Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Ema3JA napsal(a):

 Formuláře pro vstup do Rakouska mi WIZZAIR poslal předem emailem, pak je taky letušky rozdávaly v letadle nebo byly i k dispozici před tou kontrolou (já jsem si je taky předem stáhla z rakous.webovek, které tady ve Foru byly uvedeny).Ptali se jestli se zdržíme, řekla jsem, že hned odcestujeme do CZ, chtěli vědět jak, uvedla jsem že vlastním autem, které máme zaparkované u letiště. Doklad nechtěli. Pokud řeknete, že vás příbuzní čekají před letištěm a ihned pokračujete bez zastávky do CZ, myslím, že to bude OK. Všimla jsem si, že po těch, kteří uvedli, že se v Rakousku zdrží, chtěli přesnou adresu jejich pobytu včetně např.čísla bytu.


A dají se ty formuláře někde dopředu stáhnout? Mám letenky od Ryanairu  z Vídně do Fara a za 4 dny zpět, přrd stažením boarding passu mě to odkázalo na jejich stránkách na formuláře, které mám vyplnit a přinést na letiště před cestou, ale byl tam jenom do Portugalska, do Rakouska pro návrat  (tranzit) žádný. Nechci to řešit až na místě a riskovat, že z Portugalska neodletím, nebo karanténu nebo nutný test v Rakousku.

0 Citovat

Formulář mi Wizzair neposlal, na letišti v Lisabonu nikdo nic takového neřešil a ani v letadle nic nerozdávali. Po příletu jsme došli ke kontrolnímu stanovišti obsazenému vojáky, před kterým byl stoleček s hromadou formulářů v němčině. Voják nám pomohl formulář doplnit a chtěl vidět jízdenku do ČR, to je vše.

0 Citovat

J0x napsal(a):

Vypadá to tam malinko opuštěně až na ta nejprofláklejší místa jako je hrad nebo belémská věž + část tramvajové linky 28E blíž k centru.
Pokud jde o roušky, nosí se přinejmenším v hromadné dopravě, obchodech, muzeích atp. a vlastně i v restauracích při příchodu a jiných činnostech než sezení u stolu. Portugalci berou nákazu celkem vážně, takže krom policajtů na ulicích se i dodržuje zákaz prodeje alkoholu v obchodech po 20. hodině a jsou kvůli tomu večer zavřené i některé známé podniky, jako např. A Ginjinha.
Pozor na zkrácenou otevírací dobu památek! Než se někam vypravíte, tak si otevírací dobu raději ověřte, ať tam nejedete moc brzo nebo pozdě. Příklady: Belémská věž, Muzeum kachliček, Hrad sv. Jiří.

Pozor na zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti!
Ceny v pohodě v supermarketech, ve večerkách dražší, prostě jako u nás. Láhev vína se dá sehnat v sámošce od eura a půl, Porto nebo Madeira od 4, Kačce by se tu jistě líbilo. 😄 V některých restauracích mají denní menu za cenu kolem 10 eur, v RC Restaurante za 5 i s kávou, nápojem a chlebem (doporučuju, žádné levnější jsem jinde neviděl a přitom tam vaří dobře). V obyč. jídelnách, jaké jsou např. hned vedle přístavu Cais de Sodré, mají různá "ekonomická menu" za pár eur - sendvič (např. bifana) s polívkou nebo nápojem.
Některé památky jsou částečně uzavřené, např. již zmiňovaná věž, jde jít jen do prvních 2 pater, ale na věž samotnou už ne, taky camera obscura na hradě je zavřená. Některé tržnice mají taky omezený provoz, např. Mercado do Santa Clara - uvnitř zavřeno, venkovní část a okolní pouliční tržnice funguje, Mercado de Campo de Ourique funguje, ale moc prodejců tam není. Mercado da Ribeira ještě ujde, jen vedlejší  Time Out Market je klasická past na turisty.
Zajímavá místa, která můžu doporučit: Museu Nacional do Azulejo (kachličky), Museu da Marioneta (loutky), Castelo de S. Jorge (hrad), Estufa Fria (botanická zahrada), kostel svaté Engrácie alias Národní Pantheon, hřbitov Prazeres, nedělní trh Feira de Relógio (7-14h, začíná za stanicí metra Bela Vista a táhne se kilometr na sever po uzavřené silnici, kromě hader apod. tam je i dost stánků s ovocem, zeleninou a fastfoody - dobré jídlo za pár eur). Staré tramvaje jsou super, 28E není tak narvaná jako normálně a 24E (nejnovější linka se starými tramvajemi) byla v podstatě prázdná. Lanovky (51E, 52E, 53E) jsou taky super a můžou se hodit i výtahy (klasický Santa Justa 54E a moderní po cestě na hrad, které jsou zdarma: Elevador do Castelo + Elevador da Baixa).
Ubytování jsme sehnali pod 800 Kč za noc i s vlastní koupelnou, nic levnějšího jsem na Bookingu zrovna nenašel a bylo fajn (V Dinastia Guesthouse).
Některé restaurace se na první pohled podobají spíš našim putykám nebo jídelnám, ale přitom tam vaří dost dobře, takže varuji před povrchním odsouzením. 😊 Příklady: Casa das Bifanas, Padaria do Povo (na domě dokonce není poznat, že je uvnitř restaurace, pokud nenakouknete na nápis do chodby nebo nezvednete oči až pod střechu, kde je obří nápis) nebo Restaurante Rodas.


Super moc Vám děkuji za info!!

0 Citovat

Orban na pozsonyi hrad.

V madarsku je vsetko bozi :)

0 Citovat

Právě jsme na Rhodosu a zde je opravdu prázdno,  bydlíme hodně na jihu v Kiotara a zde je fakt mrtvo,  což mě vyhovuje. Je mi těch řeků až líto,  když je vidím v těch  prázdných restauracích marně vyhlížejících zákazníky. Hodně hotelů je zde zavřenych převážně ty velké  5 ti  hvezdove do kterých jezdili hlavně turisté z V.Británie .

0 Citovat

Gdaňsk autem, bylo to skvělé, dokonalé, moc jsme si to užili. Bydlení v apartmánu.

Roušky v obchodech a muzeích povinné, občas dohled nad dezinfekcí v lepší restauraci. 

Až mi bylo líto, že jsem zpět v “zemi věčného strašení”

0 Citovat

Nemá někdo aktuální informace z Minsku? 

Ráda bych si tam zaletěla na víkend, abych si připomněla, jak se stabilizuje společnost.

0 Citovat

Doporučuji se obrátit na soudruha Lukašenka. Ten bude mít jisto jistě přehled ;)

0 Citovat

Belavia pořád lítá, ne? Ani nemusíš zbytečně utrácet za zpáteční letenku. Požádej si o občanství a buduj vlast, posiluj mír! 😂 

0 Citovat

Švýcarsko pohoda, díky absenci šílených Asiatů je na Jungfraujoch konečně k hnutí, roušky jenom ve veřejné dopravě, nikdo nic nehrotí, restaurace fungují atd...kéž by to malé množství turistů vydrželo co nejdéle. 

0 Citovat

@ Keellim  :  Proc by ti jich melo byt lito , mohou si za to sami , kdyby nevymysleli nesmysly v podobe   cislovanych   QR kodu a ted dokonce  testu ,tak by meli  stejne turistu jako Bulhari nebo Chorvati 

Za takovych podminek si Recko rozmysli hodne lidi  ,zrovna Rhodos jsme zvazovali v zari  i kdyz jsme tam  uz byli  dvkrat,ale proc si delat problem  ?   A to bych ho nejspis nemel ,protoze Irsko ma vzajemnou zelenou ...

0 Citovat

mikir napsal(a):

@ Keellim  :  Proc by ti jich melo byt lito , mohou si za to sami , kdyby nevymysleli nesmysly v podobe   cislovanych   QR kodu a ted dokonce  testu ,tak by meli  stejne turistu jako Bulhari nebo Chorvati 

Za takovych podminek si Recko rozmysli hodne lidi  ,zrovna Rhodos jsme zvazovali v zari  i kdyz jsme tam  uz byli  dvkrat,ale proc si delat problem  ?   A to bych ho nejspis nemel ,protoze Irsko ma vzajemnou zelenou ...

Máš pravdu, ale ty řekové myslím běžné obcany za to nemůžou,  o tom bohužel rozhodují zabedněnci v Aténách. 

0 Citovat

Tak za čerstva. Před pár hodinami jsem se vrátil z týdeního výletu na Fuerteventuru z Katowic a bylo to super! Letenka za 740 Kč příjemný bonus. QR kódy do Španělska kontrolovali hned při vstupu na letiště v Katowicích. Letadlo narvané na 95 %, většinou rodinky s dětmi, všichni měli odbavené kufry a podle mě to byli klienti nějaké polské cestovky. Business Lounge v Katowicích funguje v osekané formě, byli jsme tam sami s pár cabin crew.

Fuerteventura bez lidí je úlet. Opravdu hodně je toho zavřeného. Na letišti vpodstatě všechno včetně třeba dosti záchodů. Většina odhadů se motala tako kolem 20% normalního stavu lidí pro toto období. Roušky jsou povinné jen ve vnitřních prostorách, ale místní je většinou nosí i venku. Před vstupem kamkoliv je nutná dezinfekce a pokud zapomenete, většinou vás taktně upozorní. Taktéž je striktně dodržovaný "social distancing".

Pobyt jsme měli rozdělený na 3 noci Corralejo a 4 noci Moro Jable. Zpětně nebo příště bych raději zůstal déle na severu. Klidně celý týden ve vychillovaném surfařském Lajares a jezdil se koupat mezi El Cotillo a duny pod Corralejem. Auto od Autoreisen opět na jedničku.

Radost z svižné zpáteční cesty , která trvala 4:20, pokazil nezvládnutý deboarding. Dlouhé čekání na busík + následná čtvrhodinka čekání v busu, než někdo otevře dveře do terminálu. O půl čtvrté ráno na tohle fakt člověk nemá náladu. Taky jsme museli v letadle vyplnit rozsáhlý formulář o vstupu do Polska, který ale nikdo nikde nevybíral :/ Na P2 je 30 % sleva pro Čechy, myslel jsem, že už jsou slevy pryč, takže zase malé plus.

0 Citovat

 Zdravím,vcera jsem priletel z Mallorky, s Wizzem, let VIE-PMI a zpet

Rousky ve Vidni na letisti povinné, jinak zadne restrikce,provoz minimalni, papir o neprodlenem transferu nechtel nikdo.
V Palme na letisti jedinne,co se kontrolovalo byl QR kod.Jinak zadne mereni teploty atp, ani namatkove.
Rousky povinne na verejnosti vsude,samozrejme ze dost velka cast lidi to nerespektovala,na plazi je nemel nikdo.

V ulicich byla videt lokalni policie, kontrolujici jejich noseni,sam jsem byl svedkem nekolika upozorneni.Dale v ubytovacim zarizeni, byli na dodrzovani teto povinnosti docela prisni + po prijezdu na check-inu mi merili teplotu.Jinak provoz standartni.V obchodech, na letisti ci mhd tez povinnost a prisna kontrola ze strany daneho personalu.Bary apod otevrene,rekl bych tak ze 60-70%, dost velka cast byla zavrena a myslim, ze mnohdy definitivne.Tam uz se na dodrzovani rousek zas tak moc nedbalo, jiste byli radi, ze maji alespon nejaky kseft.
Pri odletu zpet na letisti PMI uz zadna kontrola zdravotniho stavu atp...
U obou letu povinnost mit rousku v letadle

0 Citovat

Ahoj, v neděli večer jsem se vrátil od Baltského moře v Polsku.  Tam se žádná krize turismu nekoná. Lidí dvě (_).(_) všude. Ve vnitřních prostorech, MHD i venkovních atrakcích (např. fokarium) povinné roušky. Naprosté minimum lidí je nosí i na ulici. Pozdě odpoledne se po nich dá sotva projít.

Mají tam hellomyfriendy převážně polsky lákající do klubů. Nevěřil jsem, že na tenhle ohrožený živočišný druh v Evropě ještě narazím.

Ceny tam jsou asi jako v Praze před koronou. MHDčko a jídlo z obchodů celkem levné. S atrakcemi je to trochu horší. Ruské kolo v Gdaňsku za 30 PLN, Molo v Sopotech 9 PLN. Jídlo v mlíčňáku cca od 20 PLN, v restauraci na pěší zóně několikrát víc. Trajekt Gdaňsk-Hel jednosměrně 50 PLN.

Keramické magnetky na Polsko standardně drahé 10-14 PLN a se slzou v oku vzpomínám na Neapol s jedním ojrem. Papírové magnetky jsou o něco levnější (cca 7 PLN).

Víc v reportu: https://michal-na-cestach.blogsp...-helu.html

0 Citovat

Ahoj,

včera jsme se vrátili ze 14 denního pobytu v Albánii , byli jsme především na jihu v okolí města Saranda. Hodím sem pak asi cestopis, takže spíš jen stručně.

Let tam: roušky na letišti v Praze (ne všichni dodržují), jinak samozřejmě v letadle, během letu jsme vyplnili dotazník při vstupu do země, na letišti roušky povinné, prochází se rámem na kontrolu teploty a nějakým rámem s postřikem něčeho - obecně v pohodě (až na roušky) - letiště jak v PRG, tak Tirana, spíš prázdnější a ne vše funguje

Obecně jinak v Albánii opravdu skvělé, půjčené auto na 14 dní za pár tisíc včetně krytí, Apartmán s luxusním vyhledem na Korfu v Sarandě pro 2 za 10 000 Kč na 14 dní, plus nám majitelé každý druhý den vařili skvělé jídlo, ceny v Albánii skvělé, přístup lidí taky, hrozně ochotní, milí, žádný pokusy o ojeb apod. Skvělý dojem.

Za celý pobyt jsme nepotkali skoro žádné turisty (až na místní), natož Čechy :-), v hlavním městě roušky do obchodů apod. víc hlídají, mimo hlavní město nikdo neřešil, neměli jsme žádné problémy. Pláže a všechna TOP místa jihu v podstatě polo/prázdná. Užili jsme si to luxusně, kdyby někdo chtěl nějaké info, napište mi.

Let zpět: to samé jako při cestě tam, rám na měření teploty, postřik :-D, do haly letiště můžete 2 hodiny před odletem, jinak ne, během letu roušky, jinak pohoda. V letišti Praze taky normálka, samozřejmě dost služeb omezených, ale dejme tomu. Obecně v pohodě.

To nejhorší nakonec: Vážení, tady pozor! Vím, že už se to řešilo, ale šli jsme na test na COVID přímo na letišti. Přišli jsme na místo mezi T1 a T2 v cca 15:20. Nutno vyplnit formulář a vzít si pořadové číslo. Bylo před námi cca 115 lidí v tu dobu. Absolutní chaos, neorganizace, lidi se pletou v koridoru spojovací chodby, policajti občas přijdou a jdou s nějakými cizinci přednostně a trvá to i 20 minut, takže suma sumárum. Příchod 15:20, na řadu jsme přišli ve 21:00!!!!! Jen díky tomu, že to většina lidí vzdala! Několikrát ukončili výdej pořadových čísel, jakože fronta uzavřena, aby se to stihlo, takže dost lidí přišlo třeba v 17 a už nebrali, pak to zase třeba v 19 otevřeli, pak zavřeli... Takže šílenost! Největší riziko případné nákazy je snad právě tady. Jinak odběr je v pohodě, nebolí, zaměstnanci jsou v pohodě a ochotní. Ale organizace šílená. Výsledek přijde do 24 hodin. Prý mají nové odběrové místo na Václaváku, odkazují tedy lidi tam. Jaká tam je reálná situace, nevím...

0 Citovat

Odporucam pecs, v noci paradne nasvietena muzealna ulicka. Jedlo nenormalne, madarky este viac.


V egeri udolie krasnych zien, plne vinnych sklipkov :)


 No mask, no covid :)

0 Citovat

@neli13: Super lákavý popis. Těším se na cestopis!

0 Citovat

Máte někdo tip kam lze na pár dní k moři? Zajímavá letenka z PRG a okolí a bez nutnosti testů a karantény. Já jsem už dlouho nikde nebyl a nejsem v obraze.


0 Citovat

Můj tip: VIE-GDN od FR. Minulý víkend tam bylo až příliš vedro. Nevýhoda - Polky nechodí na plážích nahoře bez.

0 Citovat

Z PRG jsem našel Bulharsko a Bari.., Vídeň nechávám v záloze.

0 Citovat

Ahoj, momentálně se chystamé na snífani v Krakově. Dorazili jsme včera autem,cesta bez potíží.

Roušky se tu nosí v obchodech,MHD,bankách. Byli jsme včera na večeři u řeky, ve všech restauracích co jsme potkali všichni pikolíci lítali s dezinfikcí a měli štíty nebo roušky. Zahraničních turistů jsme zatím moc nepotkali, většinou místní,kteří si užívali krásný den.

Ještě k cenám, klasicky drahé pivo(16 PLN, Lech Premium),10 kousků by vyšlo sakra draze. Jídlo mi v restauraci přišlo levné,pouliční zmrzka vynikající oproti Chorvatsku a levná(2 kopečky za 4,50 PLN).

P.S. Holky tu jsou krásný,ale nahoře bez opravdu nechodí,jak psal kolega nade mnou.

0 Citovat

Zdravím všechny,


včera jsem se vrátil z Říma.


Let tam (PRG - CIA): Ryanair několikrát před odletem upozorňoval na vyplnění potřebných dokumentů pro vstup na italské území (jednalo se něco ve smyslu čestného prohlášení o bezinfekčnosti). U gatu ještě zaměstnanci letiště zapomětlivcům toto prohlášení rozdávali, aby ho mohli vyplnit. Po příletu do Itálie samozřejmě nikdo nic nechtěl :-)

Obsazenost letadla cca 90 %.


Řím: Roušky jsou povinné ve všech prostředcích MHD, navíc se zde musí dodržovat metrové odstupy (alespoň při sezení - na sedačkách jsou samolepky, kde se smí sedět a kde ne). Nutnost nosit roušky je také ve všech uzavřených prostorech a tam, kde nelze dodržet metrový odstup. Opatření dodržují prakticky všichni - dost lidí nosí roušky i venku, což mi přišlo v těch téměř 40°C vedrech trochu na hlavu.

Jinak vše funguje bez problémů a velice příjemným bonusem bylo město s minimálním počtem turistů, oproti normálnímu stavu.


Let zpět: Opět žádné zádrhely, obsazenost letadla cca 95 %.


Takže celkově destinaci vřele doporučuji, vidět město takto "opuštěné" má něco do sebe.


Přikládám ještě pár aktuálních fotek :-)


img-20200812-080332.jpg
img-20200812-085717.jpg

0 Citovat

30.7.20 jsme se vrátili z krásné "náhradní" dovolené u Baltského moře. - 23.7. letem LOT ve 12 hod z Prahy do Varšavy  (v letadle nám dali vyplnit jednoduchý dotazník, který si pak vybrali), tam 1 noc v hotelu, prohlídka Varšavy a druhý den odpoledne přímým vlakem (cca 3,5 hod) přímo do stanice Gdansk - Oliwa. Tam jsme měli rezervované ubytování ve vilce přes BKG.com na 6 nocí. Vyšlo nám počasí na koupání a prochodili jsme celou zátoku Gdynia-Gdaňsk, rekreantů tam bylo příjemně přiměřeně, hlavně Poláci, hodně cyklistů. Zpět jsme letěli opět s LOT (obsazenost vždy asi 50%), ale už z Gdaňsku s mezipřistáním ve Varšavě : 14.00-15.00 / 16.40-18.15h v Praze. Rádi se do Polska vracíme a opět jsme byli spokojeni - se službami, jídlem i cenami. Omezení kvůli covid byla podobná jako u nás, moc to neřešili (roušky v letadle, vlaku,MHD, obchodech).

0 Citovat

Minulý týden jsem strávila v Paříži. V srpnu je Paříž i normálně poloprázdná, teď byla skoro prázdná :-). Letiště v pohodě, letadlo plné z 1/3. Nutné vyplnit papír s údaji a místy pobytu, vybírá si ho přímo letuška ještě před přistáním. Vlak RER z CDG do centra prázdný. Kromě vedra, který bylo fakt úmorný, to bylo tak, jak jsem doufala. Roušky povinně v MHD, na lodi být nemusely.  Na Tour de Montparnasse taky ne, přimhouřili oči. Na Eiffelovce ano, ale moc se na to nehrálo, všichni se fotili :-). Ve "frontě" před námi byli dva lidi, neuvěřitelný. Venku se nosí roušky jen dobrovolně, uvnitř všech! veřejných prostor povinně. Jakmile jíš, roušku sundáš, ale stejně všichni sedí venku na zahrádkách. V kašnách a bazéncích není voda, ani se jim nedivím, v tom vedru by se jim tam koupal bůhví kdo. Bezdomovci klasicky spíš na pravém břehu  kolem Gare du Nord, na levém skoro žádní. Bordelu málo, neb málo lidí. Galerie a muzea otevřená, fronty nulové, před Louvrem asi dvacet lidí odpoledne. Myslím, že jsou teď ideální dva týdny pro návštěvu. 

0