Ahojky, navštívil jste někdo, některou z uvedených zemích a doporučil by jste nějakou více? Případně dá se během 3 týdnů, navštívit třeba G i B ? Preferuji treky - sopky, pláže, šnorchlování, surfy, přírodu... Díky za Vaše názory. .

Guatemala, Belize, Nicaragua

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

Ahojky, navštívil jste někdo, některou z uvedených zemích a doporučil by jste nějakou více? Případně dá se během 3 týdnů, navštívit třeba G i B ? Preferuji treky - sopky, pláže, šnorchlování, surfy, přírodu... Díky za Vaše názory.

0

Ahoj. V nedelu sme sa vratili z GUA. Mam nieco rozpisane, co sem chcem hodit, tak ak vydrzis 1-2 dni kym to dam dokopy, tak ti to sem postnem. Aj s rozpoctom :)

Inak sme boli v GUA 2 tyzdne  a kludne by som tam zvladla byt este dalsie 2. Za 3 tyzdne ale urcite stihas G aj B, moj kolega to stihol za ovela menej, ale ono je to dost individualne podla sposobu tvojho cestovania. Tak snad sa dnes alebo zajtra vecer hecnem a postnem ti to sem ;)

0 Citovat

Ja som bol 16 dni len v Guatemale a určite sa tam celú dobu dalo čo robiť. Posledné 3 dni sme boli v Livingstone, ale more ani pláže tam nie sú moc pekné takže sa isto oplatí prejsť do Belizé a tam si užiť oddych. Za 3 týždne sa obidve krajiny dajú v pohode zvládnuť.

Inak ak si chceš užiť sopky tak jednoznačne odporúčam Overnight trip na Vulkán Acatenango, bol to TOP zážitok celej Guatemali :)

0 Citovat

Díky moc za postřehy a tipy. Určitě si počkám a ráda si přečtu nějaké zážitky a názory z cest..:)

0 Citovat

Už se těším, jen dotaz zda jste si nezašli do Mexico City  máme tam 7 hod. čas.

0 Citovat

Uf, tak malo to byt strucne ale moc nevydalo. Snad vas to neodradi od citania :) Inak vsetky ceny su za osobu, okrem dvoch private rooms v Antigue a Xele. Tak na zaciatok konkretne miesta:

Antigua - pekne kolonialne mestecko s farebnymi domcekami, pripominalo mi Trinidad na Kube. Kopec pamiatok, ku ktorym vam ale moc neporadim - nie sme pamiatkari. Z kopca Cerro de la Cruz je pekny vyhlad na mesto a sopku Volcan de Agua. V okoli dvoch blokov od Plaza Central je vraj jedlo drahsie, ale nam prislo, ze je to uplne jedno. Rozdiely boli v tom, ci idete do nejakej vyvarovne alebo restauracie. Nam sa celkom osvedcil Tacool (4 tacos za 36Q) a celkom chutne a lacne (20Q) quesadilly mali v Hecho en Casa Cafe. Najlacnejsi hostel sme videli za 40Q (Hostel El Viajero, my sme tam mali private izbu za 160Q/izba).

Quezaltenango/Xela (citaj Šela) - tu sme len prespavali kvoli presunu k Tujumulcu. Spali sme v Casa Seibel za 45Q v dormoch, na ceste spat v private room za tusim 120Q/izba. Tento hostel mozem doporucit, jeden z mala na nasej ceste kde bol klud. Ak tu spite, mate zlavu na ranajky v restauracii La Isquina Asiatica oproti hostelu (z 25Q na 18Q). Doprava chicken busmi - z Antigii do Chimaltenanga 5Q, odtial smer Xela 30Q.

Tajumulco - najvyssi vrch Strednej Ameriky, pokial nemate obsesiu ako ja, ze v kazdej krajine musite vyliezt na najvyssi kopec alebo nie ste nadseni hikeri, tak moc nedoporucujem. Vyhlady krasne a vsetko, ale neskutocny bordel. Dali sme to ako overnight trek. Poslednych 200 vyskovych metrov mi prislo dost narocnych a ani sme nevedeli kadial vedie cesta. Doprava opat chicken busmi - z Xely (Terminal Minerva) do San Marcos 10Q (na stanici povedzte volcano, nie la laguna - to je pri Atitlane), zo San Marcos do Crucera Tajumulco 5Q.

Fuente Georginas – skvela odmena po narocnom treku. Bud tu mozete prespat (190Q/os vratane vstupu – aj mimo otvaracie hodiny), alebo ist len cez den. Ak cez den, tak 2 moznosti: 1. tour (doporucujem rannu, cca 8:50, do 11 sme tam boli skoro sami), 2 hodiny cisteho casu v termaloch, cena 130Q; 2. po vlastnej ose – chicken bus zo Shell pumpy (kusok od Casa Seibel) do Zunil (podla LP 5Q), odtial nejaky tuktuk alebo pick up. Klasicky vstup je 60Q. My sme vzali tour.

GC – iba sme prestupovali z busu Linea Dorada (Xela->GC 85Q) na bus Fuente del Norte/Maya del Oro do Flores (260Q – luxusna trieda na prvom podlazi busu)

Flores/Tikal – Supermarket je smerom z Flores hned za mostom po lavej strane za Burger Kingom. Listok na Tikal (150Q) sa kupuje na prvej brane (shuttle vam tam zastavi ak sa ozvete) a bohuzial uz neplati, ze ak vstupite do arealu po 15:00, tak vam listok plati na druhy den. Pre nas to bol dost “skrt cez rozpocet”. Spali sme v kempe (50Q/os s vlastnym stanom) hotelu Jaguar Inn (je tam aj “obycajny” kemp za rovnaku cenu, ale volili sme hotelovy, aby sme si mali kam odlozit veci cez den). Prvy den sme teda dovnutra neisli, kvoli tej zmene politiky listka a kvoli dazdu sme do arealu na druhy den vosli az o pol 10. Najprv smer Temple V, Monte Perdido, potom cez Temple IV na Gran Plazu a z nej cez group Q von. Vyrazne viac ludi bolo na Gran Plaze a Temple IV, takze doporucujem asi cim skor (alebo naopak neskor k veceru) sa vydat tam a potom pozerat tie veci okolo, kde sme skoro nikoho nestretli. Naspat sme prisli k prvemu "shuttlarovi", ktoreho sme uvideli, ukazali mu listok a on nas zobral (posledny shuttle vraj ide o 16:30, ale o 18:00 este ide chicken bus/ATIM).

Semuc Champey – pre nas fail dovolenky. Nie preto, ze to nebolo pekne, ale pre to, ze sme sa na to neisli pozriet. Detaily asi nebudem rozpisovat, iba – nenechajte sa odradit ked uvidite rozvodnenu a zabahnenu rieku, tie pools su mimo rieku a su vraj krasne aj ked je rieka hnusna. Boli sme tu v dvoch hosteloch: 1. Greengos – vlastnene Izraelcami, cele oplotene aj s ostnatym drotom, hostia same Izraelecanky po povinnej vojne, drahsie; 2. Ch´i Bocol – novy hostel vlastneny Americanom, vhodny pre hipikov a ludi co neriesia, k hostelu nevedie cesta – treba 30 minut kracat (ak vela prsi, tak si radsej rovno dajte dole topanky a pripravte sa na bahenny zabal noh :)), lacnejsie, pre nas lepsia atmosfera ale dalej od Semucu. Doprava do Lanquin shuttlom kupenym vo Flores v Los Amigos hostely (125Q), z Lanquin vas vyzdvihnu pick upy jednotlivych hostelov, alebo sa mozete ubytovat v Lanquine.

Acatenango – nas top zazitok v GUA (+sme mali perfektne pocasie a aktivita Fuega bola dost silna). Isli sme sami bez tour. Jednoznacne doporucujem overnight turu a spat na vychodnej strane Acatenanga (niekde tu https://mapy.cz/s/2ntm7), kde mate vyhlad na Fuego priamo z vasho stanu. Kempuju tam aj ludia co maju zaplatene tours. My sme mali stastie, ze ich nebolo mnoho a jednu celu “terasu” pre stany sme mali pre seba. Vyhlad smer Antigua bol tiez pri splne ocarujuci. Vystup od kempu na vrchol mi opat (“prekvapivo” :)) prisiel dost narocny (nemusite absolvovat ak nechcete). Naspat sme sa vracali zapadnou stranou. Inak vstup je 50Q, ale my sme nic neplatili, lebo sme trek zacinali neskoro az o 14:30 a uz mali zavrete. Doprava chicken busmi – z Antigii do Parramos (3Q), z Parramosu nas vzal zadarmo jeden velmi mily guide (http://aprode.net/nuestros-guias...rousel-628), ale naspat z La Soledad do Parramos sme isli normalne chicken busom (7Q). Tours cez hostely zacinaju cca na 50USD (nezahrnaju vstup).

Ak by som isla do GUA znova (co by som rozhodne isla), tak by som isla na obe pobrezia, Atitlan, Rio Dulce a dala nejake treky v dzungli (bud El Zotz->Tikal alebo El Mirador), a samozrejme “znova” isla do Semuc Champey :)

0 Citovat

A vseobecne veci:

Letisko prilet - videli sme len 1 bankomat (5B) a to este pred imigracnym. Vydava maximalne 2000Q a pyta si za vyber cca 30-40Q. Hned oproti je fontanka s pitnou vodou, doporucujem doplnit zasoby, ale filtrovana voda bola vacsinou v hosteloch dostupna.

Chicken busy – pre mna jeden z najlepsich zazitkov v GUA, obcas mate smolu a musite sa tlacit na dvojsedacke s dalsimi dvoma ludmi, ale tym ze furt niekto nastupuje a vystupuje vacsinou to netrva dlho. Strasne lacne a celkom spolahlive, skoro vzdy sme boli jedini bieli turisti v nich. Do GC by som s nimi ale neisla. Na vyuzivanie nepotrebujete vediet spanielsky, staci na stanici povedat kam chcete ist a ukazu vam, ktory autobus tam ide. Pocas cesty pride dany nahanac a vyberie od vas peniaze (ziadne listky sme nikdy nedostali). V 80% pripadov som vedela dopredu cenu a ta sedela, v tych zvysnych 20% neviem ci nas nenatiahli.

Bezpecnost – asi zbytocne tu rozoberat. Nam sa nic nestalo ani sme nemali pocit nebezpecia, ale to sa neda generalizovat. Zrovna dnes som videla na Youtube ozbrojene prepadnutie pri Atitlane, takze si treba davat bacha, vnimat okolie a dufat, ze sa nic nestane.

Ubytovanie – najlacnejsie 25Q/os za stanovanie v Ch´i Bocol, najdrahsie private room Los Amigos vo Flores za 200Q/izba (ak sa chcete vyspat, tak si prosim spravte sluzbu a do tohto hostela nechodte). Urcite su aj drahsie a luxusnejsie ubytovania, ale to mi nevyhladavame. Radsej to minieme na jedlo. 

Ludia - nam sa zdali hrozne mili a napomocni (ked to porovnam s Kubou tak je to 100 a 1), sem tam sa prihovorili a vyzvedali

Scam – naleteli sme na scam. V shuttle z Floresu do Lanquin sme si kupili listky na dalsi shuttle z Lanquin do Antigii od typka, ktory mal byt akoze nas tour advisor (hovoril si Jorge a mal rysave vlasy). Nase peniaze vsak nikdy do ziadnej agentury neposlal, takze sme si museli kupovat novy listok. Prisli sme takto o 250Q a novy shuttle kupovany pred odchodom nas vysiel 300Q (150Q/os). Poucenie – shuttle bookujte cez hostely.

Letisko odlet – ak potrebujete wifi, tak si skocte na informacie, kde vam daju heslo od Media Luna (tusim to bolo 123456789).

0 Citovat

Priblizne naklady na 15 dni cisteho casu v GUA (nezahrna naklady v AMS):

Ubytovanie - 1300Q (usetrili sme urcite stanovanim, ktore obcas ale bolo platene)

Restauracie - 2400Q (tu sme sa prave moc neobmedzovali, urcite by sa dalo znizit pripravovanim si jedla sam, najpr pecivo za 1.5Q a avokado za 2.5Q a mate ranajky za 4Q miesto cca 20Q v restike - aj ked v tom mate aj kavu/dzus)

Potraviny - 870Q (tretinu z toho tvori 1litrova flaska 15rocneho Botranu - to mate tak, ked poslete rum kupit chlapa :) inak ak chcete dehydrovane jedlo na treky, tak si ho prineste z domu, v GUA sme videli len cinske polievky)

Doprava - 2140Q (usetrili sme urcite chicken busmi, ale do Flores sme sa fakt chceli vyspat, tak sme zvolili najluxusnejsiu moznost, zahrna aj 250Q o ktore sme prisli vdaka scamu)

Vstupy/tours - 560Q

Suveniry - 370Q (moc sa nam zjednavat nechcelo)

Ine (napr. laundry, benzin do varica...) - 26Q

Dohromady je to teda cca 7600Q (~21k Kč)za 2 osoby na 15 dni.

0 Citovat

@Andrea super napísané :)

Len doplním k tomu Semuc Champey:

Tak ako píše Andrea, tie prírodné bazény sú nad riekou takže sú čisté a super sa v nich kúpe. 

My sme bývali v v Lanquine Hostal Vista Verde - super eco hostel s nádherným výhľadom do okolia a s možnosťou výletu do Semuc za 125Q kde je v cene vstup do jaskyne (tiež fajn zážitok) a do prírodných bazénov. Na tour s vami ide domáci sprievodca a ukáže vám  jaskyne pod vodou v prírodných bazénoch  a tiež jaskyňu cez ktorú tečie rieka a svietite si len malymi sviečkami.  V cene nie je odvoz do Semuc a späť, ale ten nebol drahý.

Každopádne Semuc bol jeden z najlepších zážitkov.

0 Citovat

Dík moc za krásné report plné užitečných informací.

0 Citovat

Rado sa stalo. Inak som zabudla na dve veci:

Kontrola prirucnej batoziny pri odlete - prisli sme o manikurovane noznicky a zapalovac. Chceli nam vziat aj spork, ale po mensom presviedcani, ze nie je fyzicky mozne s tym niekoho zranit nam ho nechali. Na druhej strane si nevsimli v batohu malicky svajciarsky nozik, druhy spork ani druhy zapalovac.

Dron - je potreba registrovat. Bud na mieste alebo vyplneny formular http://www.dgac.gob.gt/drones/Fo...Drones.pdf poslat na adresu registrodrones@dgac.gob.gt. Poplatok je 1Q a nevyhodou je, ze aj ked ho registrujete dopredu, tak musite ist osobne do prislusneho officu na letisku zaplatit poplatok kde su len Po-Pia. My sme mali prilet sobotu rano, takze sme nakoniec drona nechali doma.

Jano napsal(a):

Každopádne Semuc bol jeden z najlepších zážitkov.

Rypes do ziveho :D

0 Citovat

Díky moc za info :)

0 Citovat

Andrea napsal(a):

Rypes do ziveho :D

Tak vy ste si zase dali Fuente a to sme my nestihli takže myslím, že to bude +/- na rovnako so Semuc :) 

0 Citovat

Připojuju se k poděkování za hodnotné info, letíme za měsíc a už jsme natěšení. Mám ještě dotaz k letu, letěli jste přes USA ? Je nutné při přestupu bágly znovu odbavit, nebo je normálně přeložej ?

0 Citovat

Ahoj,

pohlad  k jednej z otazok,asi Guatemalu pre mna jedna z naj krajin,

príjemný a pohodový ludia (obzvlášt Guatemalska Vysočina),počas 3 týž.

sa dá stinut vela a určite odporučam šnorchlovanie v Belize (zatial žiadne "reštrikcie" šnorchluješ sa medzi žralokmi ,rejnokmi,....)na toto ti stači 2-3 dni 

0 Citovat

@Andrea super napísané :) ,pochvala za pristup,nasadenie,elán,....

0 Citovat

@Andrea peníze jste  brali z bankomatu nebo i výměna USD a zda nebyl nějaké problém při výměně nebo s bankomatama

0 Citovat

Peniaze sme len vyberali z bankomatu a problem nebol. So zmenarnami nemam skusenosti.

Inak co s casom v Mexico city sa riesilo tu: https://www.cestujlevne.com/disk...opover-12h . My sme priletali vzdy bud skoro rano, alebo neskoro vecer a na imigracnom sme sa skoro vobec nezdrzali (zoberte si pero, aby ste si tie dokumenty mohli vyplnit uz v lietadle a nezdrzovali sa s tym na letisku).

0 Citovat

My sme zamieňali USD v Atingue v banke BAM, majú najlepšie kurzy a žiadne poplatky. Majú pobočku na hlavnom námestí v Antigue (Plaza Mayor). Dá sa zameniť na osobu 500 USD za týždeň. 

Potom sme zamieňali vo Flores v Mundo Maya International Mall, je to veľké obchodné centrum na brehu jazera kde sa kupuje aj vstup do Tikkalu. Tiež mali dobré kurzy.

Z bankomatu som chcel vyberať a je tam poplatok za výber, neviem už presne ale určite viac než 100 Kč (cca 200 Kč tuším). Je to poplatok guatemalskej banke, moja banka poplatok za výber nechcela.

Celkovo sa oplatí zamieňať v bankách. 

0 Citovat

Poplatok v bankomake 5B bol cca 40Q.

0 Citovat

Ak sa ešte niekto chystá do Guatemaly tak spolucestujúci urobili video z nášho tripu z konca minulého roku, možno to niekomu pomože v rozhodnovaní :) 

https://www.youtube.com/watch?v=siu69AwIHwU

0 Citovat

Zaujimalo by ma ci to tak mam len ja, alebo je tu este niekto, kto nechape zdielanie 15, 20 a viac minutovych videi z dovoleniek? Ako chapem, ze zucastneni a ich mamky si to radi pozru, ale vydrzi to sledovat niekto cudzi? Pokial to nie je uplne brutalne zostrihane a akcne, tak vacsinou od 1,5 minuty vypinam, alebo v lepsom pripade pretacam. A preto ked aj tocime nieco my a zdielame, tak sa snazime aby to malo 2, maximalne 3 min. Nie je to nic proti tebe Jano, len ma zaujima ci si tie videa fakt niekto (cele) pozera.

0 Citovat

Já teda videa po 1,5 minutě nevypínám, nicméně 15-20 minut je hrozně moc. Sám jsem ochotný sledovat videa do 5 minut pokud jsou ty záběry fakt pěkný a je k tomu dobrá hudba. Když dělám nějaké video z dovolený, tak se snažím aby mělo max 4-5 minut, protože je pak jasný, že si to nikdo nikdy nepustí. Jednou jsem měl moc záběrů a vyšlo z toho video přes 7 minut a já si to rád pustil, ale tím to končilo. Takže od tý doby jsem si řekl max 4-5 minut.

0 Citovat

Pošli to video do magazínu LUI.

0 Citovat

Padrino to shrnul, tam to možná kluci ocení...

0