Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

PRG - OTO - PRG Konečně jsem proletěl patnactieurovou zpátečku do Bukurešti. Fajn prodloužený víkend spojený s výletem k moři do Constance a Mamaia. Blue Air se linka asi vyplácí, let tam i zpět až na pár míst zcela plný. Cesta mezi zelenými zeměmi, takže jen příjezdové formuláře, na Otopeni ho na kontrole policajt nepožadoval, jen zíral do občanky a nesmyslné se zeptal "Nationality?" Po příletu do Prahy kontrola QR kódu opět jen symbolickym pohledem.

V Bukurešti super letní atmosféra, ve Starém městě se tančí v barech a na ulicích do pozdních hodin bez roušek (spousta slečen i téměř bez oblečení ;))

Roušky jen v obchodech a ve veřejné dopravě, byť v nedělním přeplněném rychlíku Constanta - Bucuresti s bídně fungující klimatizací měl rouška tak každý třetí, takže se krásně, přímo učebnicově promořovalo:) Nebyl problém presednout si do první třídy, na anglickou větu, že rozdíl doplatím, průvodčí mávl rukou a šel pryč.

Bukurešť jinak velmi příjemné překvapení, pokud jste ochotni přijmout megalomanství v někdejším napodobování Paříže, tak monstróznost Ceaucescovy sorely.

Ve výborných restauracích v centru se najíte za cenu tuctového dlabance v pražském pajzlu, i ostatní ceny samozřejmě velmi mírné.

0 Citovat

Praha - Bukurešť - Praha s Blue air před 2 týdny.

V Praze na gatu se nikdo o nic nezajímal, ani o covid doklady ani rozměry zavazadel. Tehdy ještě na webu MZV byl jako požadavek rumunský příjezdový formulář ale nikdo ho vidět nechtěl a asi už ani tehdy nebyl povinný. 30 let starý Boeing 737-500 registrace YR-AME na cestu tam i zpět. Původní letadlo po Lufthanse, která ho vyřadila v roce 2015. Interiér dosti retro, ale vcelku zachovalý. Po příletu do Bukurešti překvapila hromada lidí všude, úplný opak totálně mrtvého pražského letiště. Automatické brány na příletové pasovce vůbec neměli a na odletové je sice měli, ale nefunkční (ostatně stejně jako v Praze po příletu).

Auto jsme měli půjčené od Surprice, záměrně jsem chtěl Dacii Logan, protože vím, že má udělaný podovozek na míru rumunským silnicím a nedělá mu problém ani lehčí offroad a z běžných děr si hlavu neláme už vůbec. Předání trošku divoké, kancelář jsem na letiští hledal marně, až pak jsem si všimnul v poznámce, že píšou meet u flower shopu. Tam samozřejmě nikdo nebyl, volali jsme na číslo , za 10 minut přišel divnej týpek v roztrhaných hadrech, šli jsme na parkovište, tam rovnou naše auto a jeli jsme kus za letiště do cikánskýho baráku, kde cikáni v blátě umývali auta, kolem toho běhali toulavý psi, do toho podepisování smlouvy ve stavební buňce, no uvítání v Rumunsku jak se patří :D Hnedka mě natáhli s depozitem, místo v rezervaci uvedených 900 eur chtěl 1800 eur a k tomu ještě nějakým haluz kurzem přepočítaný do RON, takže rovnou blokace za téměř 50 tisíc Kč. Týpek ještě vyhrožoval, že depozit budou držet ještě 30 dní po vrácení auta. S vědomím toho, že moje banka stejně všechny blokace po týdnu ruší, jsme mu to v klidu odkýval a za 3 dny samozřejmě depozit stržen a zaůčtován a prachy fuč. Tak snad to fakt vrátí a nebudu zase řešit chargeback.

Klasický mini auta jako Hyundai i10 a podobně tam nedoporučuju, je velká pravděpodobnost, že prorazíte olejovou vanu nebo odřete zespoda přední nárazník, samožřejmě za předpokladu, že pojedete mimo hlavní silnice, ty jsou naopak ve velmi skvělém stavu, často o dost lepším než srovnatelné silnice 1. a 2. třídy v ČR. Z těch třech dálnic, co vedou z Bukurešti je tam tom nejhůř A1 do Piteště, asi jako naše D1 před rekonstrukcí, jinak A3 a A2 do Constanty jsou luxusní nové dálnice, kde je kupodivu jen dosti malý provoz, takže se dá jet 130 celou cestu, s vyjímkou mostu přes Dunaj u Černý Vody, kde jsou jednak mýtné brány a platí se 13 lei za přejezd každým směrem a hlavně to tam vypadá jako po vybombardování. Paradoxem je, že tohle je jediný placený úsek dálnice a zároveň ten úplně nejhorší, tak asi vybírají na stavbu nového mostu.

Jinak všude šílený řidiči, padesátku v obcích nedodržuje absolutně nikdo, když jsem jel 65 tak jsem za sebou dělal kolonu, Rumuni běžně v obci na padesátce jezdí 100, někteří střelci i 120. Jinak se běžně předjíždí do zatáčky, přes dvojtou plnou a podobně. Na místech, kde bylo tak 10 křížů podél silnice už raději místo plné čáry dávají betonové retardéry, aby se nedalo předjíždět. Několikrát jsem musel vší silou brzdit a strhnout auto doprava aby mě nesrazilo protijedoucí auto co předjíždělo v zátáčce.

Jinak je Rumunsko super země, hlavně tedy Transylvánie a tamnější opevněný kostely, kde se z fleku můžou natáčet horrory. Ve většině z nich neexistují zamčené dveře nebo místa kam se nesmí, takže je můžete projít od sklepa až po shnilý prkna na půdě kde musíte dávat pozor kam šlapete, něco co by u nás bylo absolutně nemyslitelné. Asi nejošklivější místo bylo obecně pobřeží Černého moře, na Mamaie je milion vybydlených obřích baráků a hned vedle se staví milion nových a i to dostavěný jsou stejně téměř prázdný. Tím pádem obrovská pláž téměř bez lidí, respektive lidí je hodně, ale jen kolem pár resortů, stačí přijít k nějakýmu vybydlenýmu hotelu a nikdo nikde. Každopádně moře čisté, pláže taky, voda teplá, pivko v plážovým baru za 40 Kč a koktejly za 100 Kč, co víc si přát.

I Bukurešť příjemně překvapila, rozhodně to není ošklivý město a nezajímavý už vůbec ne, na víkend se tam určitě nudit nebudete. Zajímavá kombinace Paříže, Budapešti, Pyongyangu a třeba českýho Mostu :D Doporučuju navštívit Palác parlamentu a hned poté Ceausescovo vilu. Zajímává sonda do duše nevzdělaného egoistického megalomana, který za cenu hladovění vlastních obyvatel nařídil stavět obří palác o 1200 místnostech a sám žil ve vile, kde měl koupelnu ze zlata a vodotrysk i v obýváku. (posedlost fontánama krásně ilustruje i bulvár před parlamentem, kde je přes 40 fontán, krasně opravených a funkčních)

0 Citovat

matej15: díky za věcné a užitečné info. V Rumunsku jsem byl opakovane,ale i tak jsem si s chutí přečetl tvé poznatky. Velký rozdíl oproti kokotinam co sem pravidelne sypou někteří zdejší exoti.

0 Citovat

Potvrzuju slova @matej15, že Ceaucescova vila je zážitek. Žasnete, jak si tento megaloman vlastně vystavěl napodobováním stylu Ludvíka XIV a XVI takové miniaturní Versailles;) V jídelně je umístěná původní barevná televize Philips, v osmdesátých letech ovšem rumunská TV vysílala jen 2 hodiny denně, z toho hodina patřila Ceaucescovým "moudrům" (což jej ve výsledku stálo krk). V podzemí měl soukromé kino, kde si nechával promítat americké bijáky. Mimochodem, jediný politik, kterého sem údajně pozval, byl americký prezident Richard Nixon. V Paláci parlamentu mě zarazil mladý průvodce, který na dotaz na bídu obyvatel v 80. letech kvůi splácení astronomických dluhů západu odvětil: "To sice ano, ale pravda je, že Rumunsko mělo v roce 1989 dluh 0."  

0 Citovat

Ahoj,

nevracel se teď někdo z Itálie s Ryanair? Jelikož stačí test až po příletu, stejně tak to má i aktualizovaný ryanair na svém webu v pdf, tak test nutný snad nebude.. nerad bych se s nimi pak hádal. Nebo vyhodit nějakých 25 eur v itálii za antigen, aby si pak o něj ani neřekli při nástupu do letadla.. 

0 Citovat

Nevraceli jste se někdo letadlem do Polska a pak hned domů do ČR, myslím po 16. červenci. Nyní je povinnost vyplnit jejich příjezdový formulář elektronickou formou https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home 

Zda je tedy povinný i pro tranzit, neboť se tam nic takového nedá vyplnit, zadat atd., jen polské PSČ a adresy. 

Chtěl po vás někdo ten formulář - kód?

0 Citovat

Formulář jsem vyplnil na nedělní let 25.7. Jako adresu v Polsku jsem uvedl adresu letiště v Pyrzowicich a nahoře v typu ubytování napsal "Lotnisko - tranzit". Normálně to prošlo. Vzhledem k tomu, že mají v podmínkách, že to máš mít výplněné nejpozději při nástupu na palubu, nechci se někde v Oslu při boardingu hádat.

0 Citovat

Teprve se do Itálie chystám. Chtějí opravdu PCR s odběrem z nosohltanu a neberou ten ze slin?

 

Edvard napsal(a):

Ahoj,

nevracel se teď někdo z Itálie s Ryanair? Jelikož stačí test až po příletu, stejně tak to má i aktualizovaný ryanair na svém webu v pdf, tak test nutný snad nebude.. nerad bych se s nimi pak hádal. Nebo vyhodit nějakých 25 eur v itálii za antigen, aby si pak o něj ani neřekli při nástupu do letadla.. 

0 Citovat

Ahoj, chystame se na Sardinii, nevite jak je to s odletem ze Sardinie? Vyzaduje Wizzair testy pred odletem, tj. nastupem do letadla (do vidne) nebo staci az do 5 dnu od navratu do CR?

Moc dekuji za informaci, Max 

0 Citovat

Ranni let VIE - CAG. Ve Vidni kontrola dPLF formulare, test rychlym pohledem (vytistene potvrzeni AG testu - razitko/podpis, bez QR). Let zaplneny 60-70%. 

0 Citovat

tatranka napsal(a):

Teprve se do Itálie chystám. Chtějí opravdu PCR s odběrem z nosohltanu a neberou ten ze slin?

Dle MZV negativní PCR nebo antigenní (provedené výtěrem z nosohltanu, ne ze slin atp.) test ne starší 48hodin. Výjimku z testu mají děti mladší 6 let. 

0 Citovat

Edvard napsal(a):

Ahoj,

nevracel se teď někdo z Itálie s Ryanair? Jelikož stačí test až po příletu, stejně tak to má i aktualizovaný ryanair na svém webu v pdf, tak test nutný snad nebude.. nerad bych se s nimi pak hádal. Nebo vyhodit nějakých 25 eur v itálii za antigen, aby si pak o něj ani neřekli při nástupu do letadla.. 

 

Tohle by mě taky zajímalo. Do Itálie vím, že jsou potřeba testy ale zpátky by to mělo být až do těch 5 dní od návratu. Řešil jsem to s Ryanair customer service a tam mi řekli, že oni určitě nic nechcou pro nástup do letadla. Tak snad...

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

Formulář jsem vyplnil na nedělní let 25.7. Jako adresu v Polsku jsem uvedl adresu letiště v Pyrzowicich a nahoře v typu ubytování napsal "Lotnisko - tranzit". Normálně to prošlo. Vzhledem k tomu, že mají v podmínkách, že to máš mít výplněné nejpozději při nástupu na palubu, nechci se někde v Oslu při boardingu hádat.

Děkuji za radu, také jsem tak učinil. V téhle době je dobré mít s sebou i to, o čem si člověk myslí, že to nebude potřebovat. 

0 Citovat

Let 18/7 SCV Suceava, Rumunsko do VIE s FR/Lauda kapacita zaplnenia 60-70 percent, nikto nechcel vidiet ziadne dokumenty ani pri odlete ani na letisku vo Viedni, cesta spat z letiska autobusom kolony na hranici AT/SK kontrola dokladov/covid pasov/ehranica registracie, od 19/07 sa menia pre Slovakov na hraniciach, kedy uz prva davka nestaci a teda bud uplne ockovanie alebo test/karantena

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Nevraceli jste se někdo letadlem do Polska a pak hned domů do ČR, myslím po 16. červenci. Nyní je povinnost vyplnit jejich příjezdový formulář elektronickou formou https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home 

Takže, jestli tomu dobře rozumím, je to jen pro cestující letadlem?

0 Citovat

Praha - Larnaca - Praha (Wizz)

Praha - kontrola Cyprus Passu výměnou za papírovou letenku na check-inu. Larnaca - kontrola při pasovce. Poté chtěli vidět i v některých obchodech - měli byste mít vždy u sebe, nebo covid pas. Roušky vevnitř vždy - dcl hlídají, venku jsem viděl jen ojediněle. Nazpět kontrola příjezdového formuláře a covid passu namátkově až u gatu. V Praze na pasovce znova covid pas a "příjezďák". Turistů mi na léto subjektivně přišlo málo - některé hotely a restaurace úplně zavřené - nejvíce to šlo vidět v Ayia Napě. Naopak let zaplněný na cca 95%.

0 Citovat

P. napsal(a):

[citace="Lukáš Horák"]

Nevraceli jste se někdo letadlem do Polska a pak hned domů do ČR, myslím po 16. červenci. Nyní je povinnost vyplnit jejich příjezdový formulář elektronickou formou https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home 

Takže, jestli tomu dobře rozumím, je to jen pro cestující letadlem?

[/citace]

přesně jak píšeš:

Od 17. července musí každá osoba, která překročí státní hranici Polské republiky letadlem, před odbavením vyplnit elektronický formulář vyhledávače cestujících prostřednictvím systému ICT. Pokud to není možné, vyplňte papírový formulář vyhledávače cestujících poskytnutý palubní průvodčí.

0 Citovat

Spekuloval jsem pořád, jak je to s Vídní, kde se člověk musí před odletem nazpět ze safe countries prokázat buď testem/recovery/očkováním a nebo vyplnit formulář a do 24 hodin po příletu udělat test.

Dneska návrat z Kypru: Larnaca - Vienna

Byla tam česká rodina, kde část měla očkování a část spoléhali na těch 24 hodin. Nejprve je nechtěli pustit, ale poté to ověřovali, telefonovali někam a nakonec jim umožnili odletět, takže to opravdu jde, jen se člověk musí obrnit. Ve Vídni pak nekontrolovali nic a nechali rovnou procházet, ani se nemuselo říkat transit a s nikým komunikovat kromě pasovky.

Do Vídně by to tedy pravděpodobně mělo jít stále i bez testu (ze safe countries), ale je potřeba mít vše vyprintscreenované a nachystané na případné diskuse. Nicméně nejlepší je mít asi vždy covid pass, aby to bylo bez problémů. 

V posledních týdnech jsme se vraceli ještě z Mallorca (tam nekontrolovali nic) a ze Santorini (tam chtěli covid pass) vše směr Vídeň. (nicméně jak jsem psal nahoře, pravděpodobně by měl stačit příjezdový formulář)

 

0 Citovat

Vcera let Dublin -Praha  letadlo s 90 % plne ,v Irsku od 19.7. uz je umezneno bezduvodne mezinarodni cestovani  ,docela se to prjevilo i na priletech , pred  pujcovnama aut  fronty i kdyz stale musi byt PCR test  Mela by byt ale uz zrusena karantena  Zitra letime na Rhodos tak jsem zvedav jak ty  nesmysly budou zprisnovat

0 Citovat

15.-20.7. VIE-SKG-VIE. Beze změn oproti předchozím příspěvkům k Řecku. Ve Vídni kontrola QR kódu a certifikátu (nestačil ukázat zelený, chtěli vidět datum), děti do 12 let neřešeny. Po příletu zběžná kontrola QR kódu a povrchně certifikátu, opět pouze u dospělých. Neviděl jsem, že by šel někdo na test. Včera v Soluni jen kontrola BP a ID u gatu, a ve Vídni kontrola vojáků - tranzit, ukázal jsem klíče od auta a bylo vyřešeno. Měli jsme jen palubní zavazadla.

0 Citovat

VIE-BOJ a zpět. Ve frontě u gate poskok kontroloval doklady, nějak se mi nechtělo zjišťovat, jestli ví, že až do neděle nemusíme mít žádný test/očkování. Každý, kdo vyhověl, dostal papírek (tedy my jsme dostali jeden pro 2). Agentka děsně nervní, každého chtěla mít hned z krku a dělala chyby, např jí hned nedošlo, když jí kdosi ukazoval papír s pozitivním testem (doklad o prodělání COVIDu). Letadlo mělo, prý kvůli bouřce, asi hodinové zpoždění, takže jsme ještě dlouho čekali namačkaní v chodbičce. (V poslední době mám pocit, že navštěvuji jen samá COVID-friendly letiště. 😂)  V Burgasu přibyly stolky se zdravotníky (?) kontrolujícími doklady (na český pas nijak nereagovali a chtěli zase potvrzení; jejich informovanost už se mi nechtělo testovat. Letadlo vyprodané do posledního místa, ale pár lidí zřejmě odpadlo. Let zpátky - kontrolovali jen cestovní doklady a boarding pasy. Letadlo skoro plné. Jinak před měsícem v Burgasu a okolí lidi celkem nosili roušky v MHD i obchodech, teď se to nějak samovolně rozvolnilo a už si nedělají moc násilí.
První věc, o kterou jsme při odchodu z letiště málem zakopli, bylo nějaké luxusní auto, hádám, že to mohl být Rolls-Royce Ghost, ale raději jsem si ho neprohlížel. 😆 Z Moskvy to sem létá 3x denně, takže není divu. Dokonce se tu dá bez větších problémů sehnat v sámošce i kvas a gruzínská estragonová limonáda. (V samotném Burgasu jsou asi 3 ruské sámošky.) V letištním duty-free mají z místních ohnivých vod zřejmě jen značku Pliska (brněnští pamětníci ocení jméno 😉), Slnčev Brjag tu nehledejte.
Teď v sezóně už jezdí turistický vláček nejen po přímořském parku v Burgasu, ale i z něj do Sarafova podél pobřeží (kolem solného jezera) a taky v Nesebaru a z něj na Slunečné pobřeží. I v Primorsku mají turistický vláček, ale neviděl jsem ho, jen zastávku.
Sarafovo je super místo na prodloužený víkend, obzvlášť v červnu. Z letiště na pláž je to pěšky asi 10 minut, po cestě je kromě malého leteckého muzea s Delfínem i zastávka MHD do Burgasu a druhá zastávka autobusů Burgas-Pomorie/Nesebar/Slunečné pobřeží, dále dost dobrá restaurace Biraria Kedra, pekárna, 2 bankomaty, supermarket, několik menších sámošek, Hotel Mirana i se svým proslaveným stánkem se smaženými rybami, u kterého je věčně fronta. Bahenní a solné koupele v Atanasovském jezeře jsou >4km pěšky po pobřeží (nebo tur. vláčkem v sezóně, který odjíždí od přístavu), cena 2 leva, placené WC a sprchy naproti u restaurace. Další koupele jsou v Pomorském jezeře vedle Muzea soli (tam ovšem nemají ani sprchu, ale zase je to za míň než za kačku) nebo v rehabilitační klinice Vita za 5 leva slaná vířivka nebo bahenní zábal typu urob si sám. V nedalekém špitále mají na zahradě 3 "ozdravné" bazénky, které ale nelákají ani cenou, ani vzhledem. Gastro konzervy určitě potěší na Slunečném pobřeží nabídka restaurací, ve které nechybí gulášovka, řízek a české pivo. 😂 Ostatní se můžou zanořit kousek hlouběji do civilizace a najít místa s normálním bulharským poledním menu za cenu až poloviny českého.

0 Citovat

Dneska let  Praha Rhodos  let obsazeny tak  ze  75 % kontrola QR kodu i certifikatu na Rhodosu to same hladky pruchod  

0 Citovat

Dneska let  Praha Rhodos  let obsazeny tak  ze  75 % kontrola QR kodu i certifikatu na Rhodosu to same hladky pruchod  

0 Citovat

Včera návrat z Krakova vlakem do ČR, nikdo nechtěl nic. Dtto při cestě tam před několika dny. Jediný problém zpoždění při obou cestách.

0 Citovat

Ahoj, někdo kdo letěl v poslední době do Itálie? Na italském mzv píšou, že všichni musí mít covid green pass. My budeme mít testy, klasické tištěné z laborky (bez QR), covid pass ne. Řeší to tam někdo?

Díky!

0