Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Správně je, že Faerské ostrovy mají autonomii, nejsou ani v Schengenu a mají jiné podmínky vstupu jak Dánsko.

0 Citovat

cepickamartin napsal(a):

Dodrý den, má někdo zkušenosti s antigením testováním na letišti Palma de Mallorca, zajímá mě za jak dlouho dávají výsledek? 

 

Da, vysledek davaji zhruba do 30 minut

0 Citovat

Ahoj. Dnes let s Ryanairem Praha-Pisa.

V Praze na letišti kontrola testů (u gatu), v Pise vůbec nic, od letadla k exitu pouze 2 policajti, ale nic se neřešilo (testy, formuláře).

Jinak na ulicích to zatím vypadá na nošení roušek tak 50 na 50 (někdo nosí, někdo ne).

0 Citovat

Ahoj, letět někde nedávno z Vídně do Barcelony s wizzair?Mám koupený letenky pro 4 osoby a udělala jsem teď check-in přes aplikaci a když jsem chtěla stáhnout palubní lístky tak to tam mám šedivě a píše to Not a valid boarding card. Na webu když jsem si dala stáhnout palubní lístek tak tam mám napsané viz foto. U zpátečního letu z malagy do vídně mám vše v pořádku. Tak mě zajímá zda se s tím někdo setkal? Napadlo mě že na odbavovací přepážce budoj kontrolovat zda máme qr kód pro vstup a očkování nebo jsme po covidu. Ale radši se chci ujistit že nemusim být nervózní. 


84896-360w.jpg

0 Citovat

Veď odpoveď ste už dostali vo vedľajšom vlákna nie?

0 Citovat

Chtěla jsem se radši zeptat ještě tady kdyby se našel někdo kdo to měl stejně a letěl nedávno do španělska :) 

0 Citovat

Vídeň-Bukurešť-Praha = "pohoda-jahoda" - skoro nikdo nic, v Rumunsku se roušky moc neřeší a to ani ve vnitřních prostorách, kontroly tam jsou 0, kontroly zpět mě zdržel celník v Praze - "Přijezdový formulář?" "Tak alespoň Covid test?" - není potřeba ani jedno! Ale než jsme se pochopili, tak mi ujel bus = tudíž pro ne-pražáka vlak :D Jinak Blue Air, nevím jak dlouho vydrží, protože cesta tam cca 70% a cesta zpět cca 55% obsazenost - jo a pdf letenka v mobilu stačí. Cestování zdar! 

0 Citovat

dnes návrat z Alghera do Bratislavy, cesta tam - v bratislavě salonek pořád zavřený, nutnost jít na check in k přepážce, tam chtěli vidět vyplněný formulář do Itálie, test (bylo nás více - u někoho test chtěli + Sardigna formulář a vedle na přepážce zase ne..), v Algheru nikde nikdo, nic už nikdo nechtěl.. autobus pořád lístky v hale za euro, u řidiče se asi teď nekoupí..(jel jsem pak do Bosy a řidič mě poslal do trafiky, že on lístky neprodává..) Alghero víceméně jen italové, roušky 50%... nikdo nedělal problém, když jsem ji neměl.. zpáteční cesta - zase nutnost jít na Check in... chtěli vidět letenku, doklad a zase ten formulář pro vstup do itálie...dostanete "lísteček", bez kterého vás nepustí pře security.. bratislava pak v pohodě, za 2 minuty venku z letiště...

0 Citovat

Nemá někdo prosím zkušenost s cestou Vídeň - ČR vlakem ČD? Kontroluje ve vlaku někdo testy?

0 Citovat

Nezažil jsem ve vlaku testy odnikud...

0 Citovat

tak taky maly update k Ryanair na lete Praha - Budapest zo vcerajsku 16/6

- PRG prazdne, kantina Runway potesila aj ked ziadny zazrak :)

- Na kontrole nebolo nikoho

- Na gate sme prisli asi tak 40 minut pred odletom a dokopy sa nas tam zislo 40 pasazierov. Pred nastupom zacali pytat nejake papieriky z checkinu, ktore sme samozrejme nemali ved sme sli priamo. Pozreli si antigen aj ockovaci formular aj listok na vlak z Budapesti na Slovensko, dali mi ten maly papierik, ktory som aj hned stratil :)
Jedna nestastna pani tam uz na nich kricala, ze preco nechcu pustit na palubu jej dceru. Nepoznal som dovod, pracovnik checkinu stale nieco mlel o trvalom pobyte ci co, no poradil som jej nech povie ze ide tranzitovat v Madarsku. Na palube sme sa nastastie uz stretli :)

-Let po roku a pol potesil, trochu som si fotil interier a zrazu docvalal na malych krivych nohach Madar a ze preco som si nevypytal povolenie na fotenie. Ze mam vymazat fotky. Asi sa hral na nejake GDPR alebo co, hlavne ked maju vsetci respiratory tak strasne vidiet z 10 metrov nieco. 

- Po pristani v Budapest dalsie divadlo. Kontrola dokladov s otazkou WHAT ARE YOU DOING HERE. Ukazal som ze tranzit vlakom. Policajt mi dal formular kde som zadal kedy vypadnem z Hungarie, ten som vypisal  a odovzdal dalsiemu policajtovi. Ten asi tiez slabsie vedel citat a tak mi dal nalepku na auto TRANSIT aj ked som mu jasne povedal ze pokracujem vlakom na Slovensko. Pekny suvenir. 

Co dodat, asi napisem aj nejaky maly blog o tejeto retardovanej ceste Trnava-Bratislava-Praha Hl. nadrazi - Praha Masarykovo - Veleslavin - PRG - BUD - kobanya kispest - Nyugati - Bratislava - Trnava ... zial aj po roku a pol abstinencie od lietania mi prisiel let ako najslabsia cast tohto 16 hodinoveho vyletu. Letiska a tieto chujoviny naokolo mi naozaj nechybali. 

 


0 Citovat

kristyna.labikova napsal(a):

Chtěla jsem se radši zeptat ještě tady kdyby se našel někdo kdo to měl stejně a letěl nedávno do španělska :) 

Já teda neletěl Španělsko ale Řecko s Wizz - bude to podobné. Musíte na check-in Wizzu pro kontrolu dokumentů (test, očko, QR apod.), až pak vám dají letenku.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Po pristani v Budapest dalsie divadlo. Kontrola dokladov s otazkou WHAT ARE YOU DOING HERE. Ukazal som ze tranzit vlakom. Policajt mi dal formular kde som zadal kedy vypadnem z Hungarie, ten som vypisal  a odovzdal dalsiemu policajtovi. Ten asi tiez slabsie vedel citat a tak mi dal nalepku na auto TRANSIT aj ked som mu jasne povedal ze pokracujem vlakom na Slovensko. Pekny suvenir. 

No pekne :) A ja som takmer vsetky lety prebookoval z Viedne do Budapesti. A neni si ty uz 14 dni po druhej davke? Ci aj tak chcu madari nejaky antigen? Ja dufam, ze vsetky tieto hluposti padnu 1. jula s EU covidpassom

0 Citovat

Maďaři aktuálně pouští do země pouze očkované (stačí první dávka) a po covidu nikoho jiného ,tak taky nechápu na co antigen ...

Já do Maďarska razím zač. července (autem) právě kvůli tomu ,že stačí první očkování a děti do 18. let nemusí mít vůbec nic.

0 Citovat

Martina napsal(a):

Ahoj, letime s Aegean Airlines na Krétu. Při cestě zpět budeme mít 22 dnu od první dávky očkování. Nevíte prosím někdo, zda nás pustí na základě papíru z ocko.uzis o očkování domů bez testu? Letecká společnost jako taková, test pro vstup na palubu letadla podmínku nemá. Děkuji předem za odpověď. 

Když to platí, musí Vás pustit. Já dnes letěl z Chanie do Vídně s Wizzairem a ukázal jsem na checkinu očkovací certifikát z očko.uzis a bez otázek. Samozřejmě mi Wizz Air posílal maily a SMSky že musím mít test a vyplněný příjezdový formulář do Rakouska.

0 Citovat

Adam V. napsal(a):

Nemá někdo prosím zkušenost s cestou Vídeň - ČR vlakem ČD? Kontroluje ve vlaku někdo testy?

Zkušenost z dneška 17.6., bez kontroly. 

0 Citovat

nedoveroval som slovenskemu certifikatu :D a antigen len tak pre istotu, nastastie nemusim ja cakat velmi, MOM je blizko. 

A vidis, presne to mala problem ta pani, ze dcera mladsia nemala nic ... tak zrazu bol problem :D

0 Citovat

Právě proto jedeme autem přes Rakousko ,kde by to mělo být bez kontrol (alespoň dle infa z fcb skupiny) do hotelu/lázní jsem raději napsal co vůbec budou chtít ..

0 Citovat

tonic napsal(a):

nedoveroval som slovenskemu certifikatu :D a antigen len tak pre istotu, nastastie nemusim ja cakat velmi, MOM je blizko. 

A vidis, presne to mala problem ta pani, ze dcera mladsia nemala nic ... tak zrazu bol problem :D

Moc tomu nerozumím, proč ty problémy:

- Češi můžou do Maďarska po první dávce očkování (myslím, že Slováci to mají stejné) i bez AG testu

- děti do 18 let mají v doprovodu dospělé osoby volný vstup

 

Nevím, kde už hledat informace, aby byly důvěryhodné, když ne MZV. Dodnes jsem si myslel, že stačí očkovací certifikát (ocko.uzis.cz) a víc nepotřebuji....

0 Citovat

@"tonic

pěkný příběh

 

0 Citovat

@tbu - a to bol ten problem, ze 

- děti do 18 let mají v doprovodu dospělé osoby volný vstup   a agent na checkine to nevedel pochopit.

takze potom sa prosim necudovat, ze sme boli mierne paranoidni a vybavili si aj antigen, kedze ja som plne zaockovany a kamos mal 21 ci 22 dni po prvej davke a do Ceska inak teda antigen stale treba ... aj ked zase sme tam boli len do 24 hodin ... no ale hadaj sa s nejakym proaktivnym idiotom, ktory by nastupil na namatkovu kontrolu.

0 Citovat

Nasi tiez mali problem na check-ine z Polska do Svedska. Sice staci antigenny test, ale na check-ine to nevedeli a chceli od nich dovod navstevy a potvrdenie mojho trvaleho pobytu. Vraj turistov nepustaju.

0 Citovat

To je divný, že je nechtěli pustit, nikde není psáno, že za turismem se tam nesmí... Mám letět v červenci a teď jsem znejistěla...dle jejich stránek, by to neměl byl rozhodně problém.

Will the entry ban affect travels inside the EEA*?
Foreigners travelling from another EU country such as France or Germany, a country that is part of the EEA such as Liechtenstein, or from Switzerland, hereafter referred to as EEA*, need to present a negative covid-19 test, but other entry bans are not in effect. 

From 31 May 2021 no entry ban is in effect or negative covid test is required when travelling directly from Denmark, Finland, Iceland and Norway. 

I am in France and I am a French citizen, can I travel to Sweden for vacation?
Foreigners travelling from France need to present a negative covid-19 test, but other entry bans are not in effect.

0 Citovat

Dnešní cesta z Vídně do Athén s wizzem. 

Po udělání online checkinu jsme nedostali letenky a museli na překážku wizzu ke kontrole dokladů. U přepážky čekačka 30 minut. PCR testy stáhnuté z UZIS bez problému stačí, k tomu ještě kontrola QR kódu. 

Kamarád cestoval na potvrzení o předělání nemoci covid, na formuláři měl napsané podle našich podmínek, že platnost je 180 dní. Řecko uznává 9 měsíců. Paní na přepážce po poradě se supervisorem ho do letadla nepustila. Důvod byl, že potvrzení má platnost jen těch 6 měsíců, jak je uvedeno na něm a jelikož tato doba už přešla, je potvrzení neplatné. 

Dala nám nějaký papírek, na který napsala špatně sekvence a to bylo vše. Původně jsme si mysleli, že po téhle kontrole nám do aplikace wizzu naskočí letenky, to se nestalo. Museli jsme zpět na překážku, slečna u které jsme byli předtím neměla volno, tak jsme šli vedle. Řekli jsme, že nám nedala letenky a tak nám je na základě těch papírků dal její kolega, to trvalo asi dalších 10 minut, protože jak jsem napsal výše, napsala na ten papírek úplně špatně ty sekvence. Ten nám to celé přepsal a dvě tam vůbec nenapsal (bylo nás 5). Když jsem se po třetí vrátil, řekl, že je to ok, protože máme jejich vytisklé letenky. Pro jistotu jsme si je tam o kousek dál dopsal sám. 

Jelikož jim dochází v tiskárně asi barva, tak další zdržení na bráně, protože letenka nešla naskenovat. 

Při vstupu do letadla už stačilo ukázat jen letenku.

0 Citovat

To je divný s tím Švédskem. Nám Poláci, při odletu z Krakowa, žádné problémy nedělali, jen zkontrolovali na check-innu ten antigenní test, dali nám kartičku se kterou jsme prošli přes security (bez ní tam nepouštěli) a v pohodě...

 

@Tomáš Koukám, že Wizzu slušně hrabe... Uvidíme příští týden Atény z Katowic s FR. Mám taky potvrzení o prodělání covidu, ale jsem naštěstí v té 180 dnové lhůtě, tak doufám, že prolezu.

0