Ahoj, chcem poprosiť o radu. Máme budúci týždeň kúpené letenky do Ovda (Izrael) Sme 50-tnici, fyzicky celkom zdatni a chceli by sme týždeň stravit cestovanim po Jordánsku. Kúpili sme si Jordan Pass, v cene ktoreho je možnosť pozrieť si aj pamiatky (40 miest vratane Petry na 2 dni). Samozrejme chceme ísť do Petry, kde máme zaplatené 3 dni v hoteli. Potom chceme ist k Mŕtvemu moru, k termálnym prameňom a do puste Wadi Rum. Rozmýšľame aj o hlavnom meste Amman. Nechcem ale aby bola dovolenka nahanacka. Manželka má nápad aby sme ostali ubytovaní v hoteli pri Mrtvom mori 2-3 dni a odtiaľ isli na výlet do Ammanu a k Jordanu (Jeris) a inde. Neporadí niekto kto bol v Jordánsku. Čo je okrem Petry a Mrtveho mora treba vidieť? Dakujem za kazdu, dobru radu. J .

Jordansko na tyzden v januari, co odporucate?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, chcem poprosiť o radu. Máme budúci týždeň kúpené letenky do Ovda (Izrael) Sme 50-tnici, fyzicky celkom zdatni a chceli by sme týždeň stravit cestovanim po Jordánsku. Kúpili sme si Jordan Pass, v cene ktoreho je možnosť pozrieť si aj pamiatky (40 miest vratane Petry na 2 dni). Samozrejme chceme ísť do Petry, kde máme zaplatené 3 dni v hoteli. Potom chceme ist k Mŕtvemu moru, k termálnym prameňom a do puste Wadi Rum. Rozmýšľame aj o hlavnom meste Amman. Nechcem ale aby bola dovolenka nahanacka. Manželka má nápad aby sme ostali ubytovaní v hoteli pri Mrtvom mori 2-3 dni a odtiaľ isli na výlet do Ammanu a k Jordanu (Jeris) a inde. Neporadí niekto kto bol v Jordánsku. Čo je okrem Petry a Mrtveho mora treba vidieť? Dakujem za kazdu, dobru radu. J

0

Ak ste vpohode s (relatívne) vysokými cenami za hotely pri mŕtvom mori, myslím že je to fajn nápad. Pridal by som určite jednu noc v kempe vo Wadi Rum. Osobne si myslím že na Petru stačí jeden celý deň, od skorého rána do večera. Neviem čo by som tam robil druhý deň. Takže by som možno osekal to ubytovanie na dve noci, ak sa dá.

Amman bude určite stačiť ako denný výlet od mŕtveho mora. Osobne by som to skombinoval aj s Jerashom, trebárs opäť ako denný výlet od mora v iný deň a zvyšok dňa / večer relaxovať v hotelových SPA.

Ja mám naplánované niečo podobné - prvý deň presun do Wadi Musa, noc vo Wadi Musa, celý deň Petra, noc vo Wadi Musa, presun k mŕtvemu moru, 3 noci a 2 celodenné výlety Amman a Jerash, presun do Wadi Rum, noc v kempe a naspäť na hranice.

0 Citovat

Za mě k Jordánsku:

- Petra - úplně stačí jeden den, čím dřív ráno vyrazíte, tím líp a budete to tam mít skoro sami pro sebe

- Wadi Rum je pěkná, ale zase se bez toho dá žít

- Mrtvé moře určitě, pecka

- Amman stojí za to vidět

- Pro mě top z Jordánska byl Jarash a neskutečně zachovalé římské památky - je to fakt úžasné

- Doporučuji půjčit si auto, budete mít naprostou svobodu, cesty jsou v pohodě, provoz relativně taky

0 Citovat

Dakujem za odpoved. Aj mne by sa pacila ta pust vo Wadi Rum, ale spat tam teraz v januari, ked v noci bude 0 az -2 stupne, sa mi nezda dobry napad. Asi staci len tak 3 hodiny na tych jeepoch.

Auto mame rezervovane.

Uz nemozeme znizit pocet noci vo Wadi Musa (Petra), lebo by sme platili a mame aj Jordan Pass kupeny v Petre na 2 dni.

0 Citovat

Čau, byl někdo Mujib nature reserve? A co Ma'in hot springs?:) Plus doporučení na ubytko u Mrtvého moře? Třeba něco, co není na booking.com? Díky ;)

0 Citovat

My jsme se tenhle týden vrátili z Jordánska a u Mrtvýho moře jsme spaly v Ramada Resort Dead Sea (cca 100 JOD za dvě noci se snídaní) Bylo to sice nejdražší ubytko za dlouho dobu, ale pořád o dost levnější než ty ostatní mega resorty...

Kolem Mujib nature reserve jsme jen projíždeli v pátek odpoledne a podle aut tam muselo být pěkně narváno. Obecně se v pátek odpoledne a večer u Mrtvého moře hodně živo. Místama jsem měl pocit, že tam jezdí na výlet celý Ammán :)

0 Citovat

Toimas napsal(a):

My jsme se tenhle týden vrátili z Jordánska a u Mrtvýho moře jsme spaly v Ramada Resort Dead Sea (cca 100 JOD za dvě noci se snídaní) Bylo to sice nejdražší ubytko za dlouho dobu, ale pořád o dost levnější než ty ostatní mega resorty...

Kolem Mujib nature reserve jsme jen projíždeli v pátek odpoledne a podle aut tam muselo být pěkně narváno. Obecně se v pátek odpoledne a večer u Mrtvého moře hodně živo. Místama jsem měl pocit, že tam jezdí na výlet celý Ammán :)

Díky za info!:) Jen pro doplnění, měli jste půjčené auto, nebo jak jste řešili dopravu?

0 Citovat

Eilat/Aqaba Border Crossing jsem jeli taxikem do města a tam jsme si vyzvednuly auto od Thiffty. Super bylo, že cestou zpět nás pak hodil jeden zaměstanec na hranice, takže jsme zase nemuseli platit ty předražený taxiky :)

0 Citovat

Dobrý! Ještě jednou díky ;) Já tam byl v roce 2013 taky přes Eilat/Aqaba Border Crossing. Brali jsme na hranicích auto s řidičem přímo do Petry, tam nocleh,druhý den Petra a pak zpět taxikem na hranice. Teď jedu s holkou, budem tam 4 noci 1.5. - 5.5. s příletem do Ammánu a přemýšlím, jak to nakombinovat. Asi budu muset vzít auto na letišti v Ammánu, uděláme kolečko do Petry a k Mrtvému moři, vrátit auto na letišti a do centra pak MHD. Otázka do pléna, od koho, za kolik a za jakých podmínek půjčit auto v Ammánu?:) Máme vpodstatě 5 celých dní na Jordánsko, co nevynechat a co si naopak odpustit? Za jakýkoliv tip k itineráři budu moc vděčný, díky!

0 Citovat

Byl jsem v Jordánsku před dvěma roky a byla to neskutečná paráda. Inspiruji se @eremi a napíši to podobně.


Wadi Rum - úplně jsem se tam do toho zamiloval. Několikrát jsem se musel štípnout, jestli jsem ve snu nebo ne. Jestli se Muskovi nepovede dostat na Mars, tak se určitě nechá pohřbít tady, krajina od Marsu není daleko :)


Petra - byli jsme tam dva dny a bylo to tak akorát. Nádherné výhledy a zajímavou atmosféra. Kousek vedle je Malá Petra, tam jsme bohužel nebyli. Jsou možné různé treky z Malé do Velké. Vypadali zajímavě.


Kerak - křižácký hrad. Moc mě nebavil, ale cesta která vede od Petry přes Kerak do Ammánu za to stojí. Jsou tam nádherné výhledy.


Umm Qais - na úplném severu je římská památka a je celkem fajn. Ještě lepší je ale projížďka autem podél izraelské hranice s výhledem na Galilejské jezero, Palestinu a Sýrii. Zvláštní to pocit. 


Ammán - byli jsme tam jen jeden den. Myslím, že by to stálo tam být ještě jeden den na víc. Nad Ammánem je nějaká římská památka. Běžte tam, je tam super výhled.


Mrtvé moře - povedlo se nám najít spot, kde se dá koupat zadara. Koupou se tam místní. Po koupačce je nutné se vyspršit, k tomu tam mají přírodní vodopád. Bacha ať se vám voda nedostane do očí, byl by to průser.


Aqaba - do Aqaby jsme jeli od Mrtvého moře podél izraelských hranic a cesta je neskutečná. Z velké části projíždí pouští. Jestli tudy budete moc jet, jeďte. Do teď na to vzpomínám. Jinak Aqaba celkem fajn. Hezky se tam šnorchluje, uvidíte spoustu ryb.


Kdyby jste byli zvědavý víc, tak mrkněte na můj cestopis. Je tam vše podrobně rozepsané ;) https://www.cestolet.cz/cestopis...h-vyhledu/

0 Citovat

Ještě doplním Honzu9 a souhlasím že Wadi Rum je naprosto užasný


My jsme byli v Jordánsku 5 dní/4 noci. Dvě noci u Mrtvého moře a dvě noci u Petry. A viděli jsme ještě:


Aljoun - arabský hrad který křižáci nikdy nedobili. Moc se nám líbil a překvapivě to není zas tak velká zřícenina jak jsem čekal.


Jerash - velké římské památky. 100% stojí za navštěvu. Po Petře sice druhé nejnavštěvovanější místo v Jordánsku, ale podle počtu turistů mi to vůbec nepřišlo.


Madaba - spousta rozvalin po římanech přímo ve městě. Všechny jsou slavné hlavně kvůli velkým dochovaným mozajkám.


Hora Nebo - biblické místo, které nepatří státu (neplatí JordanPass ale je to víc udržované). Nás to moc neuchvátilo, kromě byzantských mozajek, které jsou v lepších stavu než ty v Madabě.


Shobak - křižácký hrad a asi bych ho spíš vynechal. Z hradu už toho moc nezbylo a kromě výhledů do krajiny tak toho moc není.


V Petře jsme nakonec strávili jen jeden den, protože nám suprově vyšlo počasí a behěm jednoho dne jsme stihly vše co jsme chtěli (The Siq, Treasury, High Place of Sacriface, Monastery, Královské hrobky, atd), jen je to fakt fuška vše za jeden den :) Doporučuji si přivstat a jít tam kolem 7:30 kdy je Petra celá prázdná, ale rychle se to zaplní. 



0 Citovat

Můžu se zeptat kde se dají směnit peníze? Je na letisti v Ovdě směnárna? Priletime do Ovdy a z letiště jedeme hned do Aqaby, takže bude potřeba mít NIS i JOD.

0 Citovat

NIS vyměníš i v ČR https://www.interchange.cz/rezer...ut-online/ V Aqabe jsou v centru směnárny (např. hned vedle hotelu Doubletree, kde jsou i autopůjčovny pokud je to pro vás relevantní). Směnárna je i na izraelské straně hraničního přechodu, ale kurz není nic moc.

0 Citovat

my jsme na hranicích vyměnili 20EUR za ten blbej kurz abych se pak nemusel dohodovat s taxikařema kolik chtěj v EUR nebo USD. Jinak pak jsem vyměnil vedle autopůjčovny v Aqabě jak píše Petr76 ;)

0 Citovat

Výstupní taxu z Izraele jde platit i kartou a jinak na rohu Doubletree je i bankomant, kdyby jste chtěli vybrat.

0 Citovat

Super, díky moc 🙂

0 Citovat

Taxík se platí až při výstupu, takže nezbytně nutně není třeba mít s sebou JOD hotovost při nástupu a lze si ji vybrat/vyměnit až v centru. Ten boss který tomu parkovišti šéfuje (štafl u přechodu ovládá nějaký gang , protože taxikář, který nás vezl z Aqaby na přechod tam nezůstal a jel obratem zpátky do města) a tvrdil, že oficiální vyvěšená sazba do centra za 10 JOD je kamsi mimo centrum a že DoubleTree je za 13. Diskutovat s ním nemá cenu, musíte se domluvit cestou s řidičem na 11 ;)

0 Citovat

Interchange má směnárny především v Čechách. Má někdo info k Brnu, kde lze ILS koupit? Kolik je asi třeba pro výstupní taxu a taxi do Aqaby? díky za pomoc.

0 Citovat

Na taxi do Aqaby potřebuješ JOD ne ILS a jak už jsem psal, exit tax se dá platit kartou. Cena taxi viz příspěvek Petr76 20 minut předtím než ses zeptala, možná by bylo dobrý si přečíst nejdřív ty příspěvky.

0 Citovat

Majka napsal(a):

Interchange má směnárny především v Čechách. Má někdo info k Brnu, kde lze ILS koupit? Kolik je asi třeba pro výstupní taxu a taxi do Aqaby? díky za pomoc.


Zkusil bych Masarykovu ulici. Tam má Al-Kajda na 300m asi 30 prádelen peněz... ;)

Teď vážně... TLV je asi 4. nebo 5.  nejfrekventovanější destinace ex-PRG, proto tam sehnat ILS není díky turistům problém. V Brně nevím. 

Zítra odpoledne jsem v Brně (vlakem), mám 100 ILS (a pár mincí), které mi zbyly z lednové cesty. Pokud se domluvíme, milerád se jich zbavím (za kurz dle xe.com/ucc)

0 Citovat

@Majka Z Ovda na hranice jde koupit autobus předem kartou. Pokud myslíš jak se dostat z Eilatu (hotelu) na hranice, můžeš zkus taxi (většina bere karty) nebo appku Gett - něco jako Liftago.

0 Citovat

Majka napsal(a):

Eremi: díky za poznámku,mohu tě ujistit, že příchozí příspěvky jsem četla, jen jsem se spletla , myšleno bylo z Eilatu na hranice + výstupní taxa (ale to ti určitě i došlo. když doletíš do Ovdy). Petr76: OK, v kolik a kde - bližší na inters@post.cz . díky.

Sorry, ale nečtu myšlenky, takže Tvé plány opravdu neznám, takže jsem odpovídal na to, co ses ptala.
0 Citovat

Toimas - díky moc, dobrá rada.

0 Citovat

Trochu oživím diskuzi. V listopadu bych rád navštívil Jordánsko na týden. Přílet Amman cca v 17 hodin, odlet za týden něco po 17 hodině. Teď jak s ubytováním. 1.den asi zůstat v Ammanu a co dál. Stačí mi 1 den mrtvé moře a přidat něco v okolí Ammanu. Stačí 2 noci Amman? Chceme stávit nějaký čas koupáním v Rudém moři. Takže zbytek ubytování v Aqabě a dělat výlety v okolí (Petra, Wadi Rum a další?). Dík za každý nápad. Samozřejmě bude půjčené auto...

0 Citovat

Proč nevzít i ubytování u Petry a ve Wadi Rum? Je to po cestě do Aqaby, tak mi přijde nerozumné to profrčet a pak se tam z Aqaby vracet na výlet...

0