PERU 2018Nebudete se někdo nacházet v okolí Cuzca zhruba tak v období 12.-.16.2.2018? :)Zdravím všechny,nemáte někdo aktuální zkušenost z Machu Picchu? Respektive konkrétní otázka je, že jsem četl, že se od 1.7.2017 změnily pravidla a vstup je možný pouze s průvodcem. Je tomu opravdu tak?Dále se rozdělil vstup na ranní a odpolední návštěvu. Který čas je lepší? Jít tam ráno/dopoledne nebo odpoledne? (S přihlédnutím na počasí v únoru)Potom ohledně cesty do Aguas Calientes. Předpokládám, že budu mít na návštěvu Machu Picchu tak zhruba 3 dny, tak by mě zajímalo, zda je lepší jet autobusem z Cuzca do Hidroelectrica (zná někdo cenu přímého busu) a pak jít pěšky, přespat tam, jít na Machu Picchu, zase tam přespat a další den cestu do Cuzca. Nebo se vyplatí (i přes tu vyšší cenu) si zaplatit vlak z Cuzca přímo do Aguas Calientes a zkrátit si to na 2 dny?Díky všem za rady a tipy. .

Peru - Machu picchu

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj z Peru. My jsme se vrátili z Machu Picchu předevčírem, tož aktuální info:)Lístky jsme koupili v Cuzcu rovnou i na Machu Picchu montaňa za 200 solů (x6,5 na český) v oficiální kanceláři. Z Cuzca jsme jeli colectivem (sdílená dodávka) za 10 solů do Ollantaytamba . Ollantaytambo je krásná vesnička, mezi horama, žije jen z turistickýho ruchu, takže ceny v restauracích zhruba jak u nás střední cenová kategorie, ale na Peru je to hodně. Nad celou vesnicí jsou ruiny starýho města Inků, takže krásný výhledy, ale za vstup chcou nekřesťanských 130 solů, což je skoro jak za Machu Picchu...nešli jsme tam, stačí pohled ze spodu.

Z Ollantaytamba se dá jet busem ( colectivem) k Hidroelektrice ( cca 30 solů, 5 hodin jízdy)a od tam pěšky cca 2 hoďky podél kolejí na začátek výstupu na MP (cca 0,5h dál do AC.) a nebo vlakem do Aguas Calientes, poslední vesnice před MP (nejezdí tam busy jen vlak, nebo pěšky). My chtěli zkusit vlak. Jednosměrnej lístek jsme koupili za 57 USD u Inca Rail, přespali v Quechua hostel and camping v Ollantaytambu, nechali si tam většinu věcí a 12:30 jsme jeli do Aguas Calientes (1,5 h) vlakem.Zhruba do března je v Peru v horách dešťová sezóna, takže skoro permanentně pršelo, všude.

Aguas Calientes je nejturističtější vesnice co jsem kdy viděla, moc se tam toho nedá dělat, snad jen krásné teplé termály (20 sol). Přespali jsme (hostel H. Falcon tj.nejlevnější v AC.), o půl čtvrté ráno vstávačka a ve čtyři jsme vyrazili podél řeky směr MP(doporučujeme). Asi po dvou kilometrech jsme došli k mostu a k budce, kde nás hlídač nepustil dál s tím, že máme čekat. Během půl hodiny tam došlo dalších milion lidí a vytvořila se stometrová fronta, docela psycho. Kolem páté začali milostivě kontrolovat lístky a pasy ( pas sebou na nákup lístků i na MP!) a pouštět přes most, takže celej ten obří dav začal vybíhat hromadně s čelovkama do té spousty schodů, který jsou celkem úzký, no, za mě celkem hrozný. Nahoře jsme byli cca za hoďku, počasí vyšlo nejlíp jak mohlo, rozhodně doporučuju ranní prohlídku, odpoledne je tady počasí vždycky horší. Před vstupem dalších milion lidí co přijeli nahoru busem ( cca 12USD), taky průvodců, který se dají zaplatit na místě, ale jinak průvodce povinnej není. Na MP montaňa jsme měli vstup od 7-8, mají to rozdělený podle časů, aby se lidi nemuseli tolik vyhýbat, protože se to jde celý po různě vysokých a širokých víc jak 2200 schodech. Je to hardcore, ale výhled stojí fakt za to! (celkový převýšení od mostu dole na MP montaňa je něco přes 1000 mnm)Zpátky dolů pro lidi co mají problémy s kolenama to taky není úplně ideální. My jsme si pak prošli MP, to už začínalo trochu pršet, a pak zpátky dolů k výchozímu mostu, tam jsme dali vítězný pivo a vydali se další 2 hoďky pěšky k Hidroelektrice a od tam bus zpět do Ollantaytamba (30 solů, 5h cesty jinak to busem nejde).

0 Citovat

Jak to tak čtu, tak nemusím vidět vše...

0 Citovat

Díky za aktuální info. Toto je dnes (když už asi limitují pobyt na max. půl dne) a také, pokud během dne začne pršet, optimální varianta, jak navštívit Machu Picchu. Je vidět, jak množství turistů v posledních letech roste, když jsou takové davy i mimo sezónu, i když možná lidi jezdí prostě v zimě do tepla bez ohledu, že tam je období dešťů, a není to tak mimo sezónu, jak jsem si myslel. Já jsem tam koncem května 2012 šel po těch schodech od mostu sám (ne tak brzo), na hoře Machu Picchu jsem byl s max. asi 10 lidmi a před odchodem sám a na hlavních místech MP půl hodiny před zavíračkou také téměř sám:

https://www.zonerama.com/liborst...bum/395985

Ten bus z Hidroelektriky byl asi turistický minibus, který jel až do Cuzca, ne? Měli jste koupený lístek předem?

Ještě bych chtěl opravit to vstupné na památky v Ollantaytambu. Kdo si chce prohlédnout více památek v Cuzcu a okolí, koupí si 10-denní lístek na 16 památek mimo Machu Picchu za 130 solů a kdo chce jen 1 další kromě MP případně s několika nedalekými, může si koupit 1-denní lístek za 70 solů:

https://www.cuscoperu.com/en/use...tic-ticket

0 Citovat

Paráda, díky za aktuální informace. Připojuju se taky k busu z Hidroelektriky? Je nutné mít lístky dopředu nebo jich tam čeká hodně na místě?

0 Citovat

Jj, bus z Hidroelektriky je turistickej minibus, kterej pokračuje dál do Cuzca, když chceš vystoupit jinde, musíš si zakřičet, kdybysme usnuli, tak se probudíme v Cuzcu, řidič moc nebral v potaz, že jedem do Ollantaytamba:) Jinak lístky dopředu určitě mít nemusíš, dodávek tam stálo dost, klasicky na tebe naskáčou naháněči " Cuzco, Cuzco, vamos, vamos, amigos", takže bych se nebála, že se nedostaneš zpátky:) Nám ženská říkala, že 40 solů a vedlejší borec nás vzal za 30 solů, je dobrý trochu smlouvat, my jsme celkem spěchali, tak jsme se spokojili s 30ti a hnedka jsme jeli:)

Jinak, Libore, díky za opravu, ještě upřesním že za těch 70 solů je to lístek na Moray, Ollantaytambo, Pisac a Chinchero a má platnost dva dny...a máš super fotky!

0 Citovat

Tak tedy i já se přidám s aktuálními informacemi. 


Na MP jsem byl před pár dny, celou dobu mám extrémní štěstí na počasí, ani v Limě, ani v Cuzcu, ani na MP, ani v Iquitos nekápla jediná kapka deště, ale spoléhat se na to asi moc nelze. Naopak jsem musel čekat skoro 3 hodiny na rozplynutí mlhy na MP, aby se dala pořídit fotka, ale co si budem povídat, moc to nevadí, je tam hezky i tak.


Průvodci zatím povinní nejsou, i když vám v ubytování budou tvrdit opak. Kdo by průvodce stejně chtěl, u vchodu jich postává opravdu hodně. 


Cestou z Cuzca jsem jel busmo k Hidroelectrice, určitě doporučuju aspoň jednu cestu dát, výhledy jsou exkluzivní po celých 6,5 hodiny, nejvyšší bod silnice 4.316 metrů. Z Cuzca bez přestupu k Hidroelectrice jsem jel za 45 solů, asi se dá usmlouvat za míň, ale byl zrovna karneval a já se chtěl bavit a neměl náladu na smlouvání :D


Zpátky z Aguas Calientes do Ollantaytamba za ošklivých 70 USD, z Ollanu do Cuzca pak collectivem za krásných 8 solů. 


Pokud jdete na MP ráno, asi se fakt vyplatí si z Aguas Calientes zaplatit turistický autobus za 12 USD. Je to sice hodně, ale ta cesta nahoru po schodech by se mi opravdu šlapat nechtěla. Ale já jsem obecně hodně líný, šel bych to tak 3,5 hodiny :D
0 Citovat

Jen bych doplnil svojí zkušenost.

Na počasí jsem naštěstí měl také štěstí. Na MP doporučuji autobusem, opravdu pěšky to je náročné, ale dá se. Na autobus se fronta stála od 4:00 a první bus jel 5:20. 

Co se týče průvodců, tak hned ráno u vstupu na MP cca před 6:00 byl chlápek, který říkal, že bez průvodce tam nikoho nepustí a opravdu lidé opouštěli vystátou frontu, aby si našli skupinku s průvodcem. My jsme tomu nějak nevěnovali pozornost a v pohodě nám pustili. Bohužel němky které byly vedle nás a šli jinou frontou takové štěstí neměli a opravdu je poslali zpátky, ať si najdou průvodce. 


Ráno jsme také měli mlhu, ale mezitím jsme šli na Sun Gate a když jsme se vrátili, tak se vyjasnilo. Cesty jsou tam vesměs jednosměrné, takže pokud je člověk dole a chce znovu nahoru, tak musí vyjít ven a projít zase kontrolou. 


Jídlo a pití nikdo nekontroloval, nicméně žádné záchody tam nejsou (jen u brány za 2 soly)


Ještě doporučuji v Aguas Calientes jíst na trhu (dole u kolejí - Mercado a je to ve druhém patře). Za menu polívku a hlavní jídlo jsem platil 8 solů.Lepší ceny v krámech jsou u fotbalového hřiště. Není to sice levné, ale je to levnější než dole. U vlaku je i trh se vším možným oblečením a suvenýry a oproti Cuzcu se tam dost smlouvá. V Cuzcu jsou příjemnější ceny, nicméně při smlouvání se dá dostat na ucházející ceny i tam. 


Za pohled jsem platil 1 sol a za známku 6,50. Uvidíme, jestli nakonec pohledy dorazí :D


Vstup na MP byl snad 156 solů a dal se platit (online) jen kartou VISA. Obecně tam hodně přijímali kartu VISA. Ve větších obchodem i Mastercard.


Počítejte, že v Cuzcu může být problém na letišti s počasím a lety můžou nabírat zpoždění. Internet je tam jen placený, myslím snad za 5 dolarů)


V Cuzcu, v Limě a i v Mexico City jsme se dopravovali uberem, opravdu velmi příznivé ceny.

0 Citovat

Michael napsal(a):

Cesty jsou tam vesměs jednosměrné, takže pokud je člověk dole a chce znovu nahoru, tak musí vyjít ven a projít zase kontrolou. 

Pokud je člověk donucený vyjít bránou ven, opravdu pustí zpět?
0 Citovat

Tomu bych se taky divil. Loni na podzim tomu nic nenasvědčovalo. Předtím než se cestička k východu stočila do vegetace, tak byla u kamenné chajdy dřevěná branka s hlídačem, který mohl (ale nemusel) návštěvníky pustit zpátky. Když jsem tam byl, tak se ptal "montaňa?" a s úsměvem hned pouštěl zpět.

0 Citovat

Přesně tak, před týdnem u dřevěné branky taky stál hlídač, ale zjevně jiný, který s úsměvem řekl "exit only" :D Jakmile člověk vyšel ven, nebylo návratu. Obecně tu jednosměrnost kontrolovali až nepříjemně důsledně. Nějaké dvě mladé francouzsky se ztratily rodičům s tím, že se chtějí vrátit jen cca o 250 metrů a ani po nářcích jim to nebylo umožněno.

0 Citovat

Na to bych málem zapomněl - už na podzim tam byly vytvořeny velice užitečné pracovní pozice houpacích koňů s vysílačkou u výstupu z jednosměrky, kteří říkali, že opravdu nemůžete se otočit a projít zpátky, protože toto je "vía unica". Nebylo podstatné, jestli je bez lidí nebo ne.

0 Citovat

loni v květnu taky všude řikali "one way only" ale když jsme vylezli ven tak nás na stejnou vstupenku pustili zase zpět.  Nevím možná to bylo tím, že jsme měli i vstup na Montanu. Nicméně přišlo mi, že je to pro ně úplně normální situace.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Pokud je člověk donucený vyjít bránou ven, opravdu pustí zpět?

Ano opravdu pustí na tu vstupenku zpět, vůbec se nikdo nedivil a ani na nic neptal. Dostal jsem druhý razítko (jiné barvy) a šel jsem. První kolo jsem se tam snažil přesvědčit hlídače ať mě tam pustí zpátky zkratkou, abych to nemusel obcházet a nechtěl mě za žádnou cenu pustit. Dokonce to vypadalo, že by i chtěl, ale nemůže, protože by ho ostatní viděli a dělal by to tak každý. Říkal, že musím tudy už prostě vyjít ven a projít zase vstupní branou.

0 Citovat

Reakce na jiné vlákno, které není o MP:

@lemming46: Já bych to MP neviděl v budoucnu nějak výrazně odlišně, než to bylo letos od ledna, ani kdyby postavili nové letiště. Zvlášť ne v porovnání, jak je to teď po poslední regulaci, kdy člověk uvidí jen 1 až 2 ze tří nejdůležitějších míst. Pro mě byly na Machu Picchu nejlepší zážitky pohledy z určité vzdálenosti a přírodní scenérie, hlavně při výstupu na horu Machu Picchu, ale i třeba cesta k Inckému mostu nebo cesta údolím. Tam ty skupiny Asiatů, které asi hlavně přibudou s usnadněním přístupu díky novému letišti, nepůjdou. Jediný rozdíl bude v počtu letadel a jejich velikosti. Složitost dopravy na MP zůstane stejná. Stejně se většina lidí ubytuje v Cuzcu, kam to bude z nového letiště mnohem dál.

K tomu, aby si člověk užil Machu Picchu, nemusí procházet okolo těch 3 nejdůležitějších památek, které mají novou regulaci. Mnohem zajímavější je tam umístění v krajině, jaké se jinde na světě nenajde a podle mě jde o nejkrásnější scenérii na světě, kde stojí stavby (a jednu z nejkrásnějších vůbec). Pokud jde o stavbu samotnou, zajímavější je podle mě Sacsayhuamán. Minimálně proto, že ty nepravidelné kameny bez mezer mezi nimi jsou mnohem větší.

Snaha vést lidi koridorem je tam několik let (to jsem ještě před 7 lety neměl) a letos je čas návštěvy max. 4 h. Chce to hlavně jít i na horu Machu Picchu, čímž se celková doba prodlouží na 8 h. - volil bych čas 8 - 16 h. (nebo na Huayna/Wayna Picchu se 7 h.) Podrobněji je to vysvětlené třeba tady:

https://www.ticketmachupicchu.co...hu-picchu/
0 Citovat

No nejak jsem to nesledovala, ted procitam situaci na MP a valim😳😳... jak se situace totalne zmenila od roku 2004, kdy jsme sli nahoru sami po schodech ke vstupni brane, kde otvirali v 7.30, bylo tam tak 20 lidi, kdyz jsme vesli dovnitr, 20 lidi se rozptylilo po arealu, vsechno jsme si prosli krizem krazem, fotky bez lidi...prvni organizovane autobusy zacali prijizdet kolem 10h dopoledne. Sedeli jsme uvnitr nekolik hodin. 

0 Citovat

Tak od roku 2004 přibylo dost turistů na téměř všech známých místech. Ale i před 7 lety, kdy si všichni stěžovali na velký počet turistů, jsem šel po těch schodech nahoru i dolů sám (nešel jsem velmi brzy ráno jako většina), na vrcholu Machu Picchu jsem byl v závěru sám a na mých fotkách lidi téměř nejsou (na těch nejznámějších místech je to 15 - 30 minut před zavíračkou):

https://www.zonerama.com/liborst...bum/395985

0 Citovat

Podla mna nejde len o MP. To nafukovacie nie je a viac ludi sa tam nedostane, takze logicky sa budu musiet rozprchnut niekam inam a zamoria dalsie pamiatky v okoli. Napr. na Choquequirao  chcu postavit lanovku. To je uplne psycho.

Btw. ako inak v reale pridu na to, ze tam mas byt len do 11? A co je lepsie - ist na mountain alebo Huayna?

0 Citovat

O to důležitější bude načasování u ostatních památek. Pokud půjdeš brzy ráno z Pisacu pěšky nahoru (pěkná stezka s výhledy do údolí a na město) do archeologického parku, jehož část u Pisacu patří k tomu nejlepšímu v oblasti (architektura, výhledy na okolní hory), moc lidí tam nepotkáš. Téměř všichni jedou nahoru busem a začínají prohlídku z opačné strany, odkud je k těm hlavním památkám daleko (ale ani při návratu tam moc lidí nebylo). U Sacsayhuamánu by davy lidí tolik nevadily, protože je vedle velké prostranství, ze kterého se stavba pozoruje. V úzkých uličkách se tam moc nechodí. Kvůli nasvícení sluncem je lepší odpoledne. U Salinas de Maras jsem žádné cizince nepotkal, tak jich třeba bude pár desítek, ale rozptýlí se podél dlouhého úseku cesty.

Nevím, jaký mají systém kontroly na dodržování času (jestli na to přijdou náhodně nebo vždy). To by musel napsat někdo, kdo tam byl letos. Je možné i to, že v přechodném období zatím tolik nekontrolovali. Kdo jde jen do citadely (tj. bez hor), musí jít podle nových pravidel s průvodcem ve skupinách, které se vytvoří na místě. Na horu nebo Huayna Picchu se chodí bez průvodce, ale před nebo spíš po výstupu si pak člověk projde citadelu s průvodcem. Bez něj jedině při dalším vstupu na nový lístek. Je možné, že ten celkový čas, co jsem psal výše, už letos neplatí. Je těžké najít web, který by srozumitelně vysvětloval letošní pravidla, pokud se jde i na horu. Jsou částečně nesrozumitelné nebo navzájem v rozporu. Tento píše o max. 6 h., pokud se jde i na horu:

https://www.andeantrails.co.uk/b...tor-rules/

Huayna Picchu je mnohem populárnější než hora MP, ale já bych doporučoval spíš tu horu (Huaynu jsem nešel, může se jít jen na jednu z hor za den). Nevýhody Huayny jsou, že se musí rezervovat dlouho předem (v sezóně několik měsíců), má méně krásnou (i když pořád super) vyhlídku na okolní hory (je nižší o 340 m než hora MP a není z ní ten klasický pohled na MP s Huaynou v pozadí), pravděpodobně se tam lidi trochu víc tlačí na sebe a vystupují po úzkých strmých schodištích někdy asi ve frontách, nejsou cestou různé stromy a rostliny včetně orchidejí. Výhodou (ne pro každého, hlavně ne pro trpící závratí) je, že na rozdíl od výstupu na horu, což je běžný horský trek, je výstup na Huaynu místy dost exponovaný, takže to bude nezapomenutelný zážitek už jen kvůli tomu. Taky je tam cestou jeskyně (Temple of the Moon). Tady mají podobný názor, ale doporučují Huaynu:

https://www.saexpeditions.com/bl...that-photo

0 Citovat

Hora MP je asi krajšia, nebol som na nej, v apríli 2013 som bol na Huayna Picchu, a podľa toho, čo píše Libor_S som spravil chybu. Mali sme prvý alebo druhý vstup (už sa presne nepamätám), najprv sme si pozreli MP s minimom turistov - len tí ktorí prišli spolu s nami prvým autobusom.  Na HP ľudí veľa nebolo, aj vtedy bol limit 400 osôb na deň, výhľady síce pekné, ale flóra bola nič moc. Chodník bol našťastie suchý, takže výstup nebol náročný, veľká časť trasy je po schodoch bez zábradlia, ak sú mokré kamene, schody sú šmykľavé, miestami sa bolo treba pridŕžať lana. Náročnosťou by som to prirovnal k vrcholovým partiám Roháčov. Celkovo MP na mňa nejaký zvlášť dojem nespravilo, a to sa tam dalo vtedy ešte voľne chodiť. Problém bol, že nás ráno na vstupe prinútili dať jedlo a pitie do úschovne, a tak sme tam nemohli zostať dlhšie.



img-2425.jpg
pohlad-z-hp-na-mp.jpg

0 Citovat

Dotaz: Inka Trail přes agenturu (v ČR) nebo samostatně (domlouvat se s agenturou přímo v Peru)?

Z lenosti a opatrnosti se mně nechce domlouvat, rezervovat a platit Inku přímo přes peruánskou agenturu, ale raději bych nějakou českou, která to zařídí se svojí osvědčenou peruánskou. Jak také vybrat tu správnou peruánskou (předpokládám, že provozovatelů je víc)? Máte někdo zkušenost? 

P.S.: s plánováním jsem v bodě 0 (zero). Zdá se, že je treků víc, nějaký Salkantay Trail lze asi bez průvodce (https://desperado.cz/clanek-4105...-ose.html), ale nás by průvodce a nosiči stanů a jídla neuráželi, právě naopak. Poradíte někdo, kam nasměrovat pozornost?

0 Citovat

Já si rezervoval tento trek přes agenturu http://www.view-peru.com/, nicméně na místě jsem zjistil, že jdu s Alpaca expedition. Navíc mi původní agentura půjčila moc krátký spacák, přestože jsem upozorňoval na svou výšku. Naštěstí si jej se mnou průvodce vyměnil.

0 Citovat

Salkantay má několik výhod, například, že se jídlo veze na koních a tím se ušetří za nosiče. Taky má nevýhody, třeba že se musí dojít z Hidroelectricy do Aguas Calientes ten po železnici.

Ten důvod co píšeš - osvědčená peruánská agentura - podle mě není moc dobrej pro to zaplatit výrazně víc za objednání předem v Čechách. Stejně nejspíš skončíš u jinýho provozovatele. Mimochodem naše zkušenost rozdílu v hodnotě stovek dolarů proti jiný skupince na Salkantayi bylo bydlet o 100m jinde a nedostat mezi třemi hlavními chody drobnou sváču.

A rozmysli si, co je pro tebe priorita - Inca Trail je nejznámější a nejdražší, vede po inckejch cestičkách a jsou po cestě nějaký ruiny (těch je ale všude až až). Přijdeš pak někdy během dopoledne branou Slunce. Salkantay má hezčí přírodu, obzvlášť, když si ho dáš i s lagunou a je celkově víc 'outdoor' než Inca Trail a když pořídíš dobrý ranní lístky, můžeš bejt na MP už ráno.

My rezerovavali (tuším 2017) asi za $100 přes majitele hostelu v Cuscu a veškerý obavy jak moc špatný to bude byly lichý.

1 Citovat

Má prosím někdo zkušenost s následujícím?

Hora MP + okruh 3 - ten okruh je strašně krátký a jak všude píší o jednosměrkách, tam není žádná šance s tím lístkem projít okruh 2, abychom viděli co nejvíc? První se jde archeologická lokalita a hora až pak, že?

 

Pokud chci vidět horu MP + jiný okruh než 3, musím si tedy koupit dva lístky odděleně?

 

Díky za radu

 

 

0