pattayu jinak nedoporučuju, ale na krátkou návštěvu je svým způsobem zajímavá. Dá se z ní jet busem přímo na letiště Suvarnabhumi.

Jinak pro jisté slunečné počasí na plážích (a taky výborné šnorchlování) byste musely letět do Kuala Lumpur (nejlépe přímo ze Siem Reap) a pak na nějaké ostrovy u východního pobřeží (Perhentiany, Tioman atd.) V tom případě byste letěly do Bangkoku a domů z KL na multi-city letenku.

0 Citovat

mikir napsal(a):

Takze  panove 

Jak zatím bojujete s tím ubytkem? Docela by mě zajímalo, zda je Thajská ubytovací premiera spokojenost, nebo rozpaky.
0