Len dva dni po navrate z Ohridskeho tripu https://www.cestujlevne.com/disk...oli-ohridu sme s kamosom ofrcali do Varsavy a odtial po zemi do Bieloruska, kde do pohranicia staci voucher z netu, ziadne viza.Brest je velmi zaujimave mesto, sice je to taka nuda oproti Ukrajine, ale zabavit sa tu da. A pre nadsencov do II. svetovej vojny, alebo "sotousov" to je raj.Tak tu teda kratky cestopishttp://tonicove.sk/den-v-bieloruskom-breste/Naklady:Letenky 25e s WDC osobaAuto 40 euro (alebo 210, podla poistky :D)Benzin 26 euroUbytko Terespol 30 euroUbytuko Brest-Tsentralny 28 euroBus  do Bestu 10 PLN - cca 2 euraVlak do Terespolu 9 rublov - cca 4 euraCeny v Breste velmi fajn, aj ked Ukrajina to nie je .

Na den do bieloruskeho Brestu

Založil ve fóru Cestopisy

Len dva dni po navrate z Ohridskeho tripu https://www.cestujlevne.com/disk...oli-ohridu sme s kamosom ofrcali do Varsavy a odtial po zemi do Bieloruska, kde do pohranicia staci voucher z netu, ziadne viza.

Brest je velmi zaujimave mesto, sice je to taka nuda oproti Ukrajine, ale zabavit sa tu da. A pre nadsencov do II. svetovej vojny, alebo "sotousov" to je raj.

Tak tu teda kratky cestopis

http://tonicove.sk/den-v-bieloruskom-breste/


Naklady:

Letenky 25e s WDC osoba

Auto 40 euro (alebo 210, podla poistky :D)

Benzin 26 euro

Ubytko Terespol 30 euro

Ubytuko Brest-Tsentralny 28 euro

Bus  do Bestu 10 PLN - cca 2 eura

Vlak do Terespolu 9 rublov - cca 4 eura

Ceny v Breste velmi fajn, aj ked Ukrajina to nie je



0

Mam dotaz jak je to prosim s tim Beloruskem, prihranicni vizum? Mel jsem za to, ze jako turista muzes navstivit tuto zemi jen na 5 dni a to jen letecky. Jde mi to, ze budu ve Vilniusu a uvazoval jsem si  sednout na vlak a zajel si na jeden/dva dny do Beloruska? dik


0 Citovat

to zial nepojde, zatial su len tieto oblasti otvorene - Grodno, Brest, Augustovsky kanal a Bielovizsky prales.

https://bezviz.by/en/


0 Citovat

Hmm uz jsem to nasel http://czech.mfa.gov.by/cs/consu.../visafree/

0 Citovat

Osobne si myslím, že budúci rok bude Bielorusko celé visa free. 

0 Citovat

Tonic - díky moc za parádní tip (nebo typ jak se tu píše? :) na výlet z Varšavy. Na podzim zřejmě využijeme, Bělorusko je super, takže si návštěvu rád zopakuju.

0 Citovat

Z tej Varšavy je to fajn cesta a mať tak o deň-dva viac, aj Bialovezu by sme dali. Na jeseň to tam musí byť pekné, keď je dobré počasie

0 Citovat

alebo v zime navstivit toho stareho fuzateho dedka mraza v bialovezu

0 Citovat

Normalne si mi dal chrobaka do hlavy :D vyzera to ako super otocka :) asi vymenim milano za brest :D

0 Citovat

mudre rozhodnutie :D

0 Citovat

Ten mlíčňák z Varšavy je urči Mokotowski. :)

0 Citovat

Presne ako link ukazuje :))

0 Citovat

Super výlet :) zas další inspirace :)

0 Citovat

tonic napsal(a):

Osobne si myslím, že budúci rok bude Bielorusko celé visa free. 


Je to len tvoj vnutorny pocit, alebo si to na zaklade niecoho myslis? :) Co by inac bolo fajn, lebo vo mne skrsla myslienka oprasit auto a ist s nim ako za starych cias smer sever. Do Brestu to mam len o 68 km dalej ako do BA :D
0 Citovat

Môj osobný pocit, ale keďže defacto už sú kontroly na rusko-bieloruskej hranici obnovené, tak už by nemuseli byť námietky Rusov, že by ich zaplavili ekonomickí migranti z Poľska :))

Veď keď už už Uzbekistan ma od tohto mesiaca evisa...Lukasenko nemôže byť pozadu

Veď do Brestu aj teraz sa dá autom za tých 12 euro :)

0 Citovat

Tak v mojom pripade by to len pri Breste neostalo :) Ale sa nam pekne otvaraju tie tramtarie, Tadzikistan aj Uzbekistan uz su ,ale chcelo by to Turkmenistan :D Ale najprv este vyriadim Baku a Iran

0 Citovat

Nemyslim, ze uplne zruseni (resp. prodlouzeni na obvyklych 30 nebo 90 dni) je uplne na poradu dne. Co jsem tak zaslechl, tak se tu aktualne mluvi o prodlouzeni bezvizoveho pobytu pro obcany EU na 10 dni. Je otazka, jestli by pak v platnosti zustal ten vstup pouze pres letiste v Minsku nebo jestli by povolili i vstup pres pozemni hranici. Ale kdo vi, co z toho nakonec bude :)

0 Citovat

ono uplne by stacili evisa na zaciatok za takych tych standardnych 20 USD :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

Presne ako link ukazuje :))

Jsem si nevšiml, ale ten mlíčňák poznám. 😊

0 Citovat

Výborný, škoda, že len raňajky sme stihli

0 Citovat

tonic napsal(a):

ono uplne by stacili evisa na zaciatok za takych tych standardnych 20 USD :D

Tak vetsina lidi tady to v nima tak, ze uz ted mame 5 dni zadarmo a co vic bysme chteli. Kdyz belorus chce sednout na vlak a jet do 2,5 hodiny vzdaleneho Vilniusu, do ted platil za EU vizum (resp. presneji receno schengen vizum, obvykle s platnosti 1 mesic) 50 nebo 60 EUR a od letoska se jim to dokonce zvysuje na 90 EUR. Coz pro vetsinu z nich rozhodne neni zanedbatelna castka.

Na druhou stranu tohle samozrejme nezalezi tak uplne na lidech. Stat mozna resi otazku kolik by to prineslo v podobe zvyseneho turistickeho ruchu. A tam mam docela pochybnosti, ze by to neco zasadne zmenilo (s tim jaky rezim je tu uz ted a ze sem stejne skoro nikdo nejezdi). A pak je jeste samozrejme otazka, jestli by se Lukasenko nechtel profilovat jako jeste vetsi kamarad zapadu? Treba by jim pak EU mohla na oplatku aspon snizit cenu viza na tech 30 nebo 40 EUR, co plati rusove :)

0 Citovat

Právě usnadněním vstupu do země se podpoří výrazně turistický ruch. A turistům je vesměs jedno, jaký režim v zemi panuje, navíc, když je naprosto bezpečná, levná a zatím neobjevená masovým turismem. Takže by se určitě situace naopak mohla zásadně změnit. Už těch 5 dní bez víz přineslo významný nárůst turistů, byť jich samozřejmě stále jezdí velmi málo.

0 Citovat

ono hlavne ked chce Bielorus/Rus ist do EU, tak ma schengenske viza pre cely kontinent, ktore su ak si dobre pamatam viacvstupove na dlhsie obdobie.  A teda ked uz Ukrajinci a Moldavci nepotrebuju viza, tak myslim, ze by aj EU reciprocne zrusila tuto povinnost.

0 Citovat

Druid napsal(a):

A tam mam docela pochybnosti, ze by to neco zasadne zmenilo (s tim jaky rezim je tu uz ted a ze sem stejne skoro nikdo nejezdi).


Vsetci ktori zaviedli nejaku prijatelnu formu viz resp. ich zrusili si  len a len polepsili. Vcera spominany asi Tadzikistan hned po zavedeni e-viz mal narast turistov v dannom roku +18%. Po tom co Gruzinci zrusili viza a videli ten efekt (momentalne maju z turizmu slusne HDP) ,tak podobny krok spravilo aj Armensko a narast turistov bol aj tam badatelny. Nedavno aj Kazachstan pochopil, ze ropa nebude zaujimava donekonecna a taktiez otvoril hranice. Kto nesadne na tento vlak, tak pride o vela. Ak Lukasenko neprestreli s cenou viz (ako svojho casu Azerbajdzan), tak o turistov sa bat nemusia

0 Citovat

Evisa sú asi najlepšie riešenie pre takéto krajiny. Autority s veľkými čapicami majú evidenciu a je to aj dobrý filter na návštevníkov. Lebo ten koho odradí povedzme 20 dolárov za vstup, tak asi by aj tej ekonomike krajiny priniesol maximálne tak odpadky z Billa bagety do letiskového koša.

 Kým netreba ísť na ambasádu, tak u mňa všetko dobré.

0