Ahoj, 15 se chystám do Izraele s tím že bych rád navšívil legendární město Petra v Jordánsku mohl by mi někdo řict jak se tam nejednodušeji a nejlevněji dostat ? Rad bych tam byl na západ slunce. Díky moc  .

Jordansko - Petra

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Odpovím si sám - v Maps.me jsou mezi poi panorama pointy.

Zítra mě mám čas do cca 15h, než bych měl od Ammánu zmizet na letiště - Jerash nebo Ammán? Obojí nejspíš nestihnu. Přiznám se že jsem Ammán podrobně nestudoval a netuším, zda v něm najdu něco víc než novodobé arabské pozlátko a s autem se mi nechce do velkého města. Chápu správně, že Ammán není žádný hit?

0 Citovat

Mel jsem namysli projit si primo vednici Dana. Sama o sobe je zajimava a je tam i krasny vyhled.


V Ammanu jsem nebyl, ale taky mam za to ze za moc nestoji. Navic strasna doprava. Jerash je ale uz asi moc z ruky. Nevim co vsechno obsahuje tvuj itinerar, ale v oblasti se toho i tak najde dost..

0 Citovat

Jestli rozmýšlíš mezi Jerash nebo Ammán, tak to jistě Jerash. Ammán je podle mě jen město plné auto kde jsou dvě zajímavé památky. Zatímco v Jerash můžeš chodit klidně i několik hodin a podle mě jsou to jedny z nejlepších antických památek, kde jsem byl (mimo Itálii).

0 Citovat

Standa napsal(a):

Mel jsem namysli projit si primo vednici Dana. Sama o sobe je zajimava a je tam i krasny vyhled.

Biorezervaci Dana rozhodně doporučuji, byl jsem letos v prosinci a stojí za to. Čtyřhodinový trek optimální, nádherné výhledy.

0 Citovat

Zdarec,

máte někdo zkušenost? Přílet 18:35 do Akaby, pasovka, PCR a autopujčovna, má cenu se potom trmácet do Petry ( netuším jaká je cesta) nebo je lepší až za světla?

Díky moc

0 Citovat

Ahojda,

osobně bych to dal ještě večer (v noci)....do Petry potřebuješ cca. 2 hod, většina cesty sviští po "dálnici", jen asi posledních 30 km je jen kroucení volantem po "okresce".  Ušetříš takto čas a ráno můžete být už brzy ráno u vstupu, než dorazí autobusy.. (zkušenost před covidem, asi to nyní nebude tak dramatický).  Užijte si to, závidím :-)!

0 Citovat

Osobne by som asi tiez isiel vecer. Ako uz bolo napisane. Cesta je v pohode aj v noci. Zalezi ako rychlo prebehne vstup, a pozicanie auta. Ale myslim, ze okolo 23 by ste mohli byt na mieste.

0 Citovat

Jen bacha na kamiony a náklaďáky jedoucí do kopce (i z prudšího kopce dolů, ale tebe se bude týkat jen do kopce) někdy jen 20 km/h, někdy v levém pruhu na dálnici a někdy neosvětlené za tmy. Nikdy se mi nestalo, že by všechny 3 případy byly najednou, ale 2 najednou běžně. Předjíždí se prostě zprava.

Úsek z Akaby, kde se dálnice klikatí wádím je krásný, tak ho projeďte ta světla aspoň cestou zpět. Od dálnice je pak přes 40 km a v závěru dlouho přes město.

0 Citovat

taky doporučuji jet rovnou do Wadi Musa, cesta je úplně OK

0 Citovat

Díky za info, hecneme to ještě večer :)

Jinak je pravda, že když přiletíme do Akaby, tak nemusíme mít vízum? Můžeme úplně bez probému do Petry, Wadi rum a potom odletět zpátky z Akaby?

0 Citovat

Mělo by to tak být podle všech informací, i když si nepamatuju, že by to na tomto fóru někdo potvrdil z vlastní zkušenosti.

0 Citovat

IceMan napsal(a):

Díky za info, hecneme to ještě večer :)

Jinak je pravda, že když přiletíme do Akaby, tak nemusíme mít vízum? Můžeme úplně bez probému do Petry, Wadi rum a potom odletět zpátky z Akaby?

Pokial to vyskusate, dajte vediet ako to dopadlo. V Jordansku sme uz boli, ale pokial by to slo bez viza tak by som este na par dni isiel. Petru uz  nemusim, a ostatne drahe nie je. S vizom, alebo JP sa to zbytocne predrazuje.

0 Citovat

Dle jejich webu stále funguje. Když na to teď koukám, tak by to mělo fungovat i na ostatních hraničních přechodech,  jen s tím rozdílem, že se musíš do 48 hod zaregistrovat  v Aqabě  v kanceláři té speciální ekonomické zóny. 

https://aqaba.jo/Pages/Viewpage/...ormalities

Ale jak píše torpy68, jakmile se vrátíte, dej pls vědět, jak to probíhá, dík!

0 Citovat

Byl jsem v roce 2019.

Amman + Jordanpass.

Při příjezdu do Aqaba stáli policisté/vojáci a kontrolovali auta.

Je tam kontrolní stanoviště.

Pokud chceš Petru + nějaké další památky tak se ti vyplatí Jordanpass a máš v něm zahrnuté víza.

Nás nekontrolovali ani při příjezdu ani na odjezdu z Aqaby.

0 Citovat

Checkpointy jsou v Jordánsku na mnoha místech, ale nevybavuju si, že by mě někde loni v říjnu zastavili.

Jestli se vyplatí Jordan pass, si každý může snadno spočítat dle infa na příslušném webu.

0 Citovat

Přílet a odlet z Akaby = vízum není potřeba. Potvrzeno velvyslanectvím v Ammánu

 

 


snimek-obrazovky-2022-02-17-205703.png

0 Citovat

@IceMan: super, konečně někdo oficiálně potvrdil, díky! Teď ještě uvolnění opatření a bude to jako za "starých dobrých časů". Pro mě je to kvůli potápění ta nejlepší a zajímavější alternativa k Egyptu.

 

0 Citovat

hello

0 Citovat

Opatření v reálu není moc kam uvolňovat. Minulý týden nechtěli nic v hotelu, restauraci a rouška je vidět jen v hromadné dopravě a na kontrolních bodech. Ve městě se i kolem policistů chodí bez roušky. Navíc minulou neděli místní četl novinky a radoval se, že od tohoto týdne padají omezení (roušky, testy) a přijedou tak turisté. Na MZV nic ale nevidím. Jediným reálným opruzem je test před cestou a na letišti (s rizikem izolace).

Inspiračka a kontakty:

https://www.michalzhor.cz/2022/0...p-na-juad/

1 Citovat

No právě ty testy při příletu...to riziko izolace mě děsí, navíc s dětma 11+15. To mi to za současný situace za to nestojí, budu dál vyčkávat :-)

0 Citovat

Od března by to mělo jít bez testů.

0 Citovat

@Michal Zhor

Museli jste čekat na výsledek testu na letišti? 

0 Citovat

Nalepí ti QR kód na zadek (tedy zadek cestovního pasu). Na adresu z QR kódu ti přijde výsledek. Odběr byl otázkou minut a můžeš jít z letiště kam chceš. Také ti výsledek dojde na mobil. 

Výsledek došel cca za 3-4h. Kdyby někdo jel z Brna, tak zapůjčím SIMku (klidně bych i daroval, ale nechci zase stát frontu na přepážce :-))

 

0 Citovat

Díky za info. Třeba budu mít štěstí a do úterý to zruší :) 

0 Citovat

Jestli myslíš úterý 1. března, tak to by mělo klapnout.

https://english.alarabiya.net/co...l-visitors

0