PERU 2018Nebudete se někdo nacházet v okolí Cuzca zhruba tak v období 12.-.16.2.2018? :)Zdravím všechny,nemáte někdo aktuální zkušenost z Machu Picchu? Respektive konkrétní otázka je, že jsem četl, že se od 1.7.2017 změnily pravidla a vstup je možný pouze s průvodcem. Je tomu opravdu tak?Dále se rozdělil vstup na ranní a odpolední návštěvu. Který čas je lepší? Jít tam ráno/dopoledne nebo odpoledne? (S přihlédnutím na počasí v únoru)Potom ohledně cesty do Aguas Calientes. Předpokládám, že budu mít na návštěvu Machu Picchu tak zhruba 3 dny, tak by mě zajímalo, zda je lepší jet autobusem z Cuzca do Hidroelectrica (zná někdo cenu přímého busu) a pak jít pěšky, přespat tam, jít na Machu Picchu, zase tam přespat a další den cestu do Cuzca. Nebo se vyplatí (i přes tu vyšší cenu) si zaplatit vlak z Cuzca přímo do Aguas Calientes a zkrátit si to na 2 dny?Díky všem za rady a tipy. .

Peru - Machu picchu

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

PERU 2018

Nebudete se někdo nacházet v okolí Cuzca zhruba tak v období 12.-.16.2.2018? :)

Zdravím všechny,

nemáte někdo aktuální zkušenost z Machu Picchu? Respektive konkrétní otázka je, že jsem četl, že se od 1.7.2017 změnily pravidla a vstup je možný pouze s průvodcem. Je tomu opravdu tak?

Dále se rozdělil vstup na ranní a odpolední návštěvu. Který čas je lepší? Jít tam ráno/dopoledne nebo odpoledne? (S přihlédnutím na počasí v únoru)

Potom ohledně cesty do Aguas Calientes. Předpokládám, že budu mít na návštěvu Machu Picchu tak zhruba 3 dny, tak by mě zajímalo, zda je lepší jet autobusem z Cuzca do Hidroelectrica (zná někdo cenu přímého busu) a pak jít pěšky, přespat tam, jít na Machu Picchu, zase tam přespat a další den cestu do Cuzca. Nebo se vyplatí (i přes tu vyšší cenu) si zaplatit vlak z Cuzca přímo do Aguas Calientes a zkrátit si to na 2 dny?

Díky všem za rady a tipy.

0

To se těsně mineme, já plánuju na MP dorazit 19.2. :D A rovněž se připojuji ke všem výše uvedeným dotazům :D

Podle mě snad stačí ke vstupu na MP koupit lístek dopředu, jestli s průvodcem nebo bez, to nevím. Ráno bývá údajně lepší počasí, ale z vlastní zkušenosti to nemám, takže se jedná spíš o info typu "jedna paní povídala".

Existuje vůbec přímý bus Cuzco - Hidroelectrica?

0 Citovat

Já jsem tam byl před 5,5 lety, tak aktuální info nemám. Obecně zkušenost z hor v tropech je, že nejlepší počasí je brzo ráno (zvlášť v deštivější části roku). Vy tam budete v nejdeštivějším měsíci, takže ani ráno nemusí být hezky. V sušším období bych doporučil připlatit si za výstup na horu Machu Picchu, ale v mracích nebo dokonce v dešti by to nemělo cenu.

Autobus (tehdy 20 solů) jezdí jen po asfaltce přes Ollantaytambo (stojí určitě za návštěvu, třeba cestou zpět) a přes sedlo Abra Malaga (4321 m n.m.) do Santa Maria a pokračuje do Quillabamby. Na odbočce k hydroelektrárně ze Santa Maria, což je úzká štěrková silnice někdy i zaseklá do strmého svahu vysoko nad řekou, jezdí sdílené taxi (colectivo). Dá se jet turistickým minivanem celou cestu z Cuzca. Pokud byste jeli vlakem, tak nejdřív minivanem do Ollantaytamba a pak teprve vlakem. Je to nejen rychlejší a levnější, ale většina vlaků vyjíždí až z Ollantaytamba. I přes vysokou cenu ta cesta vlakem stojí za to (za denního světla, sedět nejlépe u okénka vlevo). Při dobrém počasí je cesta přes Abra Malaga ale mnohem scéničtější, ideální 1 směr vlakem a druhý přes sedlo.

To tě zajímá jen Cuzco a Machu Picchu? Co Posvátné údolí (Sacred Valley), které je cestou?

0 Citovat

Někde jsem četl, že autobus tam jede asi se 2 přestupy a pak tam jezdí dražší minivany přímo.

Zatím mě zajímá cesta na Machu Picchu, podle možností budu plánovat další věci

0 Citovat

Ahojte chlalani! Ja som sa práve vrátila z Peru, Macchu Piccu sme si boli pozriet tiez. Moje skusenosti: my sme si vodcu este platit nemuseli ale mate pravdu, od 1.7.2017 sa menili podmienky. Na nete som sa docitala, ze dali 4 mesacnu lehotu, ktorou nove podmienky odskusaju - a teda vodca este nebol povinny. Sama som nevedela, ci to bude pravda, ale taktiez som citala, ze pri vstupe caka dostatok vodcov, ktorych by sme v pripade nudze vzali. Nastastie sa tak nestalo a my sme sli bez vodcu. Od 1.11.2017 je vsak lehota vyprsana a najlepsie by bolo keby pridal niekto skusenost po tomto termine (my sme boli este v oktobri). Co sa tyka vstupov - my sme sli rano a mali sme krasne pocasie a s pribudajucimi hodinami pribudali aj oblaky. Kazdy sprievodca vsak hovori, ze pocasie je tam nevyspytatelne a je to len o stasti. Mali sme aj vstup na Montana MP a bol to naozaj pekny a prijemny vystup - myslim ze tieto vstupy sa daju realizovat len ked ides Machu Piccu o 6:00 - prvy o siedmej (my) a druhy o deviatej. O 12:00 branu proste zatvoria. O 7:00 sme mali stastie pretoze nas slo len 11. Ked sme schadzali dole tak sme celu cestu minali ludi so vstupom o 9:00 a tech bolo teda vela. Vseobecne ale ide vacsina na ten Huayna Mountain. Kedze ides v dazdivom obdobi, bude to skor o tom stasti co sa tyka pocasia.

Ohladom toho autobusu - my sme sli turistickym minivanom. Cesta trvala jednym smerom cca 5,5 hodiny a z Hydroelectrica k Aguas Calientes sme kracali 2 hodiny (odporucam repelent!!). Tam a nazad nas to vyslo asi na 22 dolarov. Normalnym busom musis naozaj prestupovat a bude ti to trvat o dost dlhsie. Vlak je urcite skvely zazitok ale mne sa to zdalo celkom drahe, takze sme sli turistickym busom obe cesty. Povodne sme si bookli dve noci v Aguas Calientes - ale nakoniec sme sa rozhodli ostat iba jednu. Ak mas vstup na MP o 6:00 tak sa to da v pohode zvladnut pretoze o 11:30 musis MP opustit a potom mozes ist k Hydroelectrica (za predpokladu ze ides dole autobusom a nie peso). Pri Hydroeletrica musis byt najneskor o 14:00. Naspat v Cusco si o 20:00-20:30. Aguas Calientes je mile mestecko ale nie je tam velmi co robit - okrem sedenia v restauracii a mozno vylet k HOT SPRINGS. Takze MP sa urcite aj bez vlak za 2 dnii stihnut da, priority si musis urcit sam ;)

0 Citovat

Přesně tak, buď se dá na Machu Picchu jet minivanem, který tě vyzvedne přímo v hotelu a doveze tě až k Hydroelectrica a poté nějaké 2 hodiny pěšky podél kolejí, nebo to samé pomocí autobusů s přestupem. Cenově asi na půlce jednosměrného lístku na vlak.

NEBO potom vlakem. Potřeba je aspoň 3 hodiny předem vyrazit colectivem z Cuzca do Ollantataymba. Cesta stojí 10 solů a trvá přibližně 2 hodiny. Jinak vlak taky jezdí už pár kilometrů od Cuzca z Poroy, ale to jsou jiné cenové kategorie (vyšší tisíce korun). Z vlaku je fajn výhled do údolí řeky Urubamba. Ideální varianta je jednou minibusem, jednou vlakem.

Samotné MP je dobrý zmatek. Jedna jízda autobusem nahoru/dolů stojí 12-15 USD. Fronta se tvoří už před čtvrtou ráno. Počasí jsem měl nic moc celý den. Zamračeno. Ráno je u vstupu tolik lidí, že nějaký průvodce zatím nehrozil. Ale vykolíkovali si tam okruhy včetně jednosměrných cestiček, ke kterým postavili lidi s vysílačkou, jejichž jediným cílem je vás dostat co nejrychleji k východu (k němu právě vede soustava jednosměrných cestiček). Před východem je dřevěná branka s hlídačem, který vás může pustit zpět do areálu. Dopoledne mu stačí říct montaňa, později jedině ukecat nebo mu ukázat vstupenku koupenou před změnou pravidel (ty jsou stále celodenní). Podle mě pro zpáteční cestu nemá cenu stát hodinovou frontu na autobus a ještě za to platit 15 USD. Za hodinu, nejpozději hodinu a půl jste pěšky dole. Jdete prakticky jen s kopce.

Jinak za průvodce jsou stanovené oficiální ceny. Když se přidáte do nejpočetnější skupiny (12-15 lidí), je oficiální cena 25 solů za hlavu. Aspoň podle infocentra z Aguas Calientes na náměstí. Ale ráno nebyl potřeba.

Sám jsem vrátil na konci září. Píšu o tom cestopis, ale trvá to :-D

0 Citovat

Díky Terézia za aktuální info. Já k tomu dodám můj názor. Autobus nebo minibus mezi Santa Maria a Santa Teresa občas jezdí, ale čekat na něj by asi znamenalo nestihnout cestu do AC za 1 den. Možná v posledním roce zavedli i minibus ke stanici Hidroelectrica, ale nepodařilo se mi to vygooglovat (pár let staré diskuze se o něm nezmiňovaly), ale pokud jezdí, tak možná ne v nejnižší sezóně (v únoru). Cenový rozdíl mezi colectivem na celý úsek Santa Maria - Hidroelectrica v porovnání s částečným využitím busu není velký. To, co teď napsal kopecky, že cena je polovina vlaku, je samozřejmě chybné, když Terézia píše, že turistický minivan stál 11 USD za 1 směr.

Autobusem do Santa Maria jezdí hlavně místní, takže i mimo sezónu může být plný. Na stojáka neberou. Po silných deštích, které jsou v únoru nejvíce pravděpodobné, může být úsek ze Santa Maria dočasně neprůjezdný kvůli sesuvům půdy, tak si zjistěte předem, jak to vypadá.

Stíhat to bez vlaku za 2 dny lze, ale 2. den je náročný a znamená to platit drahý autobus z AC na MP (v únoru asi dlouhé fronty nebudou). Tento úsek je jinak pro lidi zvyklé chodit příjemná procházka dole podél kolejí a za mostem po starých, ale opravených, inckých schodech (převýšení asi 450 m). Dalo by se i bez autobusu, pokud nepůjdete na horu Machu Picchu (Montana) a trochu prohlídku zkrátíte (nevynechejte Inca Bridge, pokud vás tedy nevyšachují ven, jak píše kopecky), ale bylo by to ještě náročnější. (Bylo by pak dobré aspoň se nevracet do AC a jít od mostu už k Hidroelectrice. Jenže co pak s batohem? Schovat někde v lese?) Také je možnost mít to víc v poklidu a přespat v Santa Teresa, kde jsou i hot springs. Aguas Calientes stojí za procházky a ne za posezení v předražených restauracích. Má totiž úžasnou polohu v soutěsce mezi strmými zelenými svahy. Hot springs jsou hned na okraji městečka (7 minut z centra, vstupné 10 solů) a jsou to venkovní bazény s termální vodou a krásným výhledem. Určitě je příjemnější strávit odpoledne pár hodin tam, než se hnát zpět do Cuzca.

Pokud máte nějaký čas navíc, určitě doporučuju z busu nebo z turistického minivanu vystoupit cestou zpět v Ollantaytambu, prohlédnout si místní památky (asi až další den) a pak se stavit na Salinas de Maras a v Pisacu a jeho památkách, které jsou srovnatelné s Machu Picchu. A jsou i další místa, která by stála za návštěvu. Pak se vyplatí vstupenka na více památek včetně Sacsayhuamanu, ale mimo MP (Boleto Turístico).

0 Citovat

Díky za užitečné info! :) Snad někdo přidá zkušenost z listopadu. Jinak mám ještě jednu otázku. Když dorazím k Hidroelectrice pred 14h budou tam jeste urcite minivany, nebo by se mi mohlo stat, ze bych se do minivanu nevešel a musel bych tam přespat? :-D

Jinak ještě k tomu vlaku, koukal jsem na ceny právě kousek od Cuzka a pak ze stanice Ollantataymba a cena byla skoro identická.

0 Citovat

Jo a ještě dotaz, lístky na ten minivan se kupují nějak dopředu, nebo člověk prostě přijde na autobusový nádraží a tam to koupi ten den ráno?

0 Citovat

Dospělé vstupné do horkých pramenů v Aguas Calientes pro cizince už není 10 solů, ale rovnou 20. I tak je to příjemný zážitek. Mimoto je to prakticky jediná věc, co se tam dá dělat. Byl jsem v AC dvě noci a už to byla docela nuda. Nic jiného se tam nedá dělat kromě toho, restaurací a nakupování na předražených trzích se suvenýry (cca o 1/3 - 1/2 dražší než jinde). Jediné co tam bylo zajímavé, jak jsem zjistil později, pletené dvouvrstevné šály s lamami, které jsem jinde nenašel. Ale 30 - 40 solů. Restaurace jsou s cenami tam od 15 do 30 solů a jako na jediném místě v Peru tam po mně chtěli servicio ve výšce 20% na začátku zamlčené i po výslovném dotazu, jestli je cena konečná.

Libor_S : Myslel jsem to tak, že zpáteční jízda minivanem k elektrárně vyjde na necelou půlku toho, co jednosměrný lístek na vlak (ten se dá/letos dal sehnat už od 45 USD).

0 Citovat

U Hidroelectriky asi nepřespíš, ale v Santa Teresa ano, jak jsem psal výše. Na minivan do Ollantaytamba se lístky dopředu nekupují. Jdi do ulice Pavitos v centru, odkud odjíždí, když jsou plné. Na turistický minivan bych se snažil určitě koupit předchozí den, už jen proto, že tě odveze ráno z hotelu.

Mně se tehdy podařilo usmlouvat jednosměrnou jízdenku na vlak v menší ze dvou železničních společností v jejich kanceláři v Cuzcu na 50 USD, když jsem viděl, že nabízí zpáteční za 100 USD (1 směr byl jinak dražší).

0 Citovat

@kopecky: Tak dobře, ale je to trochu divné srovnávat 1 směr s 2 směry. Ty vlaky za 45 USD byly asi za tmy, ne? Já tehdy takovou možnost měl, ale to bych si tu jízdu soutěskou moc neužil.

0 Citovat

@Libor_S: Zrovna ne. Jednak v létě měli v PeruRail nějakou slevovou akci, kdy se bez smlouvání dal koupit jednosměrný lístek i lehce pod 50 USD, jednak pro jízdu zpátky po změně podmínek už není populární ranní lístek ale odpolední nebo pozdně večerní. Takže, když z AC vyrazíš vlakem ať už v 7 nebo v 9 ráno, máš jeden z nejlevnějších lístků (aspoň platné pro letošní září).

Navíc jsem si po e-mailu usmlouval své ceny 51 a 43,5 USD, hezky ve dne a na správné straně vlaku. Jak už jsem psal v jiném topicu, mít víc času, tak určitě bych jel aspoň jednu cestu minivanem. Takhle krvácela peněženka.

0 Citovat

taky přídám zkušenosti z letošního května. Cestu do AC a zpět do Cuzca jsme jeli vlakem z Ollantataymba. Původně jsme chtěli busem k Hidro, ale přitelkyně hodně blbě snášela nadmořskou výšku v Cuzcu po nočním přejezdu z Nazca. Tak nakonec jsme jeli vlakem (nejlevnější zpateční jízdenka cca 105 USD) a nepřilo mi to zas tak zajímavé.

V AC jsme spali dvě noci. Lístky na Macchu jsme měli včetně MP Mountain na raní blok 7-8. Po ránu byli trochu mraky, ale přes den se to uplně vyčistilo na jasno. Nakonec jsme z Macchu vraceli kolem 16. hodiny, kdy už začínalo pršet. Nemá smysl se vázat na počasí, nicméně pocitově nám přišlo, že nevíce lidí bylo mezi 11-13 hodinou. Ráno bylo relativně prázdno stejně tak od 15. hodiny dál. Nicméně je potřeba ráno počítat s frontou na minibus. Fronta byla neuvěřitlná, ale nastěstí to šlo rychle a pokud chce někdo jít i na MP Mountain tak bych jel cestu nahoru určitě busem.

Co se týče průvodců tak trochu litujeme, že jsme si ho nezaplatili. Chtěli za to asi jen 10-15 SOL a co jsme pak některé průvodce poslouchali, tak nám bylo líto, protože říkali hodně zajímavé věci.

0 Citovat

Co koukám na PeruRail teďka, tak nejlevnější zpáteční jízdenka přímo z Poroy do AC za za 130 USD, ranní tam, odpolední zpět. Z Ollantaytamba pak za stovku.

0 Citovat

Ohladom tej otazke k turistickym busom pri Hydroelectrica: Spiatocnu cestu si kupujes vacsinou uz v Cusco. Vsetkym hovoria, ze by si tam mal byt najneskor o druhej a ze najdlhsie cakaju do pol tretej, po tejto hodine odidu bez teba. V Cusco zvacsa ludia farebny papierovy naramok aby sa potom zasa vedeli zoradit do minivanov naspat. My sme ziaden nedostali a bol tam taky frmol, nemohli sme najst nikoho kto by nas mal na zozname. Nakoniec som si sama u soferov pozerala zoznamy a na jednom som nas nasla :) Inak vykrikuju mena ludi ktori este chybaju a ked uz maju vsetkych tak idu nazad. Ja som tiez pozerala vlak - 4 mesiace vopred stala jednosmerna jazda 50 dolarov, tyzden pred odchodom 130. O zjednavani neviem :)

0 Citovat

Já šel do MP po Inca trail v šest ráno a žádné fronty jsem neměl :-) 4-denní trek je celkem náročný (fyzicky i časově), ale existuje i jednodenní varianta . Prohlédnete si Wiñay Wayna, přespíte ve stanu, ve tři ráno budíček a pak výšlap za úsvitu ke Sluneční bráně a od ní pohodlně dolů k MP. Máte to i s průvodcem a zážitek velký.


img-20161107-164520.jpg

0 Citovat

Inca Trail je vo februari zavreta.

0 Citovat

Andrea napsal(a):

Inca Trail je vo februari zavreta.

Nějaký zdroj?

0 Citovat

Michael Harmach napsal(a):

Nějaký zdroj?

Google?

0 Citovat

Hmm takže Inca Rail je zavřená, ale PeruRail normálně jezdí.

0 Citovat

Michael Harmach napsal(a):

Hmm takže Inca Rail je zavřená, ale PeruRail normálně jezdí.

O Inca Rail neviem nic, ale ja hovorim o Inca Trail - to je ta 4dnova turisticka cesta, ktoru spomina Leos :)

0 Citovat

@Leoš Literák: Fronty na Inca Trailu sice nejsou, ale musí se rezervovat hodně dlouho dopředu kromě období dešťů (únor zavřeno). Aspoň ten běžný 4-denní. Už teď je plno na většinu dní v květnu 2018. U 2-denního nevím, jestli je problém s rezervací, ale ten stojí kolem 600 USD all inclusive, takže nic pro cestujlevne.com:

https://incatrailreservations.com/

Vlaky (Railway) jezdí celoročně, pokud tedy není nějaký velký sesuv půdy jako koncem ledna 2010:

http://www.telegraph.co.uk/news/...slide.html

0 Citovat

No, ne každý cestuje levně :-) Viz vlákno o biz letenkách.

0 Citovat

Nevím na kolik se tomu dá věřit, ale je to snad alespoň něco aktuálního. Otázkou je, zda tomu tak bude i v únoru.


screenshot-20171111-064800.jpg

0