Ahoj, nejprve děkuji za skvělé informace! Chystáme se vyrazit na tři týdny na přelomu dubna a května a byla bych moc ráda, pokud byste mrkli na první rámcový plán - jestli se dá reálně stihnout :-) Naše představa je nocovat co nejvíc v autě, případně v kempech a tak mít trochu větší svobodu. Nebude tam moc zima? Máte někdo zkušenost? Plán zatím vypadá takto: 26/4- Přílet do LA, půjčení auta a přesun do hotelu v San Diegu27/4 - San Diego, vyjet do Joshua Tree, kemp28/4 - Joshua Tree, vyrazit do Grand Canyon, přespat cestou29/4 - Grand Canyon, camping30/4 - Přejezd k Horseshoe Bend a Monument Valley 1/5 - Arches National Park a pak vyrazit k Yellowstone, přespat cestou 2/5 - Yellowstone NP, ubytování v moteu 3/5 - Yellowstone, večer vyrazit směr Salt Lake City 4/5 - Salt Lake City, Bryce Canyon, camping5/5 - Bryce Canyon, Zion, camping6/5 - Las Vegas, hotel 7/5 - Mohavská poušť, camping8/5 - Death Valley a Sequoia National Park, camping9/5 - Sequoia a Yossemite Valley, camping10/5 - San Francisco, camping11/5 - San Francisco a Glass Beach, přespat v autě12/5 - Vyrazit směrem na jih do San Barbara13/5 - ???14/5 - ???15/5 - Los Angeles, hotel16/5 - Odlet Moc ráda se potom na oplátku podělím, jak nám to nakonec vyšlo :))  .

3 týdny na západě USA

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, nejprve děkuji za skvělé informace! Chystáme se vyrazit na tři týdny na přelomu dubna a května a byla bych moc ráda, pokud byste mrkli na první rámcový plán - jestli se dá reálně stihnout :-) Naše představa je nocovat co nejvíc v autě, případně v kempech a tak mít trochu větší svobodu. Nebude tam moc zima? Máte někdo zkušenost?

Plán zatím vypadá takto:

26/4- Přílet do LA, půjčení auta a přesun do hotelu v San Diegu

27/4 - San Diego, vyjet do Joshua Tree, kemp

28/4 - Joshua Tree, vyrazit do Grand Canyon, přespat cestou

29/4 - Grand Canyon, camping

30/4 - Přejezd k Horseshoe Bend a Monument Valley

1/5 - Arches National Park a pak vyrazit k Yellowstone, přespat cestou

2/5 - Yellowstone NP, ubytování v moteu

3/5 - Yellowstone, večer vyrazit směr Salt Lake City

4/5 - Salt Lake City, Bryce Canyon, camping

5/5 - Bryce Canyon, Zion, camping

6/5 - Las Vegas, hotel

7/5 - Mohavská poušť, camping

8/5 - Death Valley a Sequoia National Park, camping

9/5 - Sequoia a Yossemite Valley, camping

10/5 - San Francisco, camping

11/5 - San Francisco a Glass Beach, přespat v autě

12/5 - Vyrazit směrem na jih do San Barbara

13/5 - ???

14/5 - ???

15/5 - Los Angeles, hotel

16/5 - Odlet

Moc ráda se potom na oplátku podělím, jak nám to nakonec vyšlo :))

0

ja ti sice neporadim, ale ked som sa pred par rokmi chystal na 3 tyzdne na zapad USA (k comu stale nedoslo), tak som si nahodil taky zakladny itinerar: https://docs.google.com/spreadsh...sp=sharing

0 Citovat

Tereza: Myslím, že ten itinerář je klasický příklad, kdy Evropani plánují bez ohledu na realitu Ameriky co se vzdáleností a/nebo času který chtějí strávit na místě týče.

0 Citovat

Zastavit, vyfotit, zastavit, vyfotit, zastavit, vyfotit, zastavit, vyfotit...

0 Citovat

Přesně, je to takový typický český "greenhorn" itinerář. Vidět co nejvíce letem světem. V AZ a UT jsou desítky nádherných míst, kde by člověk mohl strávit týdny a nehnat se do těch profláknutých míst. Některé přejezdy s tím, co chcete absolvovat jsou na hranici reality.

Ale kdo chce tam...

edit: Hlavně mně není jasné ten extra našlapaný začátek versus konec Frisco a LA. Jel bych prostě jinak...

0 Citovat

kdyby tam nebyl ten Yellowstone, tak ještě budiž...spousta se toho i tak změní už jen kvůli počasí nebo únavě, pouštní parky jsou si ve finále taky často podobný, že neni třeba vidět všechny na jeden zátah, ale pořád...ten YS je od všeho ostatního fakt svinsky daleko

0 Citovat

Suhlasim s ostatnymi. V skoro kazdom z tychto NP by sa dal stravit aspon tyzden, pol dna na NP je hrozne malo. Jedine, ze by ste nenavideli turistiku a pohyb celkovo a chceli len vystupit z auta a spravit si fotku (a zaskrtnut si na zozname ze ste tam boli). Inak si to neviem vysvetlit. A Yellowstone je dost z ruky.

Co sa tyka pocasia, tak na juhu CA, v Nevade a Utahu je cez den hrozne horuco, v noci moze byt chladno, ale nemyslim si, ze by ste to v stane nezvladli. V Yosemite a pod. bude zimsie, ale tiez nie nejaky extrem. Zalezi aky mate spacak a na co ste zvyknuti. My sme tiez spavali v aute aj v kempe v marci a bola to celkom pohoda okrem Yosemite kde bola fakt kosa.

0 Citovat

Ahoj, jasně, je to našlapané, ale rozumím tomu, člověk nejezdí do Kalifornie 3x do roka, aby pokaždé mohl prozkoumávat 1-2 místa, že... my (a spousta dalších) jsme to měli podobné. Každopádně - zima určitě nebude, minimálně do úrovně Grand Canyonu se spíš budete potit a vařit. Yellowstone - na start z LA a návrat do LA už mi přijde hodně daleko, nechal bych to na jindy s příletem někam poblíž.

Pro porovnání náš itinerář LA-LA letos 30.4.-12.5. (noclehy): Hollywood (1) - Joshua Tree (1) - Las Vegas (1) - Grand Canyon (1, jen Skywalk a okolí, Hoover Dam) - Valley of Fire (1) - Death Valley (1, přes Red Rock Canyon) - Sequoia Park (1) - Yosemite (3) - San Francisco (1) - LA přes Santa Barbaru (1). Myslím, že to bylo kolem 3000 km, docela záhul.

0 Citovat

Počíteje s tím, že někde bude na přelomu dubna a května opravdu ještě zima, v noci určitě pod nulou. Osobní zkušenost: letos konec dubna Grand Canyon South Rim: v noci minus pět, Sequoia NP: v noci mráz a na některých místech sněhové závěje, Yosemite NP: konec dubna některé cesty a průsmyky ještě zavřené kvůli sněhu, Death Valley přes den 31 stupňů. Fotky a poznámky zde: https://cestytamazasezpatky.wordpress.com/

0 Citovat

Sequoia souhlas - když jsme přijeli, tak padal déšť se sněhem a v kempech uvnitř bylo plno, takže jsme byli rádi, když jsme sehnali útulný hotýlek před branami parku. Oproti Joshua, Death Valley atd. rozdíl 30-40 st. Naproti tomu v Yosemite bylo ideálně - slunečno, teplíčko, ale ne vedro, i v noci pohoda.

0 Citovat

Začiatok vyzerá celkom fajn, potom odtiaľ určite vyhodiť Arches a Yellowstone a stočiť to naspäť od Horseshoe bend cez Bryce a Zion.

Hlavný problém toho itinerára je určite v tom, že si pozriete napríklad fotku "Arches National Park" - jéj to je pekné, tam by sme mohli cvaknúť fotku. Ale národné parky nie sú izolované atrakcie kde prídem autom priamo na miesto a všetko je pohromade. Tie fotogenické miesta z internetu sú často niekoľko hodín peši / autom od vstupnej brány parku, s tým treba počítať. Preto je napríklad absolútny nezmysel mať na Yosemite pár hodín medzi presunom zo Sequoia parku do San Francisca. Čo za toho pol dňa stihnete vidieť okrem parkoviska? Zrejme nič. Deň v SF, deň v LA? Takisto tragicky málo.

Tiež by som určite vyhodil tú severnú zachádzku na tú Glass beach. Veď to je viac ako 8 hodín cesty (tam a späť zo SF) aby ste si spravili pár fotiek na pláži s farebnými kamienkami a valili naspäť po tej istej ceste do SF. Radšej si oddýchnite 2-3 dni v SF, budete toho mať po 2 týždňoch plné zuby a rozhodne sa vám nebude chcieť celý deň presedieť v aute kvôli pláži ;)

Počítajte aj so zastávkami na obedy, na nákup potravín, tankovanie, toalety... Keď Google napíše že cesta bude trvať 6 hodín, reálne to bude so zastávkami minimálne 9. A určite by som obmedzil presuny na maximálne 4 hodiny denne, potom to už strašne lezie na nervy.

0 Citovat

Z vlastní zkušenosti:

Absolvoval jsem za 4 týdny vše co máš uvedeno + ještě něco navíc.

Najel jsem 12tis. km a dá se to - silnice jsou kvalitní.

V horách bude v noci zima, v Yellowstone očekávej sníh a Pacifik bude dost studený i na jihu.

Kempování je v tomto rozsahu nereálné a ani to není nutné - s trochou plánování se dá bydlet v zapadlejších motelech po cestě, které jsou velmi levné. Americký způsob kempování se zásadně liší od evropského. Při spaní v autě očekávej problémy s policií.

0 Citovat

Souhlas s ostatními, je to naprosto nereálné takhle stihnout a neužijete si vůbec nic. Rozhodně vynechat Yellowstone a zbytek tak nějak rozumně rozvrstvit - parky typu Zion, Bryce, Sequoia a Yosemite chtějí min. 1 celý den. Ta idea dát v jeden den Death Valley a Sequoiu je taky zcestná, je tam 6h přejezdu minimálně. Rozhodně vyhoďte den na Mojave - poušť uvidíte v Joshua Tree a věřte, že vám to bude stačit :D. Pokud po Mojave jó toužíte, dejte si tam jen nějaký rychlý průjezd.

0 Citovat

Presne ako hovori ips. My sme boli v Joshua Tree, tam nas po asi hodinovom prechadzani sa zacala z tepla neskutocne boliet hlava, takze Mojave pustou sme len preleteli. A ja som sice pustami fascinovana, tak ma to trocha mrzi, ale verim ze vas to vobec nebude trapit :) Spali sme v kempe Davis Camp Park pod Lake Mojave.

Inak my sme presli 3000 mil za 2 tyzdne a bolo to fakt hlavne o soferovani. Teraz by som to uz planovala inak. Moc som si to neuzila.

0 Citovat

Yellowstone je samozrejme ulet, zbytek seskrtat na polovinu a pridat rezervni dny behem cesty, protoze urcite prijdete na to, ze Amerika nejsou jenom NP. Pousti budete mit za cely pobyt plny zuby, takze je zbytecny tomu venovat extra den. Sezente si dopredu seznam campu v NF, budou se hodit, zbytek staci rezervovat az dany den podle aktualni situace. Letos jsme dali pres 5000 km za 10 dni, ale jenom diky tomu, ze jsem meli vse presne naplanovane, vedeli dopredu co chceme kde videt a nemeli behem dne zadny prostoje. A pozor na snih, letos se napriklad Tioga road v Yosemitech otvirala az na konci cervna. Takze radeji sledovat predpoved a finalni trasu naplanovat az tesne pred odletem. My takto museli loni prekopat cely itinerar.

0 Citovat

Podla itineraru predpokladam ze s Tioga road ani nepocitaju. Je minimalna sanca ze by bola na zaciatku maja otvorena.

0 Citovat

Všem moc děkuju za komentáře, jste super a moc jste mi pomohli! Znovu si k tomu sedám a jdu to přeplánovat. Nicméně ten Yellowstone je náš sen, zas tak často se tam člověk nepodívá, ale ten sníh by mohl být nepříjemný asi i na řízení (předpokládám, že v půjčovnách v LA mají auta letní gumy?).

Jinak kempy - je nutné rezervovat předem v tomto období?

0 Citovat

My jsme měli v září naplánovaný okruh LA-Yosemite-Bodie-Lone Pine-Death Valley-LV-Zion-Bryce-Page-Monument Valley-Grand C.-Slab City-San Diego-LA. Měli jsme na to 16 dní, po naklikání do mapy to bylo okolo 3500km, v reálu skoro 5000km a přišlo mě to tak nějak akorát. Příště bych akorát věnoval více času oblasti v úseku Yosemite-Lone Pine a udělal si pár delších trailů, protože příroda je zde opravdu úžasná. Také doporučuji termální bazénky volně v přírodě u Mammoth Lakes - nemá to chybu a je to zdarma.

Také pozor na to, že kempy bývají hlavně o víkendu a TOP místech dost plné, doporučuji rezervovat, my to několikrát podcenili a párkrát jsme museli ujet zbytečně navíc dost velkou vzdálenost.

0 Citovat

my jeli během 3 týdnů Las Vegas - Grand Canyon - Horseshoe bend - Monument Valley - Canyon de Chelly - Mesa Verde - Colorado Ntl Monument - Grand Teton - Yellowstone ( na 3,5 dne ) - přes Byway 12 do Bryce a Zion - zpět do Vegas ( 3 dny ), na konci jsme pak ještě přeletali do NY na 5 dní. Okruh úplně v pohodě, bylo to přelom května / června, dřív bych asi do Yell.ani nejela, moc toho otevřeného kvůli sněhu nebude. Takže Yellowstone ano, ale určitě ne tak jak ho má v itineráři naplánovaný Tereza, už jen ten přejezd 1/5 vč.Arches je podle mě nereálný.

pár postřehů ještě :

- nač 1. den přejezd z LA do San Diega, když 2.den hned jedete pryč? Není to zbytečné? Jen vymotat se z LA bude oříšek ( i když záleží na čase, kdy přiletíte, ano ). Jela bych asi směrem Joshua ( tak jsme to udělali my, do LA přílet okolo 1pm, než jsme se vymotali, tak do Twentynine palms jsme přijeli úplně KO kolem 9 večer, po x hodinovém letu.. )

- z GC na Horseshoe bend a pak ještě do Monument Valley v 1 dni - imho je to moc a neuvidíte pomalu nic ( u Horseshoe bend je třeba Antelope canyon, za Monument Valley je Valley of the Gods, Moki dugway, atd )

- Arches a přejezd do Yellowstone v 1 dni je dle mě scifi ( a je to škoda - vedle Arches je úžasný Canyonlands )

- celý den Mojave desert - to nevím, jestli má až tak smysl, navíc bude fakt horko

- Yosemite a Sequoia 1 den - dá se, ale je to hrozná škoda, v Yosemite dejte alespoň dva dny ( my byli jeden rok přelom duben / květen a bylo nádherně, sníh byl jen na Glacier point trochu, byla otevřená už i Tioga road

- SF na 1 den dle mě ok ( tohle bude ale dost individuální )

- LA záleží co tam chcete vidět, dělat ( moc tam toho kromě studií a walk of fame ani není.. )

Osobně bych doporučila vynechat Yellowstone ( i když bych to asi obrečela, takže chápu ) a jela klasiku

LA-GC-Page ( Horseshoe, Antelope ) - Monument Valley - Arches - Canynonlands - po silnici 12 do Bryce a Zion - Vegas - Death Valley - Sequioa - Yosemite - SF - LA, na 3 týdny ideál

Kdybyste se Yellowstone nechtěli přecejen vzdát, tak určitě ale původní itinerář seškrtat a smířit se s tím, že dost času zabere bohužel jen přesun tam a pak zpět..

Kdyžtak můžu poslat itineráře, co jsme měli my.

0 Citovat

Naprostý souhlas, velmi dobře popsáno. Apropos třeba ta cesta po 12 okolo Capitol Reef přes Escalante do Bryce je krajinově/výhledově naprostá bomba.

0 Citovat

hanula napsal(a):

Kdyžtak můžu poslat itineráře, co jsme měli my.

Děkuji za užitečné rady. Yellowstone bychom neradi vyškrtli, asi tomu čas obětujeme. Ale za vaše itineráře budu moc ráda! Na přeplánování je naštěstí času dost :-) Děkuji!

0 Citovat

Ahoj,

Obnovím téma, ale nejde mi o celý itinerář, jen o začátek☺ Plán byl 2 noci LA po příletu (pul den pláž, den Universal, den chodník slávy atd.), pak noc Joshua a noc v Kingmanu s návštěvou Skywalk. Po počátečním nadšení a zralé úvaze, ceně, zákazu focení atd., Skywalk vynecháme a řeším, co s dnem.

Nějaký nápad v okolí LA nebo po cestě do Page? Vychází mi 3 možnosti a uvítáme další tipy.

1. Prodloužím pobyt v LA a zkusim nejaky zapas baseballu a valeni na pláži. Posunu noc v Joshua a zrušíme Kingman a přejedeme rovnou do Ask Fork.

2. Tijuana, ale nějak se mi nechce tahnout celkem 300mil, čekat frontu z Mexika a motely v okolu SD o víkend nejsou nejlevnější...

3. Posunu Ask Fork a South Rim o den dopředu a vložíme Flagstaff a kráter meteoritu.


Díky

0 Citovat

Vegas nikdy nic nezkazi 😃 Pokud jste dobrodruzi, mohli byste tam nacpat Havasu falls.

0 Citovat

Skywalk není jenom Skywalk. Jsou tam 2 regulérní vyhlídky, indiánské muzeum, vesnice... na Skywalk nemusíte, platí se extra a jsou to fakt vyhozené peníze, ale podívat se tam na GC za to stojí...i když je to pojaté jako turistická atrakce, samozřejmě.

0 Citovat

Místo pláže v LA popojeďte do San Diega, kde jsou pláže taky a dokonce je tam na rozdíl od LA i něco k vidění ve městě a okolí (USS Midway).

0