Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Zdravím, my letíme příští týden směr Londýn a 21. Května Paříž. Byl tam teď někdo proběhla cesta v pohodě co se týče letiště, certifikátu atd? 

0 Citovat

Vídeň - Mnichov - Las Vegas 

  • pátek 22.04.22 
  • Lufthansa + Eurowings Discover
  • online check in, ve vidni vytisk letenky na kiosku, zadne kontroly covid. 
  • mnichov - jen kontrola pasu pred vstupem na gate 
  • las vegas - imigracni projite za 1 min
  • nikde nechteli videt PCR ani ocko. 

az me to zarazilo :))

je mozne, ze by v mnichove pri kontrole pasu projeli ze mam estu + test + ocko ? podle cisla pasu ? 

0 Citovat

Zdravím, neví někdo jaká je aktuální situace na Guadeloupe nebo Martiniku? Údajně tam měly být nějaké nepokoje v době covidu, tak jestli už se situace zklidnila?

0 Citovat

Špicberky. Zima jako na Sibiři. Sobota zataženo, neděle slunečno, pondělí polojasno a největší zima. Cesta na osa Praha-Oslo s Norwegianem a Oslo-Longyearbyen se SAS. Obě bych označil za nízkonákladovky. Vše placené. Žádný výběr místa, žádné jídlo. Check-in jen 30-48 hodin před odletem, ještě menší taštičky jak u Wizzairu. Naštěstí nikdo aktivně nekontroloval. Oba dva aktivně tlačí, abyste batoh dali pod sedačku. Norwegian blbne s boardováním sektory. Céčko (ocas) jde nelogicky až nakonec i pro boardování mostem.

Edit: na začátku letu u SASu prošli letadlo a spolu s palubním prodejem nabídli vodu, kávu nebo čaj zdarma, abych jim nekřivdil.

Jinak nikde v Praze, Oslu ani Špicberkách nikde nechtěli očkování, roušku či něco spojeného s covidem. Všechny lety bez roušek.

Ceny v Norsku vyšší podle předpokladů, ale kvůli hysterii spojené s válkou na Ukrajině je leckde směle doháníme a někde asi i překonáme (např. cena kafe nebo rádoby luxusního sladkého pečiva).

4 Citovat

Ahoj, o víkendu letíme s cestovkou do Antalye. A jak jsem si to tu trochu četla, tak jsem znervózněla. Očkování máme všichni dva máme v lednu třetí dávku, ségra druhou. Jak je to teda s kontrolou na letištích. Někde jsem četla, že Turci kontrolují teplotu a namátkově test. Je to staré, nebo to pořád platí? Děkuju. Trochu jsem znejistěla. 

0 Citovat

pedro1992 napsal(a):

Zdravím, neví někdo jaká je aktuální situace na Guadeloupe nebo Martiniku? Údajně tam měly být nějaké nepokoje v době covidu, tak jestli už se situace zklidnila?

Ahoj,
tedka jsme se vratili z Guadeloupe, situace je uplne klidna, rousku jsem sundal na letisti po priletu a nandal ji zase az tam 😊  je tam uplna pohoda, urcite jedte


c0eb9656-68a8-4a34-a827-5eeac21b92be.jpeg

2 Citovat

Tak opet moje letosni  klasika, uz je to moc jako MHD -  Dublin -Praha  V Dublinu to jeste porad neni bez problemu od tech velikonoc, jak pslali ze byl Dublin druhe nejhorsi letiste po  Stanstedu a pred Manchestrem z hlediska 3-4 hodinovych front na security  Tak vcera uz jen hodina pres security  ale i cekani na start pro vytizenost delsi Takze nakonec v Praze pul hodiny zpozdeni , ale je pravda ze letadlo uz z Prahy melo 20 minut skluz V letadle uz zadna zminka o rouskach Par blaznu je jeste melo ale jinak uz se stejne jako na letisti ani v MHD nenosi 

1 Citovat

Mıchal napsal(a):

Špicberky. Zima jako na Sibiři. Sobota zataženo, neděle slunečno, pondělí polojasno a největší zima. 

A jak tedy celou akci hodnotíš? Byly ony 2-3 dny na Špicberkách tak akorát nebo bys tam rád strávil více dní? Jedinečná zkušenost?? Takk

0 Citovat

Z toho, jak jsem poznal Špicberky já trochu jinak, bych řekl, že když je zima, 2-3 dny stačí s ohledem na velmi limitované možnosti, kam jít či jet, ale může být lepší víc dní kvůli počkání si na lepší počasí. V létě by pro dobrodružnější mohl být zajímavý vícedenní trek s průvodcem nebo pro finančně zajištěnější delší plavba na výletní lodi i mimo léto a pak by bylo třeba víc času.

0 Citovat

BER-FNC-BER s U2, let tam bez problémů, kontrola pouze BP, zpět nečekaně přísná a důsledná kontrola testu nebo očkování u gate. Ani jsem nevěděl, proč to chtějí, naštěstí dospělí máme očko. Dokonce chtěli stáhnout roušku a vizuálně zkontrolovat shodu s fotkou v ID. Madeira super, počasí 3+2 dny ve prospěch sluníčka. Posedlost rouškami je stále cítit, je to doména jak místních, tak i převážně starších turistů, spousta stále nosí i venku. Nemá smysl rozebírat smysl jejich počínání. V letadle jinak relativně pohoda a tolerantní personál vůči drobným prohřeškům hlavně u dětí, což jsem ocenil, protože jsem byl s rodinou.

0 Citovat

LAS - DEN - FRA - VIE, let operovan United Airlines, nesel provest online checkin, takze jsem vyuzil kiosku na letisti ve vegas, tam po me chteli vakcinaci (kdybych mu ukazal cokoliv s QR a datumem a rekl mu ze je to cert o vakcinaci tak to projde :DDD) a z nejakeho zahadneho duvodu PLF do rakouska, nastesti jsem mel schopneho asistenta, ktery pochopil, ze PLF do AU nepotrebuji, ze jsem transit a zalozku mi odklikl (to byl duvod proc nesel udelat online check). 

jinak ve vegas odlet z terminalu 3, klasicka security kontrola a kratka kontrola pasu, zadny covid nic... 

Let vegas- denver - byl jsem asi jediny s respiratorem, v denveru jsme pristali na gate B32 a do FRA to letelo z B36, takze zadny security check ani passport. Let z Denveru do Fra - vyzadovany respiratory nebo rousky. jinak let na pohodu s 787, vekovy prumer crew byl tak 70+ tipuji :D, pristani ve FRA na Z gate, nasledne presun na A gaty, pouze pasovka. Let FRA - VIE, rychlovka, ve vidni jen namatkove kontroly od vojaku - ale ukazal jsem CR pas a rekl transit :) 

v usa vsichni bez rousek, rousky nosi jen turisti. 

 

0 Citovat

V sobotu jsem letel Viden - Amman.

Co si vzpominam, tak pred lety byla kontrola jordanpassu soucasti pasove kontroly. Ted je to separatne. Takze o to vetsi zdrzeni na letisti. Mozna ze to oddelili kvuli covidu, ale presto uredniky na webu vyplneny formulat nikoho nezajimal. Zadne speciality. Rousky se tu nenosi.

0 Citovat

Víkend v Dubaji MUC-DXB-MUC.

Na odletu z MUC bylo nutné vyzvednout BP na odbavovací přepážce, kde zároveň dělali kontrolu covidové dokumentace. Naše dávno propadlé očkovací certifikáty byly pro Dubaj naprosto v pořádku (zatím tam neuplatňují žádné časové omezení platnosti). U gejtu se nás sešlo, jako by mělo přiletět játro a ne velryba. Žádné další davy se nedostavily a tak každý, kdo se chtěl natáhnout, mohl si v letadle vlézt na prázdnou ctyřku nebo trojku.

Na příletu v DXB jen rychlá pasová kontrola. V metru se roušky poctivě nosí, v mallech už je disciplína slabší. 

Na odletu z DXB šlo pořídit mobilní BP, nicméně za self service checkinem/baggage dropoffem se konala jakás takás covidová kontrola. Paní se ptala, kam letíme a chtěla vidět certifikáty. Evidentně stačilo ukázat cokoliv se slovy covid a certificate. Z nás 3 splňoval podmínky vstupu do Německa jen jeden, ale prošli jsme všichni bez problémů. V MUC jen pasová kontrola.

Emirates bohužel stále důsledně vyžadují roušky na palubě.

Nemůžu si odpustit poznámku, že přílet z nablýskaného DXB na ušmudlaný MUC (T1) vzbuzuje smíšené pocity. Něco jako přílet do země třetího světa.

3 Citovat

Během dubna 2x návštěva Turecka, ve Vídni při odletu nechtěli nic vidět, navštívili jsme luxusní nový lounge, v Blavě chtěli vidět očkování. V Turecku při příletech nechtěli kromě pasu nic vidět, roušky nosí pouze personál hotelů, na HES kod si nikdo ani nevzpomene

1 Citovat

Netušíte někdo, jak moc Němci kontrolují testy/prodělání/očkování při tranzitu? Jednalo by se o dopravu soukromými busy, příjezd trajektem do Putgartenu v Německu. Kluci jedou do Švédska na florbalový turnaj a řešit u nějakých 30-40 kousků ještě testy po turnaji před odjezdem domů by byla dost komplikace.

0 Citovat

Nevím jak autubusy, ale autem jezdím přes Německo každou chvíli a na žádnou kontrolu jsem nenarazil. Minulý týden na příletu do Mnichova taky nic.

1 Citovat

Jel jsem přes Německo do Holandska, spal tam a nikdo nic nekontroluje. 

0 Citovat

Díky! To jsou dobré zprávy 🙂

0 Citovat

Ja dnes priletl do armenskeho Jerevanu a stalo se mi pri letu neco, co jeste nikdy: letadlo (Wizzair, odlet rano z Vidne) melo technicke problemy, bylo uz v Rumunsku, kdyz se otocilo zpet a letlo k Budapesti, kde hodinu a pul delalo oblouky v okoli Budapesti, aby spotrebovalo palivo a pak tam pristalo. Vyvezli nas autobusem do nejake haly izolovane od zbytku letiste a asi za dve hodiny nas odvezli do nahradniho letadla, takze celkem na priletu do Jerevanu zpozdeni 4 hodiny. Asi bych mel narok na tucnou kompenzaci, ale neumim v tom chodit a nechce se mi pul roku nekde dohadovat.

Jinak ve Vidni nechteli videt ohledne covidu nic, klasicky postaru jen pas a letenka. V Jerevanu na letisti take ne, jen pasova kontrola.

0 Citovat

Docela brutální Vídeň. Přítelkyně tam jela na víkend, ubytování v hotelu a recepční na ní, že je velký problém, že nemá očkování. Vypršelo ji asi před dvěma týdny. Přítelkyně pro jistotu vybavená pár hodin starým antigenem (i když v ubytováních a restauracích už nejsou potřeba) mu ukazuje potvrzení o negativním antigenu. To ho vůbec nezajímá a že ji teda ubytuje, ale musí všude ve společných prostorech nosit respirátor, protože jako jediná v celém hotelu není očkovaná. Přítelkyně odpovídá, že na tohle mu kašle, Recepční odpovídá, že pokud ji uvidí někde bez respirátoru, tak ji z hotelu vyhodí :D 

1 Citovat

Včera návrat z Malediv přes Dubaj s Emirates. Přestože je na letech Emirates vyžadována rouška, téměř celé lety sundána a nikdo nebuzeroval. Při odletu v Praze kontrola vstupního formuláře na Maledivy, to samé při příletu do Malé. Na ostrově v resortu povinná rouška pouze v jedné z mnoha restaurací a barů, jinak nebyla potřeba vůbec. Při cestě zpět opět kontrola formuláře při odletu, jinak kromě pasů nebylo potřeba nic. 

0 Citovat

Turecko, Dalamán, 30.4. - 7.5.

Let s FR na trase BTS - DLM - BTS za proměněné letenky do Maroka.

Na Slovensku byl třeba turecký formulář a očkování nebo test pro odlet. Prodělání nemoci slečna u security neuznávala. Letadlo plné na 90 %, půlka lidí bez roušek, nikdo to neřešil. Po příletu jen pasovka, formulář ani nic jiného nikdo nechtěl.

V Turecku jako za starých časů, roušky ani očkování nikdo nechtěl, nosil je jen personál v některých pobočkách Migrosu. Celou dobu jsme měli auto, veřejnou dopravu tedy netuším. Benzín za 22 TRY.

Cesta zpět - nikdo Covid neřešil, jen je třeba proměnit vytištěné letenky z on-line check-inu na přepážce za jiné. Jinak nepustí přes pasovku. V letadle zpět 80 % lidí boarduje bez roušky a nikoho to moc nepéruje. V Bratislavě jen pasovka a tradá domů.

Více v cestopise, vykopnu to do konce víkendu.

2 Citovat

Danny.709 Potvrzuju, zpět jsme letěli ve stejném letadle. Opravdu je třeba jít na přepážku nechat si vydat papírovou letenku, hodně lidí to neví a z pasovky je vracejí zpět. 

0 Citovat

NUE-PDL 30.4. Vlakem z CB do Norimberka v pohode, na letisti v NUE rousky, kontrola ockovani/testu,  v letadle  rousky taky. Jinak na Sao Miguel rousky pouze v buse, pocasi klasika, zatazeno, obcas polojasno…

0 Citovat

norbic napsal(a):

NUE-PDL 30.4. Vlakem z CB do Norimberka v pohode, na letisti v NUE rousky, kontrola ockovani/testu,  v letadle  rousky taky. Jinak na Sao Miguel rousky pouze v buse, pocasi klasika, zatazeno, obcas polojasno…

Letime Nue-Funchalza týden,dle info nyní na letišti již rousky jen dobrovolně ,muže někdo potvrdit ?

0