Zdravím vospolok. Posledný augustový týždeň som opäť otestoval Andulu Motor Sich a preskúmal solídne pláže v menej navštevovanej Chersonskej oblasti. Zahraničných turistov tam nevidieť a asi ani nikdy veľmi vidieť nebude, keďže je táto oblasť je trochu "od ruky". Ale za návštevu v lete určite za to stojí.https://tonicove.sk/koniec-leta-...h-plazach/Náklady:BTS-LWO - cca 20 euro osobaLWO-IEV Motor Sich - cca 60 euro osbaHostel Kyjev - 16 euro noc izbaVlak Kyjev-Cherson - cca 13 euro osobaUbytko Cherson - 30 euro noc s ranajkamiAuto na 3 dni - 60 euro + 10 euro skoda + 9 euro plynUbytko Skadovsk - 33 euro noc s ranajkamiVylet na Dzarylhac - 7 euro osobaDelfinarium - 11 euro osobaKHE-KBP - 9 euro osobaKBP-VIE - 16 euro osoba .

Koniec leta na ukrajinskom pobreží feat. ukrajinské Maldivy a Antonov An-24

Založil ve fóru Cestopisy

18 reakcí

Zdravím vospolok. Posledný augustový týždeň som opäť otestoval Andulu Motor Sich a preskúmal solídne pláže v menej navštevovanej Chersonskej oblasti. Zahraničných turistov tam nevidieť a asi ani nikdy veľmi vidieť nebude, keďže je táto oblasť je trochu "od ruky". Ale za návštevu v lete určite za to stojí.


https://tonicove.sk/koniec-leta-...h-plazach/


Náklady:

BTS-LWO - cca 20 euro osoba

LWO-IEV Motor Sich - cca 60 euro osba

Hostel Kyjev - 16 euro noc izba

Vlak Kyjev-Cherson - cca 13 euro osoba

Ubytko Cherson - 30 euro noc s ranajkami

Auto na 3 dni - 60 euro + 10 euro skoda + 9 euro plyn

Ubytko Skadovsk - 33 euro noc s ranajkami

Vylet na Dzarylhac - 7 euro osoba

Delfinarium - 11 euro osoba

KHE-KBP - 9 euro osoba

KBP-VIE - 16 euro osoba

0

Díky za vyřešení záhady, k čemu je gril v salonku. 😊 Stryjské nádraží asi budu muset líp prozkoumat, netušil jsem, že u hotelu je i nějaká restaurace. Zrovna včera jsem si říkal, že ten autobusák snad konečně po letech začali rekonstruovat, ale byla to jen obří reklamní plocha, která jako vedlejší efekt zakryla celou jednu stranu budovy. Z jiné strany jsem oknem v prvním patře zahlédl plochu terasy, nebo co to kdysi bývalo, celou posypanou úlomky skla. To tu ještě loni nebylo.  Vynechat lvovský skanzen je škoda, je fakt pěkný, snad vám to příště vyjde. 😊 Před lvovským letištěm mě nedávno pobavili taxikáři - chtěli 3-400 hřiven za cestu k Arsenalu, Uklon 92. Starý terminál jsme viděli akorát z trolejbusu 29, trošku mi připomněl nádraží v Gori (doufám ale, že tak hnusné hajzly jako tam, nemají 😂). Kousek od Stryjského parku jsou zajímavé baráky, jednak brutální betonová budova finančáku, a pak nedostavěná budova auditoria, ale ta je za plotem a prohlídka by asi neklapla. Dětská železnice je fajn, náhodou jsme včera natrefili na organizovanou prohlídku depa vč. modelového kolejiště. Průvodce vyprávěl i o odborném vzdělávání mládeže -budoucích ajznboňáků. Ta kulatější lokomotiva byla vyrobena v ČKD. Prý to má být nejkratší "dětská" železnice na Ukrajině, ale na webu jsem našel, že ta užhorodská by měla být stejně dlouhá. Tato měla kdysi ještě o stanici víc, ale z nějakých těžko pochopitelných důvodů tu část zrušili.  Škoda, že zrovna u kyjevského hlaváku má Varenyčna Kaťuša otevřeno až od 7 ráno, zbylé pobočky jedou nonstop... tam by se to snídalo. 😊 Do Mekáče by se mi teda nechtělo... 

Až se konečně někdy dostanu do Chersonu, určitě nechci vynechat ta růžová jezera. Je to teda na můj vkus trochu moc blízko Krymu, ale co už...

Ta večerka v 11 v Mini Hotelu Non-Stop trochu naštve, musím se zamyslet, jestli ještě nezruším rezervaci...

Kde se dá sehnat to tričko s Čapkovým pejskem a kočičkou? 😁

0 Citovat

diky, nastastie je ten Lvov stale blizko, bol som tam uz asi 7 krat a este teda treba ist na dalsi prieskum. A aj tu detsku zeleznicu treba, skoda len,ze to iba cez vikendy a v lete premava, takto stale mi unika aj uzhorodska. V Minsku bola super no najlepsia uzkokolajka je na Zakarpati vo Vinohradove.  Presne, tie ranajky vybavit v Kyjeve skoro rano bol problem, co uz, budeme vediet do buducna. 

Minihotel inak velmi dobry deal, nam nakoniec ta vecierka ani nevadila, lebo sme boli uplne KO.

Tricka su z kompot.sk :) 
0 Citovat

Ta minská zase unikla mně, přitom jsem bydlel v hostelu hned vedle parku. Kyjevskou jsem měl nedávno v plánu, ale část výpravy se netvářila nadšeně, tak snad to vyjde v říjnu. Tenhle web znáš? http://www.dzd-ussr.ru/english/

Docela mě mrzí, že Wizzair neletí ze Lvova do Blavy i v neděli večer, ušetřilo by nám to dost otravnou noční cestu busem, proklínání extrémně pomalých celníků a ukrajinských autobusáků, kteří nemají problém už tak velké zpoždění po cestě bez vysvětlení ještě zvětšit záhadnou přestávkou...

Jinak v sobotu před 9. h. uklízeli v Blavě usilovně salonek, zajímalo by mě, jaká státní návštěva tam měla namířeno. 

0 Citovat

na ten web som zu davnejsie narazil, ale nemam preluskany. az taky extra fanusik nie som :D ale potesi vzdy navsteva takejto organizacie. Tak prinajhorsom sa da ist z Lvova do Kyjeva vlakom a uz odtial naspat .. len par hodin zabitych. 


0 Citovat

>5 hodin !=pár. 😊 Jel jsem nedávno tím 2 roky starým nočním vlakem, sice super, ale odněkud mi táhlo na hlavu a tu rýmu jsem si fakt užil...

0 Citovat

Svojho casu som vazne uvazoval o primorskej dovolenke niekde v okoli Odesy, ale ked to tu tak citam tvoje zapisky, tak ma chut presla :D ... nie je to tym co si napisal, ale nejak sa mi zda (aj po tych mojich cestach), ze UA nema az taky dobry pomer cena\vykon ako som o nej 10 rokov pocuval. Mne  to pride ako malo muziky za malo penazi (aj to je relativne). Minimalne co sa tyka dovolenky pri mori nemoze takemu Severnemu Cypru vobec konkurovat (ok nebol som pri Ciernomorskom UA Pobrezi, tak porovnavam len s mestami vo vnutrozemi)). Tak napriklad toto co je na obrazku (+3x caj) stalo 2 osoby 50 TRY (7,9 €).  Bavime sa o Kyrenii (Girne) zaciatkom jula (tj. v sezone). To som v Uzhorode za 3 € dostal len paru pirohov a maly borsc. Nemozem si pomoct, ale vo mne zacina asi rast averzia voci Ukrajine, akosi si tam uz dovolenku pri mori absolutne neviem predstavit :)


img-20190703-184927.jpg

0 Citovat

Cestopis jako obykle super, Mastercard pobavila. :)

Snad opravdu SkyUp budou litat do Lvovu z Prahy, takhle je cesta z Prahy zbytecne dlouha (Berlin, Viden, Wroclaw nebo Bratislava). 


0 Citovat

@Breathe - diky, ten SkyUp tomu pomoze:)

@Voughne - tak to ma mrzi, ze ta moja srdcovka znechutila, ale rad by som to rozobral.

Turecko a S. Cyprus je teraz paradicka, kedze sa Erdogan postaral, aby ludia schudobneli a hypoteky v lirach vystrelili hore:)

V Kyrenii som bol par rokov dozadu, sice na jar, ale tam tie plaze vyzerali ultimatne v okoli. To je jasne, ze ukrajinske sa tomu nebudu rovnat. Lenze stale ku koncu dna si v moslimskom Turecku a taka ta sranda tam nie je :D

A k tym ukrajinskym cenam - moj rozpocet musis brat tak, ze som bral zenu v 6. mesiaci, takze aj preto som napr. bral auto (to iste by vyriesili marsrutky za par eur) a vysoko hodnotene ubytka v Chersone a Skadovsku (ak by som nieco nasiel podobne na SK za 30 euro na noc s ranajkami, tak to by bol uplny zazrak). A ceny su tam ake si spravis. 

Mna napr. dostali tie na plazach - pivo do eura, kava/caj tak 30-40 centov, obed vybavis za 3 eura osoba. A o vnutrozemi ani nehovorim, kedy napr. kaficka klesaju na 20 centov. Ceny za dopravu verejnu velmi nizke, taxiky detto.  Rozne sanatoria a ubytka v okoli ponukaju letne pobyty s plnou penziou okolo 30-40 euro den na dve osoby.  A ked vies kam na plaz, tak to kupaci niekde v Bulharsku, alebo na severe talianskeho Jadranu mozu len tisko zavidiet.  Len teda ako som napisal, velka nevyhoda/vyhoda je vzdialenost, kedy aj z Odesy to je vyse 5 hodin autom. A osobne priamo do Odesy po tomto zisteni, ake dokaze byt ukrajinske more, uz ani len na kupacku nesiel. A to som bol trikrat. Teraz sa mi zapacilo Azovske more, taky Henichesk a okolie vyzera velmi zaujimavo. Lenze opat - z Kyjeva je to 15 hodin vlakom a najblizsie letiska kde nieco lieta su tak 5 hodin. Tam nastastie travelhackeri asi nikdy nezavitaju :D

edit: k tym cenam - taketo nieco vyslo na cca 110 hrivien, co su necele 4 eura

 

obed-kherson.jpg

0 Citovat

Mna to neznechutilo, len sa mi rychlo vratila pred oci ta "roztrieskana" Ukrajina, a nejak ma proste nelaka byt pri mori, kde vecsina vsetkeho este pamata Stalina :) V takom Gruzinsku mi to napr. vobec nevadilo, nikto tam po mne nezjapal a cenovo este lepsie ako UA, mozno by som mal zavitat do Batumi :)


K tym cenam chapem, ze sa da najst hocico, ale az tak mi na UA velmi nesedia. Nedalo mi sa neopytat uja taxikara na ceste do Uzhorodu, ze kolko tam zarabaju. On je na dochodku a nedostava od statu nic, ma 19 rokov odpracovane lebo hral za sociku 2. ligu a teraz sa nan stat vykadil. Jeho zena udajne mala donedavna po 30 rokoch prace v banke 150 €, tiez je pred dochodkom tak poskocila na 300. Celkovo to nazval aj za ostatnych bida bida bida. Ale tie ich ceny v Uzhorode akosi nekoresponduju s platmi - skor by som ocakaval Gruzinsko\Armenske cifry :)


"musis brat tak, ze som bral zenu v 6. mesiaci" ... este sa niekde chystas alebo na dlhsiu dobu budeme citat uz len Malorky za Kacku? :D

0 Citovat

tak na Slovensku by som tiez cakal tretinove ceny oproti Nemecku :D Globalizacia a otvorene trhy robia svoje, kto chce bublinu, tak asi teraz Iran a cierny trh s menou :) a teda Batumi odporucam, kym cele Gruzinsko neprevalcuju Turci a Arabasi :) Tam to more bola paradicka, na juh od mesta.


Este par vyletikov stiham, potom asi solo :D a hlavne roadtripy v okoli SK. Nechcem to silit pre dobro vsetkych zucastnenych. 

0 Citovat

Velmi technická poznámka... není pod přezdívkou Andula obvykle myšlen ten dvojplošník s hvězdicovým motorem, An-2?

Jinak i za mne palec nahoru za trička!

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Velmi technická poznámka... není pod přezdívkou Andula obvykle myšlen ten dvojplošník s hvězdicovým motorem, An-2?

Původně opravdu ano, ale kdosi na airways nebo planes, už nevím, označení Andula pomalu zavedl obecně pro vrtulové Antonovy. 

0 Citovat

Máte štěstí, že jdu právě kolem... 

Byl jsem v hlavní sezóně v Gruzii a 2x na Ukrajině. Tedy srovnávám srovnatelné, ne ceny z listopadu:-)

Moře, u Kobuleti písek, Gonio a Kvariati velké oblázky. Ukrajina, Zatoka a Kurortne písek. Scenérie jako takové lepší Gruzie, moře samotné Ukrajina. 

Jídlo, když vezmu poměr cena/výkon tak Ukrajina. Pokud bylo v Gruzii lepší, bylo také 2-3 dražší.

Paradoxně nejlepší jídlo v Gruzii bylo v turecké restauraci v Gonio.

Pití - koňak a tvrdé plichta, víno a zejména pivo lepší na Ukrajině.

Kvalita ubytování vzhledem k ceně podobná, skoro stejná.

Takový ten feeling a lidé  lepší Ukrajina.

Z mého subjektivního pohledu, pokud vezmu v potaz i dopravu atd. vím, že k moři do Gruzie už nikdy nepojedu, ale na Ukrajinu klidně rád.

0 Citovat

@Petr76 - diky za info, ja som mal vzdy zafixovany An-2 ako kukuruznik a Andulu mam fakt asi nacitanu z tripreportov na airways/AL/CL


inak ked rozmyslam nad tymi cenami Gruzinsko/Ukrajina/Armensko - asi mne to uz prislo vsetko velmi podobne. Co bolo na Kaukaze ovela lacnejsie, to boli taxiky cez appky. V takom Uzhorode je minimum taxi 50 UAH, v Kutaisi nebol problem ist niekam za 2 lari.  Ubytko velmi podobne, vsak hajzelpapier hadzes vsade do kosa a klimatizaciu uz maju skoro vsade. Aj ked super deal bol v Gagre v Abchazsku. Izba trojka s klimou 30 metrov od velmi fajn plaze za 13 euro na noc bola exkluzivna. No hned na to sme na ranajky na vedlajsej ulici minuli u babky a dedka 1000 rublov (cca 14 euro) a hned bolo vybavene :D A este si dotlaceny chlebom ako vsade na Kaukaze. 

No ale aj tak to nemeni nic na tom, ze Kaukaz, UA a ostatne krajiny ZSSR mimo Pobaltia je uplne ina galaxia a stale ma to tam bude tahat.

    
0 Citovat

Ještě tedy jeden detail k ubytování, na Ukrajině výrazně kvalitnější toaleťák (3 ženské v rodině:-) a oddělený záchod, v Gruzii to bylo většinou  vždy kombinované se sprchovým koutem, často bez zástěny + skříně buď bez nebo s minimem ramínek. Tedy za stejné peníze to v těchto detailech bylo lepší. Hodnotím ubytování u moře...

0 Citovat

tonic napsal(a):

@Petr76 - diky za info, ja som mal vzdy zafixovany An-2 ako kukuruznik a Andulu mam fakt asi nacitanu z tripreportov na airways/AL/CL

    

"Kukuruznik"  je Polikarpov Po-2 ;-)

0 Citovat

Martin V napsal(a):

"Kukuruznik"  je Polikarpov Po-2 ;-)


Přesně tak a pamětníci vědí, že Andula byla vždycky An-2 :)

0 Citovat

Ako pozerám, áno Polikarpov bol kukuruznik, ale prezývka prešla aj na An-2. Ale Andulu fixnem na mieste An-24:)

0
18 reakcí