Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

stale mam fascinuje ako sa riesia krajiny ako Armensko, kde "covid neexistuje". Neviem ako vy, ale od 24. februara neexistuje uz ani na Slovensku, tak neviem co sa z toho stale robia tu take zazraky.

Inak teraz som v Ciernej Hore, tu tiez covid neexistuje, rovnako ako vsade na Balkane uz par mesiacov.

No ale chcel som upozornit na Bosnu a Hercegovinu .. pri vstupe zo Srbska (Mokra Gora) bol vyzadovany covid pass. Som sa len tak zo srandy spytal, ze ved len tranzitujem do Ciernej Hory. A policajt, bez covid passu mozem tak tranzitovat domov :)

Zabava zacala ale hned za par kilometrov za hranicou. Policajna kontrola, zevraj som niekde prekrocil rychlost v dedine, kamera ma nasnimala. No vsak mozno aj, mal som srbske maniere, tak verim tomu ze som mohol niekde v strede nicoho za dedinou ist 70 (ale este pred tabulou koniec obce). A zrazu ze pokutka... 200 EUR. Tak sa pytam, ze ok, ze kartou. Nie, treba ist na postu, ale zoberu mi vodicak, tak ze musi niekto iny soferovat. Hovorim, sak zena ma vodicak, ale nesoferuje a mam tam v aute malu dceru. Ze jemu to je jedno. Tak sak ze mam tu 70 eur cash, zaplatim tak. On ze nie. No tak ale po chvili ze teda nech si davam pozor a pustil ma dalej. Samozrejme, ze az neskor ma napadlo, ze ved ziadny dokaz ani som nevidel a medzitym odstavili 4 dalsie auta. 

A aby toho nebolo malo, tak o hodinu neskor ma zastavili dalsi policajti. Na rychlost som si daval uz pozor, no ale co si nevymysleli. Vraj som v zakrute presiel do protismeru s kolesom. Pokuta 50 az 250 eur. To uz smiech cez slzy, opat karta akoze nic, cash ze tiez nie, mam ist na postu. Ale zrazu bolo jasne o co ide, policajt otvoril dvere od jeho auta a ze mu tam  mam nieco hodit. Nanestastie som mal najmensiu bankovu len 20 eur. Tak sme sa rozlucili, este mi dal dobru radu, ze dalsich 40km ziadna hliadka uz nebude. Samozrejme, ze mi to bolo prd platne, kedze som siel len pozriet jeden urbex hotel a musel som sa znovu vratit okolo nich. Ako inak, opat ma zastavili. Ale ked videli ze som to ja, radsej ma poslali kade lahsie.

Suma sumarov - krajina Bosny od Visegradu cez Tjentiste po Trebijne je nadherna, no policajti Republiky srpskej su banda skorumpovanych hajzlov. Ak by som nema v aute zenu a malu dceru, tak idem hrat ich hru a pekne si vyziadam telefonat na ambasadu, lebo toto som nezazil asi nikdy a to som soferoval vo vacsich dierach.

5 Citovat

Super ,ale nic prekvapujiciho to se mi prihodilo s kamionem i v jinych zemich, uplatky fungovaly v te dobe  skoro vsude ve vychodnich krajinach

0 Citovat

Toto zazil bratr, když jeli asi před 10 lety autem na Zakarpatskou Ukrajinu .))

0 Citovat

Ahoj, mám čerstvou dobrou zkušenost s JV Asií. Loni zrušenou cestu jsme přesunuli a vyšlo to teď parádně. Karanténa už není nutná, hotel vybrán dopředu, ceny výborné. Kontrola rychlá, předpokládám, že to hlavní nechávají na aerolinkách a agentech. Pokud by někoho zajímaly podrobnosti (Thajsko a okolí), stačí napsat. 

0 Citovat

Praha - Benátky s Wizzair, v letadle požadovali respirátory. V Itálii chtějí v uzavřených prostorech a především v  MHD roušky nebo resp.(a neváhají upozornit, že si ji máte nandat).  

Milano - Praha s Easyjet, při nástupu důsledně kontrolovali velikost palubních zavazadel. Několik lidí  bylo nuceno doplatit za nadměrnou velikost.  Zpoždění hodinu.  Na palubě kus před námi vznikla diskuze mezi stevardem a cestujícím ohledně nasazení respiratoru místo obyčejné roušky. Stevard zvítězil. 

Easyjet nás při náhodném výběru sedadla posadil vedle sebe. S Wizzair jsme seděli každý na jiném konci letadla. Výměna míst možná nebyla, letadlo bylo úplně plné.  

0 Citovat

Čerstvá zkušenost s letem na Kypr, čtvrtek Vídeň - Pafos (Ryanair): odbavení ve Vídni bez potíží, v letadle důsledně stevard kontroloval boarding pasy a nedovolil lidem se prakticky přesadit dle potřeby, vepředu pak ani po kouzelné větě "boarding completed". (Pravda, že za těch x letů jsem tohle zažil poprvé.) Se stejnou vervou pak kontrolovali i nasazený respirátor. 

Po příletu na Kypr armáda žlutých vest se čtečkou a načítání certifikátů, stále mají povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách, cca 80 % lidí tohle dodržuje. Na Kypru je vidět, že hlavní turistická sezóna teprve začíná, takže to zatím jde bez přeplněných měst. 

V sobotu zpátky s Ryanem, ale do Bratislavy. Časně ráno na letišti nebyly vůbec žádné fronty, let naprosto v pohodě, na kontrolu roušek se rezignovalo, obsazenost tak čtyři pětiny. V Bratislavě jenom rychlá pasovka a pokračoval jsem domů. 

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Toto zazil bratr, když jeli asi před 10 lety autem na Zakarpatskou Ukrajinu .))

no zial ja som sa asi prvykrat s niecim takymto stretol a to som tiez autom bol na UA.

a policajnych kontrol som zazil vsade dost. co uz, necakal som taketo 90s :D 

0 Citovat

Z Santiago de Chile cez Toronto a Mnichov - iba kontrola covid pasu nic viac

0 Citovat

Vcera Ponta Delgada / Norimberk, jenom rousky v letadle, ale ani letusky moc neprudili, kdyz jsem si ji sundal. V Norimberku nic. Ted ve vlaku do Chebu hlasili v rozhlase, ze je nutny FFP2, ale pruvodci zatim nedorazil…

0 Citovat

Včera návrat z TFS. Před pár dny tu byla několikrát zmíněná brutální security (baterky ven z foťáků atd ...) , já připravený Jardou čekal nejhorší a naopak jsem nikdy hladší security nezažil. Asi záleží na šichtě ...

... Tenerife naprosto kouzelné, auto přes Autoreisen funglová Ibiza v plné palbě za hubičku, bydleli jsme u pláže La Arena což mi přišel skvělý poměr (relativního) klidu, toho, že to není úplně odstřižené a zároveň relativně blízko nahoru do národních parků. Kdyby někdo sháněl ubytování, můžu přes Airbnb doporučit apartmán všemi deseti. Na Kanárech jsme byli poprvé a určitě ne naposled, Mikir nelže, stojí to fakt za to.

Mimochodem návrat přes ZRH s Edelweiss a Swiss. Edelweiss příjemně překvapil slušnými místem na nohy, ale hlavně full servisem - šli celkem třikrát: slaný snack, kompletní menu (těstovinový salát, chleba, třešňový dort), sladký snack + neomezená konzumace nealka. Pro mě příjemné překvapení, věděl jsem, že "něco" bude, ale tolik jsem nečekal. Ve finále lepší servis než na mém posledním long-haulu v lednu 2020 na A380 s LH do BKK. Se Swissem pak poprvé A220, která mě tedy zklamala (špatně odhlučněná, opravdu málo místa na nohy a nepohodlné sedačky).

0 Citovat

Vídeň - Malpensa - Heraklion, Chania - Krakow

V letadlech do/z Itálie roušky, jinak úplně jak před covidem

0 Citovat

Včera návrat z Malty. Překvapilo mě, jak strašně moc tam bylo turistů, na to že ještě není sezona. Gozo bylo ještě celkem fajn a pár lidí, ale ostrov Malta byl fakt natřískaný. Zejména St. Peters Pool a Golden Bay/Tuffieha. U pláží obrovský problém zaparkovat. Auta stála úplně všude a bohužel si tam z toho policajti udělali zlatý důl, takže i my jsme to měli za 24 eurový kupon za stěračem. Na to, že voda měla teprve 17 stupňů, tak na plážích hlava na hlavě. Ve vodě už bylo volněji, většina lidí se do ní neodvážila. Valetta také natřískané ulice lidma, protější Vittoriosa však úplně bez lidí.

Blue Lagoon totální zklamání, tolik lidí není ani na Václaváku, všude bordel od plechovek, brček, kelímků a ananasů do kterých tam prodávali drinky. Nedokážu si představit, jak to tam musí vypadat v létě, to musí být fakt peklo na zemi. Navíc voda byla plná růžových medúz, jejichž žahnutí dost bolí, takže se prakticky ani nedalo být ve vodě, respektive akorát tak stát na místě a stále se koukat jestli kolem není medúza. Hromada medúz byla i v Ghar Lapsi a v Xlendi a Wied Il Ghasri na Gozu. Naopak Golden Bay, St. Peters pool a  Hondoq ir-Rummien byly bez medúz.

Řízení auta překvapivě celkem v pohodě, na to jak od toho hodně lidí odrazuje. Jediný problém jsou fakt úzké vedlejší silničky a ulice ve městech. Třeba cesta k St. Peters Pool je vyloženě o škrtání zrcátkama, když jede někdo proti. Plus pak samozřejmě parkování na některých exponovaných místech. Jinak řidiči nejsou vůbec agresivní, nikdo netroubí. Jen nikdo nepoužívá blinkry a občas mají auta tendenci na kruháči nedávat přednost těm co v něm už jsou. Jinak celkově nevidím rozdíl v tom řídit třeba na řeckých ostrovech nebo na Maltě (samozřejmě mimo to, že se jezdí vlevo). Třeba taková Sicílie, to je jiná káva.

Na druhou stranu půjčení auta je tam asi nejlevnější z celý Evropy. 5 dní stálo jen 42 eur. Navíc vláda vždy fixuje cenu benzínu na celý rok, takže tam litr stojí na tuto dobu nevídaných 1,34 EUR, takže paráda.

Covid tam už vůbec neexistuje, žádná omezení, roušky, nic. Překvapivě tam nebylo ani moc draho, ceny imho srovnatelné se Španělskem nebo Řeckem.

2 Citovat

Ja mam na Blue Lagoon nadherne vzpominky rijen 2020, 5 a 1/2 cloveka, tyrkysova voda, lehatka jen pro nas, nikdo nikde👌.

0 Citovat

Katowice-Abu dhabi-Almaty jen kontrola covid passu přejezd Kazachstán Uzbekistán kyrgystán jen taky kontrola covid passu. Roušky nikdo neřešil ani v letadle ani na letišti.   

0 Citovat

Nantes s Voloteou, žádné kontroly ani v Praze ani ve Francii. Na cestě tam ve čtvrtek ještě roušky v letadle, i když je nikdo moc neřešil. V pondělí zrušila Francie roušky v mhd, takže cesta zpět už bez, včetně posádky.

Na místě krásných pohodových pět dnů v Bretani, covid už nikoho nezajímá, lidí pořád celkem málo. Jestli máte rádi Francii a chcete do nějakých méně známých míst, rozhodně dejte Bretani šanci.

Nantes stojí za návštěvu samy o sobě, k tomu krásná středověká města Quimper, Vannes, vesničky Rochefort-en-Terre nebo Locronan. Úžasné jsou útesy Pen Hir a krajina úplně na severu, jen 150 km od Cornwallu, např. lokalita Meneham. A vůbec celé severní pobřeží, samozřejmě včetně známého Mont Saint-Michel. Rychlý okruh se zvládnout i za tři dny, pro lepší poznání stojí za to tak týden.

3 Citovat

Krakov - Corfu - Krakov.

Žádné testy netřeba. Na Corfu i přes zrušení opatření pingl v autobusu roušku vyžadoval. Jinde nic. Na Korfu akorát v sobotu začala sezóna. Takže ještě nebyly žádné davy. Počasí tak akorát.

0 Citovat

Dneska návrat z Malty. Koukám, že tu podává už podrobný report @matej15

Modrá laguna je fakt provar, hromada lidí a je vidět válející se odpadky. Na druhou stranu je to tam fakt pěkné. Koupal jsem se a medúzu jsem neviděl už ani jednu.

Valletta je fakt přeplněná a výlet loďkou na protější Vittoriosu (Birgu) byl balzám. Byl jsem ještě v Mdině a jak jsem tam dorazil časně dopoledne, tak spoustu uliček jsem měl fakt sám pro sebe.

Zklamáním pro mě trochu byly útesy v Dingli, kam jsem došel pěšky od stejnojmenného městečka. Jak ten den fakt hodně foukal vítr, tak písek z té pískovny či co to tam je, zastřel výhled na ten slavný útes a fotky nic moc.

0 Citovat

Vcera let Dublin - Goteborg Letiste v Dublinu horor ,tolik lidi jsem snad nevidel ani pred vanocemi Samotny let ovsem poloprazdy a v pohode bez rousek 

Goteborg ma hezke prostorne vzdusne letiste ( Ve Svedsku jsem byl vicekrat,ale letecky poprve)

Goteborg fajn,vcera se tam bezel mestsky pulmaraton  ,navic sobota,takze rusno

Dneska let do Prahy Jinak svedske ceny letiste je od mesta 20 km  Nasli jsme ale levnejsi ubytovani s transferem z letiste zdarma ( 2 a pul km od letiste ) Do mesta pak od ubytovani (zastavka 400 m) bus MHD s prestupem 168 svedskych korun jedna cesta,primo z letiste je myslim drazsi

0 Citovat

Tak uz zase  Praha, let z Goteborgu docela plny ale uz bezrouskovy i personal  Kontrola jen letenky :-)

0 Citovat

OGG-SEA-LHR-PRG ve F, zatím nejrychlejší cesta zpátky z Havaje za necelých 24 hodin jenom přes jednu noc, Blue Label pomohla usnout, covid buzerace naprostá 0, občas někdo s rouškou byl(ve Státech víc), ale když nenutí nikdo mě, ať si cestuje třeba ve skafandru.

1 Citovat

Dobrý den, nevrátil se teď někdo z USA? letíme poprvé do NY a chtěla bych se zeptat, jak je to s testováním na covid. Četla jsem něco, ze se musí udělat 3-5 den pobytu , je to stále platné? Letíme pouze na 6 dni. Děkuji 

0 Citovat

Ahoj, 

Hlásíme návrat z naší 14dní dlouhé návštěvy USA! Letenka zakoupena u British Airways (necelých 10k i s odbaveným zavazadlem). Cesta byla následující: Mnichov>London Heathrow>LAX a stejně tak zpět (Z Londýna do LAX a zpět byl let operován s American Airlines). Parking na letišti v Mnichově za 59euro na 14 dní. Půjčení auta u Rentalcars.com stálo raketu oproti poslednímu tripu po USA v roce 2019. Aktuálně jsem platil u Alamo 22k za střední kategorii SUV. V roce 2019 za stejnou kategorii necelých 10k. Chtěli jsme ale auto přes půjčovnu, takže i za cenu vyšší ceny. Měli jsme ale štěstí, že cca 2-3 týdny před odletem, padla cena z cca 36k na 22k. Let z Mnichova v pohodě, ale pokud nemáte 3dávku očkování, tak je třeba test. V USA nic neřeší, takže tam byla pouze kontrola s imigračním úředníkem. Benzín v LA a okolí se nechal najít i za 5,5$ za galon (3,78l) jinak v Arizoně jsem se dostal i na 4,4$ za galon benzínu. Bohužel jsem se jednou dostal i na cenu 7$ :( . Kdo by měl nějaké otázky, tak mě kontaktujte na instagramu @buriza. Mějte se!

1 Citovat

"Let z Mnichova v pohodě, ale pokud nemáte 3dávku očkování, tak je třeba test."

Určitě? Na CDC se, pokud vím, píše, že všichni cestující potřebují max. 1 den starý negativní test. O výjimce pro 3. dávku nevidím ani slovo. To samé MZV ČR o cestách do USA.

1 Citovat

Mıchal napsal(a):

"Let z Mnichova v pohodě, ale pokud nemáte 3dávku očkování, tak je třeba test."

Určitě? Na CDC se, pokud vím, píše, že všichni cestující potřebují max. 1 den starý negativní test. O výjimce pro 3. dávku nevidím ani slovo. To samé MZV ČR o cestách do USA.

Á pardón, děkuji za upozornění. Antigen jsme měli v Mnichově na letišti a z LAX jsem ukazoval jen očkování.

0 Citovat

O víkendu se synovcem Vídeň - Prátr a fotbal.

Vlakem ,roušky samozřejmě doma ! Ve vlaku se dala raději svačina před sebe ,aby průvodčí zase nebuzeroval.

Ty rakušáci jsou fakt ovce v metru 98% respirátor na držce ..

Ceny klasických hotelů ve Vídni to je oproti loňsku tedy docela masakr ,už teď 3* se snídaní (dospělí + dítě) vyšla u Prátru na 120 euro za noc.

1