Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Athény bohužel sedí ....byla to má oblíbená destinace ,ale naposledy jsem tam byl v roce 2019 (po čtvrté) a už mě tam nikdo neuvidí.. Hlavně linka metra směr Pireus je rizikový hnus. Omonie a okolí snad ani ve dne.

Já tam v metru o peněženku přišel (občanka a asi 100 éček) naštěstí jsem měl v hotelovém trezoru pas a platební kartu ,takže jsem to ani nijak neřešil ..

Jinak z letiště jsem metrem nikdy nejezdil vždy jsem využíval ten bus X95 na Syntagmu - levné a bezpečné.

1 Citovat

V týdnu PRG-Pisa-PRG, roušky v letadle nikdo neřešil, jen při cestě zpět hlášení, že jsou highly recommended. V busech v Pise také nikdo neřešil, nosí spíš jen místní. Nejvíc náhubků bylo v automatickém PisaMoveru z letiště na nádraží a zpět. 

Oproti jihu Itálie je v Pise pohoda a klid, na přechodu řidiči i pouštějí. Jen jsme prvně nevěděli, že všechny MHD zastávky jsou na znamení, takže první bus profrčel kolem nás. Bylo to malým textem v italštině na vrchu sloupku. Vstupenky na věž určitě koupit online předem, na místě kolem oběda volné až někdy na večer.  

0 Citovat

V sobotu s Ryanair let Bratislava - Lanzarote za 10e zpátečka ( opětovné díky za další využitou akci z tipu @janvidim .. díky Honzo ! ) .. na letišti v Bratislavě chcípl pes, security se vyřádila na příručních zavazadlech, zabavena oblíbená vývrtka na víno co letos přežila už Řím a Maltu .. co už :-( Kontrola velikosti zavazadel na gate, nadměrné příručáky bez milosti s doplatkem, tak pozor na to.

Letadlo na 98% plné, bez roušek, na Lanzarote mi o minuty frnknul bus do PDC tak nemohu potvrdit místní povinnost roušek v MHD, naproti tomu příjemné překvapení za random taxi za 12,50 e - do Puerto del Carmen strašil Booking, Ryanair i místní transfer app cenou min 24e takže u mě dobrý . 

Hodně vítr, méně lidí, polojasno, profláknuté pláže hlava na hlavě, mimo pohoda a klid. Ceny v marketech jako u nás, restaurace dražší ale furt se dá ! 

Fungl nový voňavý hybrid Fiat 500 za 30e na den ( rezervace v březnu ) opět u Cicar,  předání bez remcáni, full insurance.  Benzín 1,55e , výletů v plánu spousta ..

Zdržím se týden, jestli vás něco zajímá, ptejte se :-)

4 Citovat

Let Brno Stansted  po delsi dobe Z Brna 40 minut zpozdeni Stansted v noci s pulky zavreny Uvolneni a odchod na security asi v pul treti rano

Stansted narvany a to jeste O Leary chce pridat letadla aby nahradil Heatrow

Doufam ,ze Bergamo s Corku bude fungovat i na podzim a Anglanum se s  chuti vyhnu Nebo bude alternativa jineho letiste nez Stansted

Cekani na ranni let do Corku

1 Citovat

Praha-Edinburgh s Easyjet a zpět. Odlet i přílet na minutu přesně, nástupy tubusem, není co vytknout. 

Auto u Celtic legends ve Stirlingu, super, levně (9000 kč/8 dní) a bez problémů.

Skotsko nádherný, ale na Skye zima, déšť, vítr a mlha i na začátku srpna, tak si člověk moc nevybere. Na vrcholcích Quairingu a Old Man of Storr vítr přes 100 km/h, mlha s viditelností do 10 metrů - bez navigace určitě cestu nenajdete a všude bahno, tak to chce pořádný boty a profi outdoor nepromokavé oblečení. Nejsem žádnej velkej horal, ale raději bych méně fyzicky zdatné před cestami varoval, pokud vidí přisátej mrak na vrcholcích, je to v něm fakt peklo. Naštěstí trasy nejsou dlouhé, tak nakonec každý dolů dojde a nekupí se tam mrtvoly :D 

Kdybych plánoval znovu, dám Skye jen den-dva. Je co vidět i jinde a je tam větší šance na super počasí.

Jinak pivo po celém Skotsku průměrně 165 kč a Fish and Chips za 350, ale po těch tůrách to člověk překousne :D 

0 Citovat

Acko, Skotsko je super ,ale na to pocasi fakt nevyzpytatelne  Byli jsme taky v te oblasti tech hor a mlha na lanovce a pocasi bida Skye je fajn ,stoji za to tam nechat den navic Ceny jsou vyssi nez v Irsku

2 Citovat

Stansted - Cork v pohode na cas,letadlo plne,stejne jako predchozi let Brno - Stansted ,ktery mel 40 minut zpozdeni,ale kapitola sama o sobe je letiste Stansted....

2 Citovat

Praha-Iasi-Kišiněv-Tiraspol-Budapešt-Praha

Praha - Wizz nezklamal hodina a půl zpoždění.

Iasi - jen rychlé nocování, z letiště ve noci Boltem, bylo jich tam dost.

Moldavsko - úplně na pohodu, měli jsme pánskou jízdu a nikde s nikým problém nebyl. Některé bankomaty výběr bez poplatku. Tiraspol - náhoda a nejlepší zážitek - v mašrutce jsme potkali místního, co jezdí pracovat do Čech, slovo dalo slovo a takovou exkurzi co jsme od něj dostali bych přál každému. Dokonce jsme byli na moment paranoidní jestli to tam není nějaký tajný průvodce ala KLDR.😀 Jinak platí to co se všude píše - berou jen hotovost a to jen tu jejich, kterou vám smění jen tam. Obecně výběr ubytování pocitově omezen, údajně kvůli UK uprchlíkům. Podněstří x Moldavsko se jentak neurovná. Hranice a check-pointy hlídají přímo Rusové a místní jsou rádi, že je tam mají. Více jsme se o politice nebavili. Jen o Sherrifu, tedy oligarchovi, který tam vše vlastní od benzínek, po obchody, mobilní síť, restaurace, ale zase se zdálo, že to místním nevadí.

Budapešť pohoda - jen jestli chcete ušetřit a jet linkou 200e nedělejte to, metro je v rekonstrukci a jezdí jen na Kalvín tér. 

 

 

0 Citovat

PRG-LHR-PHX s BA a AA. Po aktuálních zprávách z LHR mě děsil 1:45 přestup z T5 do T3(lety BA z Prahy létají nově na T5 a AA se zase vrátily do T3) při neexistujícím fasttracku na T3. Stihli jsme to, ale žádná Cathay Pacific lounge, i když z PRG jsme přiletěli o 15 minut dříve a šli z letadla jako první, autobus mezi terminály až druhý kvůli množství čekajících pax, na security skoro nikdo, ale při nechvalně známé buzeraci na LHR to i tak trvalo 20 minut a šli jsme rovnou do letadla.

Naopak potěšilo imigrační v PHX, kde je v porovnání s tradičními vstupy jako JFK, MIA, SFO nebo LAX klid, čekáme minutu a jsme venku. Vše se nakonec posralo až večer, kdy zcela nový Jeep Grand Cherokee z Nationalu odmítl nastartovat a trvalo 15 hodin, než ten krám odtáhli a nás odvezli tágem pro nové auto, pro tyto případy není páteční večer úplně vhodný čas😂

1 Citovat

Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán - o existenci covidu svědčí tak maximálně popraskané nálepky na dveřích. Turistů minimum (ale ono jich tu moc nebylo ani před covidem) 

1 Citovat

Tak opet cesta Cork Bergamo a Bergamo Praha  letenky koupeny po 15 eurech  Vecerni odlet  s Corku a ranni s  Bergama   Jako vzdycky skvely Cork letiste nesrovnatelne s poslednim letem Brno Standted a Stansted  Cork  Sluzby ,uroven ,pocet cestujicich atd ,,proste Cork je jednicka  za pul hodiny bych mel vedet cislo gate  Zpozdendi mi neva od pulnoci do rana cekam v Bergamu 

1 Citovat

Do Bergama prilet na cas takze cekani 3 hodiny nez se v pul treti rano otevrelo security a gate uz ale pak otevrene obcerstveni  Prostorne hezke letiste letos pres nej letim potreti a vzdycky spokojenost 

1 Citovat

Bergamo Praha let na cas,letadlo plne letiste v pohode jako vzdycky

3 Citovat

Dopoledne jsem se vrátil od holiče. Tramvaj přijela přesně a dokonce bylo volné i místo u okna. Spokojenost. 

25 Citovat

Hezké, ale ten absolvent to stejně nepochopí :-)

3 Citovat

PHX-LHR-PRG s AA a BA v C. Letiště v Phoenixu potěšilo pohodou nejen na příletu, ale i na odletu, security zcela volná, ocenění America's Friendliest Airport podle WSJ si zcela zaslouží. Díky zrušení podvečerního letu s BA do PRG byl layover v LHR skoro 8 hodin, díky sprchám a Galleries First se to dalo přežít. Přestup T3-T5 je rychlejší než opačně, bo na T5 security alespoň funguje fast track, ale obecně je security v LHR děsivě pomalá a to navzdory capu na 100 000 odlétajících pasažerů za den, kdy v terminálu je relativně volně. Jinak covid omezení v Arizoně, Utahu i Nevadě(kromě indiánských rezervací, kde vyžadují roušky) i při letech nula, v USA je turistů na profláklých místech zatím méně než před covidem, i množství restaurací hlavně v menších městech závislých na turistech covid nepřežilo. 

4 Citovat

Memmingen - Dublin letenka za 20 euro Letadlo plne hodina zpozdeni s rouskama Nemci na rozdil od vlaku kde je chteli neotravovali v buse z Mnichova do Memmingenu taky nikdo neblbnul  takze jen ve vlacich jsou magori

1 Citovat

Zdravím,

ráda bych se zeptala, jak je to nyní v praxi v Řecku s dodržováním covid opatření. Četla jsem, že se ve všech interiérech, lodích a hromadné dopravě musí nosit respirátor či dvě chirurgické roušky. Jinak nějaká šílená pokuta.

CK mi za dva roky nevrátila zálohu za neuskutečněný zájezd, tak jim to nechci nechat. Je to rozhodování mezi Tuniskem a Řeckem, konkrétně Krétou. Jelikož mě nebaví válet se týden u moře, ráda bych jezdila na výlety. V Řecku bych se odvážila cestovat sama a nemusela bych výlety kupovat. Nerada bych však trávila dovolenou s náhubkem.

0 Citovat

Z Řecka jsem se vrátila minulý tejden a ani jednou jsem roušku či respirátor nepotřebovala. Na lodi neměl nikdo, v obchodech zhruba 40%, pár jedinců nosí i na ulicích. 

0 Citovat

Povinné je to jen v dopravě, v interiérech už ne. Na lodích to nezajímá fakt nikoho, dokonce i v metru v Athénách to tak čtvrtina lidí nenosí. Security v metru to taky nezajímá, jsou tam kvůli zlodějským gangům, které tam pořád čile operují.

Jak je to v autobusech nevím, pokud se kupuje lístek u řidiče, tak by asi někdo mohl otravovat. Ale ten postoj se na rozdíl od předchozích let hodně změnil, tak bych neměl strach :)

0 Citovat

Díky za odpovědi.

0 Citovat

V sobotu 29.10.22 jsme se vrátili z jižního Kypru, tentokrát 2 dospělé (máma s dcerou) + 2 děti (7+10), odlet RA z Bratislavy do Pafosu, zpět z Larnaky s Wizz do Budapešti. Z /do Prahy vlakem, přenocování v Bvě a Vídni (vlak i z Budapešti), na místě přesun busy MHD (od 12ti let roušky) z Pafosu přes Limassol a Larnaku do Ag.Napa (celkem 6 nocí, více ubytování). Počasí bylo celý týden na koupání (27st, teplo i večer) - na plážích jsme strávili hodně času, ale i dost viděli. Všechny spoje nám skvěle klaply, volili jsme kvůli dětem kratší přejezdy se zastávkami. Byla to moje druhá (a doufám, že ne poslední) návštěva Kypru, ostatní tam byli poprvé. Sezóna ještě byla v plném proudu, všechno otevřené, lidí zřejmě trochu méně než v létě, busy a restaurace poloprázdné. Celková cena dovolené nám vyšla na 15 tis.Kč za osobu.

2 Citovat

janicek napsal(a):

Kodan - Narsarsuaq s Air Greenland, ako za starych dobrych cias, stacil pas a letenka, ziadne ruska, testy ani ockovania.. spokojne mozu letiet aj antiruskari a antivakcinari :D

Narsarsuaq - co se tam dá podniknout?

0 Citovat

Minulou středu odlet Praha - Göteborg, přejezd rychlovlakem do Halmstadu, pak dále na jih Helsingborg (moc hezký město), přes Öresundský most do Kodaně. Z Kodaně měl být původně odlet v pátek večer, ale letadlo mělo poruchu, takže jsme si prodloužili pobyt v Kodani až do neděle a letěli přes Curych domů. Tímto, aspoň já, nemůžu říct na Eurowings špatný slovo, protože všechno kromě pár maličkostí, vyřešili. Zaplatili taxi, hotel na 2 noci, snídani, oběd i večeřu a do dvou hodin od zrušeného letu, jsme už měli letenky na náhradní let se swiss. Ale chce to asi narazit na ty správný lidi, protože vím, že pár lidí z letadla večeru ani oběd nedostali. My akorát řešili, že v pátek nebyl problém, že můžeme zůstat na hotelu až do neděle, ale v sobotu ráno už problém na recepci byl a vyřešil se až po příchodu kompetentního člověka.

2 Citovat

Poslední prodloužený víkend jsme strávili v Norsku. Během celého pobytu jsme si vystačili s kartou. Revolut a mKarta Svět prakticky stejné kurzy, které se lišily max. o 2-3 haléře.

1